Het Content Boek: Goede SEO-teksten schrijven – Boekaanbeveling

Zoekmachineoptimalisatie, de zogenaamde SEO’s, zijn tegenwoordig erg belangrijk. Terwijl in het verleden marketing nog de klassieke reclamemethoden rond directe verkoop of het verspreiden van folders onderwees, is tegenwoordig zoekmachine-optimalisatie een van de centrale hulpmiddelen. Vooral als het gaat om de marketing van producten. Voor alle zelfstandigen die een klein bedrijf hebben, maar ook voor de grote online winkels, is zoekmachine optimalisatie op platforms als Google, Bing, Yahoo of zelfs Yandex een grote hulp. Afhankelijk van in welk land je wilt verkopen. Daarom hadden we vandaag een ontmoeting met de auteur van “The Content Book”, Stefan M. Czaja.

The Content Book – Aanbeveling voor een boek

In plaats van een vraag-en-antwoord principe, wilden we vandaag weten wat nu precies de tips in zoekmachine optimalisatie zijn die iedereen kan toepassen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

10 SEO tips van de expert

FIV: Zoekmachine-optimalisatie klinkt ingewikkeld, vooral voor wie er nog nauwelijks van gehoord heeft. Als je alles terugbrengt tot 10 simpele regels, wat zouden dan je tips zijn of wat zou je checklist zijn voor SEO?

Zoekmachine-optimalisatie is in feite ingewikkeld als u werkt in sectoren als onroerend goed, verzekeringen of financiële producten. Als u echter uw eigen nicheproduct hebt gecreëerd, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame bekers voor dranken, kleding voor kinderen of zelfs tuningonderdelen voor auto’s, kunt u met betrekkelijk eenvoudige tips een enorm verschil maken. Laten we zeggen dat 70% mogelijk is, gewoon door schoon en gestructureerd werk. We kunnen in detail bekijken waar het precies om gaat.

Tekst en taal

U schrijft in de eerste plaats voor mensen en in de tweede plaats voor zoekmachines. Velen van u horen over het magische woord “trefwoorden”, maar weten niet precies wat daarmee wordt bedoeld. Keywords zijn zoektermen die vaak worden gebruikt en zijn daarom een absolute must in goed geschreven SEO-teksten. Kwaliteit is echter belangrijker dan kwantiteit. Als u teksten uitsluitend voor de zoekmachine schrijft, zou u gewoon 1000 keer achter elkaar kunnen schrijven: “Koop onroerend goed, verkoop onroerend goed, koop onroerend goed, verkoop onroerend goed, koop onroerend goed, verkoop onroerend goed…”.

Maar het is niet zo eenvoudig. Wat jij moet doen is een soort spiegel zijn, een soort Wikipedia. Dat wil zeggen, een portaal dat zijn gebruikers informatie met een zekere toegevoegde waarde verschaft. In het beste geval wilt u natuurlijk beter zijn dan de concurrentie, duidelijk gestructureerd en over het algemeen gemakkelijker te bereiken. Daarnaast is er interne linking, zodat u andere termen in uw blog linkt wanneer ze in een artikel worden genoemd. Hierdoor blijven gebruikers langer op de pagina.

Daarom is het belangrijk om kwaliteit te creëren, om inhoud met een toegevoegde waarde te produceren. In de regel moeten de teksten ten minste 600 woorden lang zijn. Nog beter zijn natuurlijk teksten van rond de 800 of zelfs 1000 woorden. Als u een artikel over een onlinewinkel beschrijft, zijn 300 of 400 woorden voldoende. De teksten moeten altijd zo geschreven zijn dat je ze zelf zou willen lezen en dat ze zoveel toegevoegde waarde bieden dat ze “aha-effecten” teweegbrengen.

 • Schrijf teksten zoals je ze zou willen lezen, kruip in de huid van de lezer.
 • Gebruik woorden in uw artikel, koppen en bodytekst waarnaar vaak wordt gezocht in de context van het huidige onderwerp.
 • Link naar andere pagina’s op uw blog, bv. voor een technische term, om de tijd die gebruikers op uw pagina doorbrengen te verlengen.
 • Voor artikelen moet u minstens 600, beter nog 1.000 woorden verzamelen.
 • Voor online-winkelproducten zijn ongeveer 300, 400 woorden voldoende.

Analyses en software

Werk vanaf het begin met web analytics, zoals Google Search (gratis) en Google Analytics (gratis). Natuurlijk zijn er ook programma’s die 400 euro per maand kosten. Uiteindelijk is de gratis versie van Google echter meestal voldoende voor eenvoudige analyses. Met Google Search en Google Analytics kan de pagina worden gecontroleerd op prestaties in de zoekmachines, met Google Search, het gedrag van de gebruikers, met Google Analytics.

Uw grote doel is om trefwoorden en verschillende pagina’s op pagina één te krijgen. Ideaal, nummer één. Omdat hier de meeste gebruikersinteractie plaatsvindt. Hiervoor gebruikt u Google Zoeken.

De eerste belangrijke stap in Google Search is het toevoegen van een sitemap. Als u WordPress gebruikt, kunt u de SEO Yoast plugin gebruiken om uw sitemap te genereren. Het creëert automatisch een sitemap met alle artikelen, producten, categorieën en nog veel meer van uw website. Elke keer dat er een nieuwe pagina verschijnt, wordt de sitemap automatisch bijgewerkt. Google registreert dit door de eerste indiening van de sitemap, waardoor de pagina sneller geïndexeerd wordt. Indexeren betekent dat de pagina verschijnt in de zoekmachine.

Meestal begint een nieuw artikel op pagina 8, 9, 10. Daarna zal het geleidelijk opklimmen naar pagina twee, drie of vier. Daarom is het belangrijk om de inhoud na drie of vier maanden uit te breiden, zodat deze verder omhoog klimt en steeds meer lezers bereikt. In Google Search kunnen de resultaten gemakkelijk in een tabel worden weergegeven. Je kunt bijvoorbeeld stijgingen zien, maar ook verliezen.

Een gerichte paginaselectie, waarin het de moeite waard is tijd te investeren, wordt aldus mogelijk, aangezien u dicht bij pagina 1, of zelfs dicht bij nummer 1 zit.

Deze voortdurende optimalisatie laat Google zien dat u uw site voortdurend verbetert en de inhoud steeds aantrekkelijker maakt voor gebruikers. Tegelijkertijd ontvangen de bezoekers van uw website meer en meer informatieve inhoud. Dit is een duidelijke win-win situatie die zowel uw ranking in de zoekmachine als uw bereik verhoogt. Daarom is het de moeite waard om vanaf de eerste dag met software te werken. Zoals ik al zei, zijn mijn aanbevelingen Google Search en Google Analytics. Beide kunnen ook heerlijk vanaf een smartphone worden gebruikt en kunnen dus ook onderweg actief zijn.

 • Gebruik software vanaf het begin
 • Google Search geeft informatie over de plaatsing in de zoekmachine
 • Google Analytics verschaft informatie over het gedrag van gebruikers op uw onlineportaal.
 • Als u op een bepaald moment meer dan 500.000 bezoekers per maand wilt bereiken, kunt u de planning doen met softwaretools zoals Xovi (tegen betaling).

Koppeling (Onpage)

Link naar relevante inhoud op andere websites. Zoals reeds vermeld bij het intern linken, stijgt uw eigen waarde als u geschikte, reeds bestaande artikels op uw pagina linkt. Niet alleen uw eigen interne pagina’s moeten worden gelinkt, maar in het beste geval ook externe pagina’s die relevante inhoud bieden en een toegevoegde waarde betekenen voor de lezers.

In het concrete voorbeeld ziet een optimale link er als volgt uit. Als we bij het onderwerp onroerend goed blijven, kunnen dit specialistische artikelen zijn, bijvoorbeeld uit Spiegel, Welt of Handelsblatt. Als wij verslag uitbrengen over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld de modernisering van oude gebouwen, is het de moeite waard twee of drie externe artikelen over het onderwerp te linken. Als de Spiegel uitlegt hoe oude gebouwen op een slimme manier fiscaal aftrekbaar kunnen worden gemaakt, informeert het Handelsblatt over hoe moderniseringskosten kunnen worden afgewenteld op verhuurders. Door deze koppeling bieden wij gebruikers extra toegevoegde waarde en verhogen wij de tijd die gebruikers op onze eigen site doorbrengen.

Belangrijk is dat deze pagina’s in een nieuw tabblad worden geopend, zodat de gebruiker zijn eigen website niet verlaat om andere gelinkte artikelen te bezoeken.

 • Goede SEO teksten moeten links bevatten
 • Interne links naar soortgelijke artikelen of andere artikelen
 • Externe links naar relevante inhoud van derden
 • Externe links moeten altijd in een nieuw tabblad worden geopend

Backlinks (Offpage)

Zorg dat andere relevante sites een link naar uw artikelen plaatsen. Backlinks hebben het grote voordeel dat ze bezoekers rechtstreeks naar uw website sturen, en ze laten zoekmachines ook zien dat uw site relevant zou kunnen zijn voor een bepaald onderwerp. Maar wat is nu precies een backlink?

Backlinks zijn een externe verwijzing naar een website. In principe kunt u de verzameling backlinks illustreren met een bezoek aan een bar. We staan aan de bar, het is erg druk en een nieuwe bezoeker komt de kamer binnen. Niemand praat over hem, dus ik merk hem ook niet op. Vervolgens komt er een persoon over wie mensen beginnen te praten. Er wordt links en rechts gefluisterd, natuurlijk word ik me ook bewust van de persoon. Hoewel ik niet weet wie zij is, laat staan wat zij doet, zie ik haar slechts in de context van de mensen die over zichzelf praten. Onmiddellijk word ook ik me bewust van de persoon in kwestie en kan zelfs tegen de persoon met wie ik praat zeggen: kijk eens hier, wie is dit? Hoe meer mensen erover praten, hoe meer mensen zich bewust worden van iets. Hoe meer backlinks je verzamelt, hoe belangrijker je wordt voor zoekmachines.

Daarom is het de moeite waard om gericht links te verzamelen, contact te zoeken met andere blogs, andere websites, probeer zulke goede inhoud te maken dat anderen die oppikken, er naar linken of zelfs delen.

 • Backlinks zijn externe verwijzingen naar uw website
 • Backlinks zorgen voor directe bezoekers
 • Backlinks verhogen de ranking in zoekmachines

Laad snelheid

Verwijder alles van uw site dat uw site op enigerlei wijze kan vertragen. De laadsnelheid is tegenwoordig zo belangrijk, vooral nu 60 tot 70% van het verkeer van mobiele apparaten komt. Niet iedereen bevindt zich in de directe nabijheid van een zendmast, ook daarom is het bijzonder belangrijk dat de inhoud snel beschikbaar is voor de gebruiker. Als uw eigen website er tien of twaalf seconden over doet om te laden, wordt hij gedegradeerd ten opzichte van de concurrentie. Daarom moet een pagina altijd “slank” worden gebouwd, zo minimaal mogelijk. Alles wat de laadsnelheid van de pagina verhoogt, moet worden uitgeschakeld. Bij WordPress bijvoorbeeld gaat het vaak om plug-ins die vaak wel worden geïnstalleerd, maar vervolgens niet echt worden gebruikt.

Een veel groter probleem zijn echter vaak foto’s en afbeeldingen. Als u probeert 10 foto’s van elk 10 megabyte te uploaden, hebt u al 100 megabyte verkeer gecreëerd voor één enkele pagina. Met gecomprimeerde foto’s kunt u de foto’s comprimeren tot slechts 70 kilobyte en er dan eventueel een passende YouTube-video aan toevoegen. Zo hebben 10 foto’s slechts 0,7 megabyte en laadt de pagina meer dan 100 keer sneller.

Video: Beeldcompressie met Photoshop + Gratis Alternatieven Online door Lukinski (Youtube)

We hoeven er in het begin niet veel dieper op in te gaan, het is gewoon belangrijk om er altijd voor te zorgen dat foto’s zo klein mogelijk zijn en dat er geen onnodige plug-ins tegelijk actief zijn.

 • De laadsnelheid van de pagina moet zo snel mogelijk zijn
 • Alles wat overbodig is moet gedeactiveerd worden
 • Foto’s en afbeeldingen moeten gecomprimeerd zijn
 • Schakel ongebruikte plugins uit als u WordPress gebruikt

URL van de pagina

Gebruik duidelijke en leesbare URL’s. Google, maar ook andere zoekmachines, lezen zowel de pagina’s als de afbeeldingen en hun bestandsnamen zeer zorgvuldig met hun algoritme. Hoe nauwkeuriger dergelijke bestandsnamen zijn, hoe beter ze leesbaar en categoriseerbaar zijn voor Google. Daarom moet u er altijd voor zorgen dat de URL van uw pagina netjes geschreven is en dat alle opvulwoorden, zoals “en”, “bij”, “met” verwijderd zijn.

Ik zal een klein voorbeeld opschrijven dat je later in het interview kunt gebruiken. Wat wij in ons dagelijks werk bij reclamebureaus vaak meemaken, zijn klanten die bijvoorbeeld producten maken die vervolgens naar een artikelnummer worden genoemd. Natuurlijk is het absoluut onmogelijk voor Google om aan de URL te zien waar het over gaat. Zo ziet het er in de beste praktijk uit:

 • “Slechte URL”: www.example.com/p245
 • “Goede URL”: www.example.com/sneaker-nike-air-mann-gruen).

Meta beschrijving van pagina’s

Schrijf individuele meta beschrijvingen voor elk artikel, mijn tip voor WordPress: SEO Yoast. Metabeschrijvingen zijn de tekstfragmenten die u kunt vinden in de zoekresultaten op Google of andere platforms. Als u uw eigen meta description niet toevoegt, wordt er per toeval een van u overgenomen.

Nogmaals, ik zal je later twee goede voorbeelden sturen die je kunt gebruiken voor het interview! Hier wordt het verschil snel duidelijk. In het eerste voorbeeld grijpt de zoekmachine een tekst die hij redelijk geschikt acht, ongeacht het uittreksel, in het meest ongelukkige geval bijvoorbeeld het menu. In het tweede voorbeeld zie je een meta description die is toegevoegd door de webmaster of content manager.

 • No meta description: “Onze diensten – Uw contact met ons – Alle aanbiedingen – Flat / aankoop – Flat / huur – Huis / aankoop – Huis / huur – Grond / aankoop – Grond / commerciële …”
 • Meta description: “Huizen en woningen te koop â Vind actuele aanbiedingen om eengezinswoningen en rijtjeshuizen te kopen met immobilo.de â uw Duitsland-brede …”

Signalen uit de sociale media

Activiteit en gemeenschap, dat is wat telt. Zoals ik al eerder zei, speelt de tijd die gebruikers op de website doorbrengen een rol, evenals de interactie, en daarom is het zo belangrijk om interne links zo in te stellen dat de gebruiker interactie heeft met de pagina. Wat backlinks betreft, hebben we al geleerd dat het gaat om het instellen van signalen die van buitenaf naar onze website linken. Dit is natuurlijk niet alleen mogelijk met providers van derden, maar ook met sociale-medianetwerken.

Hoe actiever de gebruikers zijn en hoe actiever zij door sociale netwerken naar ons eigen internetproject worden geleid, of integendeel, hoe vaker u inhoud van ons internetproject deelt in sociale netwerken, hoe beter onze eigen website wordt gerangschikt door de zoekmachines.

Simpel gezegd, gebruik Instagram en Facebook om mensen actief over je te laten praten. Hoe meer mensen over je praten, hoe beter. Een zeer sterke link bron is ook YouTube, door middel van video marketing kunt u zeer duurzame backlink bronnen creëren. Sommige video’s staan al meer dan 4,5 jaar op nummer 1 voor een bepaald onderwerp.

 • Gebruik sociale kanalen
 • Link naar uw website vanaf uw sociale kanalen
 • Deel de inhoud van uw website actief op sociale media
 • Bouw een actieve gemeenschap op die op uw pagina klikt, maar ook uw inhoud deelt.

Afbeeldingen en grafieken

URL’s moeten duidelijk en gemakkelijk te lezen zijn (trefwoorden), afbeeldingen ook. Zorg er daarom voor dat de bestandsnamen belangrijke trefwoorden bevatten wanneer u uw afbeeldingen en foto’s opslaat. Mijn aanbeveling hier is om eerst te focussen op trefwoorden en een beeldbeschrijving te gebruiken voor de tweede helft van de bestandsnaam.

Stel je voor dat je een afbeelding hebt van een social media manager met een tablet in zijn hand. Het artikel gaat over sociale media monitoring. Nu breng je beide samen in de bestandsnaam. Het ziet er zo uit in vergelijking met een slechte bestandsnaam, bijvoorbeeld als de foto rechtstreeks van de camera komt.

 • “Slechte” bestandsnaam:
 • “Goede” bestandsnaam:

Wanneer u uw afbeelding in de bodytekst invoegt, moet u er ook voor zorgen dat deze een beschrijving krijgt. Een dergelijke beschrijving staat dan in de HTML-code en geeft Google niet alleen een idee van wat er achter deze afbeelding schuilgaat, maar helpt ook andere mensen met een handicap, b.v. blinden, wanneer programma’s de pagina’s voor hen lezen.

 • HTML-tag afbeelding, zonder beschrijving
  <img src=”https://example.com/image.jpg” />
 • Afbeelding HTML-tag met beschrijving
  <img src=”https://example.com/image.jpg” alt=”Afbeeldingsbeschrijving voor Zoekmachine Optimalisatie (SEO)” />

Inhoud met toegevoegde waarde

Inhoud met toegevoegde waarde voor rankings en viraliteit. Na alle tips wil ik terugkomen op het allerbelangrijkste, inhoud met toegevoegde waarde. Als u het beste artikel over een onderwerp levert, is de kans groot dat het goed zal scoren. Als je niet slechts één artikel hebt, maar meerdere, bij voorkeur meer dan 400, 500 artikelen die je over een langere periode opbouwt, dan zal je hele webproject goed scoren. Het komt er dus op aan de gebruikers nieuwe informatie te verstrekken die zij zullen absorberen, delen en idealiter zelfs opnieuw bezoeken.

Schrijf dus niet alleen teksten als een baan, maar wees een auteur die zijn lezers iets wil bieden. Als u met dit alles rekening houdt, kunt u een geweldig online project opzetten. Laten we de 10 punten nog eens samenvatten, als een kleine SEO checklist!

Samengevat – Checklist

 1. Tekst en taal – je schrijft in de eerste plaats voor mensen, pas daarna voor zoekmachines
 2. Analytics – Werk met web analytics, zoals Google Search en Google Analytics (beide gratis), vanaf het begin.
 3. Linken – Link relevante inhoud van andere websites
 4. Backlinks – Zorg dat andere relevante, goede sites een link naar je artikelen plaatsen.
 5. Laadsnelheid – Verwijder alles van uw pagina dat het laden vertraagt.
 6. URL van de pagina – Gebruik duidelijke en leesbare URL’s (voorbeeld www.example.com/produkt245 > www.example.com/sneaker-nike-air-mann-gruen)
 7. Meta beschrijving – Schrijf individuele meta beschrijvingen voor elk artikel (Tip voor WordPress: SEO Yoast)
 8. Sociale media – verlevendigen activiteit en gemeenschap
 9. Afbeeldingen – URL’s moeten duidelijk en makkelijk te lezen zijn (trefwoorden), afbeeldingen ook
 10. Inhoud – inhoud met toegevoegde waarde voor rankings en viraliteit

FIV: Hartelijk dank voor het interview! Het boek is nu vrij van verzendkosten te verkrijgen bij Amazon: Koop Het inhoudsboek.

The Content Book – Aanbeveling voor een boek