Mode Week Dagboek! Berlijn Backstage

Berlijn Fashion Week 2017 Backstage! Volg ons live bij de grote designer shows, vanaf de landingsbaan in Berlin Mitte. Volg ons op Instagram en Snapchat voor alle updates! We kijken uit naar vele, nieuwe interviews met influencers in de Bloggers Lounge en met de ontwerpers buiten de catwalk. Maandag beginnen we met de modeweekagenda!

Foto © sjack – fotolia.com

Meer over Fashion Week in januari:

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Dag 1 – Reis naar de modeweek in Berlijn

Hallo iedereen, mijn naam is Iva en ik vloog naar Berlijn voor Mercedes Benz Fashion Week 2017 met Soraya. Het begon allemaal vanochtend om 11 uur in Keulen. Toen we onze koffers incheckten, bleek dat we 7 kg teveel bagage hadden, wat te verwachten was voor het evenement. Nadat we onze koffers hadden herschikt en alles veilig in het vliegtuig was opgeborgen, zaten we al in de lucht. Een uur later landden we veilig en op tijd in Berlijn! Direct bij het inchecken van de koffers ontmoetten we het eerste bekende gezicht. Sandra Lambeck, de actrice en blogger die bekend is van series als ‘Berlin Tag & Nacht’ en ‘Köln 50667’ zat eigenlijk op dezelfde vlucht als wij.

Buiten wachtte ons ijzige min-temperaturen, wat we niet hadden verwacht. Na lange treinreizen, veelvuldig overstappen en wat voelde als kilometers lopen met loodzware koffers, konden we ons echter opwarmen in onze accommodatie. Het was al snel 18.00 uur en het enige wat we konden doen was eten en uitgeput op de bank vallen. Natuurlijk hebben we de tijd genomen om jullie op de hoogte te houden en een video van onze aankomst voor jullie geknipt! We hopen dat u ervan geniet en onze spannende week met ons blijft volgen!

Dag 2 Eerste voorstellingen en ervaringen

Dag 1 voor ons op Fashion Week en het begon meteen om 10 uur met de eerste show van Dorothee Schuhmacher. Het was in Kaufhaus Jandorf, een van de belangrijkste locaties voor de Fashion Week dit jaar. Op de show waren de nieuwe trends van dit seizoen te bewonderen. Van teddystoffen tot mosterdgele kleuren, de ontwerpster presenteerde geselecteerde stukken uit haar collectie. Na ongeveer 20 minuten was de drukte voorbij en verlieten de verzamelde gasten het gebouw. Te midden van de menigte ontmoetten wij Cathy Hummels, echtgenote van de bekende voetbalster Mats Hummels en mode-icoon. Direct daarna gingen we naar de MeCollectors Room om de show van de ontwerper Brachmann te zien. Het was niet opgezet als een normale show. De modellen stonden stijf op sokkels en wisselden om de paar minuten van plaats, zodat iedereen alle outfits kon bewonderen. Er was slechts een klein handjevol geselecteerde modellen, waaronder Youtube-ster Sami Slimani.

De volgende show stond al op de agenda. Deze keer Lena Hoschek, ook bij de Jandorf warenhuizen’. Dit was iets totaal anders dan de rest! Het begon met het publiek, al in de lounge voor de show ontmoette je sjiek geklede dames en heren. Vooral de stijl van de jaren 60 was wijdverbreid. Van kleurrijke petticoats tot de klassieke Berlijnse urban street style, iedereen was vertegenwoordigd. Bij het binnenkomen van de showruimte vond elke gast een goodiebag op zijn stoel met geselecteerde items in het thema van Disney en in het bijzonder Mickey Mouse. Van een paperback boek tot een DVD en een zelfgemaakte lucifer thee, alles was er. De show stond ook in het teken van Disney, felle kleuren en vooral het jaren ’60 thema.

Deze show in het bijzonder had een zeer grote aanwezigheid van beroemdheden. Van Rolf Scheider tot Johanna Klum en vele bloggers, zoals Caroline Einhoff en Farina Opoku, was er veel vertegenwoordigd. Zelfs een of andere ex-GNTM-deelnemer kon worden ontmoet. Na de fantastische show hadden we het voorrecht om een interview te hebben met Lena Hoschek. De zeer sympathieke en humoristische vrouw maakte ons vaak aan het lachen en beantwoordde al onze vragen met enthousiasme. Na zo’n lange dag waren we echter allebei erg moe en besloten we een kleine pauze in te lassen in onze accommodatie alvorens naar de after-show party van Lena Hoschek te gaan.

We kijken er naar uit om morgen de Fashion Week voor u te bezoeken en u er alles over te vertellen.

Tot morgen, jullie Iva en Soraya!

Dag 3+4: Ziekte en de Terugkomst !

Helaas moet ik u zeggen dat ik woensdag de hele dag bedrust heb moeten houden, omdat de koude mijn amandelen heeft aangetast en ik dus niet naar de voorstellingen kon gaan, geplaagd door koorts en rillingen. Maar Soraya vatte de dag voor je samen: Gisteren waren er 2 shows. Eerst Rebekka Ruétz en dan Maisonnoée. Het was weer erg spannend, maar ik miste Iva aan mijn zijde. Ik had veel plezier met Rolf Scheider en natuurlijk vlogde ik de hele dag voor jullie. Als u geïnteresseerd bent in de details van Dag 3 van de Fashion Week, kijk dan hier: https://www.youtube.com/channel/UC9D2G82NzQEEpih45BDruLg

Stergasten als Rebecca Mir, Massimo Sinató en Rolf Scheider met Ewa Herzog

Dag 4 en gelukkig voel ik me beter. De koorts is weg, maar de pijn in mijn amandelen houdt aan. Ondanks dat, kon ik het niet weerstaan om de 2 komende shows voor jullie bij te wonen. De eerste show, van Ewa Herzog, ging vooral over ‘vrouwelijkheid’. Rokken, jurken, vloeiende stoffen en zachte kleuren vormden de hoofdmoot van het ontwerp. Af en toe was er een stuk met uitvoerig geborduurde elementen. Persoonlijk vond ik de show erg mooi. Een ander hoogtepunt was Rebecca Mir, een bekend topmodel en presentatrice, die drie outfits – waaronder het ongewone slotstuk – van de show presenteerde.

Stergasten als Massimo Sinató en Rolf Scheider waren ook van de partij. Bij de tweede show kon je al aan het publiek zien dat het iets totaal anders zou worden. Een heleboel jonge en ongewoon geklede mensen verzamelden zich plotseling in de lounge van het Kaufhaus Jandorf. Toen de show begon, besefte ik waarom. Jonge mode die ongewoon was, maar toch sportief en draagbaar. De ontwerpers van het label Steinrohner zijn erin geslaagd om met kleine accenten een groot effect te bereiken. De show duurde maar ongeveer 15 minuten, maar was zeer expressief. Na deze twee voorstellingen was ons programma voor vandaag al klaar en konden we de rest van de dag besteden aan het inhalen van werk dat was achtergebleven.

Tot morgen, jullie Iva en Soray

Dag 5 – Berlijn Fashion Week: De laatste show

Fashion Week is zo snel voorbij. De laatste dag is aangebroken en er heerst nog steeds een ietwat ziekelijke sfeer in het team. Daarom hebben we de vrije ochtend gebruikt om onze koffers te pakken, want morgen gaan we terug naar Keulen! In de namiddag bezochten wij echter voor de laatste keer de warenhuizen van Jandorf in Berlin Mitte voor de show van het label Odeur. De jonge Zweedse ontwerpers begonnen hun portfolio met lederwaren van hoge kwaliteit en toonden vandaag op de Berlijnse catwalk een zeer chique maar toch cleane collectie. Het thema “zwart” liep als een rode draad door alle stukken, gecombineerd met opvallend lange banden op mouwen of jasjes, die een handelsmerk van het label lijken te zijn. Het publiek was ook erg jong op dit evenement. Er waren veel bloggers aanwezig, die allemaal enthousiast de show volgden. Na het evenement sloot het warenhuis Jandorf zijn deuren, waarmee de Mercedes Benz Fashion Week 2017 werd afgesloten.

Conclusie: mode, beroemdheden, bloggers en trends in Berlijn

Ik, die als nieuwkomer de Fashion Week bijwoonde, kan zeker zeggen dat deze week geen wandeling in het park is, zeker niet in de lente! De dag begint vroeg en eindigt laat, als je je geplande programma doorloopt ben je zo’n 12-17 uur per dag op de been, je gaat van de ene show naar de andere, wisselt tussendoor van locatie, hebt tussenpozen waarin er geen shows zijn en je jezelf bezig moet houden in het ijskoude Berlijn, en ‘s avonds ga je meteen naar de after show parties van de ontwerpers. Begrijp me niet verkeerd, het is een ongelooflijke ervaring om al die drukte mee te maken, maar stress is hoe dan ook voorgeprogrammeerd.

De shows zelf zijn elke keer weer een belevenis. Elke ontwerper plant anders, ontwerpt de catwalk en het verloop van de show individueel en de collecties zijn natuurlijk niet met elkaar te vergelijken. De drukte rond de shows is ook leuk. We kwamen bij bijna elke show voor de warenhuizen aan en er staan fotografen, paparazzi of medewerkers van tijdschriften buiten de deuren te wachten. Er wordt snel gevraagd of een paar foto’s OK zijn en je voelt je voor een klein moment een ster. Na binnenkomst moet je eerst je tickets ophalen. Vooraf wordt uw naam op de lijsten gezet via e-mail contact. Als je je tickets hebt, kun je naar de lounge gaan. Daar vindt u allereerst een Jules Mumm bar, waar u gratis heerlijke mousserende wijncreaties kunt krijgen, een Maybelline stand, waar u uw haar en make-up kunt laten bijwerken door geselecteerde visagisten, en een hoekje van Quickcap, waarvan de medewerkers de producten van het bedrijf verdelen. Er is ook veel zitgelegenheid, een interviewruimte en een bar met kleine hapjes. Vóór de shows komen alle gasten hier samen om te genieten van de voordelen die de belangrijkste sponsors van de Fashion Week bieden. Bij een aankondiging worden de gasten dan verzocht zich naar het showterrein te begeven.

Dit is waar de landingsbaan en alle zitplaatsen zijn. Gewoonlijk is de voorste rij, de zogenaamde “front row”, gereserveerd voor de crème de la crème, omdat iedereen die daar zit op de foto’s van de show te zien zal zijn. Af en toe heeft een gewone sterveling het geluk in deze rij te zitten, bijvoorbeeld als er een vrije keuze van zitplaatsen is, geluk of als er gewoon een zitplaats vrij is. Vaak is dit de enige plek om de “goodie bags” te vinden die de ontwerpers met geselecteerde geschenken voor hun gasten stockeren. Het personeel van de Fashion Week helpt echter iedereen die “free beats” heeft, d.w.z. die geen vaste zitplaats heeft, aan een zitplaats. Als de show begint, vraagt het personeel de gasten te gaan zitten en de catwalk vrij te maken voor de modellen. De shows duren allemaal erg lang. Van 10-35 minuten, we hadden alles. Na de show worden er nog vele gesprekken gevoerd of foto’s genomen voordat iedereen weer naar de lounge gaat en de drukte weer voorbij is.

Voor mij was het een ongelooflijke ervaring om aan dit evenement te mogen deelnemen. Natuurlijk zou het nog beter zijn geweest als er geen virussen waren geweest, maar ik heb me toch geamuseerd en ben heel dankbaar voor de kans! Ik hoop dat jullie genoten hebben van mijn blog over de Fashion Week van dit jaar! Als u meer foto’s wilt zien of meer over mij te weten wilt komen, kijk dan hier: