Hondentrimsalon: Eerste hond, puppy, proces en training – tips van onze expert!

Hondentrimsalon – De eerste hond, de eerste ontmoeting Elke nieuwe hondeneigenaar van langharige of kortharige honden stelt zich dezelfde vraag. Wanneer moet ik naar de trimsalon? Heb ik er wel een nodig? We vroegen het onze hondenexpert en stelden deze vragen. Hier kunt u alles te weten komen, van wennen aan de haardroger, training tot een proefdag. Zodat u bij uw puppy onderscheid kunt maken tussen draadhaar, ruw haar en glad haar, zodat uw hond de perfecte verzorging voor zijn vacht krijgt. Bent u nog steeds op zoek naar een goede hondentrimsalon? Lees meer tips & no-go’s voor uw lokale hondentrimsalon hier!

Proefafspraak, puppy acclimatisatie en training

Voor veel mensen is een bezoek aan de trimsalon praktisch een basisvereiste voor puppy’s. Maar wanneer moet mijn puppy naar de trimsalon? Wanneer is de perfecte tijd? Waar moet je speciaal op letten? We vroegen het onze hondenexpert. U moet beginnen uw puppy aan de trimsalon te laten wennen als het ongeveer 3-4 maanden oud is, aangezien dit de leeftijd is waarop honden zich in de zogenaamde inprentingsfase bevinden. U kunt echter altijd vooraf langskomen voor een proefafspraak om de salon en de trimsalon te leren kennen.

Hier leert de pup de hondensalon kennen, al het materiaal en de geluiden. De pup leert dat een vreemdeling die niet zijn verzorger is, zijn snuit vasthoudt, naar zijn poten gaat en zijn gezicht aanraakt. Het doel van de puppy-kennismaking is dat de trimsalon vertrouwen met de puppy opbouwt en de ogen en pootjes vrij kan knippen zonder de hond veel stress te bezorgen. De juiste vachtverzorging wordt besproken en de eigenaars kunnen te horen krijgen welke verzorgingsproducten ze voor hun puppy nodig hebben. Dit is geen volledige snede.

Afhankelijk van het ras kan de eerste volledige vachtverzorging worden uitgevoerd op een leeftijd van 6-7 maanden.

Hier zijn de 6 tips van onze hond pro:

  1. Raak niet te opgewonden. Alles zal goed komen. Iedereen heeft het tot nu toe overleefd. Wees cool en ontspannen en uw hond zal dat ook zijn.
  2. Komt op de afgesproken tijd. Veel klanten willen te vroeg komen. Ik wil elke hond de tijd en rust geven die hij nodig heeft. Dus als je te vroeg komt, kan je de hond storen die ik aan het verzorgen ben. Het is heel belangrijk als trimsalon om rust en stilte te hebben voor het werk. Het is beter om te gaan plassen of in de auto te wachten.
  3. Stel vragen. Denk gerust van tevoren na over vragen die je me zou willen stellen.
  4. Voel je vrij om je verzorgingsproducten mee te brengen. Zo kunnen we te weten komen of u de ideale borstels, kammen en shampoos voor de verzorging hebt.
  5. Laat uw hond van tevoren uit. Met een volle blaas staat uw hond gespannen op de tafel, kronkelt natuurlijk rond, wil eruit omdat de blaas drukt.
  6. Als u verhinderd bent, moet u de afspraak afzeggen. Het kan iedereen overkomen: je hebt plotseling andere plannen, bent ziek of je auto heeft autopech. Wees respectvol en informeer ons. We plannen enkele uren tijd voor uw hond en als u niet komt, staan wij daar maar. Op die manier ontneemt u een hond die echt een afspraak nodig heeft de kans om behandeld te worden.

Wennen aan de kam

Thuis moeten hondeneigenaars de jonge puppy laten wennen aan borstelen en kammen. Beloningen en positieve aanmoediging zullen het kammen zeker leuk maken. Ook al zeggen veel baasjes “mijn hond laat zich niet kammen”, oefenen, oefenen, oefenen! Ga door. Beter een klein beetje vooruitgang dan een gematteerde hond. Puppy’s zijn nieuwsgierig en speels, ze begrijpen in het begin niet wat kammen en borstelen betekent. Probeer het opnieuw en opnieuw, bij voorkeur wanneer de hond moe of uitgeput is. Beloon hem met veel traktaties!

De training voor de haardroger

Ook moet u de hond voorzichtig laten wennen aan een haardroger, aangezien de honden in de hondensalon na het baden geföhnd moeten worden. Onze föhns en haardrogers zijn qua volume niet te vergelijken met een normale huishoudelijke haardroger. Ze zijn veel luider en sterker. Zet de haardroger gewoon speels aan en uit, leid hem langzaam naar de rug en beloon de hond.
Leer uw hond ontspannen en rustig op de tafel te staan, ongeacht het bezoek aan de trimsalon, het is ook de moeite waard dit te oefenen voor een bezoek aan de dierenarts.

Tijd, geduld en het juiste gereedschap

Welk hondenras moet er überhaupt naar de trimsalon? En kan ik niet mijn eigen trimsalon worden om geld en moeite te besparen? Voordat u een puppy aanschaft, moet u nadenken over de verzorging die uw toekomstige hond nodig zal hebben. De meeste mensen kiezen hun hond voor het uiterlijk of voor de lol. Er zijn rassen die om de 4-6 weken naar de salon gaan, maar er zijn ook rassen die om de 3 maanden komen.

Zoals u ziet, kan een professionele vachtverzorging oplopen tot een paar euro in een jaar. Als u de tijd en het juiste gereedschap hebt, kunt u bepaalde rassen ook zelf thuis trimmen.

Het eerste bezoek aan de kapper

Het eerste contact wordt meestal per telefoon gelegd. Alle belangrijke informatie wordt gevraagd: de leeftijd van de hond, het ras, wanneer was het laatste bezoek, wat is gewenst, speciale kenmerken. Dit is nodig om een ruw idee te krijgen van wat u kunt verwachten en hoeveel tijd u daarvoor moet uittrekken. In de salon wordt de hond dan gekapt volgens het ras. Hij wordt gebaad, geföhnd, geknipt/geschoren of de ondervacht wordt verwijderd. De ogen en oren zijn gereinigd. De poten worden vrijgeknipt, de genitale zone wordt schoongemaakt en de klauwen worden geschoren.

De duur van een bezoek

Afhankelijk van het ras en de staat van verzorging, kan het bezoek meer dan 2-3 uur duren.
Voor een kleine, goed verzorgde hond kunt u echter meestal rekenen op ongeveer 1 tot 1,5 uur. Grotere of matte honden zullen er natuurlijk langer over doen. De trimmers plannen altijd voldoende tijd in om een rustig gesprek met de eigenaar te hebben en de hond de rust te geven die hij nodig heeft.

Het vertrouwen winnen

Onze expert zegt: Met kalmte en geduld. Zij doet het altijd zo: Bij angstige honden gaat zij eerst een half uur op de grond zitten en geeft de hond de gelegenheid haar beter te leren kennen. De hond beslist wanneer hij klaar is, niet de trimsalon of de eigenaar. Veel honden die uit het buitenland komen en jaren op straat hebben geleefd, begrijpen de wereld niet als ze bij de kapper zijn. Hoe kun je de hond uitleggen dat je alleen het beste met hem voor hebt en niets slechts? De enige manier is om rustig vertrouwen op te bouwen met de hond. Maar vaak werkt het ook met traktaties.

Ondervacht en bovenvacht van de puppy

Belangrijker is echter het verschil of de hond slechts één laag haar heeft of dat er ondervacht is. Sommige rassen hebben twee lagen haar: de buitenste, waarvan de haren langer en harder zijn en de haarkleur bepalen, en het wollige haar dat ook ondervacht wordt genoemd. Deze bestaat uit zachte, kortere en fijnere haren. Dit is het beste te zien door de buitenste laag haar met een kam naar de zijkant te duwen. Zo beschermt de hond zich tegen kou en hitte. Honden zoals de Golden Retriever hebben een dikke, harde bovenvacht en een dichte, fijne ondervacht.

Hete temperaturen en nattigheid

Honden met een ondervacht moeten niet worden geschoren. Hoewel veel eigenaren denken dat ze hun hond een plezier doen in de zomer, ontneemt dit de hond zijn natuurlijke vermogen om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. U moet weten hoe de temperatuurregeling van een hond werkt. Honden zweten op hun poten en tong, niet via hun huid zoals mensen. Om de temperatuur te regelen, hijgen honden. Of ze kort of lang haar hebben is niet relevant.

De toplaag wordt volledig vernietigd door het scheren en verliest zo zijn belangrijke beschermende functie. Door het ontbreken van de bovenvacht wordt de ondervacht doorweekt als hij nat wordt, blijft hij klam en vormt zo een perfecte broedplaats voor parasieten. Het kan ook leiden tot permanente structurele veranderingen in de vacht en kale plekken.

De meester bij de kapper

Eigenaars zijn welkom om te blijven en in de wachtruimte te zitten of van daaruit toe te kijken. Veel baasjes maken hun hond echter onbewust nerveus en de honden worden veel rustiger als de baasjes ondertussen gaan winkelen. Op die manier concentreert de hond zich op zijn bezoek aan de kapper en heeft hij niet het gevoel dat hij dringend van de tafel moet springen omdat de eigenaar achter de toonbank staat en hem vertelt dat hij eindelijk klaar gaat komen. Maar er zijn ook honden waarbij de eigenaar bij de behandeling aanwezig moet zijn. U moet gewoon open communiceren met de eigenaar en beslissen in het belang van de hond.

Verschillen tussen draadhaar, ruw haar en glad haar

Voor elk ras wordt een rasstandaard vastgesteld, waarin het uiterlijk, het gewicht, de lichaamsvorm, de grootte, de vacht, de vachtlengte en de vachtkleur worden beschreven. Afwijkingen van de standaard zijn niet toegestaan voor de fok en worden beschouwd als fouten. Het doel is dat een ras een zo uniform mogelijk uiterlijk heeft en dat de hond op grond van zijn uiterlijk duidelijk bij een ras kan worden ingedeeld. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende vachttypes bij honden: kortharig en langharig, en tussen ruwharig, ruwharig en kortharig.

Korthaar

Kortharige rassen zijn gemakkelijk te verzorgen. Het haar is slechts enkele millimeters lang en er is weinig of geen ondervacht. Deze haren vallen echter na een paar weken 6-12 uit en verspreiden zich door het huis, de auto, enz. Ergo: Je hebt een goede stofzuiger nodig.

Langhaar

Bij langharige rassen varieert de lengte van de vacht naargelang het ras, van halflang zoals bij de poedel tot vloerlang haar bij de Maltezer of de Yorkshire. Deze vacht moet regelmatig worden verzorgd omdat hij anders gaat klitten. Vuil moet regelmatig uit de vacht worden verwijderd en regelmatig worden geborsteld. Vooral achter de oren, onder de oksels en op de benen, voelde vormen met onregelmatige verzorging.

Prijs: proefdag bij Fellgefluester

De puppykennismaking is een kort bezoek van ongeveer 30 minuten en kost ongeveer 30 euro.

Prijzen voor grotere hondenrassen

Aangezien elke hond individueel moet worden verzorgd, is het moeilijk een all-in prijs te geven. Zelfs binnen hetzelfde ras zijn er grote verschillen in de hoeveelheid vacht, de haarkwaliteit, de lengte van de vacht, de lichaamsgrootte, enz. De prijsindeling van de rassen hangt niet alleen af van de grootte van de hond, maar vooral van de tijd of de vachtverzorging en de gebruikte technieken.

De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de vachtconditie van de hond, de ervaring in de salon, de vachtconditie en vele andere factoren en kan alleen worden bepaald bij het zien van de hond. Matterige plekken, vlooienbesmetting, bijten en dergelijke worden extra in rekening gebracht. De verzorging van de hond zelf is even individueel en verschillend als het dier zelf.

Geef je de kapper een fooi?

Een goede hondentrimmer verdient zeker goed geld. Men mag echter niet vergeten dat een uurloon van bijvoorbeeld 60 euro bruto is. Huur, water, elektriciteit, BTW, inkomstenbelasting, verzorgingsproducten, ziektekostenverzekering, belastingadviseur, verzekering, schoonmaakkosten, enz. zijn niet inbegrepen. Dus als u denkt dat 60 euro per uur veel is voor een zelfstandige, haal dan uw rekenmachine boven en reken het uit. Daarom, een duidelijk ja tegen de tip.

Wellness kuren, ontgifting en perfecte vacht

Er zijn geweldige producten op de markt, maar een mooie glanzende vacht kan ook worden bereikt met goede, hoogwaardige voeding. Als de juiste vachtverzorging wordt toegepast, is hij perfect. Er zijn zijdesprays of oliën die een mooie glans geven, maar goede voeding en regelmatige verzorging is meestal voldoende.

Als u uw hond wilt verwennen en de perfecte vacht wilt hebben, biedt onze deskundige het volgende aan: Wellness kuren gemaakt van hypoallergene klei verlichten pijn, stoppen jeuk en bevorderen een gezonde bloedcirculatie. Ze reinigen, ontgiften en genezen op een natuurlijke en organische manier.

Hondentrimsalon: Tips & Opleiding

Hier zijn enkele interessante artikelen voor uw eerste hond!

Hondentrimsalon in de buurt: No-Gos!

De samenwerking tussen de hond, de eigenaar en de trimsalon is het allerbelangrijkste als u een goed verzorgde vacht voor uw hond wilt. Veel mensen weten echter niet hoe ze de perfecte trimsalon voor zichzelf en hun puppy kunnen vinden. De keuze is niet groot, maar er zijn grote verschillen tussen de hondensalons. Maar omdat samenwerking en vertrouwen het belangrijkst zijn bij het kiezen van een trimsalon, vroegen we onze hondentrimster naar haar top trucs, no-go’s en ervaringen.

Hondenbont: 20 rassen & Advies

Labrador, Chihuahua, Dwergspitz of Duitse Herder – hier vindt u de belangrijkste feiten over ondervacht, vacht en verzorging van onze hondentrimster (Tip: Interview met Fellgeflüster). We hebben de populairste hondenrassen genomen en u voor elk geval een korte verklaring van onze deskundige gegeven. Leer nog meer over honden en uw hond!