Prefab huis: voor- en nadelen in een oogopslag, alsook kosten en woningtypes in vergelijking

Prefab huis – Het verlangen naar een eerste eigen huis is zeer groot, vooral als jongvolwassene, en het is een grote stap: een huis kopen. Velen voelen de behoefte om een gezin te stichten en dan in het huis van hun dromen te gaan wonen. Als u van plan bent deze wens te vervullen, moet u zich om te beginnen afvragen in wat voor soort huis u wilt gaan wonen – bungalow, rijtjeshuis of liever het landhuis – wanneer u er wilt gaan wonen en vooral wat uw financiële situatie is. Als u snel wilt verhuizen en niet veel tijd wilt besteden aan het bouwen van een huis, kunt u het beste kiezen voor een prefab huis. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over het bouwen van een huis. Wat moet je zoeken in een aanbieder, wat zijn de prijzen, vergelijkingen van de verschillende types en wil je je huis zelf in elkaar zetten of sleutelklaar krijgen? Klik hier om terug te keren naar het overzicht: Huistypes in een oogopslag.

Geprefabriceerd huis: wat betekent dat?

Wat is eigenlijk een geprefabriceerd huis? Deze vraag is zeer moeilijk te beantwoorden omdat dit type huis zeer divers is. De meeste aanbieders hebben een groot repertoire van geprefabriceerde woningtypes en u wordt verwend met keuze. Wilt u in een vrijstaand huis wonen? In een woonwijk? Of liever een bungalow? Met een kelder, garage en tuin? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten waarmee u rekening moet en kunt houden bij het plannen van uw huis. Omdat een geprefabriceerd huis bovenal één ding is: veelzijdig.

Tip! In dit artikel vindt u video’s met getuigenissen van bouwers en deskundigen waar u ook uw voordeel mee kunt doen: Een huis kopen of bouwen?

Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z

Kenmerken: speciale constructie, vele woningtypes mogelijk

Het belangrijkste kenmerk van een geprefabriceerd huis is de speciale bouwmethode. Het is niet ter plaatse steen op steen gebouwd. De afzonderlijke huiselementen worden in productiehallen gemaakt en vervolgens op uw terrein eenvoudig opgetild en aan elkaar bevestigd. Het belangrijkste materiaal dat in dit type huis wordt gebruikt is hout. U kunt het echter mengen met beton of lichtbeton om het weerbestendiger te maken. Een ander bijzonder kenmerk is de snelle bouwtijd en de lagere kosten in vergelijking met een massief huis. Dus als u snel uw eigen huis wilt betrekken, moet u zeker een prefab huis overwegen.

Gebouwdiensten: elektra, leidingen & co. vanaf het begin gepland

Het maakt niet uit of u een geprefabriceerd huis of een massief huis wilt bouwen. Een nieuw gebouw is bijna altijd modern en state-of-the-art op het gebied van technologie. Het bijzondere van een geprefabriceerd huis is dat de bouwdiensten vanaf het begin in de structurele elementen zijn opgenomen. U heeft het voordeel dat u maar één aanbieder heeft die alle ruimtes in uw huis onder handen neemt. Dit betekent dat de elektronica niet met een derde persoon/bedrijf hoeft te worden overeengekomen en vanaf het begin wordt geïntegreerd en gepland. Er worden uitsluitend geavanceerde verwarmingssystemen gebruikt en uiteraard wordt rekening gehouden met energiebesparingen.

Voordelen & nadelen van een geprefabriceerd huis: Snel, lage prijzen, inflexibel?

De grootste voordelen van een geprefabriceerd huis zijn bovenal de snelle bouwtijd en de lage bouwkosten. Desondanks moet men ook bedenken dat er enkele nadelen aan dit type woning kleven die men niet uit het oog mag verliezen. De vraag die u zich moet stellen is: massieve bouw of prefab woning. Hier zullen wij de voor- en nadelen van een prefab-huis uiteenzetten, zodat u uw eigen mening kunt vormen.

Voordelen: snelle bouwtijd en lagere kosten

Zoals reeds gezegd, zijn de meest in het oog springende voordelen de snelle bouwtijd en de lage bouwkosten in vergelijking met een massief huis. Het gemak van de planning is ook een pluspunt, aangezien er slechts één contactpersoon is voor alle aspecten van de woningbouw. De gebouwdiensten worden reeds in de planningsfase gecoördineerd en er wordt rekening mee gehouden bij de productie van de afzonderlijke bouwelementen. Tegelijkertijd hebben nieuwe geprefabriceerde woningen doorgaans een hoog niveau van energie-efficiëntie en zijn zij ook op dit gebied state-of-the-art. Een ander voordeel is dat de bouw bij alle weersomstandigheden kan plaatsvinden.

  • Snelle bouwtijd
  • Lagere bouwkosten
  • Goede planningsmogelijkheden dankzij één contactpersoon
  • Hoog energierendement
  • Geïntegreerde diensten voor gebouwen
  • Constructie onafhankelijk van weersomstandigheden

Nadelen: nauwelijks ontwerpmogelijkheden

Een van de nadelen is de beperkte individualiteit. Bij een geprefabriceerd huis kunt u de indeling niet zelf ontwerpen en moet u uw normen enigszins verlagen. Bovendien is de kwaliteit van het bouwmateriaal niet zo goed als die van een massieve constructie, waardoor de geluidsisolatie minder is. Dit is ook een reden waarom de doorverkoopwaarde lager is.

  • Nauwelijks ontwerpopties
  • Slechte geluidsisolatie
  • Lage doorverkoopwaarde

Bron: Geprefabriceerd huis (Lukinski.de)

Prefab huis: Voor wie is dit type huis geschikt?

Voor wie is een geprefabriceerd huis geschikt en wie kan er in wonen? Natuurlijk is het aan eenieder om te beslissen waar en in welk huis hij zou willen wonen. Toch is een geprefabriceerd huis bijzonder geschikt voor enkele groepen mensen, vanwege de beknopte voordelen. Wij hebben ze voor u samengevat en op een rijtje gezet.

Gezinnen: snel in het nieuwe huis

Jonge gezinnen zijn waarschijnlijk de voornaamste belangstellenden voor een prefab-huis. Zoals u reeds in de loop van het artikel hebt geleerd, is een geprefabriceerd huis goedkoop en gaat het snel. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor jonge volwassenen. Gewoonlijk hebben deze mensen niet al te veel geld om zich een groot stevig huis te kunnen veroorloven en daarom moeten zij een kleinere lening aangaan voor dit soort bouw. Tegelijkertijd hoeft u zich met een prefab-huis geen zorgen te maken over alle kleine dingen. Je hebt één aannemer die alles overziet en snel vooruit gaat. In de tussentijd kunt u voor uw kinderen zorgen of naar uw werk gaan. Dus je hoeft niet veel tijd te besteden.

Senioren en Gepensioneerden

Een geprefabriceerd huis is ook ideaal voor gepensioneerden of senioren. Het belangrijkste argument hier is het gebrek aan werk. U moet in het begin met uw leverancier om de tafel gaan zitten om de constructie te plannen. Daarna gaat alles vanzelf en hoeft u zich niet meer bezig te houden met kleine details. Er zijn ook geprefabriceerde huizen in bungalowstijl. Dit type huis is bijzonder aantrekkelijk voor senioren omdat er geen trappen zijn. Als u meer wilt weten over de
bungalow, kunt u een kijkje nemen in ons artikel.

Energie-efficiënte geprefabriceerde huizen: passiefhuis, lage-energiehuis & Co.

Energiebesparing is een belangrijk onderwerp. Vooral onze generatie moet bijzondere aandacht besteden aan ons milieu en iedereen moet zijn steentje bijdragen. Ook bij de bouw van huizen moet hiermee rekening worden gehouden. Nieuwe gebouwen worden volgens de laatste normen gebouwd en moeten dus aan verschillende richtlijnen voldoen. Energie-efficiënt bouwen is ook een belangrijk thema voor geprefabriceerde woningen. Hier vindt u alles wat u moet weten over dit belangrijke gebied.

Energiebesparend gebouw met isolatie, zonne-energie & meer

De moderne bouwmethode van een geprefabriceerd huis brengt vooral een besparingseffect met zich mee. De verschillende elementen worden van tevoren gemaakt, wat het voordeel heeft dat er geen materialen worden verspild. Alles zal up to date zijn en u heeft ook de mogelijkheid om uw prefab huis te bouwen als een Plusenergierhaus. Het is het beste om van tevoren uit te zoeken wat uw bouwmanager aanbiedt en of u het daarmee eens bent. Als u meer wilt weten over energiebesparend bouwen, kunt u alles wat u moet weten lezen in onze gids.

Tip! Meer informatie over de woningtypes lage-energiehuis, passiefhuis en nul-energiehuis vindt u hier!

Laat een geprefabriceerd huis bouwen: Bouwtijd en show huizen

Als u besluit een geprefabriceerd huis te kopen en het van de grond af te laten bouwen, zult u een bepaald type huis moeten kiezen en de verwachte bouwtijd moeten berekenen en plannen. Hieronder kunt u meer lezen over de onderwerpen bouwtijd en modelwoning.

Bouwtijd: Planning, bouwvergunning & Co.

De bouwtijd van een geprefabriceerd huis is in ieder geval aanzienlijk korter dan die van een massief bouwwerk, maar je kunt nooit een exacte duur opgeven, omdat er altijd iets tussen kan komen en de wensen van de klant variëren. Het grote voordeel van een geprefabriceerd huis is dat de afzonderlijke huiselementen van tevoren in een hal worden gebouwd en pas op de bouwplaats in elkaar hoeven te worden gezet. Dit duurt meestal maar een paar dagen en kan bij elk weertype worden gedaan. Om ruwweg te kunnen plannen, hebben wij een lijst opgesteld met de geschatte tijden per werkstap.

  • Planning: tot enkele weken
  • Bouwvergunning: 0,5-3 maanden
  • Productie: 2-5 weken
  • Schelp: 1-3 dagen
  • Inrichting: 8-12 weken

Toon huizen: voorbeelden en rolmodellen

Dit is waarschijnlijk een van de grootste voordelen van het kiezen van een geprefabriceerd huis. U heeft de mogelijkheid om uw toekomstige huis vooraf te inspecteren en te zien of alles aan uw verwachtingen voldoet. Veel leveranciers hebben een kleine stad met moederhuizen die u kunt bezoeken. Krijg een idee van hun repertoire en maak ook van de gelegenheid gebruik om het huis binnen te gaan. U kunt nadenken over het interieurontwerp, uw huis plannen en ook veranderingen aanbrengen als u dat wilt.

Kant-en-klaar huis: van planning tot intrek

Niet alle geprefabriceerde huizen zijn hetzelfde. In tegenstelling tot een massief huis is het bij dit type constructie mogelijk het huis in verschillende fasen aan de klant op te leveren. Dit resulteert natuurlijk in een prijsverschil tussen de huizen. U hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen de afzonderlijke onderdelen van uw huis te laten vervaardigen en de uiteindelijke bouw alleen te doen. Dit zou u geld besparen. Meer informatie over de verschillende fasen vindt u hier.

Verschillende stadia Geprefabriceerde huizen: Bouwpakket huis of geprefabriceerd huis

Kit-woningen: Bij deze geprefabriceerde woningvariant voert de aanbieder geen bouwwerkzaamheden uit en is hij alleen verantwoordelijk voor de aanschaf van materialen. In dit geval is de klant verantwoordelijk voor de constructie en is hij er ook verantwoordelijk voor. Een mogelijkheid zou zijn om holle wandelementen bij de leverancier aan te vragen en deze vervolgens op de bouwplaats met beton te vullen. Dit zou een solide constructievariant zijn. In het algemeen is het echter raadzaam dat alleen ervaren bouwers een kit-huis bouwen.

Afgewerkte huizen: Als een huis in weerbestendige staat wordt opgeleverd en er alleen nog basiswerkzaamheden aan het interieur moeten worden verricht, wordt het een afgewerkt huis genoemd. Zo kunnen bijvoorbeeld nog steeds niet-dragende binnenmuren worden geplaatst en kunnen nog steeds leidingen of vloeren worden gelegd. Als het huis in dit stadium wordt opgeleverd, moet de bouwer/opdrachtgever nog wat werk verrichten om het te kunnen betrekken, wat geld bespaart maar ook tijd kost. Ook hier moet de bouwer ambachtelijke ervaring en steun (vrienden, familie) meebrengen.

Wat betekent sleutelklaar?

Het huis wordt sleutelklaar genoemd als het helemaal af is. Het is weerbestendig en alle leidingen en vloeren zijn gelegd. De klant hoeft er alleen zijn persoonlijke meubels in te zetten, de muren eventueel te schilderen en het geheel in te richten. Er zijn geen persoonlijke bijdragen meer nodig, maar u moet nog wel alles in het contract vastleggen, zodat er aan het eind niets ontbreekt.

Voor- en nadelen van een sleutel-op-de-deur woning

Een van de voordelen van een sleutelklaar huis is zeker de bespaarde tijd. In de meeste gevallen neemt de bouw van een geprefabriceerd huis tussen vijf en negen maanden in beslag. Gedurende deze tijd hoeft u zich nauwelijks bezig te houden met de bouw van uw huis en heeft u tijd voor andere dingen. Bovendien zijn alle kosten reeds op voorhand duidelijk en worden alle werkzaamheden door de leverancier gecontroleerd.

Een nadeel is zeker de kostprijs. Als u geen ervaring hebt, kunt u het huis niet in een eerder stadium kopen en de rest zelf doen. Als u wel ervaring hebt, verliest u tijd en zeker zenuwen op de bouwplaats. Je hebt ook weinig vrijheid om de indeling van de kamers te ontwerpen.

Vergelijking: geprefabriceerd huis en massief huis – wie wint?

Prefab huis of massief huis? Dat is de vraag hier! U hebt zich nu ingelezen over een geprefabriceerd huis en de voor- en nadelen leren kennen. Nu moet u beslissen of u voor dit type huis wilt kiezen of meer geïnteresseerd bent in een solide constructie. Wij hebben de twee soorten huizen met elkaar vergeleken en voor u samengevat. Als u meer wilt weten over het onderwerp van massieve huizen, bent u welkom om hier een kijkje te nemen.

Prefab huis: Inspectie mogelijk vóór de bouw

De voordelen heb je in de loop van het artikel al leren kennen. Kortom, het is snel en de kosten zijn laag en liggen vanaf het begin vast. U kunt zich ook van tevoren een beeld vormen van uw huis door een park met modelwoningen te bezoeken.

  • Korte bouwtijd
  • Lage en vaste kosten
  • Bezoek aan een showpark

Een van de nadelen is dat u de kamerindeling van een prefab-huis zelden kunt veranderen en dat dit slechts door enkele aanbieders wordt gedaan. Goede thermische isolatie is ook alleen mogelijk in energiezuinige huizen.

  • Individuele kamerinrichting beperkt
  • Thermische isolatie alleen voor energie-efficiënte huizen

Solide huis: robuust, individueel design en doorverkoopwaarde

De voordelen van een solide huis zijn bijvoorbeeld dat u vanaf het begin kunt plannen en uw huis en kamerontwerp kunt aanpassen. Zolang er geen dragende muren zijn, is het mogelijk om kamers te bouwen volgens uw wensen. Een ander voordeel is het evenwichtiger binnenklimaat, de betere kwaliteit en de hogere doorverkoopwaarde.

  • Individuele kamerinrichting
  • Beter binnenklimaat
  • Betere kwaliteit van de constructie
  • Hogere doorverkoopwaarde

De hogere prijs en langere bouwtijd is zeker een nadeel, vooral als u snel in uw eigen huis wilt trekken. Bovendien heb je meer moeite en moet je veel energie steken in het bouwen van een huis. In tegenstelling tot een geprefabriceerd huis heeft u niet de mogelijkheid om uw toekomstige huis vooraf te inspecteren, omdat het individueel volgens uw ideeën wordt gebouwd. Bovendien hebt u niet slechts één, maar meerdere leveranciers met wie u alles moet verduidelijken.

  • Lange bouwtijd
  • Hogere kosten
  • Meer moeite
  • Vooraf bekijken niet mogelijk