Kleurrijk Kyoto – Sake, Winkelen & Keizerlijk Paleis in het hart van Japan

Kyoto ligt in het Kansai grootstedelijk gebied op het hoofdeiland Honshu in Japan. De stad ligt op ongeveer 400 km van de huidige hoofdstad Tokio en is relatief dicht bij Osaka op 40 km. Er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen in Kyoto op een oppervlakte van ongeveer 830 km². De voormalige hoofdstad is aan drie kanten omgeven door bergen, alleen het zuiden is toegankelijk – dit gebied wordt ook wel Rakunan genoemd, het traditionele toegangsgebied van de stad. Naast zijn rijkdom aan tempels en heiligdommen, en talrijke onderwijsinstellingen, is Kyoto bekend om zijn sake-productie, zijde-textiel, de speciale verftechniek Kyo-Yuzen en zijn voortreffelijke keuken.

Overview hide

Kyoto is zusterstad van vele wereldberoemde steden, zoals Praag, Parijs, Florence, Zagreb, Kiev en Keulen. Zij heeft ook een officieel partnerschap met onder meer Istanbul, Qingdao en Viantiane. Lees hier meer over de Japanse metropolen Tokio en Kobe.

De hoogtepunten van Kyoto in 4D

Kyoto is de nummer één bestemming in Japan voor toeristen van over de hele wereld. De voormalige hoofdstad biedt zo veel verschillende indrukken en ervaringen; in elke hoek van de stad kun je iets nieuws, spannends of ongewoons ontdekken. Vanuit vogelperspectief is Kyoto adembenemend mooi – Fushimi-Momomiya Castle en het paradijselijke bergdorpje Miyama zijn een echte insidertip! Arashiyama is al sinds de 8e eeuw een populaire bestemming en heeft tot op de dag van vandaag niets van zijn schoonheid verloren. De Zen-boeddhistische tempel Tenryuji, bijvoorbeeld, maakt indruk met zijn droomachtige tuinen, ontworpen door de beroemde Japanse Muso Soseki, die ook de eerste abt van de tempel was. De kleine tempel Senkoji is minstens zo bezienswaardig. De Hozu-rivier nodigt uit tot sightseeing vanaf een boot, terwijl de Togetsukyo-brug sommigen wellicht bekend voorkomt uit historische Japanse films. Gewoon prachtig!

Van Miyama naar Senkoji – het betoverende Arashiyama in het westen van Kyoto

Kyoto 794 – de keizerlijke residentie

Als “Heian-kyo” was Kyoto vanaf het jaar 794 de tweede permanente hoofdstad van het land. In die tijd kwam de politieke macht van Japan in hoofdzaak van daar, en daarom fungeerde het ook als de keizerlijke residentiestad. Toen de keizer in 1185 naar Tokio verhuisde, 400 kilometer verderop, verloor Kyoto zijn machtspositie en begon het langzame en sluipende verval van de stad. In 1568 kwam de christelijke invloed naar Kyoto met de eerste christelijke gebedsplaats, Namban-ji genaamd. Pas in 1580 begon men met de wederopbouw van de stad en werden de eerste tempels in de stad gebouwd – dit was tot dan toe streng verboden geweest. Kyoto herstelde en bloeide, en was een van de weinige steden in Japan die gespaard bleven van de atoombom en de luchtaanvallen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, vanwege het culturele belang.

Kyoto Cultureel Centrum – bijna 1.600 tempels en meer

Vandaag de dag is Kyoto de best bewaarde stad van het land en staat het bekend als het culturele centrum van Japan. Er zijn ongeveer 1.600 boeddhistische tempels in het stadscentrum en nog eens 400 Shinto-heiligdommen, paleizen en tuinen. Veel van deze heiligdommen en tempels maken deel uit van het UNESCO Werelderfgoed “Historisch Kyoto” en zijn daarom bijzonder beschermd. Dit is een van de redenen waarom veel van de beroemdste gebouwen van het land in Kyoto staan. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in het oosten, noorden en westen van de stad – de meeste tempels liggen wat afgelegen in het noorden en op de omliggende berghellingen. Elk jaar wordt in Kyoto het “Gozan no Okuribi” festival gehouden – grote vuren worden aangestoken op de bergtoppen in het noorden, waarbij de vlammen Japanse karakters weergeven zoals die van een afstand te zien zijn.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Spirit World & Beacon – hoe Gozan no Okuribi te vieren in Kyoto

Overdreven beleefd in dialect

In Kyoto wordt dialect gesproken, vooral door de oudere inwoners van de stad. Wat het Kyoto-dialect onderscheidt van andere taalvarianten van het Japans is de sterke historische invloed, omdat hier de oude hoofse cultuur wordt weerspiegeld in een vorm die nergens anders te vinden is dan in de voormalige hoofdstad. Daarom wordt het Kyoto-dialect ook wel beschouwd als de verheven variant van het over het algemeen regionaal verbreide Kansai dialect.

De mooiste gebouwen in de 11 districten

De stad Kyoto is verdeeld in 11 districten, die alle een bezoek waard zijn. – In elk district bevinden zich namelijk prachtige tempels en heiligdommen en vele andere attracties en toeristische bestemmingen.

Fushimi – het beste water van het land

Het district Fushimi staat bekend om zijn bijzonder zachte en heldere water, dat van groot belang is voor de sake-productie. Daarom is hier ook het hoofdkantoor van de sake-producent Gekkeikan gevestigd. Ook de Fushimi Inari Shrine, het Fushimi kasteel, de Teradaya Inn, de Gokogu Shrine en de ruïnes van het Yodo kasteel zijn de moeite waard.

Kamigyo – van het keizerlijk paleis tot de universiteitscampus

Het hoogwaardige zijden textiel Nishijin-Ori wordt al eeuwenlang in het Kamigyo district geproduceerd. De oude architectuur van het keizerlijk paleis en diverse tempels en heiligdommen, waaronder de Shokoku-ji tempel en de Kitano Tenman-gu en Seimei heiligdommen, ontmoeten moderne structuren zoals de Imadegawa campus van de Doshisha Universiteit.

Keizerlijk Paleis Kyoto: Exclusieve Gids Tour met Andrew Marston

Kita – gouden paviljoen en oudste schrijn in Japan

Kita behoorde tot 1955 tot het district Kamikyo en is rijk aan bezienswaardigheden. Het is de thuisbasis van Daitoku-ji, Imamiya Shrine met zijn beroemde Yasurai Festival en het oudste heiligdom van Japan, Kamo Shrine. Er is ook het gouden paviljoen Kinkaku-ji, de berg Funaokayama en vier grote universiteiten.

Higashiyama – Kyoto Nationaal Museum

Het uitgaansgebied Gion ligt in het hart van Higashiyama. Er zijn talrijke tempels, waaronder Kiyomizu-dera, Tofuku-ji, Kennin-ji, Kodai-ji, Imakumano Kannon-ji en Sanjusangen-ji.

Minami – de zuidelijke ingang van de stad

Tot 1955 maakte de gemeente nog deel uit van het district Shimogyo. Minami ligt in het zuiden van Kyoto en daarmee in het enige gebied van de stad dat niet door bergen wordt omsloten. Hier bevindt zich de voormalige zuidelijke ingang van de stad, Rajomon, alsmede het beroemde tempelcomplex To-Ji, waar de monnik Kukai les gaf. Tussen haakjes: in Minami wonen de Zainichi, een bevolkingsgroep met Koreaanse wortels.

Nakagyo – het toeristische centrum van de stad

Het Nakagyo district ligt in het centrum van Kyoto en is dus ook een centrum voor administratie, consumptie, toerisme en vermaak. Drie van de beroemdste festivals van de stad worden jaarlijks in Nakagyo gehouden: de Aoi Matsuri, de Gion Matsuri en de Jidai Matsuri. Bijzonder vermeldenswaard in Nakagyo zijn het Nijo-jo kasteel als de voormalige shogunaat zetel van Tokugawa en de Rokaku-do tempel, herbouwd na een verwoestende brand in 1877, en het Kyoto International Manga Museum.

Nishikyo – de Keizerlijke Katsura Villa

Het Nishikyo-district is vooral belangrijk vanwege de keizerlijke Katsura Villa, die boven de gelijknamige Katsura-rivier werd gebouwd. Ook de oude mos tempel Saiho-ji en de Yoshimine-dera zijn hier te vinden.

Een ode aan Katsura Rikyu

https://www.youtube.com/watch?v=0gow111KwfM

Sakyo – rijstvelden en botanische tuin

Het Sakyo district ligt heel dicht bij de natuur. Het is het enige district in Kyoto dat erin geslaagd is zijn rijstvelden te behouden en nieuwe woningbouw en hoogbouw te voorkomen door middel van stedenbouwkundige beperkingen. Ook de houtindustrie is al vele jaren een constante in Sakyo. Naast tempels en heiligdommen zoals Ginkaku-ji, Nanzen-ji, Kamo Shrine, Heian-Jingu Shrine, Kurama-dera, Kifune-jinja, Sanzen-ji en Manshuin Temple, is er de Keizerlijke Villa Shugakuin en de botanische tuin van Kyoto. Het Kyoto International Conference Center, waar het beroemde Kyoto Protocol over Klimaatverandering werd aangenomen, en de Kyoto University for Art and Design zijn hier ook gevestigd.

Shimogyo – Winkelen, Reizen, Rivieren

Shimogyo is de thuisbasis van het belangrijkste spoorwegstation van Kyoto en het grootste winkelgebied van de stad aan de Shijo Straat, op de hoek van de Kawaramachi Straat. Drie rivieren stromen door het district en de beroemde Kyoto toren steekt ver boven de stad uit.

Ukyo – Brug naar de Maan

Het Ninna-ji tempelcomplex, de Ryoan-ji Zen-tempel, bekend om zijn uitgestrekte grindtuin, de Daikaku-ji evenals de Koryu-ji en de brug met de mystieke naam “Brug naar de Maan”, Togetsu-kyo, bevinden zich in deze wijk. De Prefecturele Universiteit van Kyoto is hier ook gevestigd. Tussen haakjes: Ukyo wordt ook gezien als het centrum van de Japanse filmindustrie en is de locatie van een van de twee filmstudio’s van Toei.

Met Kenny Lee in Arashiyama: van het bamboebosje naar de “brug naar de maan”.

Yamashina – de oudste keizerlijke tombe in Kyoto

Yamashina Station is slechts één halte verwijderd van Kyoto Station in Shimogyo. Als voormalige keizerlijke residentie zijn er natuurlijk een aantal keizers in Kyoto begraven. De oudste keizerlijke graftombe van de stad, de graftombe van keizer Tenji, bevindt zich in het Yamashina-district, samen met die van generaal Sakanoue no Tamuramaro en andere belangrijke historische figuren. Hier bevindt zich ook het beroemde Oishi Shrine.

De top 10 bezienswaardigheden van de stad

 1. Fushimi Inari Shrine
 2. Het Gouden Paviljoen Kinkaku-ji
 3. Kiyomizu-dera
 4. Eikan-do
 5. Sanjusangen-do Tempel
 6. Shoren-in Tempel
 7. Keizerlijke Shugakuin Villa
 8. Keizerlijke Katsura Villa
 9. Ninna-ji Tempel
 10. Sanzen-in Tempel

Met Shan Bijl in Kyoto – 11 aanbevelingen in minder dan 3 minuten!

https://www.youtube.com/watch?v=Puov0rSlyuk

University City Kyoto – Studeren op het hoogste niveau

Door zijn status als universiteitsstad wonen er in Kyoto veel jonge mensen, maar in feite bestaan de studenten niet alleen uit inwoners van de stad en de regio, ze komen uit alle delen van het land om hun opleiding voort te zetten aan een van de ongeveer 40 universiteiten en hogescholen die de stad rijk is. Sinds de opening van de eerste Shinkansen-lijn in 1964 kan Kyoto ook worden bereikt met hogesnelheidstreinen, wat het woon-werkverkeer een stuk aangenamer maakt. Het hoofdstation in Shimogyo werd in 1997 volledig herbouwd en gemoderniseerd, wat het aantrekkelijker maakt voor de jonge bevolking, maar in de ogen van velen een te groot contrast vormt met de traditionele bouwstijl van Kyoto.

Top 5 universiteiten en hogescholen in Japan

Volgens een buitenlandse ranglijst van Japanse universiteiten en hogescholen van april 2018 staan de nationale universiteiten van Tokio, ook bekend als Todai, en Kyoto, alias Kyodai, voor het eerst op een gezamenlijke eerste plaats. Tot nu toe gold de Nationale Universiteit van de Hoofdstad als de ongeslagen topuniversiteit van Japan. In de wereldranglijst van 2018 staat Todai echter nog steeds aan kop, met de 46e plaats op de wereldranglijst van universiteiten, 28 plaatsen voor Kyodai (74e). De plaatsen 1-3 op de wereldranglijst worden overigens ingenomen door de universiteiten van Oxford, Cambrige en Stanford.

 • 1e Universiteit van Tokio & Universiteit van Kyoto
 • 3e Universiteit van Tohoku
 • 4 Tokio Instituut voor Technologie
 • 5 Kyushu Universiteit

Vang je droom! Studeren aan de universiteit van Kyoto

De drie pijlers van Kyoto – toerisme, traditie & moderniteit

1. toerisme

Kyoto’s architectuur die de tand des tijds doorstaat en de vele historische plaatsen maken het de meest populaire bestemming voor toeristen in Japan. In feite is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten van de stad en de toeristische infrastructuur is hier uitstekend ontwikkeld.

2. traditionele ambachten

Daarnaast zijn er vele kleine bedrijven en familiebedrijven die zich hebben toegelegd op traditionele Japanse ambachten. Kyoto, bijvoorbeeld, is beroemd om zijn zijdefabriek en de produktie van kimono’s, die hier vaak worden gedragen bij feestelijke gelegenheden, maar ook in het dagelijks leven. Uit de 17e eeuw is een zeer speciale verftechniek overgeleverd, Kyo-Yuzen genaamd, die vele jaren geleden door Yuzen Miyazaki in Kyoto werd ontwikkeld. Slechts enkele beoefenaars zijn buiten Kyoto te vinden, de meesten in Kanazawa – maar zelfs binnen de stad wordt Kyo-Yuzen slechts door enkelen gebruikt.

3. elektronica

De derde pijler, naast de sake-industrie natuurlijk, is de elektronica. De hoofdkantoren van gerenommeerde bedrijven als Nintendo, Murata Eletronics, OMRON, Wacoal, Kyocera en vele andere zijn in Kyoto gevestigd. Toch moeten veel van de werkenden dagelijks naar Osaka, 40 km verderop, pendelen omdat de banen in het centrum van de stad niet meer toereikend zijn.

Eten in Kyoto – een culinair feest voor alle zintuigen

Kyoto staat ook bekend om zijn uitstekende keuken. De stijlvol gepresenteerde, vaak eenvoudige gerechten zijn vooral gericht op plantaardige ingrediënten, zoals ingemaakte groenten, tsukemono genaamd. Veel van de seizoensgroenten die in de specialiteiten van de stad worden gebruikt, komen uit de directe omgeving van Kyoto en staan erom bekend dat ze wat kleiner groeien, maar ook veel intenser van smaak zijn dan in de rest van Japan, waardoor de keuken van Kyoto een heel speciaal tintje krijgt. Trouwens, een populair souvenir uit Kyoto is de zoete yatsuhashi.

De meeste poular: Nama Yatsuhashi

https://www.youtube.com/watch?v=L5kMMweVJxQ

Kaiseki Ryori – luxe diner in meerdere gangen

Kaiseki Ryori verwijst naar een meergangen- en vaak dure maaltijd die zijn oorsprong vindt in de traditionele theeceremonie. In de loop van de tijd genoot het een grote populariteit aan het keizerlijk hof en werd het steeds pompeuzer en extravaganter. Een variant van kaiseki ryori is kyo kaiseki, dat voornamelijk gebaseerd is op de seizoensgroenten van het Kyoto-landschap.

Shojin Ryori – aangename bescheidenheid

Shojin Ryori komt van de abstinente monniken in boeddhistische tempels. De gerechten, boeiend in hun eenvoud, bestaan uitsluitend uit vegetarische ingrediënten, maar zijn toch rijk en vullend. Een populair voorbeeld van shoji ryori is een groentebouillon met tofu, yudofu genaamd.

Obanzai Ryori – Eten zoals mama doet

Obanzai ryori is van oorsprong traditioneel koken op het fornuis thuis. Gewoonlijk bestaat het uit verschillende kleine gerechten die niet erg ingewikkeld zijn om te bereiden. Restaurants die gespecialiseerd zijn in de typische keuken van Kyoto creëren vaak een huiselijke sfeer om een gevoel van thuis en saamhorigheid onder de gasten te creëren.

Kawayuka – Voedsel over het water

Kawayuka of kawadoko verwijst naar eten in de natuur. Niet zomaar ergens, maar op houten platforms die boven rivieren hangen! Deze platforms worden tijdens het zomerseizoen door restaurants overal in Kyoto opgezet als een soort terras boven rivieren en beekjes en bieden een verfrissend alternatief voor benauwde restaurants en drukkende hitte. Het culinaire district Pontocho in het centrum van de stad is bijzonder geschikt vanwege de nabijheid van de Kamogawa rivier, maar de twee bergdorpen Kibune en Takao in de bergen ten noorden van Kyoto zijn ook uitnodigend voor kawadoko van mei tot september – een absolute aanrader!

Streetfood in Kyoto: Yakitori, Okonomiyaki & Dango

Meer over Japan: reistips voor vakantie of weekend

Kobe is niet de enige mooie stad in Japan, natuurlijk. Het land van de rijzende zon heeft nog verschillende andere opwindende, kleurrijke en mondaine steden met onvergetelijke bezienswaardigheden en evenementen te bieden. Natuurlijk hebben wij al meer informatie over Japan voor u verzameld: