Nulenergiewoning: definitie, aankoop, bouw en voor- en nadelen op een rijtje

Nulenergiewoning – Sinds november 2009 is het lang gekoesterde idee van de nulenergiewoning werkelijkheid geworden, en steeds meer mensen dromen er nu van om van hun eigen huis een nulenergiewoning te maken, of zouden graag een huis kopen dat aan deze eisen voldoet. Dit type huis heeft aan populariteit gewonnen, vooral bij de aankoop van een nieuw huis. Velen weten echter niet veel over de term en associëren hem gewoon met duurzaam leven. In dit artikel zult u te weten komen wat er eigenlijk schuilgaat achter dit type huis. Klik hier om terug te keren naar het overzicht: Huistypes in een oogopslag. Ook spannend over het onderwerp energiezuinig leven: Passiefhuis en lage-energiehuis.

Nul-energie woning eenvoudig uitgelegd: parameters & vereisten

Nulenergiewoningen zijn kleine, bouwtechnische en energetische meesterwerkjes. De standaardwaarde van een nul-energiehuis is gebaseerd op die van een passiefhuis. Dit betekent dat het de energiebehoefte van 15 kWh/m2 per jaar (voorschrift van het Passiefhuisinstituut Darmstadt) niet overschrijdt en dat het de energie die het verbruikt ook zelf produceert door middel van fotovoltaïsche en thermische zonne-energie.

Dit betekent dat een energieneutraal huis een volledig zelfvoorzienend geheel is en niet afhankelijk is van de aankoop van elektriciteit. Hier is een samenvatting van wat een nul-energie huis inhoudt:

  • Energiebehoefte <15 kWh/m² per jaar
  • De rest van de benodigde energie wordt door de onderneming zelf geproduceerd
  • Neutrale CO2-balans

Kenmerken en technische details

De eenvoudige verklaring lijkt op het eerste gezicht zeer aantrekkelijk en de vraag rijst waarom niet elk huis volgens deze normen wordt gebouwd. De reden hiervoor is enerzijds dat het volledig zelfvoorzienende huis helaas nog steeds een onbereikbaar idee is en anderzijds dat de technische en bouwkundige eisen niet zo gemakkelijk in oude gebouwen kunnen worden geïntegreerd.

Bovendien is, afhankelijk van het seizoen en de locatie, zelfs een nul-energiewoning nog steeds afhankelijk van de aankoop van elektriciteit. Helaas maakt dit de titel nul-energie huis enigszins misleidend. Niettemin kunnen de bewoners van een nul-energiehuis zich verheugen op een zeer lage elektriciteitsrekening.

Waarom zijn niet alle nieuwe gebouwen automatisch nul-energie-woningen? Want energieneutrale woningen hebben ook bepaalde nadelen, die we in de loop van dit artikel nader zullen toelichten. Bovendien kan het bouwen van een nul-energiehuis duurder zijn dan het bouwen van een standaardhuis vanwege de extra installaties die moeten worden gemaakt om de huizen duurzaam te maken.

Tip! Bent u op zoek naar het perfecte huis, maar weet u niet of bouwen of kopen iets voor u is? Neem dan een kijkje in onze XXL Vastgoedgids! Hier vindt u alles wat u moet weten over kopen, verkopen & Co. op het gebied van flats en huizen.

Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z

Kamerindeling en constructie

Wat kan men precies verwachten van de kamerindeling van een duurzame woning en welke beperkingen doen zich voor op het gebied van kamers en kamerindeling. Wij willen hier echter niet te veel ingaan op de nadelen en voordelen, aangezien deze in het volgende hoofdstuk zullen worden besproken.

Een belangrijke factor bij de bouw van nul-energie-woningen is het optimaliseren van de buitenruimte in verhouding tot het totale volume van het huis, wat betekent dat deze ruimte moet worden verkleind om warmteverlies te voorkomen. Bovendien is de isolatie van nul-energie-woningen het sluitstuk van het gebouw. Als de isolatie niet optimaal is, zal het huis niet aan zijn doel beantwoorden.

Voordelen en nadelen: Besparingen en risico van schimmel

Wat zijn de argumenten voor en tegen het nul-energie huis? Zijn er argumenten tegen duurzame gebouwen? Wij zullen proberen deze vragen hieronder te beantwoorden, zodat u kunt beslissen of een dergelijk duurzaam huis aan uw eisen zou kunnen voldoen.

Voordelen: Servicekosten, woonruimte en ramen

Veel van de voordelen van energieneutrale huizen liggen voor de hand en zijn in de vorige hoofdstukken al kort genoemd. Maar er zijn nog een paar andere factoren die een duurzaam leven draaglijk maken.

  • Laag stroomverbruik
  • Lagere bijkomende kosten
  • CO2-neutraal
  • Grote ramen
  • Geoptimaliseerde leefruimte

Nadelen: Kosten, beperkingen en risico van schimmel

Wie milieubewust wil wonen, moet afscheid nemen van de Duitse ventilatiecultuur, want de energie-efficiënte woonmogelijkheden komen helaas zonder open ramen. In plaats daarvan wordt een ventilatiesysteem geïnstalleerd dat een gereguleerde uitwisseling van woonlucht mogelijk maakt, maar de temperatuur van het huis constant houdt.

  • Hoge acquisitiekosten
  • Beperkte vrijheid in de bouw
  • Risico op schimmel door gebrekkige ventilatie

Voor wie is het nul-energie huis geschikt?

De vraag wie er in zo’n huis moet gaan wonen is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, omdat een energiezuinig huis altijd de neiging heeft de mogelijkheid te bieden toegankelijkheid te creëren, vooral als het een nieuw gebouw is, zodat de groepen die zich in dit soort huis prettig kunnen voelen zeer divers zijn.

Gezinnen, alleenstaanden, gepensioneerden en co.: een nul-energie huis bouwen?

Wilt u graag verhuizen naar een nul-energie huis, maar weet u nog niet zeker of het geschikt is voor u? De keuze maken is echt moeilijk, maar op lange termijn zal investeren in energiebewust leven zeker lonen in termen van kosten. Bovendien bent u een absolute pionier op het gebied van de woning- en huizenmarkt.

Duurzame huisvestingsmogelijkheden zullen steeds meer gevraagd worden. Dit brengt natuurlijk voor- en nadelen met zich mee voor nul-energie-woningen. Enerzijds is het waardeverlies als gevolg van veroudering niet zo groot, omdat bij de bouw al rekening wordt gehouden met bepaalde standaardwaarden. Anderzijds vergen zij onderhoud op plaatsen die andere huizen niet hebben.

Bovendien kan worden verwacht dat de vooruitgang op het gebied van duurzame huisvesting zal worden aangedreven door politieke en populaire belangstelling, waarbij nieuwe technologieën de oude zullen inhalen.

Bron: Nul Energie Huis (Lukinski.de)

Duurzame energieconstructie: KfW Rendementshuizen & meer

Nulenergiewoningen bestaan in de echte wereld, en niet alleen op papier, pas sinds iets meer dan tien jaar. Maar energieneutrale woningen zijn niet de enige spelers op het gebied van duurzame huisvestingsmogelijkheden. Milieubewuste bouwprojecten worden in toenemende mate positief beoordeeld door kredietinstellingen en banken, en het verkrijgen van steun is vaak gekoppeld aan de planning van de bouwprojecten.

KfW-efficiëntiehuizen, oude gebouwen en nul-energiehuizen in vergelijking

Om als KfW-efficiëntiehuis te worden geclassificeerd, moet een gebouw aan bepaalde criteria voldoen. Hoe beter het huis presteert, des te gunstiger zijn de leningsmogelijkheden. Deze criteria kunnen bijzonder interessant zijn bij de bouw van een nieuw huis. De vereisten voor een KfW-efficiëntiehuis bestaan uit de primaire energievraag en het transmissie-warmteverlies. Dit zijn de waarden voor nieuwe gebouwen:

  • KfW 40 Plus: primaire energiebehoefte 40 % // transmissieverlies warmte 55 %.
  • KfW 40: PEB 40 % // TWV: 55 %
  • KfW 55: PEB 55 % // TWV 70 %

De waarden moeten worden beschouwd in relatie tot het referentiegebouw. De primaire energievraag beschrijft de hoeveelheid energie die nodig is om aan de energievraag te voldoen. Transmissie warmteverlies, de warmte die verloren gaat door muren, ramen, enz.

Wij hebben ook de energiebehoeften van populaire woningtypes samengesteld, zodat u bij benadering een idee hebt van het energieverbruik van woningen. De waarden moeten uiteraard als gemiddelden worden beschouwd, aangezien er een vereenvoudiging heeft plaatsgevonden:

  • Gedeeltelijk gerenoveerd oud gebouw: 155 kWh/qma
  • Nieuwbouw: 45 kWh/qma
  • Gemoderniseerd oud gebouw: 120 kWh/qma
  • KfW Rendementshuis 40 Plus: <25 kWh/qma
  • Passief/nulenergiewoning: <15 kWh/qma

Bouwen of kopen: Voor- en nadelen van het bouwen van een huis

Nu, na al deze informatie, rijst de vraag: Moet ik liever zo’n huis bouwen of kopen? Natuurlijk moet deze vraag altijd op persoonlijke basis worden beantwoord. Hoeveel tijd, moeite en geld kunt u investeren in uw nieuwe woning en vooral, wat is het aanbod op de woningmarkt? Zijn er misschien al aanbiedingen die aan uw eisen voldoen, of heeft u verwachtingen die nog niet zijn ingelost?

Een factor die de bouw van duurzame woningen specifiek in de hand werkt, is de beschikbaarheid van goede kredietmogelijkheden voor dit soort woningen. Als dit voor u een factor is, is het bouwen van een huis hier misschien zelfs meer een optie dan bij andere soorten huizen die u in ons tijdschrift vindt.

Verbouwingstips: Van oud gebouw naar nul-energie huis?

Van een mooi oud gebouw een nul-energie huis maken? Nauwelijks mogelijk. Er zijn echter renovatiemaatregelen die kunnen helpen een oud gebouw energie-efficiënter te maken. Bijvoorbeeld door nieuwe isolatie in het dak en een algehele revisie van de ramen.

Dubbele of driedubbele ramen verminderen het transmissie-warmteverlies van een gebouw, net als het verbeteren van de isolatie. Als u echt geïnteresseerd bent in het verbeteren van uw energieprestaties, kunt u verwachten dat u een beetje geld uitgeeft. Aan de andere kant bespaart u op de lange termijn geld. Bovendien kunnen leningen voor renovatiemaatregelen die een positief energie-effect op het huis hebben, tegen goede voorwaarden worden verkregen.

Het opzetten van een nul-energie huis: Merken, tips en trucs

Het nul-energiehuis is meestal voorzien van een efficiënt gebruikte ruimte, maar dit betekent ook dat onnodige vrije ruimten worden beperkt en hoge kamers worden vermeden. Opdat u het niet zonder stijl in uw inrichting zou moeten stellen, hebben wij heel wat interieurmerken en hun assortiment voor u op een rijtje gezet en misschien zit er voor u ook wel het een of ander bij. U kunt de verschillende collecties hier vinden: Interieur Merken Gids.

Lage-energiehuis & passiefhuis: energie-efficiënt wonen – kenmerken & vergelijking

Het lage-energiehuis en het passiefhuis zijn ook woningtypes die energie-efficiënt wonen mogelijk maken. Wij hebben de afzonderlijke woningtypes in afzonderlijke artikelen gepresenteerd en voor u vergeleken. Er is meer dan één oplossing voor energiezuinig wonen, dus lees hier meer over de afzonderlijke opties en vind het perfecte huistype voor u om duurzaam en energiezuinig te wonen.