Kamperen met het gezin: ontspannen met de kinderen door Duitsland

Kamperen met het gezin – Mooi weer en een paar dagen vrij en je hebt nog geen vakantieplannen? Geen nood! Kamperen geeft je de kans om echt te ontspannen midden in de natuur, weg van school, werk en het huishouden. Het mooie van kamperen is dat je snel en gemakkelijk naar een camping in de buurt kunt reizen. Dit bespaart je uren rijden, zelfs met kleinere kinderen. Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en trek de natuur in! En je bent niet alleen, want kamperen is erg populair in Duitsland, met ongeveer 12 miljoen kampeerliefhebbers per jaar, ongeacht leeftijd. Om je te helpen je reis te plannen en obstakels te vermijden, zijn hier de belangrijkste vragen en antwoorden over kamperen met je gezin. Bereid je voor op onvergetelijke avonturen! Terug naar Kamperen en Daktent hier!

Avontuur op vakantie: Kamperen met kinderen

De schoolvakanties komen eraan en je wilt een spannende zomervakantie plannen voor het hele gezin?

Kamperen! Om het je gemakkelijker te maken, hebben we een kampeerexpert (van Campwerk Dachzelten) ontmoet. Omdat zij meerdere dagen per week kampeert, kan zij de belangrijkste vragen over kamperen met het gezin beantwoorden.

Je kunt hier meer vragen en antwoorden vinden over waar je naartoe kunt reizen en waar je op moet letten:

 • Kamperen in Duitsland

Ten eerste, waarom zou je gaan kamperen met kinderen?

FIV: Bedankt dat je ons wilde ontmoeten voor het interview. Bij Campwerk draait alles om kamperen, want jullie verkopen daktenten, tenttrailers en kampeeraccessoires. Je weet dus veel over het onderwerp. Waarom is het in jouw ervaring zinvol om met kinderen te gaan kamperen?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Kampwerk: Kamperen stelt kinderen in staat om de natuur van dichtbij te ervaren en hun perceptie van de omgeving te ontwikkelen. Het creëert een gevoel van avontuur en vrijheid door ze nieuwe ervaringen te laten opdoen en hun nieuwsgierigheid en creativiteit te ontwikkelen.

Tegelijkertijd stelt kamperen het gezin in staat om waardevolle tijd samen door te brengen, weg van de drukte van alledag. Het versterkt de familiebanden door gezamenlijke activiteiten en creëert mooie herinneringen. Daarnaast biedt kamperen veel leermogelijkheden voor kinderen, waar ze nieuwe dingen kunnen leren en hun zelfvertrouwen en probleemoplossende vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het zorgt er ook voor dat het hele gezin kan ontspannen en dat jullie allemaal even kunnen chillen.

Hier is een samenvatting van waarom je zou moeten gaan kamperen:

 • Natuurbeleving, bevordert begrip van het milieu
 • Avontuur en vrijheid, goed voor nieuwe ervaringen
 • Tijd met je gezin maakt je samen sterker
 • Leren en ontwikkelen voor het hele toekomstige leven
 • Ontspanning & vertraging: Gewoon ontspannen!

Tip! Je kunt hier meer lezen over dit onderwerp: Vakantie met kinderen!

Gewoon samen lezen – kamperen met kinderen!

Tips voor onderweg: Hoe maak je de reis!

FIV: Laten we beginnen met de reis! Lange autoritten met de kinderen kunnen erg vermoeiend zijn, vooral bij zonnig zomerweer. Hoe zorg ik ervoor dat iedereen ontspannen op de camping aankomt?

Campwerk: Ten eerste moet je tijdens de autorit regelmatig pauzes inlassen zodat de kinderen kunnen bewegen, naar het toilet kunnen gaan en iets kunnen eten. Deze pauzes zijn belangrijk om verveling en hitte te voorkomen. Je kunt ook een wandeling maken of picknicken. Daarnaast moet je entertainment voorbereiden voor onderweg, zoals luisterboeken, muziek, spelletjes of films. Dit houdt je kinderen bezig tijdens de reis en zorgt voor een aangenamere sfeer in de auto.

Tip: Met oudere kinderen kun je ook een van de FIV-spellen proberen:

 • Minigames

Camping: Geschikt voor kinderen selecteren

FIV: Als het gezin veilig is aangekomen op de vakantiebestemming, hoe vind ik dan een geschikte camping?

Campingwerk: Voor kinderen kan de camping al snel een hele nieuwe situatie worden. Omdat het er snel hectisch aan toe kan gaan, moet je rustig blijven en de kleintjes altijd in de gaten houden. Als je niet oplet, kunnen er ongelukken en verwondingen gebeuren. Als je kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze natuurlijk ook helpen met kleinere taken, zoals het opzetten van de tent of het verzamelen van hout voor het kampvuur. Zo leren ze praktische vaardigheden voor het buitenleven.

Mijn tip om de kinderen bezig te houden als je even moet uitrusten of druk bent met andere taken op de camping, is om een kleine speel- en knutselruimte voor je kinderen in te richten op de camping, zodat ze zich op hun gemak voelen en iets te doen hebben. Pak spelletjes, boeken, speelgoed en andere activiteiten voor ze in.

U kunt ook informatie inwinnen over de kinderactiviteiten op de camping en uw kinderen laten deelnemen aan bijvoorbeeld een kinderanimatieprogramma.

Activiteiten op de camping: knutsel & speelhoek!

Gezellige slaapplaats: test vooraf!

FIV: Zelfs aan de beste dag op de camping komt een einde. Hoe zorg ik voor een fijne slaapplek voor kinderen?

Campingwerk: Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je kinderen de slaapzakken, luchtbedden of campingbedjes comfortabel vinden. Je kunt dit ook voor de vakantie testen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er geen losse kabels of voorwerpen rondslingeren, zodat niemand zich bezeert tijdens de nacht. Je kunt oudere kinderen ook een zaklamp geven zodat ze ‘s nachts naar het toiletgebouw kunnen gaan.

Lees hier hoe je je slaapruimte goed kunt inrichten:

Kleding: Vergeet niet om andere kleren mee te nemen!

FIV: De volgende ochtend moet iedereen zich weer aankleden. Waar moet ik op letten als ik ieders kleren inpak?

Kampeeruitrusting: Zelfs bij het mooiste zomerweer moet je ook denken aan weerbestendige kleding om je kinderen te beschermen tegen regen of kou bij veranderend weer. Verandering van kleren is ook bijzonder belangrijk. Kinderen die veel tijd in de natuur doorbrengen, krijgen snel vieze of natte kleren en het is handig als je een paar schone en droge spullen bij je hebt.

Koken & Eten: Gasfornuis, grill & kampvuur

FIV: We zijn nu allemaal aangekleed. Wat is de beste manier om het ontbijt op de camping te verzorgen?

Campingwerk: Sommige campings bieden extra ontbijt aan. Dit is een goed alternatief als koken te veel voor u is. Voor een echte kampeerervaring heb je ook een campingfornuis nodig. Dit kan een gasfornuis of een grill zijn. Hier kun je eieren, spek en groenten op koken. Daarnaast moet je denken aan muesli, yoghurt, vers fruit, toast of broodjes met verschillend beleg. Oudere kinderen kunnen ook helpen met fruit snijden, beleg smeren of de tafel dekken.

Natuurlijk kun je alle andere maaltijden van de dag op dezelfde manier bereiden. s Avonds kan het bijzonder leuk zijn om marshmallows te roosteren boven het kampvuur. In het algemeen moet je altijd aan snacks denken. Kinderen raken snel hypoglykemisch als ze de hele dag rondrennen en het kan autoritten ook veel relaxter maken als je tussendoor iets eet.

Dit zijn de dingen die je mee moet nemen voor een goed ontbijt op de camping:

 • Eieren
 • Spek
 • Groenten
 • Muesli
 • Yoghurt
 • Fruit
 • Toast
 • Rol
 • Verspreiden
 • Marshmallows

Om ervoor te zorgen dat koken je lukt, kun je hier verder lezen:

Activiteiten: de natuur in!

FIV: Het ontbijt zal zeker heerlijk zijn. Een van de grote voordelen van kamperen is dat het gezin de hele dag op stap kan zijn. Waar moet ik op letten als ik kampeeractiviteiten met kinderen plan?

Campwerk: Als je tussendoor iets spannends doet, breng je bewust tijd door met je kinderen. Dit creëert momenten van binding en uitwisseling, weg van het normale dagelijkse leven.

Buitenspelen zoals frisbeeën of balspelen zijn vooral geschikt direct op de camping. Maar je kunt ook activiteiten in de directe omgeving plannen, zoals wandelen, fietsen, kanoën of zwemmen. De kinderen krijgen wat beweging en jullie kunnen samen een avontuurtje beleven.

Dit zijn aanbevolen activiteiten op vakantie:

 • Frisbee
 • Balspellen
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Kano
 • Zwemmen

Bescherming tegen de zon: zonnebrandcrème, parasol & zonnehoed

FIV: Als ik veel onderweg ben, moet ik ook aandacht besteden aan bescherming tegen de zon. Wat wordt hier aanbevolen?

Campingwerk: Vergeet niet om zonnebrandcrème (zonnecrème of olie), zonnehoeden en parasols mee te nemen om jezelf en je kinderen tegen de zon te beschermen. Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème een hoge bescherming biedt tegen UV-stralen. Breng de zonnecrème ruim aan, ongeveer 30 minuten voordat je in de zon gaat. Breng het om de twee uur opnieuw aan of na het zwemmen of hevig zweten. Een zonnehoed of breedgerande pet kan ook helpen om je gezicht, oren en nek te beschermen tegen direct zonlicht.

Een gids voor de juiste zonnebrandcrème vind je hier: Zonnebrandcrème voor jouw huidtype!

Veiligheid: EHBO-kit tot bescherming tegen insecten

FIV: We zijn nu veilig voor de zon. Waar moet ik nog meer op letten als ik met het hele gezin ga kamperen zodat iedereen ongedeerd terugkomt van vakantie?

Campwerk: Zorg voordat je gaat altijd voor een mobiele telefoon met alle gebruikelijke noodnummers. Dit zijn onder andere 110 voor de politie en 112 voor de brandweer of ambulance, maar ook het nummer van de medische hulpdienst of de plaatselijke kustwacht kan geen kwaad. Voor kleine verwondingen en kleine ziektes moet je een EHBO-doos hebben met pleisters, wonddesinfectie, pijnstillers en koortswerende middelen, een koortsthermometer, allergietabletten en medicijnen tegen diarree.

Voor vervelende insectenbeten in de zomer kun je ook zalf of insectenspray voor je huid en kleding gebruiken. Raadpleeg bij twijfel echter altijd een arts voordat je iets zelf behandelt.

Met deze paklijst kun je snel je noodpakket samenstellen:

 • Gips
 • Ontsmetting van wonden
 • Pijnstiller
 • Geneesmiddel tegen koorts
 • Klinische thermometer
 • Allergie tabletten
 • Middelen tegen diarree
 • Zalf voor insectenbeten
 • Insectenspray

Overweging: Andere gezinnen & natuur

FIV: Als de familie nog een dag op de camping wil blijven, waar moet ik dan op letten?

Campingwerk: Op de camping moet je vooral aandacht hebben voor je buren, maar ook voor de omringende natuur. Natuurlijk is het leuk om een camping te kiezen waar ook andere gezinnen kamperen, zodat uw kinderen de kans krijgen om nieuwe vrienden te maken, maar zorg er altijd voor dat u elkaar met respect behandelt. Kinderen moeten stil zijn, vooral tijdens rustige momenten. Als het kind nog te jong is om uit te leggen hoe hij/zij rekening moet houden met de omgeving, waarschuw dan de buren.

Daarnaast wordt een camping vaak heel natuurlijk gehouden en dat moet zo blijven. Leer je kinderen van tevoren respect te hebben voor de natuur door ze te laten zien hoe ze afval op de juiste manier moeten weggooien en hoe ze voor dieren en planten moeten zorgen.

FIV: Dat is zeker goed om te weten. Bedankt dan voor het interview!

Waar moet ik heen? Kamperen in Duitsland!

Psst! Heb je tips nodig om de juiste plek te vinden voor je volgende vakantie?

In dit artikel geeft de Campwerk expert je veel tips over hoe je de juiste bestemming in Duitsland vindt en waar je nog meer op moet letten als je gaat kamperen:

 • Kamperen in Duitsland

Nieuwsgierig geworden? Meer over Campwerk & daktenten

Wil je Campwerk beter leren kennen? Lees dan hier meer over de kampeerexperts:

Je vindt hier ook links naar Campwerks, waar je alles kunt vinden over je eerste kampeeruitrusting en deze kunt samenstellen:

Meer kamperen! Koken in het vuur, daktent & meer insider tips

Stel je voor: De geur van knapperend kampvuur in de lucht, het levendige geritsel van canvas tenten en avontuurlijke wandelingen onder een fonkelende sterrenhemel. Of je nu op zoek bent naar comfort of sensatie, kamperen heeft voor elk wat wils en belooft pure gelukzaligheid. En het beste deel? Je kunt veel fantastische plekken ontdekken met een klein budget.

Hier kom je alles te weten over de nieuwste gadgets voor gezellig wonen en lekker buiten koken!

Ontdek de perfecte camping, reis naar spannende bestemmingen en krijg insidertips:

Kamperen bij het meer? Geen probleem, water- en wandelplezier voor het hele gezin!