Modeontwerpster Anne Marie Morscheck

Handgemaakte one-of-a-kind kaart, moderne snits, nieuwe interpretaties van oude snits – Anne-Marie Morscheck’s modecollecties zijn divers. De modeontwerpster, die met haar twee labels Atelier DSIGNS en Fräulein Valentine by Altelier DSIGNS in Düsseldorf is gevestigd, heeft een voorliefde voor de mode van lang vervlogen tijden. Ze creëert mode geïnspireerd op de jaren 50 en maakt ook trouwjurken op maat. We spraken met Anne-Marie over geluk, mode en haar pad om ontwerpster te worden.

Anne-Marie Morscheck – “Ik ben een genadeloze optimist”.

FIV: Allereerst willen we het over u als persoonlijkheid hebben. Hoe zou je jezelf omschrijven? Wat is je beste en slechtste kwaliteit?

Ik ben, denk ik, een persoon die zeer toegewijd kan zijn aan een zaak. Als ik ergens in geloof, blijf ik erbij – zelfs als het hopeloos lijkt. Blijkbaar ben ik een meedogenloze optimist… Ik denk dat dat een van mijn beste kwaliteiten is. Wat niet zo leuk is: Ik ben in oorlog met de klok, d.w.z. ik heb geen goed tijdsbesef. Voor mij is een uur een eeuwigheid waarin ik honderden dingen kan doen. Natuurlijk werkt dat niet en daarom loop ik vaak vast of plan ik dingen die nooit tot uitvoering komen omdat de tijd er gewoon niet is.

FIV: Wat maakt je gelukkig of wat kan je plezier geven?

In de natuur zijn, op een weelderige groene weide liggen en alleen maar naar de lucht kijken of in de duinen zitten en naar de zee kijken, maakt me gelukkig. Ik hou ook van koken en eten. De geur van een kaastaart in de oven – ja, dat maakt me ook gelukkig.

FIV: Wat zou je nooit kunnen missen in het dagelijkse leven?

Op mijn man en mijn hond. En op koffie met melk in de ochtend…

Eenvoudige styling: Anne-Marie houdt van ongecompliceerd

FIV: Nu komen we bij het onderwerp styling. Wat zijn jouw “modefavorieten” die je nooit in je garderobe wilt missen?

Steeds weer word ik, als modeontwerpster, geconfronteerd met hoe ik mezelf kleed. Ik moet eerlijk zijn, ik volg geen bepaalde stijl of look. Ik denk dat ik als ontwerper die dag in, dag uit met mode te maken heeft, gewoon overgeïnformeerd ben en daarom volg ik niet elke mode. Ik hou van ongecompliceerde mode met een speciaal ‘aha’ effect. Ik draag graag korte jurkjes omdat ik nogal lang ben. Ik heb een paar stukken van het merk COS in mijn garderobe die ik graag steeds weer draag. Maar mijn joggingbroek is ook onmisbaar en ik draag hem graag in mijn vrije tijd.

FIV: Wie of wat inspireert je in je look?

Ik hou van patronen – bij voorkeur kleine tie-dye motieven, stippen, bloemenprints bv. van Marimekko. Ik haal mijn inspiratie uit allerlei dingen, films, de straat, tijdschriften maar ook het internet. Ik ben dol op Pinterest, bijvoorbeeld, en kan er uren op doorbrengen. Ik kleed me naargelang mijn stemming, de ene keer mag het wat meer casual zijn met een jeans en een T-shirt, de andere keer wat chiquer.

FIV: Was mode al een probleem in uw jeugd? Op welke manier?

Ik ben geboren in 1970 en ik leerde al heel jong bell-bottoms en bontgilets kennen. Ik herinner me niet zo liefdevol de kriebelende panty’s en kniekousen die altijd afzakten.

Als kind al tekende ik, maakte ik dingen en knutselde ik. Ik naaide kleren voor mijn poppen en Barbie poppen van stof en wol restjes. Mijn grootmoeder en oudtante waren beide kleermakers. Ik zat vaak in het atelier van mijn tante en keek naar stoffenboeken en modefiguren.

FIV: Welk modetijdperk is uw favoriet en waarom?

Ik hou van de stijl van de jaren 50. Ik hou van de kleuren, de pasteltinten – vanillegeel, pistache, framboos… Ik vind de meubels uit die periode prachtig. Het was allemaal heel delicaat, maar toch heel duidelijk en onopgesmukt. Ik vind ook de graphics en patronen interessant. De mode was zeer vrouwelijk en benadrukte perfect het figuur van de vrouw met het X-silhouet. Het was een zeer positieve tijd – natuurlijk nog sterk beïnvloed door sociale conventies, vooral voor vrouwen – maar de oorlog was voorbij, de welvaart nam toe en de mensen waren blij dat ze het overleefd hadden.

Klassieker: Anne-Marie over haar carrière als modeontwerpster

FIV: Nu komen we bij uw werk als ontwerper:
Is de mode-industrie in uw ogen de laatste jaren veranderd? Op welke manier?

Ja, natuurlijk herken ik veranderingen – hoewel ik niet industrieel produceer.
Ik zie twee verschillende stromingen. Aan de ene kant, fast fashion H&M, Primark, Zara, etc.. De industrie gooit onbeperkt goederen op de markt. Het gaat niet meer om mode, maar alleen om massa. Ik sta zeer kritisch tegenover deze ontwikkeling, omdat hierdoor niet alleen slaafse arbeidsomstandigheden worden geschapen, maar ook enorme hulpbronnen worden verspild en blijvende schade aan het milieu wordt toegebracht.

Gelukkig zijn we vandaag verlichter dan 20 jaar geleden. De vele negatieve krantenkoppen zetten de consument aan het denken en voor mij is dat een tweede stroom. Mensen willen niet meer snel en goedkoop, zij hunkeren naar waarden en consistentie. Er is dus een enorme tweedehands en recycling/upcycling trend. Eco mode is ook een antwoord hierop en tenslotte ook de nostalgie golven, waarvan ik de mode vertegenwoordig.

FIV: U hebt al ervaring in het vak: welk advies zou u geven aan aspirant ontwerpers voor hun carrièrestart?

Doorzettingsvermogen, kapitaal, familie en vrienden die achter je staan, de bereidheid om heel erg hard te werken, de onzekerheid kunnen verdragen dat je nooit weet wat je rekeningsaldo aan het eind van de maand zal zijn, de bereidheid om risico’s te nemen en organisatorische vaardigheden.

FIV: Wanneer en hoe bent u uw carrière als ontwerper begonnen? Heeft u een klassieke opleiding gehad of hoe bent u in de modewereld terechtgekomen?

Ik heb alles “vanaf nul” geleerd. Na de middelbare school ging ik in de leer en voltooide ik mijn leerlingschap in een zeer goed ambachtsbedrijf. Ik heb aan de AMD in Düsseldorf gestudeerd en ben daarna voor mezelf begonnen.

FIV: Wat vind je het leukste aan je werk als ontwerper?

Oh jee, waar moet ik beginnen? Het gevoel om iets wat je in je hoofd hebt op papier te zetten en aan het eind ligt het voor je en kun je het aanraken, zelfs dragen. Dit creatieve proces is zeer bevredigend en alles wat erbij komt kijken, de stoffen, de kleuren, de technieken. Ik zit nu al zo lang in dit vak en ik leer en zie steeds nieuwe dingen. Het is zo opwindend om door het leven te gaan en alles om je heen in je op te nemen, je te laten inspireren. Ik hou me bezig met mooie dingen en kan er zelfs andere mensen blij mee maken – wat kun je nog meer van een beroep verwachten?

FIV: Hoe zou u de mode van uw verschillende labels “Atelier DSigns” en “Fräulein Valentine by Atelier DSigns” omschrijven?

Onder het label Atelier DSigns ontwerp en creëer ik eigentijdse en vrouwelijke mode geïnspireerd door bijzondere materialen en texturen en ongewone snits. Ik maak onder andere ook unieke stukken, zoals trouwjurken.

Fräulein Valentine van Atelier DSigns staat voor mijn liefde voor de jaren 50. Hier vindt u petticoatjurken in de meest uiteenlopende stijlen, blouses met kant, cirkelrokken, broeken, jassen en nauwsluitende kostuums die ik op maat maak voor het lichaam van de klant. Vaak worden deze twee stijlen met elkaar vermengd en het resultaat is een individuele, nostalgische look met hedendaagse elementen.

FIV: Uw label “Fräulein Valentine” is heel interessant en bijzonder. Hoe bent u erbij gekomen om mode uit de jaren 50 en 60 te ontwerpen onder het label “Fräulein Valentine”? Wat bezielde je om dit te doen?

Zoals gezegd, ben ik gefascineerd en ontroerd door de geest van de jaren 50. Ik was op zoek naar een product dat gemakkelijk op het internet kon worden aangeboden zonder dat de klant naar mijn atelier moest komen, en toen heb ik een snit ontwikkeld die haalbaar is, gewoon door gebruik te maken van de maten die de klanten mij toesturen. De petticoat jurken zijn echt een droom voor elke vrouw en bijna elk figuur. Zelfs vrouwen die normaal nooit een jurk zouden dragen, houden van mijn jurken.

FIV: U ontwerpt ook trouwjurken. Hoe kunnen we ons dat voorstellen? Wat is het proces als een toekomstige bruid naar je studio komt en een jurk bij je wil bestellen? Hoe lang duurt het om een trouwjurk te ontwerpen?

De meeste aanstaande bruiden hebben al een bepaald idee van hun droomjurk. Ze hebben al een odyssee langs de verschillende bruidsmodewinkels gedaan en daar niets gevonden. Dan komen ze naar mij en werken we samen aan hun eigen individuele jurk. Ik maak het ontwerp en we zoeken de geschikte stoffen en kant. Wat we ook doen, het consult en de individuele behoeften van de bruid zijn enorm belangrijk voor me en geven waardevolle informatie over hoe het ontwerp er dan uit zal zien. Misschien wil de klant in de open lucht trouwen, misschien heeft ze kinderen of geeft ze nog borstvoeding, misschien heeft ze een bepaald kleurenthema voor haar huwelijk of een speciale liefde voor een land, misschien houdt ze er niet van haar armen te tonen maar droomt ze toch van een corsagejurk, enz.

Na uitvoerig overleg worden de maten genomen en maak ik het patroon, vervolgens wordt de jurk gesneden en genaaid in een goedkope katoenen stof. Deze jurk is alleen om het ontwerp te visualiseren en de pasvorm te controleren. De jurk is gepast en opgespeld. Eventuele wijzigingen worden vervolgens weer op het patroon overgebracht en pas daarna wordt de originele stof geknipt. Zelfs voor de volgende pasbeurt is de jurk nog niet af; er kunnen nog wijzigingen worden aangebracht. Stap voor stap wordt zo de droomjurk voor de unieke dag in het leven van een bruid gecreëerd.

Misschien kunt u zich voorstellen hoeveel werk er in gaat zitten, afhankelijk van het ontwerp duurt het enkele weken om de jurk af te maken.

FIV: Waar presenteert u uw mode en waar kunnen mensen uw collecties kopen?

Ik toon mijn mode in mijn eigen winkel in Düsseldorf. Ik heb ook een online winkel, die u kunt bereiken via mijn homepage.

FIV: Wat is tot nu toe de beste ervaring in uw baan geweest?

Ik ben nu al zoveel jaar zelfstandige en heb zoveel mooie ervaringen gehad dat ik niet eens kan zeggen dat er “de” mooiste ervaring is. Van mijn tijd op de modevakschool, de vele modeshows die je endorfine doen stromen, tot de opening van mijn studio en de vele, vele klanten wier stralende gezichten ik keer op keer kan bekijken, ik kijk nog steeds uit naar de mooie momenten die nog moeten komen.

FIV: Wat zijn uw plannen voor uw professionele toekomst? Is er iets speciaals op komst?

Ik zou graag mijn werk kunnen voortzetten, zolang ik gezond blijf. Ik ben van plan om de bruidssector nog meer uit te breiden en meer aanwezig te zijn op beurzen en jaren 50 evenementen. Binnenkort ben ik misschien op TV en op een mooi platform als Fashion Interview….

Dank je wel voor het interview lieve Anne-Marie!

Verdere informatie over modeontwerpster Anne-Marie Morschek uit Düsseldorf

Anne-Marie Morscheck Mode-ontwerpster
DSigns& Miss Valentine
Friedenstrasse 66
40219 Düsseldorf

www.lookatdsigns.de