Penthouse: prijzen, kenmerken – huren of kopen

Penthouse flat – Het vinden van een nieuwe plek om te wonen, of u nu een flat wilt huren of zelfs kopen, is nooit gemakkelijk en moet worden gedaan met veel aandacht. Er zijn veel verschillende soorten flats, zoals kelders, appartementen of zelfs penthouses. Wanneer het woord penthouse wordt genoemd, is het vaak duidelijk dat het om iets bijzonder exclusiefs gaat. Penthouse flats beloven bijzondere luxe en een uitstekende woonervaring. De meeste mensen kennen dit soort flat uit media als films, televisie en videospelletjes. Een penthouse staat voor ruimte, luxe en wooncomfort. Kwaliteit en veel leefruimte zijn vaak doorslaggevende kenmerken van een penthouse. Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet wat u moet weten over penthouses, en de voor- en nadelen van dit type appartement. Als u het perfecte appartement wilt vinden, kan het de moeite waard zijn een makelaar in de arm te nemen. Hier vindt u meer informatie: Zoek een makelaar.

Penthouse flat: Luxe & wooncomfort op een grote leefruimte

Dit type flat is groot geworden in de U.S.A. en is daar nog steeds het meest vertegenwoordigd. Maar ook hier in de Duitstalige wereld vind je nu een of twee penthouses. Als u op zoek bent naar een luxueuze woonoplossing, is het zeker de moeite waard om dit type flat eens van naderbij te bekijken. Een penthouse heeft immers een heel eigen charme en staat voor luxueus wonen.

Tip! Als u overweegt een appartement te kopen voor eigen gebruik of om te verhuren, bekijk dan ons artikel over het kopen van onroerend goed. Hier vindt u video’s van professionals met tips over het proces, belastingen, fouten en nog veel meer!

Ben je op zoek naar de juiste flat? Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie over penthouses, oma flats, flats & Co.

Kenmerken: Veel ruimte op de zolder en mooi uitzicht

Penthouses waren oorspronkelijk uitbouwen op het dak van een huis die een bijzonder mooi uitzicht beloofden. Ze waren vaak luxueuzer ingericht dan de flats eronder en waren bedoeld om een rijke clientèle aan te trekken. Hotels maken ook gebruik van deze indeling en plaatsen suites in het penthouse van het gebouw.

In het verleden was de term penthouse uitsluitend voorbehouden aan grote uitbouwen op het dak van hoge woongebouwen. Dit verklaart ook waarom zij in de VS wijder verbreid zijn dan bijvoorbeeld in Duitse steden, waar wolkenkrabberflats veel gebruikelijker zijn.

Ondertussen kan de term penthouse flat ook verwijzen naar luxe flats op de bovenste verdiepingen van een hoog gebouw. Dit onderscheid is bijzonder belangrijk bij de aankoop van een appartement. Volgens de definitie is een penthouse een exclusief appartement op het platte dak van een etage- of hoogbouw.

Penthouse: Grote kamers met terras

Wij hebben nu de vragen beantwoord over waar u een penthouse kunt vinden en willen ons nu wijden aan het beantwoorden van alle onduidelijkheden over de kamers die u in een penthouse-flat kunt verwachten.

In de eerste plaats mag u veel verwachten van een penthouse, want dat is precies wat dit type flat moet doen. Klassieke penthouses kunnen, zoals de naam al doet vermoeden, inderdaad kleine huisjes zijn. Ze bieden een grote leefruimte, soms over meerdere verdiepingen, galerijen en slimme kamerindelingen, en een terras of balkon waar u de stadslichten van bovenaf kunt bewonderen.

Heb je last van hoogtevrees? Dan moet u twee keer nadenken of wonen in een penthouse wel iets voor u is, want de ligging boven de rest van de stad is onvermijdelijk. Juist omdat het uitzicht zo’n belangrijk deel uitmaakt van de charme van penthouses, kunt u rekenen op grote ramen van vloer tot plafond, waardoor u de ruimte kunt overspoelen met natuurlijk licht.

Penthouse voor- en nadelen: Prijs, ligging, uitzicht en meer

Nu u weet wat u kunt verwachten van een penthouse, willen wij graag ingaan op de precieze voor- en nadelen van dit type appartement. Deze lijst moet dienen als een soort gids bij uw zoektocht naar een penthouse flat.

Vooral bij een min of meer onbeschermde benaming als penthouse, kan het snel gebeuren dat iemand u een luxe flat als penthouse wil verkopen. Zorg er dus voor dat de flat van bepaalde kenmerken is voorzien, ook om te garanderen dat u niet te veel huur of een te hoge aankoopprijs betaalt. U wilt er vooral van uit kunnen gaan dat uw eigendom zijn waarde zal behouden en in het beste geval in waarde zal stijgen.

Voordelen: unieke woonervaring

Lofts en penthouses zijn onovertroffen in luxe onroerend goed, vooral omdat dit soort flats vaak in de stad of in de onmiddellijke omgeving van de stad te vinden zijn, terwijl villa’s en woningen steeds vaker in de buitenwijken te vinden zijn. Dit is wat penthouses zo aantrekkelijk maakt:

  • Dichtbij het stadscentrum
  • Grote leefruimte
  • Adembenemend uitzicht
  • Buitenruimte
  • Licht overspoelde kamers

Nadelen: Luxe heeft zijn prijs

Het is moeilijk te geloven dat dergelijke exclusieve flats ook nadelen met zich meebrengen, maar er zijn toch een paar subtiliteiten die bij de aankoop van een penthouse tot negatieve effecten kunnen leiden. Je moet je ogen open houden voor de volgende dingen:

  • (Te) hoge prijzen
  • Te veel ongebruikte woonruimte
  • Hoge bijkomende kosten (door ongebruikte ruimte)
  • Vensters die niet kunnen worden geopend (afhankelijk van de locatie)
  • Beperkte toegankelijkheid, indien van toepassing

Bron: Penthouse (Lukinski.de)

Penthouse: een woonvorm voor iedereen – singles, koppels en gezinnen?

De term penthouse flat is ruim genoeg om voor bijna iedereen een geschikte flat op de bovenste verdiepingen te vinden. Toch kunnen er beperkingen ontstaan die niet mogen worden genegeerd.

Singles: Ultieme vrijgezellenflat?

Vooral jonge carrièremensen dromen vaak van een penthouse dat niet alleen ruimte biedt voor ontspannen en levendige avonden, maar ook de nabijheid biedt van de werkplek in de binnenstad. Goede verbindingen met het openbaar vervoer zijn ook vaak gewenst.

Minder relevant voor alleenstaanden is de nabijheid van scholen of de keuze van kleuterscholen in de directe omgeving, reden waarom alleenstaanden ook de mogelijkheid hebben goedkopere penthouse-flats te vinden, omdat deze factoren een doorslaggevende rol spelen bij de prijsvorming op de woningmarkt. Bovendien kan grootte als alleenstaande ook een negatief criterium zijn.

Koppels: eerste huis samen

Als koppel gaan samenwonen is een belangrijke stap. Natuurlijk wilt u niet dat een onooglijke omgeving donkere wolken werpt over uw geluk samen, maar als uw budget het toelaat, is het ook de moeite waard om eens te kijken naar penthouse flats als een paar.

De woonoplossing biedt voldoende ruimte voor studeerkamers, slaapkamers en gedeelde woonomgevingen die individueel kunnen worden ingericht. In de meeste gevallen hebben de luxe flats ook keukens, groot genoeg voor gemeenschappelijke kookavonden.

Gezinnen: vertrouwd wonen in een goede omgeving

Een penthouse kan ook aan de eisen van gezinnen voldoen. Er is zeker voldoende ruimte en ook een plaats waar kinderen een frisse neus kunnen halen, ver weg van gevaren zoals drukke wegen.

Bij de keuze van hun flat moeten ouders zeker letten op het onderwijsaanbod in de vorm van kleuterscholen en scholen in de buurt. Dit beperkt uiteraard de keuze van geschikte penthouse flats.

Gepensioneerden: leven met stijl op oudere leeftijd

Ook gepensioneerden zullen blij zijn hun beste jaren boven de daken van de stad door te brengen. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat het gewenste woongebouw is uitgerust met een lift.

Sommige mensen vinden ook dat de nabijgelegen stedelijke omgeving behoorlijk stresserend kan zijn voor hun laatste levensjaren. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het individu. Voor het overige gelden, afhankelijk van de levenssituatie, dezelfde aanbevelingen als voor paren of alleenstaanden.

Huur en koop een penthouse flat: Hier is waar je op moet letten

U hebt uw oog laten vallen op een penthouse en wilt weten waar u op moet letten voordat u het koopt of betrekt? Dan bent u bij ons aan het juiste adres, want wij hebben een aantal factoren op een rijtje gezet die u in het oog moet houden.

Het kopen van een appartement is vaak een grote financiële investering en vereist enige zorgvuldigheid. Neem een kijkje in ons uitgebreide artikel over het onderwerp van het kopen van een appartement!

Staat van het gebouw: Nieuwbouw, renovatie te wijten of verwarmingskosten te hoog?

Een luxe flat is mooi en aardig, maar hij kan nog zo mooi en ruim zijn als het gebouw zelf vervallen is en er weinig aandacht wordt besteed aan het onderhoud. Dingen die erop kunnen wijzen dat de eigenaars van het gebouw of het vastgoedbeheer het pand enigszins stiefmoederlijk behandelen, zijn zaken als de staat van de gevel van het huis of de up-to-date van het verwarmingssysteem. Hieruit blijkt vaak of al dan niet de nadruk wordt gelegd op hoge normen.

Buurt en omgeving: Locatie, locatie, locatie

Om de waarde van een onroerend goed te schatten, moet men een ongelooflijk aantal externe omstandigheden in aanmerking nemen bij de bepaling ervan. De ligging van het appartement op de bovenste verdieping is al een zeer waardeverhogende factor. De toegang tot openbaar vervoer, winkels, restaurants en bedrijven in de omgeving kan ook informatie verschaffen over de waarde van de locatie.

Indeling van het gebouw: Buren, Lift & Co.

De term “onderverdeling” kan in het begin verwarrend zijn. Het gaat hier niet om de kamerindeling van de flat op zich, maar om het gebruik dat wordt gemaakt van de andere woon- en bedrijfsruimten in het gebouw. Op de website van het bouwbedrijf kan dergelijke informatie over bouwprojecten en reeds voltooide gebouwen vrij gemakkelijk worden gevonden.

Gebied voor hotels en gastronomie kan bijvoorbeeld betekenen dat het gebied waarin het pand is gebouwd toeristisch is of veel wordt bezocht door zakenreizigers. Dit wijst op goede verbindingen of potentiële uitbreiding in dit gebied.

Wees er in ieder geval van bewust dat ontwikkelaars van dergelijke projecten ook risiconemers zijn. Dit betekent dat zij, net als u, het gebied hebben onderzocht en hebben geanalyseerd wie de locatie aantrekt om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk toe te wijzen.