Modeontwerpster Irina Rohpeter – Over Mode & Liebe Hamburg

Irina Rohpeter – een creatieve mode-ontwerpster die zich in het noorden van Duitsland heeft gevestigd. Zij houdt van ongewone vormen die toch comfortabel zijn om te dragen. Ze laat haar verbeelding de vrije loop en ontdekt graag nieuwe sneden. Ik sprak met haar over haar geadopteerde thuisstad Hamburg en haar passie.

irina-rohpeter-mode-fashion-designerin-interview-magazin-hamburg (7)

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Credit: Markus Bak

Irina Rohpeter: Liefde dreef haar naar Hamburg

FIV: Irina, je bent een ontwerpster die Hamburg als thuisbasis heeft gekozen. Waarom ben je met je label naar Hamburg verhuisd?

Ik woonde in 2006 in de modehoofdstad Parijs en nam de beslissing om daar mijn eigen label te beginnen. Om eerlijk te zijn, het was de liefde die me naar Hamburg bracht.

FIV: Wat fascineert u als modeliefhebber aan de mooie stad aan de Elbe?

Hamburg heeft voor mij een hoge levenskwaliteit. Ook in mijn zelfstandig werk waardeer ik de ernst en eerlijkheid van de Hanzestad. Last but not least ben ik natuurlijk gefascineerd door het water – de Alster en de Elbe.

FIV: Hoe is je label tot stand gekomen?

Eerst en vooral was er de wens om als modeontwerpster haar eigen collecties te ontwikkelen en te verkopen – nuttig gepaard met veel passie, maar ook doorzettingsvermogen.

Credit: www.lenajuergensen.de

Irina over stijl en mode must-haves

FIV: Hoe kunnen we ons jouw stijl voorstellen?

Ik heb me altijd ingezet voor verschil, het bestaande in vraag stellen en – waar mogelijk – het op een spannende manier herinterpreteren. Mijn mode volgt ook deze bewering. Mijn ontwerpen zetten op speelse wijze het traditionele formele denken op zijn kop en experimenteren met lijn en snit met een knipoog. Ik hou van complexe ontwerpen en ongewone details. Veel van mijn modellen zijn variabel en kunnen op zeer verschillende manieren worden gedragen.

FIV: Wat is voor u bijzonder belangrijk in nieuwe modecollecties?

Ik zoek graag naar vormen die afwijken van de norm. Wat ik vind zijn oplossingen die eigenlijk al bestaan. En toch spreken ze een andere taal. De grootste uitdaging is trouw te blijven aan je eigen stijl en toch nieuwe vormen te ontwikkelen. In mijn collecties zorg ik ervoor dat er variatie is in de kledingstukken en dus de mogelijkheid tot interactie met mijn mode.

 

Credit: www.lenajuergensen.de

FIV: Hoe ziet u, als expert, de stijl van de Hamburgers?

Hoewel Hamburg wordt gekenmerkt door zijn diverse wijken, is er een zekere conformiteit als het om mode gaat. Ik zou dan ook graag meer moed zien voor individualiteit en regionaliteit. Heb de moed en koop meer Hamburg! Maar als “de Hamburgse vrouw” eenmaal vertrouwen heeft opgebouwd, is zij een zeer moedige, loyale en ongelooflijk trouwe klant, wat ik keer op keer met mijn klanten ervaar.

FIV: Wat is een mode must-have voor jou?

In het algemeen hou ik niet van de term “must-have”. Mode moet in de eerste plaats leuk zijn – met welk stuk je dat bereikt is natuurlijk heel individueel. Op dit punt zou ik natuurlijk het “double collar shirt” van Irina Rohpeter kunnen aanbevelen, omdat je het op zoveel verschillende manieren kunt dragen dat je jezelf er steeds opnieuw mee uitvindt.

FIV: Hoe is de ontwerpwedstrijd in Hamburg?

Er zijn verschillende modeontwerpers in Hamburg, maar ze werken heel verschillend. Sommigen werken internationaal, anderen lokaal. Dit resulteert in verschillende systemen met verschillende vereisten. Ik waardeer deze diversiteit ten zeerste en ik ervaar de collega’s niet als concurrentie. Vooral in het begin van mijn zelfstandig ondernemerschap was de open uitwisseling met collega’s erg nuttig voor mij.

FIV: Waar presenteert u uw modecollecties?

Mijn collecties worden exclusief gepresenteerd in mijn eigen showroom in Hamburg. Dit is een ideeënwerkplaats, presentatieruimte en ontmoetingsplaats tegelijk. Dit is de plaats waar mijn ontwerpen worden ontwikkeld en waar de huidige collecties worden gepresenteerd en verkocht. Omdat ik niet alleen mode wil maken, maar ook inspirerend advies wil geven, werk ik met eindklanten en met winkels via individuele afspraken.

FIV: Beste Irina, hartelijk dank voor het interview!

Verdere informatie over Irina Rohpeter:

www.irinarohpeter.de