Vakantie aan de Hopfensee: frisse lucht aan het bergmeer – Hotels, Kamperen & Co. in Beieren

Vakantie aan de Hopfensee – Vakantie aan de Hopfensee belooft een echt avontuur, want een uitstapje naar het sprookjesachtige meer betekent een kleine rondrit door de omliggende stadjes. Terwijl de eerste dag aan het meer wordt besteed aan wandelen, zwemmen, surfen en daarna proeven van de thuiskeuken van de beste vissershut in Duitsland, biedt de tweede dag alleen maar meer plezier. Kasteel Neuschwanstein in Schwangau, de Lechwatervallen in Füssen of een ontspannende dag op de camping direct aan het Hopfenmeer. Er is waarschijnlijk niet genoeg tijd op een korte vakantie om alles te ontdekken. Daarom hebben wij in dit artikel het beste van de Hopfensee en omstreken op een rijtje gezet.

Hopfensee – Feiten & attracties aan het meer

Het meer van Hopfen ligt in het district Ostallgäu, Beierse Schwaben, Beieren. Met een maximale lengte van 2,5 kilometer en een gemiddelde diepte van 10 meter is het een relatief klein meer. Maar dat betekent niet dat er weinig te zien of te doen is. Alleen al voor het onbeschrijfelijke uitzicht is de reis naar de Hopfensee de moeite waard. Het is begrijpelijk waarom het ook wel de “Allgäuer Rivièra” wordt genoemd. Eigenlijk is Hopfensee bekend als een lucht- en Kneippkuuroord. De rustige ligging, de frisse lucht en het lauwe water in het meer zijn letterlijk uitnodigend. Al in mei kunt u na een wandeling een duik nemen in het koele water van het lido, want het zogenaamd “koele” water heeft het voordeel dat het een van de warmste meren in de uitlopers van de Alpen is.

Hoe groot en diep is de Hopfensee?

Het Hopfenmeer is een meer met een maximale lengte van 2,5 kilometer en een omtrek van 6,8 kilometer. Het heeft een gemiddelde diepte van 10 meter en met een oppervlakte van 1,94 vierkante kilometer weet het elk jaar duizenden toeristen te bekoren.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

 • Lengte: 2,5 km
 • Diepte: 10 m
 • Oppervlakte: 1,94 km²

Kaart: Hopfensee

Het meer ligt ongeveer 6 kilometer ten noorden van Füssen in het district Ostallgäu, Beiers Zwaben. In het noorden begrenzen de flyschbergen en in het westen de drumlins van het grondmorene-heuvelland het waterlichaam. Als gevolg van het smeltproces van de voorlandgletsjer van Lech is het Hopfenmeer een overblijfsel van de noordwestelijke baai van het Füssenmeer, dat laat in de ijstijd is ontstaan.

Wil je direct naar het meer? Voer dan Google Maps in – Routebeschrijving: Uferstraße 21, 87629 Füssen-Hopfen am See, Duitsland

Bucket List: 5 tips +1 insider tip

 1. Baden/strandbaden
 2. Surfen/Kitesurfen
 3. Zeilen/bootverhuur
 4. Wandelen
 5. Vissen
 6. Tip van een ingewijde: eet in de vissershut

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunt u veel plezier beleven aan de Hopfensee. Een wandeling duurt ongeveer twee uur in een aangenaam tempo. Het 4 km lange wandelpad eindigt bij het lido, waar u kunt zwemmen, zonnebaden op een van de vele ligstoelen of in de schaduw luieren op een van de bankjes. Voor zwemmers zijn er douchefaciliteiten, een zwemeiland en een ladder. Voor sportliefhebbers is er de mogelijkheid om te kitesurfen en te zeilen. Het huren van een boot is aan de Hopfensee zeer de moeite waard, want midden op het meer is er de perfecte gelegenheid om in alle rust te vissen. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over wat je vandaag moet eten. Vissen is toch niet je sterkste kant? Daarna kunt u zich met Beierse en Zwabische lekkernijen bevoorraden in de vissershut, die direct aan het meer gelegen is. Heerlijk eten bij zonsondergang met een panorama als dit! Wat wil je nog meer?

Steden in de directe omgeving: Füssen & Schwangau

In de onmiddellijke omgeving van de Hopfensee liggen verschillende stadjes die u absoluut moet zien. Het meer van Hopfen, met een omtrek van 6 kilometer, is snel in zijn geheel bezocht. Maar wat kun je anders doen als je een reis van meerdere dagen hebt gepland? Na 2 of 3 rondjes rond het meer, kan je het beu zijn. De steden in de directe omgeving van het Hopfenmeer bieden ongelooflijke attracties, spannende musea, prachtige kastelen en nog meer idyllische natuur. Wat dacht u van een ritje met een paardenkoets door het lieflijke oude stadje Füssen, dat beroemd is om zijn kleine kleurrijke huisjes? Of maakt u liever kennis met de grenzeloze natuur die de mensen al duizenden eeuwen rust geeft? In de omliggende steden kunt u zowel geschiedenis als pure natuur beleven. Een must-see is het wereldberoemde kasteel Neuschwanstein. Daarover zo dadelijk meer!

Füssen: Romantische oude stad, Lech Falls & St. Mang Basiliek

Füssen is een kleine stad in Beieren, gelegen ten westen van het meer van Hopfen. Met zijn romantische oude stad, talrijke kastelen, indrukwekkende bergen en meren is Füssen de ziel van Beieren. Of u op warme dagen een boottochtje wilt maken op de Alatsee of Forgsee of een typische toeristenvakantie wilt doorbrengen bij bezienswaardigheden zoals de Basiliek van St.Mang, is aan u. Wat duidelijk is, is dat de stad perfect is voor zowel natuurliefhebbers als stadsverkenners. Voor de grote trek is de regionale keuken zeker een aanrader.

 • Füssen Oude Stad
 • Alatsee
 • Lechfall
 • High Castle
 • St. Mang Basiliek
 • Forgsee

Lechfall: 12.000 jaar oud meer

De Lechfall is een ongeveer twaalf meter hoge stuw in de rivier de Lech aan de zuidelijke stadsrand van Füssen, die over de gehele breedte overstroomt. Ongeveer 12.000 jaar geleden werd de kloof gevormd die verantwoordelijk is voor de naam “Lechfall”. Het werd gevormd aan het einde van de Würme-ijstijd, toen het smeltwater van de Lech-gletsjer een groot meer vormde dat zich uitstrekte tot aan het huidige Pfronten. Als een uitstroom van dit meer stortte de Lech zich aanvankelijk ongeveer 100 m diep over de rotsbar in wat toen het Füssenmeer was en erodeerde vervolgens de smalle rotskloof.

In de legende over Sint Magnus sprong hij op het hoogste punt over de watervallen van Lech toen hij werd achtervolgd door een giftige draak. De Mangtritt, een depressie in de rots die lijkt op een voetafdruk, zou hieraan herinneren.

Mijn tip: Regionale keuken in Füssen

Allgäuer specialiteiten bestaan meestal uit melk, meel en eieren. De Beierse en Zwabische keuken speelt een zeer belangrijke rol in Füssen en in de hele Allgäu. Of het nu gaat om Maultaschen of Spätzle, een bezoek verplicht u om in ieder geval de regionale keuken te proberen. Als u Duitse gerechten wilt proberen in een prachtige ambiance, moet u zeker het vermaarde restaurant Madame Plüsch proberen. Tussen tartaar, geitenkaas en ossenhaas, is er voor iedereen wel iets lekkers. Het restaurant in twintiger jaren-stijl biedt alleen producten van hoge kwaliteit, vooral als het om dierlijke producten gaat. Maak je geen zorgen – er is ook genoeg voor veganisten, vegetariërs en glutenvrije liefhebbers.

 • Madame Plüsch – Top aanbeveling op Tripadvisor!
 • Drehergasse 48, 87629, Füssen, Beieren Duitsland
 • Prijsklasse: duur, goede prijs-kwaliteitverhouding

Schwangau: Kasteel Neuschwanstein, Museum van de Beierse Koningen & Zwanenmeer

Kastelen en paleizen zo ver het oog reikt. Als u de grote stad verlaat, vindt u overal in Duitsland kastelen en paleizen in de meest landelijke streken. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen. Het is misschien saai op den duur, maar Kasteel Neuschwanstein steekt met kop en schouders uit boven de andere kastelen in alle steden en streken van Duitsland. Het wereldberoemde kasteel doet denken aan een sprookje, en daarom zijn er zoveel legendes rond het kasteel. Het Museum van de Beierse Koningen is ook zeker een bezoek waard. Het geeft niet alleen indrukken van de geschiedenis, maar doet ook de ogen stralen met zijn vergulde antiquiteiten. Zin in een vakantie in de buurt? Lees hier meer over vakanties in Duitsland.

 1. Kasteel Neuschwanstein
 2. Kasteel Hohenschwangau
 3. Marienbrücke
 4. Alpsee
 5. Tegelberg
 6. Museum van de Beierse Koningen
 7. Het Zwanenmeer

Kasteel Neuschwanstein: De geschiedenis, de voltooiing en de dood van Ludwig II.

Is dit een droom, een scène uit een Disney prinsessen film? Sommige mensen zullen zich dat afvragen na het zien van deze foto’s. Nee, dit imposante kasteel bestaat echt en gelukkig ligt het in het midden van Duitsland. Kasteel Neuschwanstein werd in 1886 voltooid, slechts zeven weken na de dood van Koning Ludwig II. Zijn wens was om van de oude kasteelruïnes van Vorderhohenschwangau en Hinterhohenschwangau een toevluchtsoord te maken.

De eerste steen voor het nieuwe paleis werd gelegd op 5 september 1869. In een brief zei de toenmalige koning dat hij nauwelijks kon wachten om er over drie jaar uit te rusten. Helaas waren de omstandigheden op de berg zeer zwaar en duurde de voltooiing bijna 20 jaar, die de koning door zijn mysterieuze dood niet meer heeft mogen meemaken. Tot op de dag van vandaag doen ongelooflijke legenden de ronde over het kasteel en zijn dood.

 • 1886 slechts zeven weken na de dood van Koning Ludwig II – volledige voltooiing
 • Terugtocht van de oude kasteelruïnes van Vorder- en Hinterhohenschwangau
 • 5 september 1869 – Eerste steen voor kasteel Neuschwanstein
 • De voltooiing duurde bijna 20 jaar

Prijzen en feiten over kasteel Neuschwanstein vandaag

Zijn wens was dat geen vreemdeling ooit zijn kastelen zou betreden, maar sinds de dood van Ludwig II zijn ze door meer dan 130 miljoen mensen bezocht. Met 1,4 miljoen bezoekers per jaar is Kasteel Neuschwanstein een van de populairste kastelen van Europa. Voor de prijs van 13 euro kunnen volwassenen dit architectonische meesterwerk van binnen bekijken en, samen met duizenden andere bezoekers, de talrijke zalen verkennen en misschien op zoek gaan naar de waarheid van de vele legenden. Een kaartje in combinatie met kasteel Hohenschwangau kost 25 euro. Vooral kinderen raken snel in de ban van het kasteel. Lees hier meer over vakanties met kinderen.

 • Prijs: 13 euro voor volwassenen
 • Prijs in combinatie met kasteel Hohenschwangau: 25 euro
 • Wens: verboden toegang voor vreemden
 • 30 miljoen mensen bezochten al
 • 1,4 miljoen bezoekers per jaar

Regels in kasteel Neuschwanstein

Het is belangrijk op te merken dat u het kasteel alleen kunt bezoeken tijdens een rondleiding. Dit duurt meestal 35 minuten. Fotograferen is verboden vanwege de mogelijke vernietiging van de schilderijen door de miljoenen bliksemflitsen per jaar. Bovendien zijn huisdieren niet toegestaan in het kasteel.

Ook mensen met een lichamelijke handicap kunnen het kasteel bezoeken. Het kasteel beschikt over een eigen lift, exclusief voor bezoekers met een lichamelijke handicap. Reserveren is echter wel noodzakelijk!

 • Fotograferen niet toegestaan
 • Geen vervoer van dieren
 • Rondleiding alleen mogelijk (35 min)
 • Reservering noodzakelijk voor lichamelijk beperkte personen

Aanpak en locatie

Accommodatie: Hotel, camping, vakantiewoning & Co.

Een belangrijk onderdeel van een reis is de accommodatie. Daarom komt de allerbelangrijkste vraag altijd aan de orde bij het plannen van een vakantie. Wat voor soort accommodatie moet ik boeken? Waar verblijf ik precies? Gelukkig is het Hopfenmeer een zeer kleine plaats, zodat de keuze aan omliggende accommodatie beperkt is. Sommige mensen willen echter accommodatie in de directe omgeving en willen misschien alleen de Hopfensee zien als een van de vele bezienswaardigheden in de Allgäu. Meer informatie hierover vindt u in ons artikel over last-minute vakanties in Duitsland.

Hier hebben wij de voor- en nadelen van kamperen, hotels en vakantiewoningen voor u op een rijtje gezet:

Hotel: Wellness & Spa

Wilt u een rustige locatie met uitzicht op de natuur of een meer centrale locatie, zodat u altijd dicht bij de geschiedenis bent? Op de Hopfensee vindt u alles wat uw hartje begeert. Het is ook de perfecte plek om te ontspannen. Even weg uit het hectische stadsleven met overvolle straten, een stad die nooit slaapt en ‘s ochtends luidruchtige vuilnisophaaldiensten? In de talrijke hotels die zich op wellness richten, vindt u vooral één ding – rust en stilte. De vredige sfeer laat u helemaal opgaan in de natuur. Het is niet voor niets dat het een kuuroord is.

In de omgeving vindt u naast kuur- en wellnesshotels ook zeer landelijke hotels met een huiselijke keuken en veel liefde voor de natuur.

Voordeel:

 • Geen stress bij het boeken van een vakantie
 • Transfer naar het hotel inbegrepen in de prijs
 • Volledig verzorgd door het personeel
 • Ideaal voor wie niet graag kookt
 • Anderen doen de schoonmaak

Nadelen:

 • Aanzienlijk hogere prijs
 • Extra bijbetalingen voor internet, parkeren, enz.
 • Vaste locatie, geen spontaniteit
 • Meestal geen wassen, koken enz. mogelijk

Kamperen aan het Hopfenmeer: campings en bestemmingen

De camping aan het Hopfenmeer is de enige met een directe ligging. Het is een 5-sterrencamping die vooral probeert een harmonieuze combinatie van sport- en vrijetijdsplezier, fitnesstraining en gezondheidszorg te creëren. Aan de ene kant probeert het rust en ontspanning te bieden, aan de andere kant biedt het beweging, activiteit en mentale stimulatie. Het is al meer dan 60 jaar in het bezit van de familie Mayr. Begonnen met een leeg terrein en een kiosk, beschikt de camping nu over een overdekt zwembad, een sauna, een restaurant, verschillende sport- en gymnastiekterreinen, alsmede sanitaire voorzieningen met douches, badkuipen en luierverzorgingsruimten van de hoogste standaard. Ben je geïnteresseerd in kamperen? Lees hier meer over accessoires en kampeeraccessoires.

Camping am Hopfensee biedt een aangenaam verblijf zowel in de warme zomerdagen als in de koude winter met speciale aanbiedingen zoals de “Kristaldagen” of de “Sneeuwvlokkenwolk”!

Voordelen:

 • Midden in de natuur
 • Goedkoper alternatief voor hotel
 • Aangenamer voor kinderen en viervoeters (niemand klaagt over het lawaai)
 • Vrijheid: niet gebonden aan plaats en tijd
 • Meer sociale interactie met andere gezinnen, kampeerders

Nadelen:

 • Ongedierte
 • Geen 100% ontspanning zoals in een hotel; boodschappen doen, koken, wassen onder moeilijkere omstandigheden
 • Zeer populaire campings: overbevolkt, niet rustig, vervelende buren

Kamperen met je beste vrienden in de natuur. Accessoires van Campwerk.

Vakantiewoning, vakantiehuis & landhuis: Geniet van de rust alleen

De vakantiewoningen en vakantiehuisjes bevinden zich meestal in de omliggende plaatsen Füssen en Schwangau. Daar is het meer typisch om een flat te vinden in de romantische oude stad. Direct aan de Hopfensee zelf vindt u landhuizen en rustiek ingerichte accommodaties.

Toch is een vakantiewoning ideaal voor het gezin. Want een flat biedt veel comfort tegen aantrekkelijke voorwaarden: een goede prijs-kwaliteitverhouding voor gezinnen die ook op vakantie flexibel willen blijven. Een typisch appartement is ruim en gezinsvriendelijk, praktisch ingericht en heeft een volledig uitgeruste keuken. In de meeste gevallen is er ook een balkon of een tuin waar de kinderen ongestoord kunnen spelen en zich uitleven. Heb je meer ruimte nodig? Het typische landhuis is bijzonder geschikt. Vooral als u met meerdere gezinnen wilt reizen.

Voordeel:

 • Privacy
 • Volledig uitgerust
 • Onafhankelijkheid
 • Flexibiliteit met maaltijden (geen vroeg opstaan zoals bij pakketreizen)

Nadeel:

 • Gebonden aan een plaats
 • Beperkt comfort vergeleken met hotel
 • Kook, maak schoon en doe boodschappen voor jezelf
 • Grotere behoefte aan bagage (beddengoed, handdoeken, enz.)
 • Duurder in vergelijking met kamperen

Weer: Hopfensee

Hopfen am See ligt op een hoogte van 779 m, dus het klimaat in deze plaats is mild, en over het algemeen warm en gematigd. Je moet echter rekening houden met veel regen, ongeacht het seizoen. Dit geldt ook voor de droogste maand.

Vandaag / over 3 dagen

V&A: Hopfensee

Alvorens een reis naar de gewenste vakantiebestemming te plannen, zijn er heel wat vragen die beantwoord moeten worden. “Welke voorzieningen en diensten bieden de campings aan de Hopfensee?” of “Zijn huisdieren daar toegestaan?” zijn belangrijke onderdelen van de planning. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Welke faciliteiten & diensten voor bedrijven biedt Camping Hopfensee?

Populaire faciliteiten en diensten die worden aangeboden zijn onder andere een binnenzwembad, restaurant en lounge.

Biedt Camping Hopfensee parkeergelegenheid?

Ja, gratis parkeren is beschikbaar voor gasten.

Welke restaurants zijn er in de buurt van Camping Hopfensee?

Restaurants in de buurt zijn Cafe Bistro Seaside, Restaurant Maucher’s en Olivenbauer.

Biedt Camping Hopfensee sportuitrusting of fitnessruimtes aan?

Ja, de gasten hebben toegang tot het binnenzwembad en de fitnesszalen tijdens hun verblijf.

Zijn huisdieren toegestaan op Camping Hopfensee?

Ja, huisdieren zijn meestal toegestaan. Wij raden u echter aan van tevoren te bellen.

Zijn er historische plaatsen in de buurt van Camping Hopfensee?

Veel reizigers bezoeken de oude binnenstad van Füssen (3,8 km), kasteel Hohenschwangau (6,3 km) en de Oude Romeinse Villa (6,5 km).