Laat het licht binnen: Meer raam(gebied) alstublieft – tips voor privacy, helderheid, energie-efficiëntie & co!

Laat het licht binnen – Ramen spelen een steeds belangrijkere rol in nieuwe gebouwen. Ook bij renovaties worden de raamoppervlakken vaak vergroot. Waarom dit zinvol en mooi is en hoe privacybescherming op een ongecompliceerde manier kan worden bereikt. Ramen spelen al een belangrijke rol in de buitengevel. Of zij nu voorzien zijn van muntstukken, ornamenten, klein zijn of van vloer tot plafond, zij veranderen het uiterlijk van een huis volledig. Zo kan een huis met weinig of zeer kleine ramen in de voorgevel somber overkomen. Binnen wordt deze indruk bevestigd. Kamers met meer licht lijken ruimer en opener. Meer licht in de kamers helpt ons ook mentaal.

Energiek. Goed of moeilijk?

Onvoldoende geïsoleerde ramen kunnen zogenaamde koudebruggen in de gevel vormen. Daarom is de vervanging van oude ramen altijd een van de eerste maatregelen bij een renovatie. Omdat veel energie in een huis verloren gaat door oude en slecht geïsoleerde ramen. Het dak, de buitenmuren, de buitendeuren, de ramen en de vloerplaat zijn de delen van het gebouw die naar buiten toe afgesloten zijn. De energie-efficiëntie van een gebouw hangt in hoge mate van hen af, zoals ook het Bondsministerie voor Economische Zaken en Energie stelt.

Ramen met ruiten die voorzien zijn van een metaalcoating zijn ideaal vanuit energetisch oogpunt. De ruimtes ertussen zijn gevuld met inert gas. Hun isolatiewaarden zijn driemaal hoger dan die van een raam met enkel glas.

Ideaal: ramen met ruiten en metallic coating

Lichte kamers lijken vriendelijker en ruimer:

Bron voor meer licht

Als u in een kamer bent met veel ramen, verbruikt u minder energie voor kunstlicht. Vooral in het huis in de gangen hebben royale raamoppervlakken en glas in het huis een positief effect op het energieverbruik.

Speciaal geval corridor

Als u lange stukken daglicht in de gang hebt, moet u daar ‘s nachts uitsluitend licht hebben, althans in de zomer. Bovendien ziet een huis er vriendelijker uit als de ingang vol daglicht is. Maar hoe kan dit worden bereikt? Bijvoorbeeld, door voordeuren met zijpanelen of dakramen te gebruiken. Deze laten het licht direct in de gang binnen. Een hoogwaardige matglazen folie zorgt op dit punt voor privacy. Het laat het licht binnen, maar verhindert dat mensen die van buiten naar binnen kijken, de binnenkant van het huis kunnen zien. De folie kan op maat worden besteld en is gemakkelijk aan te brengen.

Matglazen folie laat licht in de kamer en beschermt de privacy

Een andere optie voor meer licht in de gang zijn binnendeuren met glas. Dit kunnen volledig glazen deuren zijn of glazen inzetstukken in de deuren. Op dezelfde manier zijn dakramen in huis een manier om het licht van de kamers in het interieur van het huis te krijgen. Ook hier kan het gebruik van matglazen folie de privacy beschermen.

Effect van grote ramen in woonruimten

Ramen van vloer tot plafond worden vaak gebruikt in moderne woonruimtes in nieuwe gebouwen. Vooral grote raamfronten geven een mooi ruimtelijk gevoel in de kamer. Er moet echter met twee punten rekening worden gehouden:

  • Hoe te verwarmen
  • Waar opslagruimte of vloeroppervlak overblijft

Type verwarming

Gewoonlijk worden de radiatoren onder het raam geplaatst. Dit werd gedaan om de koudebrug tegen te gaan en de warme lucht zo goed mogelijk in de kamer te verdelen. Als de ramen in een kamer van vloer tot plafond lopen, is vloerverwarming ideaal. Deze verdeelt de warmte op ideale wijze in de kamer, gewoon door zijn ontwerp. Het gaat ook koude plekken op de vloer tegen, die zeker bij ramen van vloer tot plafond kunnen voorkomen.

Voetafdruk

Als een kamer ramen van vloer tot plafond heeft, denk dan aan de komende meubels. Hoe mooi raamfronten ook zijn, ze zien er vreemd uit als er een kast voor staat. Daarom moet bij de planning van de ramen rekening worden gehouden met het gebruik en de inrichting van de ruimte. Ramen van vloer tot plafond zijn niet altijd de ideale oplossing in kleine kamers. Als er weinig ruimte is voor meubels, kunnen smalle, hoog geplaatste ramen, zoals in Scandinavische huizen, een ideale lichtbron zijn.

Ideale lichtbronnen in de keuken

Terwijl ramen van vloer tot plafond mooi zijn bij het eetgedeelte in een keuken, is het een ander verhaal met ramen direct bij de werkoppervlakken. Aan de ene kant is daar een directe lichtbron nodig, maar aan de andere kant is er vloerruimte voor de kasten nodig. Om deze reden zijn ramen van vloer tot plafond in een keuken zelden de ideale oplossing. Als het werkblad er tegenover staat, staat de bewoner tijdens het koken in het licht. Als de werkbladen voor de ramen van vloer tot plafond zijn geplaatst, kan er niet goed worden geventileerd en profiteert de ruimte niet echt van de ramen van vloer tot plafond. Daarom is het zinvol om in een keuken kleinere ramen te hebben, maar licht van dakramen of smallere ramen die weer hoger zijn geplaatst.

Tip: Smalle, hoger geplaatste ramen zorgen voor een goede ventilatie en laten licht in de keuken binnen.

Grote ramen in kinderkamers

De kinderkamers zijn lichter. Tegelijkertijd mag niet worden vergeten dat een kind intensief op de vloer speelt, vooral tijdens de eerste levensjaren. Of het nu gaat om kruipen, spelen op een speeltapijt of later geconcentreerd bouwen met Lego – een kind brengt veel tijd door op de vloer. Wie in de kinderkamer kiest voor ramen van vloer tot plafond, moet bijzondere aandacht besteden aan de isolatie. Want vloerverwarming werkt weliswaar doeltreffend tegen de koude vloer in de winter, maar als de ramen niet goed geïsoleerd zijn, kan de vloer ook in de zomer kil worden.

Extra tip: Lichte muurkleuren weerkaatsen het licht van het raam en dragen bij tot een aangename sfeer:

Naarmate een kind ouder wordt, kan het zich ook gestoord voelen door de openheid van een raam van vloer tot plafond. Een matglazen folie is hier beter geschikt dan plisségordijnen of jaloezieën – die vaak niet bij de smaak van een jong iemand passen. Hij kan flexibel worden bevestigd en beschermt tegen ongewenste blikken zonder dat de kamer in duisternis hoeft te worden gedompeld.

Badkamer met daglicht

In de badkamer hebben ramen verschillende belangrijke functies. Ramen bieden de mogelijkheid om de vochtige lucht uit de kamer te ventileren. Ze zorgen ook voor daglicht wanneer u in de spiegel kijkt, wat vaak prettiger is dan de zeer felle kunstverlichting in de badkamer. Om ongewenste inkijk te voorkomen, zijn hogere ramen zinvol, vooral op de begane grond. Een hoge lichtband laat het licht binnen en biedt de mogelijkheid tot ventilatie. Bovendien zijn badkamers vaak zo klein gepland dat lagere ramen belangrijk vloeroppervlak wegnemen. Of de vensterbanken dienen aan het eind als vloeroppervlak, waardoor ventilatie wordt bemoeilijkt.

De grootte van de kamer is doorslaggevend

De raamgrootte moet passen bij de grootte van de kamer. De ramen moeten vrij toegankelijk zijn, zodat ze naast licht ook lucht in de vier wanden toelaten. Folies beschermen de bewoners van het huis op een veilige manier tegen te veel blikken zonder te veel licht te slikken. Het leven is altijd beter met daglicht in de kamers.