Zonnesysteem: renoveren en verbeteren – Wat huiseigenaren moeten overwegen
Een zonne-installatie aanbrengen – De groene revolutie op de daken van Duitse huizen is in volle gang. Maar ook lage-energiewoningen zijn erg in de mode. Dit is niet alleen te wijten aan het toegenomen milieubewustzijn, maar ook aan de sterk stijgende energieprijzen. Steeds meer huiseigenaren kiezen daarom voor zonne-energiesystemen op hun dak. Op lange termijn belooft een dergelijk systeem niet alleen goedkopere elektriciteit en meer onafhankelijkheid van politiek en nutsbedrijven, maar ook een waardevolle bijdrage tot de bescherming van het klimaat – inclusief aantrekkelijke subsidies van de federale overheid. Maar is retrofitting überhaupt mogelijk? En waar moet je op letten? Wij hebben de belangrijkste antwoorden.
Wanneer een zonnesysteem achteraf installeren en wanneer niet?
Het belangrijkste antwoord eerst: het achteraf aanbrengen van een zonnesysteem in bestaande gebouwen is altijd mogelijk. Ook al lijkt de inspanning voor de uitvoering erg hoog, toch is de installatie van fotovoltaïsche apparatuur nu een standaardprocedure waarmee zonne-energiedeskundigen dagelijks te maken hebben. De eigenlijke procedure werkt, wat planning en installatie betreft, op dezelfde wijze als een nieuw gebouw.
De doorslaggevende factor voor het achteraf inbouwen van een zonnesysteem is de mogelijke elektriciteitsopbrengst. Alleen als het geïnstalleerde systeem in de loop van het jaar voldoende zonlicht ontvangt, is de retrofit de moeite waard. De basis voor een dergelijke overweging is een berekening van de vraag. Dit omvat het vroegere elektriciteitsverbruik in kilowattuur en dient om te bepalen hoe groot het fotovoltaïsche systeem op het dak moet worden gedimensioneerd.
Als het dak van een gebouw grote delen van de dag in de schaduw ligt door een ongunstige ligging tussen gebouwen of bomen, is het achteraf aanbrengen van een fotovoltaïsch systeem niet de moeite waard. Dit geldt ook als de dakvlakken ongunstig zijn uitgelijnd of te steil zijn. Aangezien helling en oriëntatie plaatselijk zeer individueel zijn, is de analyse van een zonnespecialist onontbeerlijk. De volgende informatie kan echter een eerste aanwijzing geven.
Retrofit-criteria
Hier volgen in het kort de criteria voor wanneer u uw dak zonder problemen kunt uitrusten met een zonnesysteem:
- Haalbaar met standaardprocedures door deskundigen
- Werken vergelijkbaar met nieuwbouw
- De moeite waard als er voldoende zonlicht is
- Voer een berekening uit van de vereisten
Aan welke eisen moet mijn dak voldoen?
Een zo groot mogelijk dakoppervlak op het zuiden is ideaal om achteraf een fotovoltaïsch systeem te installeren. Maar daken met een oost-west oriëntatie hebben ook het potentieel om grote hoeveelheden elektriciteit te produceren. Zonne-energie-experts zoals EWE-Solar kunnen echter ook installaties zo plannen dat een effectieve stroomvoorziening mogelijk is door gelijktijdige bezetting in zowel oost-west- als noord-oriëntatie.
Indien mogelijk mogen de dakoppervlakken niet in de schaduw liggen of mogen zij gedurende een zo groot mogelijk deel van de dag niet aan schaduw worden blootgesteld. Een ideale elektriciteitsopbrengst in de loop van de dag kan worden bereikt met daken die een helling hebben tussen ca. 30 en 40 graden.
Eisen aan mijn dak
Wat moet mijn dak idealiter meebrengen?
- Groot dakoppervlak
- Optimaal: oriëntatie op het zuiden
- Oké. Oost-West oriëntatie.
- Geen schaduw
- Helling tussen 30 en 40 graden
Waar moet ik altijd rekening mee houden als ik retrofits uitvoer?
De installatie van een zonnesysteem is een investering die pas op middellange of lange termijn rendeert. Het is dan ook belangrijk dat u kunt rekenen op een solide financiering van het project. Het duurt enkele jaren voordat het punt is bereikt waarop de bespaarde energiekosten hoger zijn dan het investeringsbedrag inclusief rente. Ook bij het achteraf inbouwen van een PV-systeem is valse zuinigheid misplaatst. Maak niet de fout om te strak en zonder reserves te plannen. Een iets groter systeem is altijd de betere optie. Het zorgt ervoor dat het aanbod gedekt is, zelfs als de energievraag in de toekomst toeneemt.
Wat als u besluit een sauna of een elektrische auto te kopen? Als het systeem te klein is, zou u opnieuw afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Hetzelfde geldt voor het optimaal benutten van lage zonnestraling, bijv. in de herfst en de winter. Hoe groter het systeem, hoe meer energie het kan opwekken, zelfs in slechte omstandigheden.
Tip: Door een thuisopslagsysteem (thuisbatterij) te installeren, kunt u elektrische energie opslaan die op dat moment wordt opgewekt maar niet wordt verbruikt. Deze is dan bijvoorbeeld ‘s nachts of op donkere dagen beschikbaar.
Verdere tips voor de aanpassing van zonnesystemen
1. montagesysteem: elk dak en elke locatie bieden verschillende voorwaarden voor dakinstallatie. Vraag uw installateur om advies over het ideale montagesysteem. Deze moet worden aangepast aan de weersomstandigheden (wind- en sneeuwbelasting).
2. let op: steigers zijn vereist: zonnesystemen worden gewoonlijk op een hoogte van meer dan 1,5 meter boven de grond geïnstalleerd. De wet schrijft voor dat in dit geval een steiger moet worden gebouwd.
3. timing: u kunt een PV-systeem zeker op elk moment achteraf laten installeren. Aangezien de omgeving van het huis echter ten minste tijdelijk in een bouwplaats wordt veranderd, is het ideale tijdstip wanneer het dak toch al aan renovatie toe is. Op die manier kan de installateur van zonne-energie ook de staande steiger gebruiken.
4. gebruik extra ruimte: De zonnepanelen hoeven niet per se allemaal op het dak te worden gemonteerd. Als er niet genoeg ruimte is voor de gewenste afmetingen, kunnen extra zonnepanelen ook worden gemonteerd op garages, luifels en dergelijke.
5. Vergelijk de aanbiedingen: De installatie van een fotovoltaïsch systeem is een zeer individuele aangelegenheid. Het is dan ook raadzaam advies in te winnen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven en hen een offerte te laten uitbrengen. Vaak verschillen niet alleen de prijzen, maar ook de individuele oplossingen.
Conclusie: Is het de moeite waard om zonne-energiesystemen aan te passen?
Op de meeste daken kan gemakkelijk een PV-systeem worden geïnstalleerd. Zelfs bij beschaduwing of ongunstige dakoriëntaties kunnen PV-experts het beste uit de situatie halen. Dit betekent dat niets de droom van goedkope elektriciteit van het eigen dak in de weg staat, zelfs niet voor eigenaars van bestaande eigendommen. Maar dat is nog niet alles: afhankelijk van het type en de afmetingen van het PV-systeem zijn aantrekkelijke subsidies beschikbaar.