Berlin Fashion Week AW 2016 – Mijn backstage overzicht van de modeweek

Het is modeweek! Mijn kleine persoonlijke terugblik op de Berlin Fashion Week AW 2016 met geweldige nieuwe modecollecties van oude favorieten zoals Dimitri en Lena Hoschek maar ook veel nieuw spul. Kom mee naar de modeweek!

Overview hide

Dag 1 / 18.01.16 – De start van Fashion Week, backstage bij Riani en de topmodellen

Kick-off Fashion Week! Berlijn – hier ben ik

Mijn trein naar Berlijn vertrekt op tijd uit Keulen. Het weer: Koud! Wegens mogelijke sneeuwval in heel Duitsland worden vertragingen op de Duitse spoorwegen verwacht. En inderdaad: vanuit Hannover is alles wit, maar de zon schijnt en ik maak me niet al te veel zorgen dat ik te laat kom voor mijn eerste afspraak voor een interview tijdens de Fashion Week. Alle Fashion Week shows en data zijn genoteerd! Tijdens de rit neem ik mijn vragen nog een keer door. Mijn eerste halte op de geplande afsprakenmarathon is het passen van het modelabel Riani in het Ellington Hotel. Vanmiddag al zal ik zowel de hoofdontwerper Ulrich Schulte als de algemeen directeur Martina Buckenmaier van Riani interviewen. In de trein leer ik andere bezoekers van de Fashion Week kennen en praat ik over modebeurzen, ontwerpers en modetrends. Mijn verwachting stijgt. De trein komt aan op het Centraal Station van Berlijn met een kleine vertraging van een half uur. Ik stap uit met mijn iets te zware koffer en haast me de roltrappen op, dwars door het station met meerdere verdiepingen naar een taxi. Ik heb geen tijd te verliezen en merk terloops op dat het in Berlijn enkele graden kouder is dan in het Rijnland. Mijn team en camera wachten al op me bij mij thuis in Kreuzberg.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

berlin-fashion-week-2016-backstage-fitting-riani-germany-next-topmodel-larissa

berlin-fashion-week-2016-backstage-fitting-riani-germany-next-topmodel-03 berlin-fashion-week-2016-backstage-fitting-riani-germany-next-topmodel-01 berlin-fashion-week-2016-backstage-fitting-riani-oliva-johns berlin-fashion-week-2016-backstage-fitting-riani-germany-next-topmodel-02

Backstage – bij de Riani fitting

We komen op tijd aan in het luxueuze Ellington Hotel. Het passen is al bezig sinds 10 uur, mijn interview is gepland voor 17 uur. Nog genoeg tijd om rustig rond te kijken. Als ik de ruimte binnenkom waar de Riani-fitting plaatsvindt, vallen me meteen een paar bekende gezichten op in een wirwar van ontwerpers, personeel en modellen. Voormalig GNTM deelneemster Larissa Marholt past een paar stukken uit de nieuwe Riani herfst/winter 2016 collectie samen met TV presentatrice en model Bonnie Strange. De outfit van topmodel Franziska Knuppe is perfect op maat gemaakt. Sedkaarten worden gesorteerd voor een geïmproviseerd prikbord. Een jonge man verwelkomt mij en mijn team en stelt ons voor aan de PR vertegenwoordigster Nicole.

Zij nodigt Fashion Interview exclusief uit in het backstage gedeelte van de modeshow de volgende dag. Na een gezellig praatje ontmoet ik al Martina Buckenmaier, directeur van Riani GmbH, en hoofdontwerper Ulrich Schulte. Mijn gesprekspartners zijn blij met mijn belangstelling voor het Duitse modelabel en nemen veel tijd voor me, ondanks de laatste stressvolle voorbereidingen voor de grote Riani catwalkshow.

Laat diner na het werk

We eindigen de avond in een goed Indiaas restaurant met een indrukwekkende ambiance. Uit eten om 22.00 uur is normaal tijdens de modeweek in Berlijn. Er is overdag te veel te doen om comfortabel tijd in het restaurant door te brengen. We sterken ons met kip kerrie en rijst voor de volgende dag, er staat veel op het programma.

Dag 2 / 19.01.16 – De eerste voorstellingen met Lena Hoschek en anderen

Mijn eerste modeshow op Fashion Week Berlijn 2016

De wekker gaat om 8 uur precies. De vermoeidheid verdwijnt snel bij de gedachte aan vandaag. Ik had mijn outfit de avond tevoren al klaargelegd, dus na een verfrissende douche en een routineuze styling ben ik snel klaar. Ik stop de interviewkaarten in mijn tas, controleer de microfoon en de camera en ga met mijn team op weg naar de eerste modeshow op het programma van de Fashion Week: de Oostenrijkse ontwerpster Lena Hoschek is een van de ontwerpers die de Berlin Fashion Week aftrapt met de nieuwe herfst-/wintercollectie.

Ik ben enthousiast, omdat ik weet dat Lena’s collecties meestal vintage elementen bevatten waar ik persoonlijk van hou. De show is inspirerend, de muziek een persoonlijk tintje van de ontwerper. De collectie wordt gekenmerkt door aardse tinten, vloeiende stoffen, fladderende rokken. Alledaagse mode met een bijzondere flair van vervlogen tijden: Ik vind het leuk. Na de show, ga ik snel naar de interview lounge met mijn cameraman. Lena’s PR agent ontmoet me al voor de tent en begroet ons. Ondanks haar succes als ontwerpster is Lena heel down-to-earth gebleven, dat merk ik meteen aan het begin van het interview. Naast een interessant gesprek, hebben we ook iets om over te lachen.

Startbaan de Tweede – Sportalm

Na een hartelijk afscheid is het direct terug naar de startbaan in de tent bij de Brandenburger Tor. Ik slaag erin net op tijd een plaatsje naast de catwalk te bemachtigen voor het begin van de show van het label Sportalm, dat dit jaar voor het eerst aan de modeweek van Berlijn deelneemt. Tussen de prachtige gezichten op de runway herken ik al een paar bekende modellen, zoals de voormalige GNTM-deelneemsters Larissa Marholt en Jolina Fust in snoepige pasteltinten gecombineerd met veel wit en bont. Ik ben aangenaam verrast door de creaties van het familiebedrijf Ehrlich uit Kitzbühel. Vroeger kon ik me niet veel voorstellen bij de naam Sportalm, maar nu associeer ik het label met moderne, luxueuze wintermode, helemaal in de klassieke hoogwaardige en authentieke Kitzbüheler sneeuwlandschap-look.

Helaas kan ik niet alle shows bijwonen waar we voor deze Fashion Week zijn uitgenodigd. Te veel shows op verschillende locaties in Berlijn op hetzelfde moment. De meesten zijn verdeeld over de “Runway”, de modetent bij de Brandenburger Tor, en de “Stage”, de me Collectors Room in de Auguststraße. Sommige voorstellingen vinden echter ook “offsite” plaats in verschillende adellijke hotels en in-locaties, zoals het Kronprinzenpalais of het Ellington Hotel.

De Greenshowroom op het Postbahnhof – alternatief & exclusief

Voordat mijn team en ik ons in onze flat snel opfrissen voor de Riani-show ‘s avonds, bezoeken we de Greenshowroom in het Postbahnhof van Berlijn. De Greenshowroom is de modeshow die hoort bij de tentoonstellingshal ernaast, waar de labels hun collecties aan de detailhandel aanbieden. Toch heeft niet iedereen die een ticket heeft om de Order Fair te bezoeken automatisch toegang tot de modeshow. De sfeer is enigszins alternatief; zodra we door de persaccreditatiecontrole zijn, staat de showroom in het teken van mode. De show is al begonnen, de weg naar het Postbahnhof was langer dan verwacht. Modellen flaneren over de catwalk, maar stop: geen muziek! Is dat met opzet? Na een paar minuten beantwoord ik de vraag voor mezelf: Ik denk het niet. Maar de modellen lopen professioneel door hun choreografie. Hun stappen in de maat op een muziek die alleen in hun eigen hoofd lijkt plaats te vinden. Het volgende label presenteert zijn collectie, de muziek begint opnieuw. Naast de catwalk staat een dj-booth opgesteld, daarnaast een zangeres. Zowel de DJ als de zanger kennen hun vak, de muziek is geweldig. Zeer geschikt voor een catwalk presentatie. De collecties zijn even divers als de labels, van casual wikkelcreaties tot chique zakelijke jurken en streetwear. Ik kan model Marie Nasemann op de eerste rij zien. Geïnteresseerd maakt ze aantekeningen en neemt een paar foto’s. Als mode je passie is: op én naast de catwalk.

Backstage bij de Riani Show – beroemdheid naast beroemdheid

Terwijl mijn collega’s de voorstellingen van Odeur en Dawid Tomaszewski bezoeken, bereid ik mij met drie collega’s voor op een backstage bezoek aan Riani. Stipt op tijd, zoals afgesproken met bedrijfsleidster Martina Buckenmaier, ontmoeten we het Riani-team bij de achteringang van de modetent bij de Brandenburger Tor. Op weg naar de receptie, waar we onze backstagepassen krijgen, ontmoet ik bekende tv-persoonlijkheden zoals model Lena Gerke of voormalig GNTM-deelneemster Stefanie Giesinger. De hel breekt los in het backstage gebied, in de goede zin. De niet al te grote ruimte achter de catwalk is gevuld met de Riani-collectie op kledingrails, make-upspiegels en tafels waar visagisten en stylisten al hard aan het werk zijn. Modellen kleden zich om, babbelen geanimeerd, nemen foto’s en wachten op de “make-up”. Naast de voormalige GNTM-deelneemsters Luisa Hartema, Rebecca Mir, Stefanie Giesinger, Vanessa Fuchs, Larissa Marholt en Anuthida Ploypetch, zie ik ook Franziska Knuppe en Bonnie Steange weer terug. En tot mijn grote verrassing: Olivia Jones! En ze is nog groter dan ik had verwacht, hoewel de schoenen niet zo hoog zijn. Terwijl Steffi en Luisa hun nagels laten lakken, zoeken assistenten naar de nepneusringen of spreken verwoed in hun koptelefoon. En ja, ik ben een moderedacteur en verslaggever tijdens de Fashion Week, dus ik zou niet verbaasd moeten zijn om een beroemdheid of twee te zien, maar OH MY GOD: Was dat het internationale topmodel Irina Shayk die net langs me liep? Christiano Ronaldo’s ex-vriendin en huidige vriendin van Hollywood beau Bradley Cooper woont de Marc Cain show bij tijdens Fashion Week. De show vindt plaats voor Riani in de modetent. De stemming wordt langzaam gespannen, anticipatie gepaard met een zekere opwinding verspreidt zich, het gaat beginnen. Maar het zijn de Riani-werknemers die nerveus worden, niet de modellen. Zij laten zich op een routineuze en professionele manier stylen, glimlachen voor foto’s en geven interviews. Telkens weer hoor je de kreten van de assistenten: “Het volgende model naar de make-up! Wie is er nog niet geweest?”. Anuthida Ploypetch mag ook meteen plaatsnemen in de make-up stoel, voordat ze een interview geeft!

Riani Catwalk Go – een hoogtepunt in de modetent

De modellen maken zich klaar, de show begint. Mijn team en ik pakken snel onze camera-uitrusting en gaan naar de hoofdingang van de tent. We zijn laat, konden ons niet losrukken, een foto hier, een contact daar. We gaan de lobby binnen met onze pasjes, waar een groot scherm hangt dat de show van hiernaast live uitzendt. De muziek speelt en de eerste modellen lopen al over de catwalk. De showroom zit vol. De show van Riani is een van de hoogtepunten van de modeweek in Berlijn. Sinds 2013 presenteert Riani GmbH zijn nieuwe collecties in de Duitse modemetropool. De herfst/wintercollectie 2016 van Riani wordt gekenmerkt door contrasten en rijke kleuren onder het motto “Silkroad Souveniers – you are unique & Riani loves you”. Wat de kleuren betreft, overheersen donkergele en rode tinten. De kijker wordt meegenomen op een reis langs de oude handelsroutes van de Zijderoute. Op de eerste rij, zoals bij sommige andere shows, zie ik Mirja DuMont naast Sonja Kirchberger en beroemdheden en bloggers.

Na de show drinken we een glas champagne in de lobby, om te toosten op de geslaagde dag. Het is 20.30 uur, de avond is nog niet erg oud, maar wij gaan op weg naar Kreuzberg, naar ons gezellige logeeradres. Het video- en fotomateriaal moet opnieuw worden bewerkt en er moeten voorbereidingen worden getroffen voor de volgende dag. Goedenacht Berlijn!

Dag 3 20.01.16 – Van Anja Gockel tot Kilian Kerner

De vroege moderedacteur krijgt de beste plek op de catwalk

Mode koorts maakt me weer wakker om 9 uur. Ik realiseer me dat ik mijn grote caffe latte nodig heb om de dag echt fit te beginnen. Slaap is een luxe, zoals de modeweek me weer eens duidelijk maakt. Maar wie heeft er slaap nodig als je de nieuwe collecties van hippe ontwerpers LIVE hier in de Duitse hoofdstad kunt zien en rechtstreeks met de ontwerpers kunt praten: Nou, ik niet!

Eerste halte vandaag: de modetent bij de Brandenburger Tor. Ik ga naar de show van modeontwerpster Anja Gockel. Anja Gockel is een Duitse ontwerpster met charme en een expressieve persoonlijkheid. Zij legt haar hart en ziel in haar collecties, met aandacht voor vrouwelijke vormen. Haar credo: fit zijn is het allerbelangrijkste.

Anja Gockel – Van klaprozen tot horizontale strepen

Intussen kan ik mijn weg in Berlijn vrij goed vinden, althans op de korte routes rond Kreuzberg naar de Brandenburger Tor. Eén ding viel me meteen op: de metro’s hier zijn heel anders dan die in Keulen, op de een of andere manier veel lager en lijken ouder. Maar de verbindingen zijn geweldig. Ik loop de trap op van het metrostation naar de Brandenburger Tor. De koude lucht stroomt naar me toe en ik trek mijn sjaal strakker. Het uitzicht slaat je echt knock-out. Zodra ik de laatste treden heb verlaten, kijk ik omhoog naar de indrukwekkende Brandenburger Tor. Ik zeg het je: Fascinerend. In Keulen hebben we de kathedraal, die alleen al door zijn hoogte een bijzonder aura uitstraalt. Het is hetzelfde in Berlijn met de Brandenburger Tor. Ik heb niet veel tijd voor een selfie of twee, want ik wil de modeshow niet missen. Vlak voor de tent ontmoet ik een bevriende model die net de catwalk heeft gelopen voor Dorothee Schumacher. Ze gaat spontaan met me mee naar Anja’s presentatie. We drinken de verplichte champagne en nemen dan plaats in de showroom, pal naast de catwalk: perfect. De herfst-wintercollectie 2016 van Anja Gockel wordt gekenmerkt door vrolijke oranje- en roodtinten of fluweelachtige wijnroodtinten, gecombineerd met veel zwart. Glanzende stoffen, vloeiende zijde en af en toe nepbont ertussen. Klaprozenpatronen en horizontale strepen duiken steeds weer op als accenten. Aardse tinten zoals bruin en steengrijs ronden de collectie af. Elegante en draagbare combinaties, allesbehalve saai, voor de moderne maar vrouwelijke vrouw. Geheel in de stijl van Anja Gockel.

Twee Keulse vrouwen in de straten van Berlijn

Na de show word ik met de auto opgehaald, luxueus, door Yvonne, een bevriende visagiste. We gaan een hapje eten, slenteren wat door Berlijn en snuffelen in een of twee boetiekjes. Met de auto rijden we langs het Holocaust Memorial, helaas is er geen tijd om uit te stappen. We nemen foto’s van de Reichstag en rijden naar de enorme rotonde met de Vredeszuil, de lucht erboven schijnt blauw. WOW. Na wat voelt als zes rondjes over de rotonde, die zelfs zijn eigen verkeerslichten heeft, gaan we terug naar de Brandenburger Tor. De volgende show komt eraan: Rebekka Ruétz.

Rebekka Ruétz Herfst Winter Collectie – Van de grote wijde wereld

De amazone van de grote stad die zowel materialen mengt als extravagante en idiosyncratische collecties ontwerpt. De show begint even spectaculair als persoonlijk. Rebekka’s stem opent de catwalk met een dromerig citaat. “Als je de wereld rondreist, zie je thuis met andere ogen.” In overeenstemming met Rebekka’s collectiemotto “Zo dichtbij, zo ver” toont een video de contrasten van de Tiroolse natuur en de grote stad Berlijn. Na de eerste indrukken, komt het eerste model de catwalk op. De show begint. Deze keer ben ik niet teleurgesteld: de nieuwe collectie van de Oostenrijker maakt indruk met verschillende natuurlijke prints, die doen denken aan het Tiroolse landschap, van “stromende beekjes” tot “zingende vogels”. De stoffen zijn gevarieerd, zoals gewoonlijk: zijde ontmoet wol of imitatiebont. De nadruk ligt op de vrouwelijke taille, en er worden onder andere brede riemen gebruikt. Ik ben weggeblazen.

Kilian Kerner Fashion Show voorbereidingen: Me & My Straightener

Rond 5 uur ‘s middags, is het tijd voor mij om terug te gaan naar Kreuzberg. Terwijl mijn collega’s naar de modeshow van I’vr Isabel Vollrath gaan, moet ik me klaarmaken voor de avond. Ik zwaai met de borstel en de stijltang in recordtijd. Voor mij en 3 collega’s, is het Kilian Kerner in het Ellington Hotel. Ik ben, toegegeven, opgewonden en nieuwsgierig naar wat ik kan verwachten. Voor mij is de show van Kilian Kerner een van de shows waar ik lang naar heb uitgekeken. Voor mij is de jonge ontwerper uit Duitsland een genie op het gebied van modeontwerp. Zijn grootste inspiratiebron zijn altijd emoties, die hij omzet in een beeld met vloeiende stoffen en asymmetrische snitten. Sinds 2008 presenteert hij zijn collecties twee keer per jaar op de Fashion Week Berlin, waardoor hij een oude rot in het modellenvak is geworden. Sinds 2012 werkt de van oorsprong Keulse ontwerper in zijn tweede lijn, Kilian Kerner Senses, met jerseystoffen die gemakkelijk in het dagelijks leven kunnen worden gedragen.

Kilian Kerner in het Ellington Hotel – een hoogtepunt op de catwalk

De klok geeft 19:25 aan, we parkeren in de verboden zone bij het Ellington Hotel, de tijd begint te dringen. In de foyer van het indrukwekkende luxehotel zien we al een kleine rij voor de accreditatiestand. Dus wij zijn niet de enigen die tekort komen. Er staan ongeveer vijf personeelsleden achter de balie en we krijgen onze tickets en pers-polsbandjes heel snel. We geven snel onze jassen af en haasten ons langs de veiligheidsman de adellijke trap op. De zaal is al vol, maar we slagen erin een zitplaats te bemachtigen met goed zicht op de catwalk. De fotografen staan op een verhoging, als een roedel wolven, camera’s klaar in de hand. De deuren gaan dicht, een medewerker van de evenementenorganisatie spreekt in haar hoofd “De deuren gaan nu dicht, er komt niemand meer binnen. Te laat. Phew, we hadden geluk! Mijn collega’s en ik nemen nog een paar foto’s, nadat we ons bijzonder “chic” hebben uitgedost. Ik draag mijn favoriete Guess jurk: een zwarte, nauwsluitende, knielange jurk van een aangename ribstof met een geraffineerde bolero. Gouden elementen op de riemen en de bolero steken mooi af tegen het diepzwart. We zijn tenslotte nog steeds uitgenodigd voor de after-show party na afloop.

De Kilian Kerner Show – Anna Huntington in het betoverde bos

De lichten dimmen, de muziek begint, een live band naast de catwalk zet de stemming erin. Het motto “The Huntingtons – Chewing Gum & Love Affairs” wordt gerealiseerd door een betoverde bossfeer met hoogwaardige papier-maché bomen rond de U-vormige catwalk. Zoals ik tijdens mijn interview met Kilian Kerner na de show te weten kom, zit er een fictief familieverhaal achter. De outfit van de modellen, blonde pruiken en grote zonnebrillen à la Anna Wintour, is ook op dit verhaal gebaseerd. De herfstwintercollectie 2016 van Kilian Kerner is een droom van donkere blauwen en zwarten, aangename crèmes en grijzen, gecombineerd met enkele pastelelementen. Vrouwelijke moderniteit, slanke silhouetten of slanke broeken, een spel van vrouwelijkheid & het androgyne. Ik ben verliefd! Na de catwalk presentatie vertelt Kilian me in een interview meer over zijn inspiratie voor de nieuwe collectie en hoe hij als Rijnlander in de eerste plaats naar Berlijn is gekomen.

De Kilian Kerner Aftershow Party – een knalfeest in het luxe hotel

Na een sympathiek en eerlijk gesprek met de sterontwerper is de stemming perfect voor een uitbundige after-show party. Een paar snelle kiekjes voor de fotowand in de foyer leiden ons naar het restaurant- en bargedeelte van het Ellington Hotel. En hier moet ik echt zeggen: dubbel wauw. Een buffet van het beste voor Kilian’s gasten. Naast heerlijke minidumplings is er veel vlees en zijn er tal van delicatessen. Net het juiste voor onze weg leidt naar de cocktailbar. Een paar gezellige babbels met andere modefanaten en collega’s, een glas of twee mousserende wijn. Zeer sympathiek. Kilian mengt zich met zijn gasten. Hij gaat van groep naar groep en vraagt persoonlijk hoe zijn gasten de show vonden, of het eten goed was en proost op de avond. In een aangrenzende zaal wordt de muziek luider, een DJ zet de sfeer samen met de muziek op. De sfeer is uitbundig, in positieve zin natuurlijk. De dansvloer is na korte tijd stampvol, cocktails gaan met turbosnelheid over de toog. We lieten de vonken eraf vliegen tot 3 uur. Een geweldige nacht in het midden van Berlijn.

Dag 4, 21.01.16 – Mijn laatste MBFW dag begint met Dimitri

Dimitri haalt me uit bed

Mijn wekker wordt mijn grootste vijand. Om 9 uur rinkelt de goede voor wat voelt als 10 minuten totdat ik uit mijn bed kom en mijn mobiele telefoon uitzet. Ik strompel over de luchtbedden van mijn flatgenoten naar de badkamer. Een koude douche maakt me abrupt wakker, schokkend bevroren. De nacht was te lang, de ochtend is te vroeg. Niemand kan me beter spreken voor mijn koffie waar ik zo naar uitkeek. In de gang kom ik een half slapende collega tegen, een gegromd “Morgen” wordt eruit geperst. Een half uur later sta ik voor de grote wandspiegel en stijl snel mijn haar. Dimitri’s modeshow begint om 13.30 uur. Zijn modecollecties zijn gewoon geweldig! Ik hou van zijn vrouwelijke maar sterke ontwerpen en kijk dan ook uit naar de show. De show van Marina Hoermanseder begint een uur eerder, maar helaas kan ik niet zonder problemen beide shows bijwonen, dus stuur ik een collega naar het Kronprinzenpalais, waar haar show plaatsvindt.

Lang leve de jaren ’70 en ’80 bij Dimitri on the Runway

Ik ga op weg naar mijn favoriete plek van de afgelopen dagen, de Brandenburger Tor. De foyer in de modetent is overvol, niet alleen ik ben een grote fan van de Grieks-Italiaanse ontwerper. Ik ontmoet mijn collega’s en we halen het net in de showroom met onze pers pasjes. Achter ons worden andere gasten afgeschrikt door het scherm in de foyer, waarop de show live wordt uitgezonden. Modellen als Rebecca Mir en Alisar Ailabouni lopen over de catwalk in droomjurken. De kleur zwart overheerst, gecombineerd met een glamoureuze goudkleur. Dimitri’s inspiratie is meteen duidelijk in de nieuwe collectie: De jaren 70 en 80, geïnspireerd door disco diva’s zoals Bianca Jagger of Debbie Harry. Slanke silhouetten, expressieve looks voor zelfbewuste vrouwen. De sleutels tot zijn creaties: Glimmende stoffen en futuristische snit. Precies mijn smaak. Een afhaalmaaltijd alstublieft!

Een interview met mijn favoriete ontwerper uit Italië

Na de show ontmoet ik Dimitri voor een kort interview in de interview lounge. Dit is zijn tweede interview voor www.fashion-interview.com. Ondanks zijn grote succes is de in Italië gevestigde ontwerper heerlijk bescheiden. In plaats van een groot feest, proost hij veel liever met zijn familie op zijn catwalk presentatie. Hij vertelt me ook meer over zijn inspiraties en persoonlijke hoogtepunten van het seizoen.

De Modeweek Hot Spot PREMIUM – De Ordebeurs

De wilde rit gaat door. Afgezien van enkele modeshows zijn de bestelbeurzen enigszins verwaarloosd op het programma. Mijn collega’s en ik vertrekken in een Mercedes Fashion Week bus met chauffeur richting Premium. DE bestelbeurs hier in Berlijn. De rit is heerlijk aangenaam, 10 minuten ontspanning. Ik leun achterover in mijn stoel en laat de Berlijnse straten aan me voorbijgaan. Morgen is het terug naar Keulen voor mij. Meer afspraken en evenementen wachten op mij in het Rijnland. Ik moet zeggen: ik hou van Berlijn. Ik hou van de stad, de drukte nu tijdens de Fashion Week en de vele verschillende mensen die gewoon iets durven te doen. Tot nu toe waren mijn favoriete steden in Duitsland Keulen en het mooie, Scandinavische Hamburg. Nu is het spannende Berlijn er zeker ook. De chauffeur zet ons af vlak voor de ingang van Premium: Wat een service! Aan de balie halen we even onze perskaarten op. Deze keer is er geen lange rij, maar dat komt omdat we net de laatste twee uur van de beurs hebben gehaald. Geluk, of liever: perfect gepland.

Ik slenter door de gangpaden van de tentoonstellingshallen met mijn camera. Het terrein is enorm, buiten zijn er currywurst en koffie kraampjes. (Waar we ook even gestopt zijn, wat moet, moet.) Binnen is het lekker warm, ik begin langzaam te wennen aan de huidige Berlijnse kou, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het lekker vind. De Premium overtuigt me. In een aangename sfeer kunnen de bezoekers een blik werpen op de nieuwste trends van de modelabels. Het personeel is vriendelijk en bereid om vragen te beantwoorden. Ik zie een of twee “wants”, maar die kan ik helaas niet meenemen, want het is een bestelbeurs voor winkeliers en dergelijke. Ik stel me tevreden met indrukken. De bestelbeurzen maken evenveel deel uit van de modeweek in Berlijn als de modeshows, dus is het voor mij belangrijk om er een bezocht te hebben. Helaas moest ik vandaag de show van Ewa Herzog missen. Volgende keer.

HolyGhost aan het einde van Fashion Week Berlijn januari 2016

Het is nu 16.45 uur. O jee, de tijd dringt, dus ik wil echt naar de presentatie van het ontwerpersduo van Holy Ghost op het podium. Na een kort overleg met mijn team, is het duidelijk dat ik waarschijnlijk niet op tijd zal komen. Ik doe mijn best, neem een taxi en bid dat het verkeer in Berlijn niet tegen me heeft samengezworen. En inderdaad: het geluk is aan mijn kant! Ik kom net te laat bij de me Collectors Room. De show is begonnen. De collectie is verrassend. Mijn eerste indruk: op de een of andere manier ben ik in de war, ik moet de indrukken van de collectie laten bezinken zonder een oordeel te vellen. Nieuwe normen, nieuwe idealen, totaal individualisme. Mijn tweede indruk: ik ben verrukt! Holy Ghost staat voor de sterke en zelfverzekerde vrouw die haar eigen regels maakt. Royale silhouetten gecombineerd met eenvoudige snitten. Naast nette jurken en elegante pakken, zie ik ook weer de typische Holy Ghost overalls. Wit, kaki en grijs vormen de hoofdmoot van het kleurenpalet, afgewisseld met petrol, mosterd en prints. De omzwerving door Berlijn (per taxi) was de moeite waard. Ik ben blij dat ik de show van de Heilige Geest nog heb kunnen meemaken. Een succesvolle Fashion Week finale voor mij!

De modezaak Macke – een Berlijns instituut

Voordat ik terug ga naar Kreuzberg, stop ik nog even bij de Berlijnse modezaak Macke. Een bevriende modefotograaf, Oliver Rudolf, past me voor een komende shoot. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de eigenaresse van de boetiek, Hela, te interviewen onder het genot van nog een en laatste (ja, echt) glas champagne. Zij is een Berlijnse veteraan en voert alleen geselecteerde labels in haar winkel. Ze vertelt me meer over de bijzonderheden van haar collecties, haar vaste klanten en natuurlijk over haar Berlijn.

Bye Bye Berlijn – Bedankt voor de geweldige tijd en tot ziens

Aangekomen in Kreuzberg, pak ik mijn koffer met één lachend en één huilend oog. Zo veel nieuwe indrukken, zo veel nieuwe mensen, zo veel nieuwe ervaringen die in mooie herinneringen zijn omgezet. Ik had een geweldige tijd in Berlijn, met een geweldig team! Ik kijk uit naar mijn nieuwe projecten in Keulen, naar een warmer klimaat, ja, maar de tijd van de Fashion Week in Berlijn is te snel voorbij gegaan. Ik pak mijn kaartjes en pasjes voor de treinreis van morgen. Mijn lieve vriendin Yvonne zal zo vriendelijk zijn me naar het station te brengen. Er staat nog maar één ding op de agenda voor vandaag: heerlijke pizza & pasta bij het Italiaanse restaurant om de hoek met mijn lieve collega’s. Ik geniet van het welverdiende diner met mijn dierbare collega’s. Uitgeput maar gelukkig, liet ik mezelf gaan. Berlijn, ik kom nog eens. Binnenkort. Daar kunt u op rekenen!