Verkopend eigendom: Flat & huis – Tips voor taxatie, verkoopproces & belastingregeling

Onroerend goed verkopen – Of het nu gaat om een huis, een flat of zelfs een meergezinswoning: er zijn zoveel zaken waarmee u rekening moet houden bij de verkoop van onroerend goed. Makelaar of buiten de markt, privé of commercieel, alleen of als deel van een gemeenschap van eigenaars. Als verkoper worden de onderwerpen belastingen, contracten, notaris en makelaar al snel te veel om te dragen. Daarom hebben wij hier het ultieme overzicht voor u samengesteld. Van de eerste checklist tot de belangrijke documenten tot de uiteindelijke afrekening. U vindt ook de meest populaire steden en hun prijzen per vierkante meter aan het einde. Welkom in de wereld van onroerend goed.

Overview hide

Huis, condominium & Co: Verkoop onroerend goed

De procedure voor de verkoop van een onroerend goed hangt sterk af van het soort onroerend goed. Afhankelijk van het soort onroerend goed zijn verschillende stappen en documenten nodig. In het algemeen moet u bij de verkoop van een woning eerst overwegen of u al dan niet een makelaar wilt inschakelen. U moet ook de factoren waardestijging en -daling in het oog houden.

Kopen en verkopen (extern & gratis)

Leer van de experts. U kunt nog veel meer gratis gidsartikelen vinden bij Lukinski. Hier kunt u gratis alles leren wat u moet weten over het kopen van onroerend goed. Begin met het kopen van onroerend goed in het algemeen, en ga dan verder met uw specifieke type onroerend goed, van flat tot huis, van appartementsgebouw tot het kopen van grond. Ook belangrijk, alles over de koopovereenkomst (wie betaalt de kosten?), bijkomende aankoopkosten en het besparen van belastingen met onroerend goed. via rechtsvormen zoals een vastgoedvennootschap of een familiestichting.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Maar de luxe makelaars schrijven ook elke week nieuwe artikelen over het verkopen van onroerend goed. Met meer specifieke adviespagina’s over het verkopen van een huis, het verkopen van een appartement, en het verkopen van meerdere woningen en grond.

Taxatie, verklaring van verdeling & belangrijke documenten

Flats zijn vooral populair bij mensen die aan hun carrière beginnen en jonge stellen. Ze zijn goedkoop, maken ook wonen in het centrum van de stad mogelijk en vormen vaak de perfecte basis voor een eerste eigen huis. Maar niet alle flats zijn hetzelfde. Terwijl in grote steden als Berlijn en Hamburg vooral etagewoningen in trek zijn, geven liefhebbers van frisse lucht eerder de voorkeur aan een terraswoning. Hoge pakhuis- en bedrijfsruimten uit het verleden worden steeds meer omgebouwd tot loftwoningen van de moderne tijd en genieten een grote vraag wegens hun hoge muren en ruime plattegronden.

De maisonnetteflat van twee verdiepingen en het exclusieve penthouse op de bovenste verdieping vertegenwoordigen hier de topklasse van de flats.

Waardering van een woning: gradiënt en afschrijvingsfactoren

Een van de belangrijkste vragen waar je als verkoper mee te maken krijgt is: Hoeveel is mijn flat eigenlijk waard? Er zijn verschillende factoren die uiteindelijk de waarde van uw eigendom beïnvloeden. Voor een ruwe verkoopwaarde, is het eerst de moeite waard om te kijken:

 • Ligging van het appartement
 • Infrastructuur
 • Uitrusting

De geografische ligging van het appartement, d.w.z. de onmiddellijke woonomgeving, kan hier een waardevermeerdering voor u betekenen en blijkt uit ervaring altijd een goed verkoopargument te zijn. Hoe beter de ligging van het appartement, hoe duurder de waarde ervan. Hetzelfde geldt voor de aansluiting op het openbaar vervoer en de nabijheid van ziekenhuizen, culturele gelegenheden en dergelijke.

Hoe dichter bij het openbare leven, hoe meer deze factoren een toegevoegde waarde hebben.

Naast deze zachte en harde factoren die de waarde beïnvloeden, is ook het misdaadcijfer in de buurt van belang. Ook hier geldt het principe. Hoe veiliger, hoe beter. Het misdaadcijfer is echter niet alleen een cijfer, maar ook het gevoel van veiligheid. Deze factor kan dus worden omschreven als een “gemengde factor” in de woningtaxatie.

Bovenal zijn renovaties en moderniseringen waardeverhogend:

Bereken de aankoopprijs: Criteria voor het bepalen van de waarde

Nu u ongeveer weet welke factoren van invloed zijn op de woningtaxatie, gaan we iets dieper op de zaak in. In de tweede stap moet u nu kijken naar de andere criteria voor het bepalen van de waarde van uw onroerend goed:

 1. Jaar van vervaardiging
 2. Woonverdieping
 3. Aantal en grootte van de kamers
 4. Balkons, terrassen en serres
 5. Gemeenschapseigendom

Door de inferieure bouwconstructie van die tijd moeten eigenaars van flats uit de jaren zestig en zeventig vandaag helaas rekening houden met een prijsdaling. Wie echter een opgeknapt appartement bezit in een oud gebouw (gebouwd vóór 1945) of een modern appartement in een nieuw gebouw, kan zich eerder verheugen op een hogere bouwwaarde.

Lofts en penthouses worden door hun populariteit ook sneller verkocht dan flats op de begane grond. Deze hebben vaak een vermindering van de verkoopwaarde tot 30%. Verbouwde zolders en liften naar de bovenste verdieping worden ook geacht de waarde te verhogen.

-30% voor gelijkvloerse appartementen

Naast de grootte en het aantal kamers zijn ook extra’s zoals balkons, terrassen en serres doorslaggevend voor de waardebepaling. Afhankelijk van het ontwerp en het aantal vierkante meters, kunnen deze in aanmerking worden genomen als extra woonruimte. Gemeenschappelijke eigendommen in de vorm van goed onderhouden buitenfaciliteiten, trappen en liften kunnen ook een positief effect hebben op de verkoopwaarde als onderdeel van een gemeenschap van eigenaren.

De duurste steden voor condominiums in Duitsland – rangschikking

Of u nu uw flat verkoopt of als koper op zoek bent naar een condominium. Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de huidige vastgoedmarkt in heel Duitsland. Deze grafiek geeft u een overzicht van de steden in Duitsland met de duurste condominiums.

Statistik: Städte mit den höchsten Quadratmeterpreisen für Eigentumswohnungen im Vergleich der Jahre 2015 und 2019* (in Euro pro Quadratmeter) | Statista

Documenten voor woningtaxatie

De volgende documenten zijn belangrijk om de exacte waarde van uw flat te bepalen:

 1. Uittreksel kadaster
 2. Verklaring van splitsing
 3. Plattegrond
 4. Notulen van de vergadering van eigenaars
 5. Huisvestingsverklaring van de laatste drie jaar
 6. Overzicht van de reserve voor onderhoud
 7. Bewijs van verzekering
 8. Energiecertificaat
 9. Indien van toepassing, een kopie van de huurovereenkomst als uw flat wordt gehuurd.

Huis & flat formulieren in een oogopslag: Lijst

Op de vastgoedmarkt zijn er verschillende soorten constructies. Zowel op het gebied van flats als van huizen zijn er vele vormen en types volgens welke een woning wordt ontworpen. Deze zijn onderverdeeld in verschillende formaten. Wij hebben hier enkele van de meest voorkomende soorten huizen en flats op een rijtje gezet. U vindt meer informatie over het betrokken type onroerend goed in het desbetreffende artikel door op de desbetreffende link te klikken.

Huistypes in een oogopslag: Van bungalow tot prefab woning

Hier vindt u een lijst met een overzicht van alle gangbare huisvormen. Het gelinkte artikel geeft u meer informatie over de respectievelijke huisvorm, laat u kennis maken met kenmerken en definities, en u leert ook welk huistype geschikt is voor wie en waarom. Bovendien presenteren wij in de desbetreffende artikelen de voor- en nadelen van elk type woning.

Overzicht van flat types: Oud gebouw plat naar kelder

De woningmarkt is zeer concurrerend en er zijn veel verschillende soorten woningen die bepaalde kenmerken hebben. In de betreffende artikelen vindt u definities en informatie over het betreffende type appartement, alsmede een lijst van mogelijke voor- en nadelen van het betreffende appartement.

Een huis verkopen: belastingen, kosten & verkoopproces

Eengezinswoningen behoren tot de favoriete eigendommen van Duitsers in bijna alle federale staten. Zoals de naam al zegt, worden ze bewoond door een gezin, een echtpaar of een alleenstaande. Eengezinswoningen zijn er in alle vormen, kleuren en types – van de moderne stadsvilla tot het romantische degelijke huis met tuin tot de milieuvriendelijke efficiëntie woning.

Off Market Deals: verkoop van luxe onroerend goed dankzij onafhankelijke overname

Als uw eigendom in de hogere prijsklassen ligt, is het de moeite waard te overwegen het buiten de markt om te verkopen. Off market betekent dat de verkoop niet in het openbaar plaatsvindt, maar intern wordt verkocht. Vooral publieke figuren, zoals beroemdheden, politici en sommige edellieden, geven de voorkeur aan dit type van verwerving. Het is aan u of u uw huis met of zonder makelaar wilt verkopen. Het enige belangrijke hier is een goed netwerk. In het ideale geval doet u een beroep op een makelaar die ook gespecialiseerd is in off-market eigendommen en dus een groot netwerk van potentiële kopers heeft.

Een huis verkopen zonder makelaar: Ultieme checklist

In het begin denken veel mensen dat ze voor de verkoop van hun huis op een makelaar moeten vertrouwen. Dit is echter niet altijd het geval. Het is ook mogelijk om uw huis zelf succesvol te verkopen en dat heeft ook een aantal voordelen. Maar zodat u kunt inschatten wat u zult moeten betalen voor een aankoop zonder makelaar, volgt hier een overzicht voor u:

 1. Bepaling van de verkoopprijs door taxatie
 2. Exposé – of advertentie creatie
 3. Verzamelen van de nodige documenten
 4. Ontwikkeling van een verkoopstrategie
 5. Contact opnemen met belanghebbende partijen
 6. Organisatie en uitvoering van de bezichtigingsafspraken
 7. Opstelling van een verkoopcontract
 8. Perceptie van de notarisbenoeming

Woningwaardering: marktwaarde, intrinsieke waarde & Co.

De woningtaxatie dient uiteindelijk om de aankoopprijs te berekenen. Natuurlijk, voordat u de volgende stappen neemt om uw eigendom te verkopen, moet u de prijs bepalen. Verschillende factoren spelen een belangrijke rol bij de taxatie van uw onroerend goed. Daartoe behoren bijvoorbeeld micro- en macrovoorzieningen, achtergrondlawaai, ligging en uitzicht.

In dit verband wordt ook gesproken over een marktwaarde en een nettovermogenswaarde van uw huis, die in de woningtaxatie zijn opgenomen. De eerste is de prijs die op verschillende tijdstippen wordt berekend aan de hand van verschillende criteria, terwijl de netto-actiefwaarde wordt beïnvloed door de productiekosten van het onroerend goed en de standaardgrondwaarde.

Houd de bijkomende aankoopkosten in het oog: Successiebelasting en notariskosten

Vaak zijn er ook bijkomende kosten bij de verkoop van een huis. Deze komen gewoonlijk ten laste van de koper. Terwijl de overschrijving in het kadaster en de notariskosten door beide partijen worden betaald, is in geval van een erfenis ook successierecht verschuldigd. Dit hangt onder meer af van de individuele belastingvrije som. Vergeet niet dat deze voorschriften verschillen van staat tot staat.

Terwijl deze extra kosten in Sleeswijk-Holstein tot 15% van de verkoopprijs kunnen oplopen, is dat in Beieren slechts ongeveer 10%.

Nog een tip: Als er een onbetaalde lening op het huis staat, is het de moeite waard met de koper te onderhandelen over het overnemen van de lening. Het is de moeite waard om de mening van een expert hier te krijgen.

Houd er ook rekening mee dat er voor onroerend goed voor eigen gebruik een periode van twee jaar is waarin u geen belasting hoeft te betalen over de winst uit de verkoop. Dit betekent dat er ten minste twee jaar moet liggen tussen de data van notariële akte van aankoop en verkoop.

De belangrijkste documenten en contracten in een oogopslag

Uw besluit om uw huis te verkopen is genomen. De checklist voor het kopen van een huis is klaar en je hebt al besloten over de verkoopprijs. Nu hoef je alleen nog maar alle belangrijke documenten bij elkaar te zoeken.

 1. Plattegronden
 2. Plattegrond
 3. Uittreksel kadaster
 4. Certificaat van brandverzekering
 5. Overzicht van bijkomende kosten
 6. Lijst van alle renovatiewerkzaamheden
 7. Foto’s
 8. Lopend energiecertificaat
 9. De aanduiding van de leefruimte
 10. Alle bestaande huurcontracten
 11. In het geval van meerdere eigenaars, de vermelding van de eigendomsstructuur
 12. Een gedetailleerde beschrijving van het object

Aandacht voor bestaande huurcontracten

Als uw huis of ten minste een deel ervan wordt verhuurd, moet u daar bij de verkoop rekening mee houden. U kunt uw eigendom nog steeds verkopen, maar u moet dit kunnen verantwoorden. Zelfs indien renovatie- of sloopwerkzaamheden de reden zijn voor de verkoop van het huis, moet dit aan de huurder worden uitgelegd.

Ultieme prijsvergelijking: Dit is hoeveel een huis kost in Duitse steden – Statistieken

De prijzen voor flats, huizen & co. variëren aanzienlijk in de Bondsrepubliek Duitsland. Hier volgen enkele algemene statistieken over de aankoopprijzen van vrijstaande eengezinswoningen. De aankoopprijzen in Bremen, Rostock, Erfurt en Leipzig zijn over het algemeen lager. Steden als Keulen, Berlijn en Hamburg zitten qua prijs in de middenmoot. Aan de top van de duurste aankoopprijzen staat hier de Beierse hoofdstad München.

Infografik: Das kostet ein Eigenheim in deutschen Städten | Statista

Appartementsgebouw: huurovereenkomsten, verkoopprijs & Co.

Aangezien de verkoop van een appartementsgebouw nog steeds een verkoop van een huis is, is het proces hier vergelijkbaar. Maar omdat er natuurlijk verschillende partijen bij betrokken zijn, zijn er enkele extra stappen. Natuurlijk moet u hiermee rekening houden bij het plannen van het verkoopproces. Zoals altijd heeft u idealiter al een vervolgeigendom op het oog en heeft u al nagedacht over de verkoopprijs van uw appartementsgebouw.

Vragen die u zichzelf moet stellen: huurder, boete voor vervroegde aflossing & recht van eerste weigering

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste zaken waaraan u van tevoren moet denken om onaangename verrassingen bij de verkoop te voorkomen.

 1. Heb je een vervolg woning in zicht?
 2. Moet het huis gerenoveerd/heringericht worden?
 3. Beschikt u over alle nodige documenten, zoals de splitsingsakte, de opstalverzekering, de notulen van de vergadering van eigenaars, de rekeningen van de nutsbedrijven, de lijst van de huurprijzen, enz.
 4. Moeten er boetes worden betaald voor vervroegde aflossing?
 5. Heeft u een overzicht van de onderhoudskosten?
 6. Bent u ook van plan om inventaris te verkopen?
 7. Is er een recht van eerste weigering?
 8. Wat denk je van taxatie?

Taxatie van een appartementsgebouw: procedure en kosten

De kwestie is ingewikkeld. Micro- en macrofactoren spelen uiteraard een belangrijke rol bij het bepalen van de verkoopprijs. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met de ligging, vergelijkbare eigendommen, de structuur van het gebouw, enz. De methode die wordt gebruikt om de waarde te bepalen, hangt af van het soort eigendom. In het algemeen geldt echter de volgende regel: een koopprijs moet altijd goed gefundeerd, marktgericht en realistisch zijn. Er zijn in totaal vijf procedures voor dit:

 1. Methode van de vergelijkende waarde
 2. Methode van de gekapitaliseerde winsten
 3. Reële waarde methode
 4. Residuele procedure
 5. Bepaling van de hypotheekwaarde

Natuurlijk wordt de prijs niet tot op de cent nauwkeurig berekend. De definitieve aankoopprijs zal later worden vastgesteld en is voornamelijk gebaseerd op de geschatte waarde van uw huis. In principe kunt u er echter aan denken dat de taxatie van een onroerend goed onder de 150.000 euro ongeveer 1.500 euro zal kosten. Als uw eigendom wordt getaxeerd op meer dan 1 miljoen euro, zal het uiteindelijk 3.000 euro kosten.

Voor de berekening wordt eerst een ruwe schatting gemaakt. De prijs voor de definitieve taxatie is daarom in de meeste gevallen gebaseerd op de geschatte waarde van het te taxeren onroerend goed.

Materiële waarde en marktwaarde beïnvloeden de verkoopprijs

De taxatie en de uiteindelijke verkoopprijs kunnen verschillen, zoals reeds is uiteengezet. Voor de uiteindelijke prijsbepaling is niet alleen de vermogenswaarde doorslaggevend, maar ook de marktwaarde. De vermogenswaarde vertelt u de objectieve waarde van uw huis in termen van bouwjaar, inrichting, bouwstof, enz. De marktwaarde (vaak marktwaarde genoemd) is de waarde van het onroerend goed. De marktwaarde (vaak ook “fair market value” genoemd) is de waarde waaraan de verkoopprijs is gerelateerd. Factoren die relevant zijn voor de omgeving en factoren die specifiek zijn voor de markt worden hier met elkaar in verband gebracht. Als de vraag groot is en het aanbod laag, is de marktwaarde nu meestal hoger dan de vermogenswaarde.

Tip: Renovaties en moderniseringen verhogen de waarde

Vooral bij de verkoop van een appartementsgebouw is het ook de moeite waard renovaties en moderniseringen te overwegen. Deze verhogen altijd de waarde van het eigendom. Zo moeten bijvoorbeeld vochtvlekken op de muren en schimmel nu worden verwijderd. Beschadigd parket en oude raamkozijnen maken ook een aanzienlijk verschil. Zorg er altijd voor dat alle schade gerepareerd wordt. Anders kan in het ergste geval een verkoop ook worden teruggedraaid wegens een doofpotaffaire.

Als u uw binnen- en buitenmeubilair ook wilt verkopen, is dit ook een factor die de waarde verhoogt:

Documenten voor de bepaling van de marktwaarde

Opdat u weet welke documenten belangrijk zijn voor de bepaling van de marktwaarde, hebben wij hier voor u een overzicht gemaakt:

 • Uittreksel kadaster
 • Bouwplannen, plattegronden, doorsneden
 • Beschrijving van het gebouw
 • Terreinplattegrond en kadastrale kaart
 • Berekening leefruimte
 • Energiecertificaat

In het geval van condominium eigendom, heeft u ook de volgende documenten nodig:

 • Notulen van de laatste drie vergaderingen van eigenaars
 • Business plan
 • Verklaring van verdeling (kadaster)
 • Verklaring inzake huursubsidie

Voor inkomenseigendommen, kan je ook nodig hebben:

 • Exploitatiekosten
 • Verhuur lijsten
 • Huurovereenkomsten

De rechten en bezwaringen kunnen worden bekeken:

 • Notariële akten
 • Speciale ingangen (doorgangsrechten, woonrechten, enz.)

Vastgoedprijzen in de populairste steden van Duitsland

Vrij zijn woonplaats kiezen – dat is wat veel mensen wensen. Maar waarheen dan is de vraag? De afzonderlijke deelstaten en steden van de Bondsrepubliek Duitsland hebben allemaal hun eigen charme en voordelen. Idealiter wil je snel een baan kunnen vinden, je woning moet binnen je budget passen en een stabiele infrastructuur is voor de meeste mensen ook erg belangrijk. Om u te helpen beslissen over uw volgende huis, hebben wij stadsplannen en prijzen per vierkante meter voor Berlijn, Hamburg en München voor u.

Berlijn: Duitse hoofdstad populair bij investeerders

Als hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland is het de spil van de Europese politiek. De regeringszetel is hier te vinden, evenals een groot aantal historische monumenten. Ook de arbeidsmarkt is al jaren stabiel: bijna geen enkele andere Europese stad telt regelmatig zoveel startende ondernemingen als Berlijn. Verschillende culturen, religies en invloeden komen hier samen en vormen zo de Berlijnse flair. Nog een pluspunt:

Berlijn wordt steeds populairder bij investeerders in onroerend goed

Stadsplattegrond: Pankow, Lichtenberg, Marzahn & Co.

De Duitse hoofdstad Berlijn bestaat uit 12 deelgemeenten en 96 districten. Bovendien biedt de stad door haar rijke geschiedenis en rol als hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland veel afwisseling en is zij niet alleen populair bij niet-Europese toeristen, maar ook bij de jongere generatie.

Prijzen per vierkante meter: Van Hellersdorf naar Berlin Mitte

In de Berlijnse wijk Hellersdorf kunt u rekenen op iets minder dan 2.100 euro per vierkante meter. De duurste wijken daarentegen liggen in Berlin Mitte en Dahlem. Hier is het overzicht:

 • Hellersdorf: 2.100 euro per vierkante meter
 • Hohenschönhausen, Reinickendorf, Spandau, Tempelhof & Marzahn: 2.500 – 3.000 euro per vierkante meter
 • Berlijn Mitte en Dahlem: 6.000 euro per vierkante meter

Hier ziet u de ontwikkeling van de vastgoedprijzen in Berlijn van 2005 tot 2020.

Statistik: Kaufpreis für frei stehende Eigenheime aus dem Bestand in Berlin von 2005 bis 2020 (in 1.000 Euro) | Statista

Hamburg: Hanzestad trekt vooral jongeren aan

Terwijl Berlijn als politiek centrum geldt, neemt Hamburg voor Duitsland een belangrijke economische plaats in. De Speicherstadt is goed verbonden met andere Europese landen, wat ook tot uiting komt in het ruime gastronomische aanbod. Eta 110.000 nieuwe burgers hebben de Elbe-metropool sinds vorig jaar hun nieuwe thuis genoemd. De economische situatie van de Hanzestad en de exclusieve woonwijken trekken regelmatig veelverdieners en investeerders aan.

Stadsplattegrond: Altona, Bergedorf, Wandsbek & Co.

Hamburg bestaat uit zeven districten of wijken:

 • Altona
 • Bergedorf
 • Midden
 • Harburg
 • Eimsbüttel
 • North
 • Wandsbek

Van romantische villa’s aan de Elbe tot moderne appartementen in het stadscentrum, Hamburg laat niets te wensen over en biedt voor elk wat wils. Het is dan ook geen wonder dat de Hanzestad steeds populairder wordt, vooral bij studenten en jonge professionals. Hier ziet u een ruw overzicht van de stad:

Prijzen per vierkante meter: Condominiums aan de Alster stijgen in waarde

Ten zuiden van de Elbe vindt u vrij redelijke prijzen (ca. 2.500 euro per vierkante meter), terwijl topprijzen vanaf 7.500 euro per vierkante meter vooral te vinden zijn aan de Alster en in de luxueuze gebieden aan de Elbe.

Hier ziet u de ontwikkeling van de vastgoedprijzen in Hamburg van 2008 tot 2020.

Statistik: Objektpreise für Eigentumswohnungen in Hamburg von 2008 bis 2020 unterteilt nach Bestand und Neubau | Statista

München: Hoogste miljardairsdichtheid in de Bondsrepubliek Duitsland

De levenskwaliteit in de Beierse hoofdstad plaatst München ook op de lijst van Duitse topsteden. De traditionele architectuur, gecombineerd met de grootstedelijke flair en de typisch Beierse gezelligheid, is bijzonder populair bij de miljardairs en mondiale ondernemers van Duitsland.

Stadsplattegrond: Kleine wijken met een hoge levenskwaliteit

München bestaat uit 29 districten en 25 deelgemeenten. De drie populairste wijken van de Beierse hoofdstad worden vooral gekenmerkt door hun hoge levenskwaliteit en zijn dus het meest in trek bij flatjagers:

 • Neuhausen-Nymphenburg
 • Trudering-Riem
 • Schwabing West

Hier is de kaart weer:

Prijzen per vierkante meter: München is de duurste stad van Duitsland

München staat bekend als de thuishaven van het grootste aantal miljardairs in de Bondsrepubliek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aankoopprijs van een flatgebouw in München twee keer zo duur is als elders.

Hier kunt u de onroerendgoedprijzen voor München vergelijken met die voor heel Duitsland.

Statistik: Vergleich des Kaufpreises von Eigentumswohnungen in München mit gesamt Deutschland im 1. Quartal 2010 und 2011 (in Euro pro m²) | Statista

Fiscale structurering bij de verkoop van onroerend goed: eigen bewoning en overheidssubsidies

Hoe belasting besparen bij de verkoop van onroerend goed? Het probleem: veel eigenaren lopen hier in de belastingval en betalen onnodig geld. De oplossing: fiscale structurering. Vastgoedbelegger en belastingcoach Alex Fischer geeft regelmatig tips voor verkopers, zowel op YouTube als op zijn blog.

Tip: Belastingaftrek van makelaarskosten

Dit is ook mogelijk in delen. Wie na de verkoop van een woning een nieuwe woning koopt, kan de makelaarskosten voortaan fiscaal aftrekken. Maar alleen als het huis of appartement vervolgens wordt verhuurd. De lineaire aftrek van kosten is helaas niet mogelijk voor eigenaars.

Ook aftrekbaar: makelaarskosten gemaakt bij het zoeken naar een huurder.

Tip: verkoop een eigen woning belastingvrij door

De verkoop van een door de eigenaar bewoonde woning vergroot uw eigen vermogen. Waarom? Hier komen de waardeverhogende factoren weer om de hoek kijken. Als u een eigendom particulier koopt en het vervolgens renoveert of de waarde ervan verhoogt door verdere bouwwerkzaamheden, kunt u het natuurlijk weer voor een hogere prijs verkopen.

Het goede nieuws is dat dit ook belastingvrij is. Echter, alleen als u zelf vanaf het begin in uw woning hebt gewoond. Als u het eerder verhuurde of voor commerciële doeleinden gebruikte, is een belastingvrije verkoop pas na drie jaar mogelijk.