Model en Stern-columniste Marie von den Benken over haar veganistische dieet, toekomstplannen en beautytips!

Model, auteur, ontwerper, influencer – Marie von den Benken! We spraken met haar over haar veganistische dieet, de Berlijnse modeweek en haar absolute no-go op modegebied.

Marie’s passie – schrijven of modellenwerk?

Marie, je bent vooral bekend als model, ontwerpster en schrijfster. Tegenwoordig is het niet ongewoon dat modellen influencers worden. Niettemin was u een van de eersten om dit te doen en vooral om in het openbaar belangrijke onderwerpen aan te snijden, zoals de politiek. Wat maakt jouw mening zo bijzonder dat je die zelfs in je eigen column in Stern mag publiceren?

Nou, dat vraag ik me ook af. Waarschijnlijk helemaal niets, en Philipp Jessen, die toen hoofdredacteur was bij “Stern” en mij binnenhaalde, kon gewoon niemand anders vinden die wilde schrijven over onderwerpen als mode of Duitsland’s Next Topmodel.

Modelleren of schrijven?

Door je werk als model en blogger heb je veel meer inzicht in de modewereld dan sommige anderen. Wat vind je het leukst, modellenwerk of schrijven? Als je moest kiezen, wat zou je dan absoluut moeten doen?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Beide hebben hun eigen aantrekkingskracht en voordelen. Zonder modelbouw zou ik veel minder van de wereld hebben gezien en zou ik waarschijnlijk niet de deskundigheid hebben verworven die mijn mening over dit onderwerp vandaag de dag kennelijk op zijn minst enigszins relevant maakt, zodat ik erover mag schrijven. Maar als ik echt moest kiezen, wat gelukkig niet hoeft, zou ik waarschijnlijk schrijven kiezen. Ten eerste, modellenwerk, vooral voor vrouwen, is nog steeds een meestal vrij eindige business. Met andere woorden, het heeft een soort minimale houdbaarheid, die vaak afloopt rond de leeftijd van 30 jaar. Aan de andere kant geeft schrijven me meer creatieve afwisseling en uitdaging. Ik mag nu schrijven voor de grootste tijdschriften, voor grote tv-producties of scripts voor speelfilms. Ik denk dat ik maar snel een roman ga schrijven en hopen dat een uitgever zo gek is om hem op de markt te brengen.

Marie is ook columniste en schrijft voor Stern magazine

Gevaren van beïnvloeders

In een van je artikelen heb je het over de gevaren van modellen die beïnvloeders worden. Met je 245K abonnees op Instagram, ben je een van hen. Wat doe je anders zodat het model zijn niet in de weg staat van het influencer zijn?

Ik probeer mijn cliënten te combineren. Ik ben geen topmodel zoals Toni Garrn of Barbara Palvin, die natuurlijk moeten oppassen dat ze hun marktwaarde niet laten verwateren met snel Instagram-geld. Maar ik ben ook voorzichtig. Ik sta niet met een fitness T-shirt in mijn keuken en deel kortingsbonnen uit. Ik sta voor merken die bij me passen. Zoals Grüngold, Stella McCartney, Strenesse of La Biosthétique. Merken die mijn filosofie delen, die veganistische of duurzame producten maken en toch in mijn modellevensstijl passen. Ik wil veganistisch, gezond eten en duurzaamheid uit de freakshoek halen en in de etalages van de hele grote blitse wereld brengen. Dus, nou, help daarmee. En als ze me boeken, is het makkelijk om beide tegelijk te doen. Als influencer vind ik het heerlijk om te berichten over geweldige producten of bedrijven die de wereld mooier, maar ook een beetje beter maken.

Niemand is perfect. Ik denk dat het belangrijk is om te proberen je deel zo goed mogelijk te doen.

Politiek geïnteresseerde veganist

Op je blog leren we een heel andere kant van je kennen: de politiek geïnteresseerde veganist. Vooral als onderdeel van de sociale media en de modewereld zijn er veel andere ethische problemen. Waarom ligt veganisme je zo na aan het hart? Vooral met zoveel reizen en gebeurtenissen zal dit onderwerp zeker vaker tot discussie en moeilijkheden leiden. Hoe ga je er mee om?

Dat is helemaal juist. Als je veel reist, heb je al snel een koolstofvoetafdruk als vijf Chinese kolencentrales. Ik werd eerst vegetariër en daarna veganist toen ik mijn katten kreeg. Twee eenvoudige gedachten gaven de doorslag voor deze beslissing. Eén ervan was dat ik naar mijn kittens keek. Echte levende wezens die een eigen karakter hebben, liefdevol en gevoelig zijn. Maar varkens zijn precies zo. Of kippen. Of vee. Waarom eten we hun vlees terwijl we het eten van katten walgelijk noemen? Het is onzinnig. Je doodt geen leven om je te amuseren. Zelfs niet als het schepsel misschien niet zo schattig en geschikt als huisdier is als een kat.

De tweede gedachte kwam automatisch. Waarom eet je eigenlijk vlees? Vlees is een stuk kadaver dat uit het karkas wordt gesneden en dat door een zeer ingewikkelde koudeketen niet ontbindt, totdat wij het met veel kruiden en sauzen smakelijk bereiden en dan opeten. Dat lijkt me niet juist. En bovendien is het ook niet erg gezond. Maar dat was in het begin niet mijn motivatie.

Niemand kan in de wereld bestaan zonder anderen te schaden. Ik heb alleen voor mezelf besloten om zo weinig mogelijk kwaad te doen met alles wat ik doe. De stap van vegetariër naar veganist was toen voor mij slechts het gevolg. Er zijn nog veel gebieden in mijn leven waar ik meer bedachtzaam en rekening houdend met mijn omgeving moet worden. Niemand is perfect. Ik denk dat het belangrijk is om te proberen je deel te doen met wat je kunt.

Klasse Reünie Berlijn Mode Week

Je was laatst op de Fashion Week in Berlijn. Wat vond je er zo leuk aan, vind je Fashion Weeks in het algemeen leuk of betekent het meer stress voor je, vooral als gast en tegelijkertijd als journalist?

Er is altijd iets stressvols aan zoveel shows, evenementen, afspraken en feestjes in zo weinig dagen. Ik zou ook willen dat de modeweek in Berlijn haar naam weer eer aan zou doen en een hele week zou duren. Maar ik klaag niet. Het is een grote reünie van ontwerpers, bedrijven, influencers, modellen, beroemdheden en insiders uit de industrie. Sommige ontwerpers liggen me na aan het hart. Marina Hoermanseder, bijvoorbeeld, die nu ook veganistische tassen in haar collectie heeft. La Biosthétique was nu voor het eerst een officiële schoonheidspartner in Berlijn. Toen moest ik natuurlijk veel over de modeweek schrijven. Daarnaast heb ik weer een heleboel leuke mensen uit dit modellen/influencer-circus ontmoet, die je normaal gesproken niet zo vaak ziet omdat we altijd wel ergens op verschillende plekken op pad zijn. Wat dat betreft, hou ik echt van de Fashion Week. Er is veel te doen, maar het is positieve stress.

Jonge modellen, schoonheidsteams en stylisten maken telkens weer indruk op Marie

In al uw tijd als model en auteur, moet u veel inspirerende mensen hebben ontmoet. Van welke mensen was je bijzonder onder de indruk en waarom?

Eigenlijk vind ik het altijd een beetje ondankbaar om één persoon te belichten. Vooral omdat het meestal neerkomt op iemand die op de een of andere manier prominent is, want je wilt je lezers niet vervelen met mensen die ze niet eens kennen. Tegelijkertijd bevinden de echte helden van een modeweek zich vaak op de achtergrond. Het zijn de jonge modellen die dapper tientallen castings ondergaan in de dagen voor de modeweek, vaak met als resultaat dat ze geen enkele baan krijgen. Daar moet je mee omgaan en positief blijven. Of de beauty teams en stylisten. Ik ben erg blij dat ik nu een klein deel uitmaak van de LA Biosthétique familie. Ik heb hun team nog eens van dichtbij gezien op een modeweek en ik kan echt zeggen: het zijn fantastische mensen die opmerkelijke dingen doen. In een zeer kleine ruimte creëren zij de looks van tot wel 30 modellen voor tot wel 8 shows achter elkaar op één dag. Er is nauwelijks een uur voor elke show. Het is echt adembenemend hoe professioneel maar ook creatief ze daar te werk gaan.

Maar als ik er één uit zou moeten pikken, dan zou dat Christiane Arp zijn. De hoofdredacteur van de Duitse “Vogue”. Ik mocht haar eens interviewen voor “Stern” – ook tijdens de modeweek in Berlijn, trouwens. We hebben elkaar daarvoor verschillende keren ontmoet. Ze nam gewoon en spontaan de tijd. Dat was een grote eer. En mevrouw Arp is, men kan niet anders zeggen, een indrukwekkende vrouw met een bijzondere aura. Zij heeft een duidelijke visie op mode en doet er veel aan om jonge ontwerpers en Duitsland als modelocatie steeds relevanter te maken voor de wereldmarkt. Zonder de Berlin Salon, waartoe zij de aanzet heeft gegeven, zou de modeweek in Berlijn waarschijnlijk niet eens meer bestaan.

Marie’s perfecte winteroutfit en haar tips tegen droog haar en een droge huid!

Als blogger zie je de hele tijd verschillende stijlen en nieuwe trends en je vindt ze niet altijd mooi. Denk jij dat je in 2018 alles kunt dragen en alle stijlen / kleuren / patronen kunt combineren of zijn er bepaalde no-go’s voor jou?
Hoe ziet jouw perfecte winteroutfit eruit? Welk item mag zeker niet ontbreken?

Een no-go voor mij is styling waarbij de drager zich niet prettig voelt. Ook al worden talloze trends opgepikt, de styling ziet er dan onhandig en gekleed uit. Voor mij zijn trends niets meer en niets minder dan een inspiratiebron om mijn eigen stijl uit te breiden. Als ik ze leuk vind, ga ik met ze mee – zo niet, dan niet. Maar dat betekent niet dat ze er niet goed uit kunnen zien bij iemand anders. Mode betekent voor mij vooral vrijheid, variatie en acceptatie. Maar slechts tot op zekere hoogte – ik kan één absolute no-go bedenken: echt bont, althans in onze breedtegraden en afkomstig van dieren uit bontfokkerijen. Er zijn tegenwoordig zo veel en zo goede alternatieven voor namaakbont – daarvoor hoeft tegenwoordig geen dier meer van zijn huid te worden ontdaan.
Mijn perfecte winteroutfit is knus en toch subtiel een beetje sexy: een warme oversized trui, overknee laarzen, een dikke loeilange sjaal en natuurlijk een muts!

Verzorgingsproducten: Tips

Vooral jij, als veganist, gebruikt andere huidverzorgingsproducten dan de meeste influencers en hebt een of twee tips die mijn lezers nog niet kennen. In de winter heb je vaak te maken met een droge huid en roodheid. Wat zijn jouw top 5 beauty essentials waar je de winter niet zonder zou overleven?

  • Een lichaamsscrub op basis van suiker en oliën die de huid heerlijk zacht maakt en heerlijk laat ruiken is The Ritual of Sakura Body Scrub van Rituals.
  • Ik heb het Elixir Vitalite van La Biosthetique leren kennen tijdens de laatste Fashion Week in Parijs en was er meteen verliefd op – het is een extra rijke verzorging op basis van voedende oliën, perfect voor de koude dagen.
  • Ik gebruik HASK’s Keratin Protein Smoothing SHINE® Oil om droge punten en loshangend haar tegen te gaan. Het werkt heel goed en ruikt heerlijk.

Dat ruikt niet zo lekker, maar is geweldig voor schrale handen in de winter:

Door het leven met nuchterheid en humor

In uw artikelen komt u bijzonder sympathiek over door uw woordgrapjes en uw nuchtere en open manier van doen. Heb je ooit situaties gehad waarin dit verkeerd overkwam en het problematisch werd?

Dat wordt intussen minder omdat de mensen mijn stijl op een gegeven moment wel geaccepteerd hebben. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die het niet leuk vinden. Je hoeft alleen maar te kijken naar de commentaren onder mijn columns. En er zijn ook beroemdheden geweest die weinig begrip hebben getoond toen een slogan hen trof. Niet iedereen is zo zelfverzekerd als Michael Michalsky of Thomas Hayo, bijvoorbeeld. Jaar na jaar krijgen ze van mij enkele maanden lang de volle laag, maar ze weten wat ik bedoel. Als ik ze ergens tegenkom, is het altijd grappig en interessant en gaat het er nooit om of een of twee van hun opmerkingen gemeen waren. Zij zijn professionals en weten dat dit er nu eenmaal bij hoort en dat het formaat er misschien zelfs een beetje van profiteert. En ze nemen zichzelf niet zo serieus dat ze elke grap persoonlijk opvatten. Dat is trouwens een zeer aangename karaktereigenschap. Helaas ook een zeldzame.

Het modellenleven is niet altijd luxueus – Marie’s slechtste modellenervaring

Er is niet eens een bedankje. Je voelt je als handelswaar.

Als model maak je veel mee en zie je veel van de wereld, maar niet alles in het leven van een model is zo luxueus als je denkt. Wat was de slechtste ervaring die je tot nu toe hebt gehad?

Zeker, ik heb het ook meegemaakt. Vooral in het begin van een modellencarrière maak je veel situaties mee die later in de verhalen vaak als clichématige overdrijvingen worden gezien. Maar het is het dagelijkse leven. Je deelt met 10 andere meisjes een flat in Athene, Parijs of Tokio die nauwelijks groter is dan de kamer van je kinderen en je moet elke dag 10 afspraken bijwonen in een totaal vreemde stad. En met de meeste van hen is het: Oh, ja, oké, nee, volgende alsjeblieft. Er is niet eens een bedankje. Je voelt je als handelswaar. Mijn slechtste ervaring was echter zeker een van mijn eerste grote klussen voor een haarverfreclame. Ze knipten mijn haar kort en verfden het helemaal rood. Mij was beloofd dat mijn haar weer net zo blond zou worden als voorheen. Maar de kapper was niet in staat het rood volledig uit mijn blonde lokken te verwijderen – ze bleven roze ondanks verschillende behandelingen. De enige beslissing die overbleef was: Om alles te bleken en daarna verwoest haar te hebben. Of alles bruin. Ik weet nog hoe erg dat voor me was op dat moment. Plotseling een kort kapsel en bruin haar. Een GNTM makeover is een lachertje vergeleken met dat.

Als je zo jong bent als ik, voelt het vreselijk. Je voelt je alsof alle schoonheid verdwenen is en de jeugd voorbij is. Vandaag kun je erom lachen. Het is maar haar.

Toekomstige doelen

Wat zijn uw doelen en voornemens voor het nieuwe jaar? Wat kunnen we nog meer van je verwachten in de toekomst?

Ik heb enkele doelen, ja, maar ik ben er bijgelovig over. Ik kan er niet over praten, anders komen ze niet uit. Maar ik hoop dat u in de toekomst weer van me zult horen. Ik hou er niet van om te praten over dingen die in de toekomst liggen. Dat je nog niet kunt zien. Het komt op mij altijd over als die D-list beroemdheden die in interviews op een of andere rode loper hun val in onbeduidendheid willen voorkomen met de zin “Ik werk op het ogenblik aan een aantal interessante projecten, er komt binnenkort iets” en dan komt er daarna niets, of het is gewoon het kamp in de jungle. Maar wat ik echt hoop is dat ik dit jaar terugkom bij “Promi Big Brother” als schrijver. We hadden vorig jaar een geweldig team en hebben in de loop van de tijd ook een zeer goede relatie met de presentatoren opgebouwd, zodat we dit jaar samen echt van start konden gaan. Dat zou me echt opwinden. Twee weken lang een dagelijks live tv-programma is pure uitdaging. Maar met dit team is het als een creatieve vakantie op een vakantiekamp in Keulen-Ossendorf. Met dit in gedachten: Hallo Sat1? Kun je me horen? Ik zou er weer klaar voor zijn! Ik heb ook net mijn eigen bedrijf opgericht, waarvan de bescheiden naam het programma zou moeten zijn: “Marie, ‘n paar Genies & die Rettung der Welt”. Wij willen goede inhoud en concepten creëren, vooral voor klanten die duurzaam produceren. Ik hoop dat u er dit jaar een of twee van kunt verwachten.