Bestsellerauteur Luke Jaque-Rodney over gezond eten en natuurlijk leven
Gezond eten als sleutel tot meer welzijn en een betere levenskwaliteit? Het goede oude gezegde: “Je bent wat je eet” is geen toeval. Een gezonde verandering in eetpatroon betekent echter niet dat je een nieuw flitsdieet moet beginnen en jezelf moet martelen door je favoriete snacks op te geven. Het is ook een misvatting dat gezond koken betekent dat je altijd in de keuken moet staan. Gezond, snel en lekker koken sluiten elkaar niet uit!
Gezond leven – advies, recepten en meer
Als het op gezond eten aankomt, is Luke als voedingsdeskundige zeker de juiste persoon om mee te praten. Op zijn YouTube-kanaal deelt de Spiegel-bestsellerauteur van “100 worden” al zijn kennis over onderwerpen als minimalisme, duurzaamheid en in het bijzonder een gezonde en bewuste levensstijl door shopping hauls te presenteren en tips te geven over gezonde eetgewoonten.
Minimalisme op het bord?
FIV: Je praat veel over minimalisme op je YouTube-kanaal, pas je dit ook toe in je eetpatroon?
Luke: Hehe, ja en nee. Moeilijk onderwerp. Aan de ene kant wel, want ik heb alleen wat ik thuis eet. Een paar dagen geleden heb ik al het eten dat ik thuis had gedoneerd aan de voedselbank omdat het gewoon te veel was. Toen ik nog geen geld had, droomde ik er altijd van om alles te hebben.
Ik heb alleen wat ik gebruik.
Ik wilde elke olie, elke puree en elke peulvrucht in huis hebben. Ik vervulde mijn droom totdat ik me realiseerde hoeveel stress het me eigenlijk opleverde. Ik raakte het overzicht volledig kwijt. Ik eet nu nog maar 30-40 voedingsmiddelen en heb alleen wat ik nodig heb. Dat is heel minimalistisch.
De reden waarom ik ook “nee” antwoord op deze vraag is dat, hoewel ik maar een minimale hoeveelheid voedsel eet, het wel aan de hoogste kwaliteitseisen moet voldoen. Als gevolg daarvan kosten ze ook niet weinig. Ik ben soms weken bezig met zoeken op internet naar de beste producten, reizen naar boerderijen, praten met boeren en e-mails schrijven. Het enige wat ontbreekt is dat ik ook dingen naar het lab stuur. Maar voor mij persoonlijk is dat minimalisme. Ik heb over het algemeen heel weinig spullen, maar wat ik heb is altijd van hoge kwaliteit. Ik koop liever minder, maar koop wel goed.
Kook snel, goedkoop en gezond
FIV: Wat vind je van gezond “fast food” – denk je dat snel en gezond koken samengaan?
Luke: Ik denk dat dat heel gemakkelijk is. Kijk maar eens. Je neemt een goed brood rogge zuurdesem, mengt er avocado op, stoomt wat broccoli, doet er een paar walnoten bij en maakt een veldsla salade met een balsamico-honing-olijfolie dressing. Iedereen kan dit in 15 minuten of minder maken. … en er zit ook veel groen in
FIV: Veel mensen gaan ervan uit dat gezond eten hogere uitgaven betekent, denk je dat dat waar is?
Naar mijn mening klopt het geldgedoe niet. Natuurlijk, als je wilt doen wat ik doe, kun je veel geld uitgeven aan gezond eten als je niet wilt bezuinigen. Maar je kunt ook heel gezond eten met weinig geld. Ik was vroeger student en had altijd een uitstekend dieet. Gedroogde peulvruchten, diepvriesbessen, volle granen, diepvrieserwten en zilvervliesrijst – het kost allemaal niet veel. Het hoeft niet altijd luxe te zijn.
Mijn lichaam is het enige dat ik heb.
Wat tijd betreft: moeilijk. Ik denk dat het probleem meer ligt in het feit dat we niet langer de tijd nemen om voor ons lichaam te zorgen omdat we opgeslokt worden door het dagelijks leven. Of het “veel tijd” is als je 40 minuten besteedt aan het bereiden van je avondeten is, denk ik, erg subjectief.
Mijn lichaam is het enige dat ik heb. Het enige wat ik nog heb. Het enige waardoor ik alles kan doen wat ik doe. Dus zorg ik er zo goed mogelijk voor. Bijna geen tijd is daarvoor te kostbaar. Ik denk dat het vaak (niet altijd) een kwestie van prioriteit is.
Groenten en fruit zijn onmisbaar in het huishouden
FIV: Wat is volgens jou een must-have in een gezond huishouden?
Luke: Wilde bosbessen of wat voor bessen dan ook! Ik eet ook groen voedsel. Ik eet elke dag salade en kruiden zoals basilicum. Omega 3 is ook noodzakelijk, denk ik. Walnoten, sockeye zalm, een goede algenolie en lijnzaad zijn bronnen van hoge kwaliteit.
Ik ben het belangrijkste vergeten: Cacao. Ik ben een enorme cacaofan. Ik koop graag ongebrande cacaonibs, maal ze tot een grove pasta en maak mijn zelfgemaakte chocolade met 100 ingrediënten in een pot met kokosnootboter, rauwe honing en een beetje olijfolie. Dus als het je lukt om biologische cacao van zeer hoge kwaliteit te eten, idealiter in rauwkostkwaliteit, dan doe je jezelf een plezier.
Ik ben ook fan van zoete aardappels. In elke kleur en vorm. Het liefst echt ongerept, met krassen, nukken en gaten. Zoals ze groeien in de natuur, onbespoten. Ik eet ze bijna elke dag met rauwmelkse boter van hoge kwaliteit of de kokos-, knoflook- en chili-olie uit onze winkel.
Ik denk dat dit heel gemakkelijk te doen is. Kijk maar eens. Je neemt een goed brood rogge zuurdesem, mengt er avocado op, stoomt wat broccoli, voegt een paar walnoten toe en maakt een veldsla salade met een balsamico-honing-olijfolie dressing. Iedereen kan dit in 15 minuten of minder maken. … en er zit nog genoeg groen in ook.
Eet natuurlijk, leef natuurlijk
FIV: Wat is volgens jou het allerbelangrijkste van een gezond dieet?
Luke: Ik zeg altijd: neem het voedsel zoals het aan de struik, boom, akker of in het water groeit en meng het met noten, zaden en oliën in rauwe voedselkwaliteit. Met andere woorden, eet niets dat overbewerkt is door de industrie. De natuur heeft haar “producten” ontwikkeld voor onze gezondheid, de voedingsindustrie vooral voor de winst.
Natuurlijk voedsel lokt ook natuurlijke reacties in het lichaam uit. Omgekeerd betekent dit dat de meeste ziekten worden veroorzaakt door sterk bewerkte en geïsoleerde producten omdat ze onnatuurlijke reacties in het lichaam oproepen. Chips, suiker. Frisdrank, koekjes en gezoete yoghurt zijn niet natuurlijk. Zo heeft de natuur het niet bedoeld.
Ik weet dat het niet direct met voeding te maken heeft, maar lichaamsbeweging is bijna nog belangrijker voor mij. Bewegen. Alle hoogbejaarde mensen bewogen veel in hun dagelijks leven. Matig, maar veel. Of het nu de schapenboeren in Ikaria zijn, de boeren in Bulgarije of de Okinawa-Japanners, die tot op hoge leeftijd actief zijn in hun gemeenschap.
Intermittent fasting en alternatieve eetgewoonten
FIV: De huidige trend is intermittent fasting – kun je deze eetgewoonte aanbevelen?
Luke: Ja en nee. Ik denk dat vooral vrouwen intermittent fasting met een korreltje zout moeten nemen en naar hun lichaam moeten luisteren. Intermitterend vasten kan geweldige effecten hebben en daarom raad ik het graag aan. Maar het kan sommige mensen ook uit balans brengen. Als je merkt dat je cyclus onregelmatiger wordt, je haar uitvalt of je innerlijke balans uit balans raakt, dan is intermittent fasting niet het juiste om te doen.
Als je sport, hoef je sowieso niet zo veel te vasten, want sport is een autofagie op zich. Autofagie is het proces dat plaatsvindt tijdens het vasten, d.w.z. celvernieuwing. Naar mijn mening is 13-14 uur genoeg, vooral als je ‘s ochtends sport op een lege maag.
Het is nooit one size fits all, daarom zeg ik altijd in mijn video’s hoe belangrijk het is om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt!
FIV: We hebben vandaag ongelooflijk veel geleerd, bedankt dat je je kennis met ons hebt gedeeld Luke, en het allerbeste voor jou en je gezonde leven.
Nu in FIV Issue #32!
Je kunt ook het hele interview en inspirerende fitnessverhalen, tips om af te vallen, reistips en mode ontdekken in het complete magazine!
- Lees nu: FIV Magazine #32
Meer over gezond eten
Wil je je eetpatroon veranderen, maar weet je niet precies hoe? We hebben een lijst samengesteld van de populairste eetgewoonten: