Eva Herzigová: jaren ’90 supermodel, invloedrijke vrouw en moeder in Wonderbra

Eva Herzigová – Een 16-jarig meisje reist met haar familie naar Praag en doet daar per ongeluk mee aan een modellenwedstrijd waar haar zus eigenlijk aan mee had moeten doen. Het is het begin van een voorbeeldige carrière waar 30 jaar later nog steeds met respect op wordt teruggekeken. Blauwe ogen, blond haar en droomafmetingen verspreid over 1.80m. We hebben het over supermodel Eva Herzigová. In de jaren ’90 werd ze een supermodel naast Claudia Schiffer en Naomi Campbell. Als dochter van een wedstrijdzwemster en een huisvrouw, leert zij al op jonge leeftijd discipline en zelfoptimalisatie. De blondine, die ooit de bijnaam “De Sigaret” kreeg omdat ze zo slank was, geloofde zelf niet in een carrière als model, omdat ze altijd had gedacht dat haar grote zus die zou hebben. Toch beproefde de Tsjechische vrouw haar geluk nadat zij met succes had deelgenomen aan de modewedstrijd in Parijs en al snel erkenden modelabels en ontwerpers haar talent.

“Miss Wonderbra”

Stel je voor dat je op een middag in 1994 na je werk langs Times Square in New York rijdt en dat er plotseling een enorme foto opduikt van een blondine in uitdagend ondergoed, met naast haar de slogan “Hello Boys” of “Kijk me in de ogen en zeg me dat je van me houdt”. Zou je zijn gestopt in je tracks? Van alle dingen, helpt een beha het aspirant-model naar haar doorbraak in de jaren ’90. De “Wonderbra” siert de doeken van Times Square en nieuwkomer Eva Herzigová zit erin. De aanblik van haar verbaasde zelfs sommige automobilisten die werden afgeleid door de campagne. Met de toename van het aantal auto-ongelukken op Times Square, kreeg Eva Herzigová steeds meer aandacht. De Tsjechische vrouw trad toe tot de rangen der supermodellen en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest succesvolle modellen ter wereld.

Model, actrice, onderneemster – Herzigová’s facetten

Als model op slechts 16-jarige leeftijd moest zij al vroeg beseffen hoe hard het leven kan zijn. Ze vocht zich een weg naar de top en bleef daar, maar model zijn alleen is niet genoeg voor de gedisciplineerde blondine. Een carrière als actrice is niet ver weg, hoewel zij zelf vaak beweerde dat zij slechts een rol als model speelde. Voor de camera een supermodel die weet wat mensen willen, achter de camera een aandachtsgeil meisje. Is de persoon Eva Herzigová een leugen? In werkelijkheid is er niets laakbaars aan, gezien het feit dat haar baan als model vereist dat zij is wat er van haar wordt verwacht.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

“Ik doe de hele tijd maar alsof.” (Bron: Wereld)

Acteerdebuut in “Inferno” van Ellen von Unwerth

Herzigová lijkt niet alleen biologisch maar ook mentaal ouder te zijn geworden. Ze is zich bewust van haar waarde en riskeert dingen. Haar uitstapje naar het acteren lijkt al lang geen stemming meer te zijn, maar een uitgekomen droom. In 1992 maakte zij haar acteerdebuut in de film “Inferno” van Ellen von Unwerth. Kleinere rollen volgen, maar de grote doorbraak blijft ongrijpbaar.

Herzigová als modeontwerpster

Naast modellenwerk en acteren, probeert ze nu ook als ontwerpster. Herzigová kan al terugkijken op haar eigen badkledinglijn en een samenwerking met Gerry Weber. Het lijkt erop dat het supermodel nog lang niet klaar is met het verkennen van de wereld en het leven in al zijn facetten. Wat is het volgende?

Collectie met Gerry Weber

In de zomer van 2019 werkte het hippe supermodel samen met kledingfabrikant Gerry Weber en lanceerde haar eigen zomercollectie voor vrouwen. Vrolijke kleuren, vrouwelijke snits en bloemmotieven maken van de collectie een alledaagse modelijn voor elke vrouw. Bekijk de trendy stukken in de video eens van dichtbij:

De nuchtere moeder

Na vele jaren en een bewogen carrière als catwalkicoon stichtte Herzigová een gezin en is zij nu de trotse moeder van drie kinderen. Ze deelt dit met de wereld als geen ander supermodel. Op Instagram en dergelijke presenteert de 47-jarige zich als een nuchtere moeder die achter het fornuis staat en haar “normale” leven voorstelt. Een normaal leven wordt zeker gekenmerkt door andere aspecten in het leven dan dat van een supermodel, maar Eva’s waarden zijn in de loop van de tijd veranderd.

“Familie, werk, onafhankelijkheid. En blijven studeren, groeien, leren.” (Bron: Kölner Stadt Anzeiger)

Herzigová is geen fan van sociale media

De moeder van drie is echter niet erg enthousiast over sociale media. Zij neemt deel aan deze beweging, maar gelooft niet in de duurzaamheid ervan. De modellen van vandaag zien zichzelf in wezen als beïnvloeders en advertentieruimte. Hun catwalk is het internet, vooral Instagram. Het platform toont modellen als benaderbare mensen die door middel van postings het uiterlijk van hun persoon kunnen beïnvloeden. Eva Herzigová blikt graag terug op vervlogen tijden en herinnert zich de persoonlijkheidscultus rond supermodellen. Hoewel beïnvloeders uit de 20e en 21e eeuw zeker hun rechtvaardiging hebben, is zij er zeker van dat het een trend is die niet in de buurt komt van de status van supermodellen.

“Ik denk niet dat deze beweging, bijvoorbeeld, over 20 jaar nog zo aanwezig zal zijn als de supermodellen nu zijn.” (Bron: Gala)

Huwelijk met ondernemer Gregorio Marsiaj

Naast Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Heidi Klum enz. heeft de bijna 50-jarige geschiedenis geschreven en blijft dat doen, en toch is haar succes haar nooit naar het hoofd gestegen. In haar inmiddels tweede huwelijk met de Italiaanse ondernemer Gregorio Marsiaj vindt zij de rol voor het leven als liefhebbende moeder.

https://www.instagram.com/p/B-4ewLDBM45/?utm_source=ig_web_copy_link

Wat maakt een supermodel?

Eva Herzigová voldoet in alle opzichten aan de (uiterlijke) clichés van een model. De perfecte afmetingen, heldere huid en vol haar. Maar het supermodel zoals het ooit bestond, bestaat vandaag niet meer. De eisen die aan het model worden gesteld, hoe zij eruit moet zien, en in het algemeen hoe zij zich in de wereld gedraagt, zijn veranderd. Herzigová gaat zelfs nog een stap verder en noemt de activiste Greta Thunberg een supermodel. De status van een model en de definitie ervan staan op een keerpunt. Een model is niet langer een leeg doek, maar een persoon met een stem.

“Modellen krijgen tegenwoordig meer aandacht voor wat ze zijn – en wat ze zeggen” (Bron: Süddeutsche Zeitung)

Eva Herzigová, transformatie op de catwalk

Modellen van de jaren 90

De lijst met modellen uit de jaren 90 gaat maar door. Familieverhalen, succesverhalen en kinderen van de supermodellen. Lees hier alles over Naomi Campbell, Eva Herzigová, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Heidi Klum, Nadja Auermanns en Helena Christensen en hun successen! Het lopen op de catwalk was het centrale element van het model zijn. Naast de catwalks zag je hun gezichten op reclameposters op straat of voor campagnes op TV. Geen Instagram, geen YouTube. Moeilijk voor te stellen vandaag.

Lijst van de jaren ’90 modellen

Hier is een lijst van de schoonheden die in de jaren 90 op de catwalks van de grote modemerken liepen:

Nadja Auermann

Voormalig Duits supermodel Nadja Auermann werd beschouwd als een van de beroemdste Duitse modellen naast Heidi Klum en Claudia Schiffer. Nadja is al 17 jaar uit de modellenwereld. Het voormalige model is vooral bekend om haar lange benen, die haar zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records opleverden. Haar handelsmerk: Haar superlange benen met een lengte van 1,14 meter.

Kate Moss

nglander kreeg een contract als model bij Storm Models, en een paar maanden later was zij te zien in een promotievideo van Calvin Klein. Vanaf dat moment kreeg zij talrijke aanbiedingen bij Louis Vuitton en had zij haar eigen modecollectie bij Longchomp en Topshop. Het was een steile klim voor het jonge model. Op de runway liep het supermodel voor modemerken als Louis Vuitton (2011, 2013) of Gucci (1996). Naast talrijke shootings werd ze ook uitgeroepen tot “Model of the Year” op de British Fashion Awards.