Kamperen in Duitsland: Koken, slapen & hond op de camping of wildkamperen?

Kamperen in Duitsland – De zomer staat voor de deur en je hebt nog geen vakantie gepland? Geen probleem! Ongeveer 12 miljoen Duitsers gaan elk jaar kamperen. En ze komen uit alle leeftijdsgroepen! Het grote voordeel van kamperen is dat je snel naar een plek in de buurt kunt reizen. Je kunt spontaan reizen en snel een uitstapje maken binnen Duitsland. Dus waar wacht je nog op? Trek de natuur in! Om je te helpen bij het plannen van je reis en ervoor te zorgen dat niets je in de weg staat, zijn hier de belangrijkste vragen en antwoorden over kamperen in Duitsland. Een campingexpert legt uit waarom je zeker moet gaan kamperen, geeft tips over het dagelijks leven op de juiste camping, beantwoordt vragen over wild kamperen en kamperen met honden.

Plannen voor een zomervakantie? Probeer eens te kamperen!

Ben je een beginnende kampeerder en weet je nog niet waar je op moet letten als je gaat kamperen?

Dat is geen probleem! We hebben een ervaren kampeerexpert (van Campwerk) voor je ontmoet. Zij kan je rechtstreeks uit ervaring vertellen waar je op moet letten als je gaat kamperen. Ze vertelt over hoe je de juiste camping vindt, over wonen, koken en slapen op een camping – zelfs met een hond – en is wildkamperen eigenlijk wel toegestaan in Duitsland?

Laten we eerst eens kijken naar de dingen die kamperen zo speciaal maken.

Dichtbij de natuur, goedkoop & flexibel: 10 vragen en antwoorden

FIV: Je verkoopt daktenten en kampeeraccessoires. Je bent al jaren intensief bezig met het onderwerp kamperen. Wat maakt kamperen zo speciaal en waarom zou ik gaan kamperen in Duitsland?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Campwerk: Het voordeel van kamperen is de directe verbinding met de natuur, de frisse lucht, de geluiden van de natuur en de schoonheid van de omgeving. Duitsland biedt een indrukwekkende verscheidenheid aan landschappen om te kamperen, van pittoreske bergen tot idyllische meren en weelderige bossen. Zo kun je ontsnappen aan de stress van alledag en ontspannen tijdens het kamperen.

Naast dicht bij de natuur zijn, is kamperen ook een geweldige manier om geld te besparen! Kamperen is vaak goedkoper dan andere accommodatiemogelijkheden omdat je meestal je eigen slaapruimte en maaltijden meeneemt. Daarom ben je ook onafhankelijk van restaurants en diensten, omdat je je eigen maaltijden kunt koken. Bovendien heb je met veel kampeeraccommodaties de flexibiliteit om verder weg te reizen.

Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen uit verschillende soorten accommodatie, zoals tenten, daktenten, caravans of campers. Je kunt verblijven op campings in de buurt van natuurgebieden, wandelpaden, meren of stranden. Je kunt deze verkennen met verschillende buitenactiviteiten, zoals een fiets- of boottocht. Maar u hoeft het niet alleen te doen, want de campergemeenschap zit vol leuke mensen die u op een camping kunt ontmoeten.

Hier is een korte samenvatting voor je – dit is waarom je zeker moet gaan kamperen:

 • Ontspanning & rust, dicht bij de natuur – de hele dag door
 • Vrijheid en flexibiliteit – reis waar je maar wilt
 • Verschillende slaapmogelijkheden – maar allemaal dicht bij de natuur
 • Bespaar kosten in vergelijking met een pakketreis
 • Buitenactiviteiten in de frisse lucht
 • Gemeenschapszin op de camping

Zo gezellig kan het zijn met vrienden als je kampeert, met een kampvuur en zonsondergang.

Wildkamperen, hond & Co. Kijk uit voor deze dingen

FIV: Waar moet ik op letten bij het kiezen van een camping in Duitsland?

Campingwerk: Voordat je een camping in Duitsland kiest, moet je bedenken wat je nodig hebt in de omgeving. In Duitsland zijn er veel bergen, meren, bossen of kust. U kunt ook kijken naar bezienswaardigheden of steden die u wilt zien.

Ga dan op zoek naar een camping in de buurt! Kijk op de website van interessante campings en let ook op zaken als de grootte van de kampeerplaats, vergelijk de prijzen van verschillende campings en let op extra kosten. Het is altijd een goed idee om de beoordelingen van andere kampeerders te lezen. Hier zijn ook geschikte portals voor.

Waar naartoe? Keuze tussen bergen, meer of liever de zee

FIV: Wat zijn de beste campings in Duitsland en wat maakt ze zo aantrekkelijk?

Campwerk: Zoals al eerder vermeld, vindt u de populairste campings meestal in de buurt van meren, de zee of grotere bergen om te wandelen.

Een van de populairste plekken is camping- en vakantiepark Wulfener Hals op het Oostzee-eiland Fehmarn. Veel kampeerders gaan er elk jaar naartoe omdat ze direct aan de zandstranden van de Oostzee kunnen kamperen. Een andere tip direct aan het water is camping Strandcamping Waging am See in Beieren. Deze camping in Zuid-Duitsland ligt direct aan de Wagingsee. Voor bergliefhebbers biedt campingpark Hopfensee een geweldig bergpanorama om te wandelen en uitzicht op de Hopfensee.

Hier vindt u meer informatie over de prachtige plekken waar deze campings liggen.

 • Camping en Vakantiepark Wulfener Hals op Fehmarn – voor zeeliefhebbers
 • Camping Strandcamping Waging am See in Beieren – Plezier aan het meer
 • Campingpark Hopfensee – aan de Hopfensee, midden in de bergen

Wil je waterfietsen bij het meer? Zoek dan een camping bij een meer.

Schapen in het wild: is wild kamperen toegestaan?

FIV: Stel dat ik niet op de camping wil blijven. Mag ik dan wildkamperen in Duitsland en overnachten in de vrije natuur?

Campwerk: In Duitsland is wild kamperen over het algemeen niet toegestaan, tenzij het in aangewezen gebieden of speciale uitzonderingen is. Dit betekent dat je niet mag overnachten buiten goedgekeurde campings. Het is echter wel toegestaan om je kampeermiddel, zoals een daktent, caravan of camper, een paar uur te parkeren om je rijvaardigheid te herstellen. Het is toegestaan om even uit te rusten, maar u mag niet de indruk wekken dat u daar kampeert. De campingstoelen moeten in de auto blijven!

Snel overzicht:

 • Wild kamperen is over het algemeen niet toegestaan in Duitsland
 • Toegestaan: in aangewezen gebieden of met speciale vergunningen
 • Overnachting buiten goedgekeurde campings niet toegestaan
 • Toegestaan: een paar uur op de parkeerplaats staan om de rijvaardigheid te herstellen
 • Tijdens deze periode: rust uit, maar kampeer niet (laat meubels in de auto staan).

Kamperen met het hele gezin: neem uw hond mee

FIV: Als ik mijn geliefde huisdier mee wil nemen, kan ik dan ook gaan kamperen met de hond in Duitsland?

Campwerk: Ja, dat kan! Je moet wel van tevoren de regels van de camping met betrekking tot honden controleren. Kijk of er beperkingen zijn wat betreft ras en grootte en hoeveel honden je mag meenemen. Voordat je vertrekt, moet je hond alle noodzakelijke vaccinaties en gezondheidscontroles hebben gehad. Als je op vakantie gaat met dieren, houd ze dan altijd netjes en schoon, houd ze aan de lijn en zorg dat je genoeg vers water voor ze hebt – vooral als het warm is!

Dit zijn de vijf stappen die je moet volgen als je wilt gaan kamperen met je hond:

 1. Ontdek de campingregels voor honden
 2. Let op ras-, grootte- en aantalbeperkingen
 3. Opgelet! Vergeet vaccinaties & gezondheidscontroles niet
 4. Doe uw hond aan de lijn op de camping en houd hem netjes
 5. Besteed speciale aandacht aan vers water (vooral in de zomer)

Het hele gezin samen – ga ook op vakantie met de hond!

Dagelijks leven op de camping: Tussen comfort & natuur

FIV: Kamperen is de natuur ten volle beleven. Hoe kan ik als kampeerder in Duitsland bijzonder dicht bij de natuur komen?

Campwerk: In de omgeving van je camping kom je meestal in contact met de natuur. Aan de poorten van de camping kun je genieten van de stilte van de natuur, inheemse diersoorten observeren en de magie van zonsopgang en zonsondergang beleven. Een fietstocht in de omgeving is altijd bijzonder leuk. Of je kunt een andere activiteit zoeken om de natuur te beleven.

Heb altijd respect voor de natuur en laat geen sporen achter.

Een mobiele telefoon opladen? De koelkast aansluiten?

FIV: Maar ik wil niet alle gemakken van het kamperen opgeven. Waar moet ik op letten als het gaat om elektriciteitsaansluitingen op campings in Duitsland?

Campingwerk: Maak je geen zorgen, de meeste campings hebben elektriciteitspunten. U kunt dus al uw elektrische apparaten van stroom voorzien, zoals koelkasten, lampen, opladers voor mobiele telefoons of andere elektronische apparaten.

FIV: Kan ik ze gewoon zo gebruiken?

Campingwerk: Helaas vragen de meeste campings een toeslag voor het gebruik van elektriciteit. Controleer daarom van tevoren of de camping van uw keuze een elektriciteitsaansluiting heeft en wat de kosten zijn. U kunt dit ook combineren met onderzoek naar andere bijkomende kosten.

Koken zonder elektriciteit: gasfornuis & kampvuur in de wildernis

FIV: Elektriciteit is allemaal goed en wel, maar voor de echte kampeerervaring zou ik ook graag buiten koken. Wat is de beste manier om dat te doen?

Campwerk: Als je kampeert, is er niets beter dan buiten koken en genieten van de geur van gegrild eten. Je kunt ook recepten en kooktips delen met je nieuwe vrienden op de camping. Koken zonder elektriciteit geeft een speciaal (smaak)tintje aan je avontuur. En het is ook heel praktisch als je op een camping zonder elektriciteit staat. Om te koken zonder elektriciteit kun je investeren in een draagbaar campingfornuis dat licht, compact en betrouwbaar is. Of steek gewoon een kampvuur aan.

FIV: Kan ik zomaar een vuur maken?

Campwerk: Nee, want je moet op de voorschriften letten. In Duitsland mag je alleen een kampvuur maken waar dat uitdrukkelijk is toegestaan, anders is het verboden. Dit betekent dat als je bij een open haard een bord vindt waarop staat dat je een kampvuur mag maken, je er op een ontspannen manier mee mag koken. Het is echter niet toegestaan om gewoon bij het dichtstbijzijnde meer te gaan zitten en een vuur te maken. Om er zeker van te zijn dat je toch een vuurtje kunt maken, moet je de campingbeheerder om toestemming vragen, anders zul je helaas je vuurtje moeten opgeven.

Even checken – hier is waar je aan moet denken bij vreugdevuren:

 • Alleen indien uitdrukkelijk toegestaan (anders verboden)
 • Niet zomaar toegestaan in de vrije natuur (meer, bos, enz.)
 • Zoek een open haard of vraag ernaar op de camping

Na de maaltijd: sanitaire voorzieningen op de camping

FIV: Waar moeten kampeerders op letten bij de sanitaire voorzieningen (toilet, douche & co.) op de camping in Duitsland?

Campwerk: Netheid en hygiëne zijn erg belangrijk. Je wilt niet ziek worden op vakantie. Zorg ervoor dat de sanitaire voorzieningen op de camping regelmatig worden schoongemaakt en goed worden onderhouden. Je moet ook controleren of alle sanitaire voorzieningen die je nodig hebt op de camping aanwezig zijn voordat je gaat. Het kan ook helpen als u van tevoren foto’s bekijkt om te controleren of douchecabines en dergelijke voldoende privacy bieden. Zoals eerder gezegd, is het heel belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar je camping!

Rustgevend slapen midden in de natuur: zo werkt het!

FIV: Nadat we gedoucht hebben, is het tijd om naar bed te gaan. Welke tips hebben jullie voor een goede nachtrust op de camping?

Kampeerwerk: Om de volgende dag nog veel avonturen te kunnen beleven, moet je ook zorgen voor een goede en comfortabele nachtrust. Hiervoor kies je best eerst een vlakke en rustige camping of kampeerplaats zodat je niet wakker ligt. Een slaapmat, matras of campingbedje zorgt ervoor dat je comfortabeler ligt. Voeg daar een slaapzak van goede kwaliteit aan toe en je zult ‘s nachts niet bevriezen. Hopelijk kun je er schaapjes mee tellen.

FIV: Hoe dik moet een comfortabele matras zijn?

Campwerk: Natuurlijk is iedereen anders. Sommigen slapen graag wat harder en anderen geven de voorkeur aan een zacht bed. Maar als je wilt slapen zoals op een normaal bed, moet je slaapoppervlak minstens 10 cm dik zijn – 12 cm is nog beter!

FIV: Dan zal ik er zeker voor zorgen dat ik voor mijn volgende kampeervakantie een matras meeneem van meer dan 10 cm. Helaas zijn we hiermee aan het einde gekomen. Hartelijk dank aan onze expert van Campwerk voor het uitgebreide interview!

Daktenten & kampeeraccessoires? Maak kennis met Campwek!

Wil je Campwerk beter leren kennen? Dan kun je hier meer te weten komen over de kampeerexperts:

Je vindt er ook links naar de sociale media van Campwerk en de winkel waar je je eerste kampeeruitrusting kunt samenstellen:

Meer kamperen! Koken in het vuur, daktent & meer insider tips

Heb je kampeerkoorts en wil je meer weten over deze spannende vakantieoptie? Kamperen betekent de geur van het kampvuur, het geritsel van het tentdoek en wandelingen onder de sterren. Of je nu op zoek bent naar comfort of avontuur, kamperen belooft geluk voor iedereen. De diversiteit van deze vorm van reizen en de mogelijkheid om met een klein budget veel plaatsen te verkennen, boeit steeds meer mensen. Ontdek hier de nieuwste snufjes om comfortabel te leven en lekker te koken in de buitenlucht.

Dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van kamperen en laat je inspireren!

Ontdek de perfecte camping, reis naar spannende bestemmingen en krijg insidertips:

Adembenemend uitzicht – kamperen in de bergen: