Modeontwerpster Anne Gorke – De Ondernemer

Anne Gorke is de ontwerpster van het gelijknamige “fair-trade” modelabel uit Duitsland. Anne hecht veel belang aan elegantie, functionaliteit en duurzaamheid in haar collecties. Haar mode is gemaakt van ecologisch verantwoorde stoffen en straalt een elegante ernst uit. Haar visie: tijdloze mode voor zelfbewuste en nuchtere vrouwen, met een lichte neiging tot koele extravagantie. Wij spraken met de getalenteerde ontwerpster, die haar atelier in Weimar runt, over haar carrière, persoonlijke modetips en haar modelabel “Anne Gorke”. Het interview volgt onmiddellijk na de show (video).

Anne Gorke: Mercedes-Benz Fashion Week Berlijn

De show op MBFW AW 2015 door Anne Gorke.

Label, styling & stijl: Anne Gorke put graag uit het volledige scala van mogelijkheden

FIV: Eerst een paar vragen over uw persoonlijkheid: Wat voor persoon bent u privé of hoe zou u zichzelf in drie woorden omschrijven?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Impulsief, emotioneel en teruggetrokken.

FIV: Heb je een droom die je in de toekomst zou willen verwezenlijken?

Mijn droom is om mijn eigen label voort te zetten en mijn eigen zaak op te bouwen.

FIV: Heeft u een “levensmotto” of een “levensfilosofie” waar u naar leeft?

Ik denk dat de beste manier om het samen te vatten is dit: Probeer elke dag uit het volle te putten.

FIV: Nu een paar vragen over styling, die een belangrijke rol speelt in de modewereld: Wat zijn jouw mode must-haves voor zomer en herfst 2015?

Losse hemden, hemdjurken en rokken tot de grond.

FIV: Is er iets in je garderobe dat je nooit wilt missen? Waarom?

Mijn Acne jeans omdat ze het beste passen. Mijn Item-M6 panty’s en kousen omdat ze geweldig aanvoelen wanneer ze gedragen worden. En kasjmier truien en witte overhemden.

FIV: Van Duitsers wordt vaak gezegd dat ze geen gevoel voor stijl hebben, hoe ziet u de stijl van Duitse vrouwen en mannen? Wat zou u hen adviseren te doen in termen van “styling”?

De stijl kan heel goed zijn, het hangt er altijd vanaf naar wie je kijkt. Ik hou echt van de helderheid en soberheid van het Duitse ontwerp. In principe zou ik willen dat Duitsers minder koopjesgericht zijn en meer aandacht besteden aan kwaliteit.

FIV: Wat is je favoriete modestad en waarom?

Parijs, omdat het over het algemeen mijn favoriete stad in Europa is …. Voor de rest vind ik Italië opwindend, vooral de meer landelijke gebieden.

Anne-Gorke-Bild-4 Anne-Gorke-Bild-3

Credit: Anne Gorke/ Christian Rothe

Anne: “Ik heb altijd al willen regisseren”.

FIV: Nu komen we bij uw ervaring en werk als ontwerper: wat is volgens u de belangrijkste kwaliteit die een ontwerper moet bezitten om het te maken in de modewereld?

Dat klinkt misschien een beetje somber, maar je moet veel aankunnen. En je moet in staat zijn om te luisteren, naar de nuances, zonder jezelf te verliezen in het proces.

FIV: Hoe ben je je carrière begonnen? Heb je een klassieke opleiding tot modeontwerper gevolgd of hoe ben je in de modewereld terechtgekomen?

Ik raakte betrokken bij een project op de universiteit dat te maken had met textielontwerp. We maakten nieuwe jurken en shirts van oude mannen shirts. Zo ben ik mijn eerste label begonnen en ontwikkeld. En na een paar jaar leidde dit tot mijn eigen label, dat ik nu samen met mijn zakenpartner Miriam Weihermüller run.

FIV: Is ontwerper zijn altijd je droombaan geweest, of had je als kind/tiener al andere toekomstplannen?

Ik wilde altijd al regisseren en verhalen vertellen. Mijn geest was eindeloos, ik speelde veel alleen, in de tuin, in het bos, in mijn kamer. Mijn familie moest toen altijd naar modeshows en zang- en dansvoorstellingen kijken. Later schilderde ik vooral en bedacht choreografieën. Ik had nooit een concrete carrière aspiratie.

FIV: Wat vind je het leukste aan je werk?

Het figuurlijke vertellen, mensen bereiken en vrouwen blij maken met een jurk.

Anne-Gorke-CREDIT_CHRISTIAN-ROTHE

 

Anne Gorke: “Een potpourri van momenten”

FIV: Wie of wat inspireert je ontwerpen?

Momenten, vrouwen en films, muziek ook. Het is echt een potpourri van momenten.

FIV: Uw mode is gemaakt van eerlijke en ecologisch verantwoorde materialen, wat wilt u met uw mode overbrengen?

Ik wil vrouwelijkheid vervoeren, ontspannen elegantie voor het dagelijkse leven. Het soort productie en de keuze van de materialen zijn van secundair belang, voor mij is het natuurlijk om op deze manier te werken, ik doe het al zo sinds mijn begin, sinds 2008.

FIV: Hoe zou u uw mode omschrijven en voor wie zijn uw collecties bestemd?

Voor vrouwen die met beide benen op de grond staan en het dagelijkse leven aankunnen zonder zichzelf of hun gevoel voor humor te verliezen.

FIV: Waar kan je je mode kopen?

Online en in de detailhandel, bijvoorbeeld in München, Berlijn, Wenen, Innsbruck of zelfs Osnabrück of Münster.

FIV: Wat is tot nu toe de beste ervaring in uw carrière geweest?

Moeilijk, er zijn altijd mooie momenten. Misschien toen Miriam en ik besloten om
samen.

FIV: Wat staat jullie in de nabije toekomst te wachten, staat er iets speciaals op het programma?

Momenteel concentreren wij al onze energie op de verkoop en onze verkoopstructuren. Dat is erg opwindend.

FIV: Hartelijk dank voor het interview!

Anne-Gorke-Bild-1

Nadere informatie over modeontwerpster Anne Gorke

www.annegorke.com