Succesvolle blogger en boetiek eigenaar Lenaterlutter

We ontmoette de trendsetter in Keulen voor een interview: Lena Terlutter. Lena combineert drie banen onder één hoed: ze is eigenaar van vier modewinkels, moeder en ook blogger lenaterlutter met 198.000 abonnees. We spraken met haar over de modewereld, haar eigen collectie en nog veel meer.

Lenaterlutter: Boetiek eigenaar, moeder, mode blogger

FIV: Lena, wat vind je het leukste aan je werk als blogger?

Ik denk dat het beste aan bloggen is dat je vrij bent. Ik kan zelf beslissen waarover ik wel en waarover ik niet wil schrijven. Het is een prachtige nieuwe manier om te netwerken, de kans om met zoveel geweldige bedrijven te werken, te netwerken en te reizen – er zijn eigenlijk alleen maar positieve dingen aan deze baan als je bereid bent om 24 uur per dag, 7 dagen per week te werken.

FIV: Was mode/beauty al een issue in je jeugd? Op welke manier?

Ja, al sinds ik me kan herinneren wilde ik in de mode werken en vaak maakte ik mijn ouders gek met mijn modemanie.

Ik wist al heel vroeg wat ik wilde dragen en natuurlijk deed ik mee aan elke slechte modebeweging, in de jaren 90 bijvoorbeeld. Als ik de foto’s nu zie, begrijp ik waarom mijn ouders niet blij waren. Maar wat hen uiteindelijk beviel was mijn sterke wil en de assertiviteit die daarmee gepaard ging. Omdat mijn ouders bepaalde kleren niet voor me wilden kopen, begon ik al heel vroeg met bijles en ging ik babysitten, zodat ik kon gaan winkelen.

FIV: Hoe balanceer je het om blogger, winkeleigenaar en moeder te zijn?

Aangezien ik zelfstandige ben, kan ik, God zij dank, vrij beslissen en plannen wanneer ik wat doe. Het heeft echt allemaal te maken met tijdmanagement. Er zijn dagen dat de blog en de bijbehorende samenwerkingen, styling en shopping mijn volledige aandacht hebben. Op andere dagen moet ik me bezighouden met de inkopen, de decoratie en de marketing van mijn winkels.

Ik plan het zelden op voorhand, en beslis vaak nog dezelfde dag wat er komt. Mijn man en zakenpartner Leonard zorgt voor de boekhouding, belastingen, personeel en financiën. Dit is een zeer groot voordeel dat ik vrij ben om mijn creatieve werk te doen. Onze dochter zit gewoon op de kleuterschool en als we moeten overwerken, hebben we onze ouders die ons zeer steunen. Het klinkt vaak cliché, maar het komt allemaal perfect uit. Natuurlijk weet ik dat we veel geluk hebben. Ik denk dat als je in loondienst bent, het moeilijker is om kind en carrière zo in evenwicht te houden.

Lena Terlutter: “Ik hou van mijn werk”.

FIV: Wat is uw recept tegen lusteloosheid? Wat motiveert je?

Ik ken geen lusteloosheid. Ik ken geen verveling of iets dergelijks om de doodeenvoudige reden: ik hou van mijn werk. Het vervult me, bevestigt me en verrijkt me.

Ik vind het altijd verbazingwekkend wanneer het hele sociale web op vrijdag vol staat met “Finally Friday”-quotes of wanneer de “Monday you Bitch”-slogans op maandag overvloeien op Instagram. Voor mij maakt het niet uit of het weekend is of niet, ik werk altijd evenveel en graag – de motivatie is er automatisch als je doet waar je van houdt.

FIV: Wat zou u persoonlijk nooit kunnen missen in uw dagelijks leven?

Tijd doorbrengen met mijn vriendinnen. Naast mijn familie, is dat het belangrijkste voor mij!

Lena over haar baan: “Leer nee te zeggen”.

FIV: Leer je altijd iets nieuws in je werk? Zo ja, wat dan bijvoorbeeld?

Natuurlijk. Bijna elke dag kom ik in situaties terecht waarin je uit je “comfortzone” moet stappen, waarin je je moet aanpassen aan verschillende mensen met verschillende karakters.

Je moet leren nee te zeggen. Je moet leren om niet iedereen tevreden te willen stellen. Je moet leren beslissingen te nemen, met druk om te gaan, je personeel te motiveren en je niet te verliezen in het hele circus, maar je te concentreren en bij jezelf te blijven.

FIV: Is, vanuit uw standpunt, de modellen- en modewereld de laatste jaren veranderd? Vindt u deze verandering positief/negatief? Waarom?

Natuurlijk is het veranderd, dat zal het altijd blijven doen, en dat is maar goed ook. Stilstand zou fataal zijn voor onze industrie. Om creatief te zijn, zijn steeds nieuwe impulsen en prikkels nodig.

Ik zou nooit de modewereld bekritiseren of proberen te verbeteren. Zoals in elke bedrijfstak zijn er voors en tegens, clichés en waarheden. Het enige belangrijke is voor elk individu. Je moet naar jezelf luisteren om uit te vinden of je het type bent voor deze professionele wereld. Het klinkt altijd geweldig om “iets met mode” te willen doen. In werkelijkheid zijn velen echter niet opgewassen tegen de druk en de snelheid die deze business met zich meebrengt. Ik zou dus iedereen aanraden om zich eerst in een paar banen in de modesector te verdiepen om een idee te krijgen.

Van buitenaf ziet het er heel anders uit, de “echte” baan heeft weinig te maken met cocktailparty’s en modeshows.

FIV: Wat is volgens u belangrijker voor een succesvolle carrière: geluk of discipline? Waarom?

Natuurlijk allebei: zonder discipline bereik je je doel niet, maar een beetje geluk hoort er ook bij. Maar boven alles, is er dankbaarheid. U moet altijd dankbaar zijn – zelfs voor de kleine dingen, ongeacht of die van professionele of particuliere aard zijn – en ook genieten van uw geluk en u niet laten opjagen en pushen.

FIV: Wat is tot nu toe uw grootste succes geweest? Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er bijzonder trots op dat ik de bedrijven samen met mijn man heb opgebouwd. Toen we elkaar ontmoetten, was dat niet per se ons doel en ik denk dat dat ook het geheim van ons succes is. We hebben het niet “per haak of per schurk” geprobeerd, maar zijn met veel plezier en gemak begonnen omdat we een gemeenschappelijke droom hadden. Het succes van vandaag bevestigt ons, natuurlijk. Maar wat echt telt is dat we de vreugde kunnen delen. Wij beslissen alles samen en zijn ongelooflijk goede en eerlijke partners – privé en professioneel. Daar ben ik erg trots op.

Lena’s eigen collectie

FIV: Wat zijn uw plannen/doelen voor uw professionele toekomst? Is er iets speciaals op komst in de nabije toekomst?

De volgende is mijn eerste eigen collectie in samenwerking met het label Edited. De “Edited x Lena Terlutter ” Capsule Collectie zal verkrijgbaar zijn in mijn winkels en online op edited.de vanaf 19.1.2016. Ik kijk er echt naar uit.

 

FIV: Dank je, Lena, voor het interview!

 

Meer informatie over Lena en haar modeboetieks:

Lena’s website: www.lenaterlutter.com

Salon Sahnstück: www.salon-sahnestueck.de

Super Store: www.super-store.com
BB Loves & Boutique Belgique: www.boutique-belgique.de