Tips voor Denemarken! Familie, kind, strand & meer! Interview met Jørgen Laustsen

Denemarken – Duik met ons in de wereld van Denemarken, tussen de Noordzee en de Oostzee, onder begeleiding van onze expert Jørgen Laustsen(Feline)! In deze lezing verkennen we de unieke facetten van dit betoverende land. Denemarken, gekenmerkt door adembenemende natuur, warme mensen en een rijke geschiedenis, heeft zoveel te bieden. Laten we samen de schilderachtige kustlijnen, culturele diversiteit en culinaire hoogtepunten van Denemarken verkennen terwijl Jørgen (zelf een Deen) zijn diepgaande inzichten deelt. Lekker eten, mooie vakantiehuizen en veel natuur tussen de Noordzee en de Oostzee: welkom in Denemarken!

Waarom velen van Denemarken houden als vakantiebestemming

FIV: Wat maakt Denemarken volgens jou zo’n aantrekkelijke bestemming voor vakantiegangers?

Katachtig: Natuur, vooral de lange kustlijn en de zeeën. Denemarken is een klein land, ongeveer 5000 km² kleiner dan Nedersaksen, maar heeft toch 7000 km kustlijn, waarvan de meeste zandstranden zijn. Je voelt je nooit benauwd, want er zijn minder inwoners in Denemarken (5,8 miljoen) dan in Bremen (6,6 miljoen).

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Er zijn heel verschillende stranden. Aan de Noordzeekust vind je veel mooie stranden, maar ook een zee die je vooral moet respecteren. Op rustige, zonnige dagen is het heerlijk om je op te frissen in het water, maar als de zee woelig is en de golven te groot, kun je beter niet zwemmen. Aan de andere kant kun je wel genieten van het uitzicht vanaf het strand.

Vakantie met familie, hond & co.

Aan de oostkust van Jutland en op de eilanden is de zee veel rustiger en daarom bijzonder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Er zijn meer dan 500 hondenparken en van oktober tot maart is er meestal geen aanlijnplicht op de stranden. Er zijn veel mogelijkheden om te vissen.

Denen zijn dol op aardbeien met room; de rode bessen worden overal in Denemarken verkocht, vaak als zelfbediening in boerderijwinkels. Dit is een delicatesse die je zeker moet proberen.

Vlooienmarkten zijn bijna een soort nationale sport in Denemarken; ze zijn bijna overal en je kunt er gemakkelijk een paar uur doorbrengen. Misschien vind je iets, misschien niet, maar de zoektocht is erg leuk.

In de grotere steden en vooral in de marktstadjes zijn er zeer “hyggelige” stadscentra die een combinatie bieden van culturele ervaringen, winkelen en interessante gebouwen.

De mooiste regio’s

FIV: Welke regio’s in Denemarken zou je aanraden voor verschillende soorten reizigers, bijvoorbeeld gezinnen, natuurliefhebbers of cultuurliefhebbers?

De mooiste plekjes voor … Gezinnen & Kinderen

Katachtig: Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen: Oost-Jutland en de eilanden zijn geschikt voor kleine kinderen omdat ze veel mogelijkheden hebben voor waterpret. Als de kinderen ouder zijn, biedt de Noordzeekust veel mogelijkheden en nog grotere stranden.

De mooiste plekjes voor … Natuurliefhebbers

Katachtige: Het mooiste is…

Als je graag in de buurt van de zee bent, maakt het niet veel uit waar je bent in Denemarken!

De meeste Duitsers die in Denemarken op vakantie zijn, rijden de route van Rømø naar Søndervig. Hoewel Ringkøbing Fjord en het natuurgebied Tipperne geweldige natuurbelevenissen bieden, heeft Denemarken nog veel meer te bieden. Ten noorden van de Limfjord verandert het landschap aanzienlijk. Zandduinen zijn hier veel prominenter aanwezig en de oude vissersstadjes zijn een echte “hyggelig” ervaring.

Råbjerg Mile, een wandelende duin; voor kinderen een enorme zandbak. Twee zeeën ontmoeten elkaar op de punt van Jutland; een wandeling (of een ritje met de tractor) is een heel bijzondere ervaring. Het uitzicht op de punt is uniek. Je kunt er vaak zeehonden in het water en op het strand zien.

De mooiste plekken voor … Cultuur liefhebbers

Katachtig: Hoewel ik geboren en getogen ben op Fyn en daarom misschien bevooroordeeld ben, raad ik de combinatie van Odense (Kunstmuseum, Brandts, HCA Museum en Huis) en de marktplaatsen aan de kust (Svendborg, Faaborg, Bogense, Middelfart, Nyborg, Assens en Kerteminde) op Langeland (Rudkøbing) en op Ærø (Rudkøbing en Marstal) aan. Er is hier een verscheidenheid aan culturele ervaringen. De afstanden zijn kort, dus je kunt in een paar dagen veel beleven. Als bonus doorkruis je prachtige en gevarieerde landschappen en, met uitzondering van Odense, ben je aan het eind altijd aan zee.

Vakantiehuizen in Denemarken

FIV: Welke voordelen zie je in het boeken van een vakantiehuis in Denemarken vergeleken met andere soorten accommodatie?

Katachtig: De vrijheid en de grote ruimte, het privéterras, barbecuefaciliteiten (hotdogs, nog zo’n Deense specialiteit). Er is vaak een omheind perceel, wat betekent dat honden los kunnen lopen en kinderen zonder zorgen in de tuin kunnen spelen. Er zijn geen parkeerproblemen, want er is altijd ruimte voor meerdere auto’s. De mogelijkheid om vakantie te vieren met grootouders of vrienden onder één dak.

FIV: Welke tips heb je voor reizigers die voor het eerst een vakantiehuis in Denemarken willen boeken?

Katachtig: Natuurlijk speelt de tijd van het jaar een grote rol – maar in het algemeen raad ik je aan om van tevoren na te denken over je eisen en wensen. Hoeveel mensen zijn er, heb je een omheind terrein nodig of niet, of heb je liever een zwembad en een sauna? Uit eigen ervaring kan ik ook zeggen dat als er tienermeisjes zijn, je nooit te veel badkamers kunt hebben.

De mooiste tijden van het jaar

FIV: Zijn er bepaalde periodes van het jaar die je bijzonder geschikt vindt om Denemarken te bezoeken?

Katachtig: De meeste Duitsers bezoeken Denemarken in de zomer. Deze tijd van het jaar is erg mooi in Denemarken. De temperaturen zijn erg aangenaam en liggen vaak tussen de 20-25 graden. Als het warmer wordt, zijn de kusten altijd goed bereikbaar. Net als in Duitsland is het weer onvoorspelbaar, maar als het regent is het makkelijk om activiteiten of bezienswaardigheden binnen te vinden. De heldere nachten in de zomer zijn bijzonder mooi.

Lente, herfst en winter: Elk seizoen heeft zijn eigen charme!

De natuur verandert en er zijn altijd leuke ervaringen te ontdekken (fietsen, wandelen). Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het motto van het jaar “Tijd voor elkaar” is.

FIV: Welke lokale activiteiten of attracties in de buurt van vakantiehuizen in Denemarken mogen reizigers volgens jou niet missen?

Katachtig: Het hangt natuurlijk af van de locatie, maar in het algemeen: stranden, wandelpaden, fietspaden, activiteiten met honden, lokale marktstadjes, dierenparken, musea en nog veel meer. Aangezien de afstanden in Denemarken zoals gezegd erg kort zijn, zijn er veel mogelijkheden om het juiste aanbod te vinden.

Denemarken vroeger en nu

FIV: Welke trends of veranderingen in het toerisme naar Denemarken heb je de afgelopen jaren waargenomen?

Katachtig: Veel Denen hebben tijdens de pandemie hun eigen land herontdekt en blijven hier vakantie vieren. Een andere grote verandering is de liberalisering van de annuleringsvoorwaarden; dit is ook een gevolg van de pandemie. Tegenwoordig zijn er echt korte annuleringstermijnen, vaak tot 45 dagen voor aankomst. De afgelopen jaren hebben we ook te maken gehad met klimatologische gebeurtenissen, zoals de extreem hoge temperaturen in Zuid-Europa dit jaar. Als het meer dan 40-45 graden Celsius is en de zon de hele dag schijnt, wordt het voor sommige gasten te heet. Ik denk dat in de toekomst meer gasten daarom zullen kiezen voor meer noordelijke bestemmingen, waaronder Denemarken.

Nu nog een insidertip!

FIV: Heb je persoonlijke insider tips of aanbevelingen voor reizigers om hun Denemarken ervaring nog specialer te maken?

Feline: Als kind gingen mijn ouders altijd op vakantie naar Noord-Jutland, dus het werd een traditie. Als ik er niet minstens één keer per jaar ben, heb ik het gevoel dat het geen “echte vakantie” was. Later heb ik mijn liefde voor dit deel van Denemarken doorgegeven aan mijn dochters en we gingen er vaak samen met mijn ouders op vakantie. Het is echt geweldig.

Ik begon met Funen en ik wil eindigen met Funen. Mijn geheime tip voor iedereen die van de zee en de kust houdt, is dat Funen de focus van Denemarken is voor bruinvissen. Er zijn er echt heel veel die je vanaf de kust kunt bekijken; een geweldige natuurervaring.

Als je van vissen houdt, bieden de wateren rond Fyn echt goede mogelijkheden, onder andere voor het vangen van zeeforel.

Hartelijk dank!

We hopen dat je net zo enthousiast bent over de schatten van Denemarken als wij. De betoverende natuur, rijke cultuur en warme mensen wachten erop om door jou ontdekt te worden. We wensen je onvergetelijke avonturen in Denemarken! Met dank aan onze Denemarken Local Expert Jørgen Laustsen van Feline!