Air Max Dag 2018 – Sneaker ontwerp workshops door Nike

Nike: Air Max Day 2018 – In 1987 ontwierp Tinker Hatfield voor Nike een sportschoen met een zichtbaar luchtelement, een soort ventilatieschacht in het onderste deel van de schoen, ook wel een luchtkussen genoemd. Het ontwerp vond vooral gretigheid in de hiphop- en gabberscene en veroverde van daaruit de wereld. Vandaag is de Air Max-serie geëvolueerd van een sportschoen met een speciaal kenmerk tot een echte trendschoen en is ze geprijsd in het hogere segment.

Het maken van de Air Max 1987 door Nike

Nike: Air Max-serie vindt zichzelf steeds opnieuw uit

De Air Max-serie bestaat uit meer dan tien verschillende types en wordt later in het jaar aangevuld met vier nieuwe releases. Hieronder volgt een selectie van varianten:

  • Air Max 1
  • Air Max 90
  • Air Max 93
  • Air Max 95
  • Air Max 180
  • Air Vapormax
  • Air Vapormax Plus
  • Air Max Thea
  • Air Max Jewell
  • Air Max Sequent

Binnenkort: de nieuwe Air Max: 6 ontwerpen, 6 steden

De nieuwste Air Max zal binnenkort worden aangekondigd. Voor het perfecte ontwerp organiseerde Nike workshops sneakerontwerp in de zes wereldsteden Parijs, Londen, New York, Seoel, Sjanghai en Tokio. Van 22 april tot 15 mei kregen creatieve geesten van over de hele wereld de kans om het ontwerp voor de volgende generatie Air Max-schoenen te maken – met de nadruk op de vertegenwoordiging van de desbetreffende wereldmetropool. Nike maakte een selectie van de beste drie ontwerpen in elke stad en legde ze aan de wereld voor om te stemmen. De ontwerpen met de meeste stemmen in elke stad zullen dan in productie gaan en op een latere datum worden uitgebracht, wat betekent dat binnenkort zes nieuwe Air Max schoenontwerpen zullen worden gelanceerd.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Nike On Air Trailer – Shanghai, Parijs, Londen

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=g_lnOL8DSSM

Definitieve beslissing: De 6 winnaars van de On Air Workshop

De winnaars van de Nike Design Workshop van dit jaar zijn eindelijk bekend! De winnende ontwerpen werden gekozen via een online stemming, waarbij mensen van over de hele wereld konden stemmen op hun favoriete ontwerp. De volgende ontwerpen zullen worden opgenomen in de nieuwe 2018 Air Max collectie – lees meer over hun ontwerpers en het creatieve proces achter het ontwerp:

1. London Summer Of Love (Air Max 97) door Jasmine Lasode

Het ontwerp, dat representatief moest zijn voor de hoofdstad van Engeland, is van de hand van Jasmine Lasode. De kunstenares vond inspiratie in herinneringen aan haar eerste afspraakje in Primrose Hill en is een ode aan de liefde en de zomer. Jasmine’s ontwerp bestaat uit felgele en oranje componenten met een beetje groen en blauw op een witte achtergrond, in het algemeen een zeer positief ontwerp.

https://youtu.be/_p73948qG0c

2 Parijs werken in uitvoering (Air Vapormax Plus) door Lou Matheron

Lou Matheron creëerde dit ontwerp op basis van een onvoltooid gerechtsgebouw dat zij ontdekte tijdens het fotograferen in de meest geliefde stad van Frankrijk, Parijs. Het grijs dat grote delen van de sportschoen inneemt, doet inderdaad denken aan asfalt of bouwbeton, lichte accenten in nuances van grijs en wit ronden het beeld af en alleen het gouden Nike symbool steekt boven de rest van het ontwerp uit.

https://youtu.be/iooNt6M4ufU

3. neon Seoul (Air Max 97) van Gwang Shin – kleurrijk en schril zoals het nachtleven

De reusachtige metropool en hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, wordt weerspiegeld in het expressieve ontwerp van grafisch ontwerper Gwang Shin. De schreeuwerige neonkleuren op een zwarte achtergrond stellen zijn geboortestad voor, dag en nacht fel verlicht met reclameborden en LED-logo’s. De vloeiende lijnen die de basisvorm van de sportschoen ondersteunen, zijn ook ontleend aan de nationale vlag van Zuid-Korea.

https://youtu.be/H25DDmioNG8

4. SH Kaleidoscope (Air Max 97) van Cash Ru – overtuigt met golvende structuren

Juwelenontwerpster Cash Ru interpreteert het uiterlijk van de Chinese industriestad Shanghai in heldere blauwe tinten en golvende lijnstructuren. In feite staat zijn ontwerp voor de bewolkte hemel boven Shanghai, altijd in beweging en onderhevig aan voortdurende verandering. Voor Cash Ru is dit principe emblematisch voor Nike atleten – zijn ontwerp voor Shanghai weerspiegelt al deze gedachten.

https://youtu.be/w6aqFEJ0U58

5. Tokyo Maze (Air Max 1) door Yuta Takuman – geïnspireerd op de metro van Tokio

De Japanner Yuta Takuman woont in Tokio en weet dus maar al te goed hoe verwarrend zijn thuisstad kan zijn en hoe snel je erin kunt verdwalen. Daarom heeft hij voor zijn schoenontwerp gekozen voor labyrintachtige structuren, die als kleine spinnenwebben de hele sportschoen bedekken. Een passende weergave van het ondergrondse netwerk van Tokio, met kleurrijke veters die doen denken aan de afzonderlijke treinlijnen. De beroemde toren van Tokio zou ook als inspiratiebron kunnen dienen voor Yuta’s ontwerp – hij steekt duidelijk af tegen de rest van het ontwerp als een rood-witte bel.

https://youtu.be/lhGZWFnWd_Y

6. la mezcla (Air Max 98) door Gabrielle Serrano – haar persoonlijke verhaal

Gabrielle Serrano heeft voor haar versie van New York City volledig uit zichzelf geput. Bekend als Queen Leo in haar geboortestad, verwerkte ze haar eigen persoonlijke verhaal in het ontwerp van de Air Max 98. Tot op de dag van vandaag waardeert de gelegenheidsfotograaf vooral de onuitputtelijke verscheidenheid aan culturen en etniciteiten van New York City. Elementen van deze “smeltkroes” zijn te vinden in de tinten geel en bruin die in strepen donkerder worden, een symbool van de verschillende huidskleuren van de inwoners van New York.

https://youtu.be/jbXCZFLafrI