Solo reizen, busje verlengen en een eigen Tiny House: Interview met Travelbubi

Travelbubi is een Instagramkanaal van Julia over soloreizen. Julia is pas 21 jaar oud en inspireert al meer dan 135.000 mensen op Instagram met haar creativiteit en liefde voor reizen. Ze groeide op op een boerderij en is nu een gepassioneerde soloreiziger. Haar kanaal is trouwens vernoemd naar haar knalrode bestelwagen, die ze zelf heeft gebouwd!

Solo reizen: Inzichten, ervaringen & tips

In het interview deelt ze met ons wat haar motiveerde om solo te reizen en geeft ze ons spannende inzichten over haar tijd in Portugal. Julia vertelt ons over haar voorbereidingen, geeft ons belangrijke tips voor onderweg en doet verslag van hoe ze tijdens haar reis omging met eenzaamheid. De ambitieuze Oostenrijkse heeft het volgende project al op stapel staan, waar ze vanaf de zomer waarschijnlijk ook via YouTube verslag van zal doen – wees benieuwd!

Hier vind je meer van Julia:

Van boerderij tot ervaren soloreiziger

FIV: Hallo Julia! Misschien kun je jezelf heel kort in je eigen woorden voorstellen, zodat onze lezers een indruk van je kunnen krijgen. Wie ben je en wat maakt jouw kanaal?

Julia: Mijn naam is Julia, 21 jaar jong. Ik ben opgegroeid op een kleine biologische boerderij met vier oudere broers en zussen in Oostenrijk. Verhuisde naar Graz toen ik 15 was om naar school te gaan met een focus op mode & design.

Ik ben een heel creatief persoon en hou van tekenen/ontwerpen, naaien, fotograferen en creatief worden met video’s om een boodschap over te brengen. Afgelopen voorjaar nam ik het besluit om een soloreis naar Portugal te maken in onze zelfgebouwde vintage camper. Het was een reis zonder einddatum en vol onzekerheid.

Instagram-account als dagboek

Vanaf dag 1 van mijn reis, 04 juni 2022, heb ik mijn Instagram-account als dagboek bijgehouden, waardoor ik een community van meer dan 135.000 mensen over de hele wereld heb opgebouwd. Elke dag kijk ik ernaar uit om mijn gemeenschap te inspireren om alleen te reizen, het leven te leven en hun dromen te volgen.

In november, na 6 maanden, duizenden mooie herinneringen en meer dan 8500 afgelegde kilometers, kwam ik weer thuis aan. Op dit moment leef ik mijn liefde voor interieurdesign uit, want op hetzelfde moment als mijn reis bouwden mijn vriend Tobias en ik aan ons hennep/kalk tinyhouse.

Bestelwageninrichting en keuze van bestemming

FIV: Op je Instagram is te zien dat jij en je vriend het busje zelf hebben gebouwd en ingericht – hoe cool! Wat motiveerde je in de eerste plaats om alleen te reizen en in een busje te gaan wonen?

Julia: Ik ben opgegroeid met dit soort vakanties. Mijn familie ging elke zomer op vakantie naar Kroatië om in een caravan en een rode VW-bus op verschillende campings van de zee te genieten. Mijn vriend en ik besloten om in maart 2019 onze eigen camper te kopen.

Destijds hadden we zeker niet gedacht dat we onze “Bubi” slechts een paar maanden later volledig zouden restaureren. We hebben er van begin 2020 tot de zomer van 2021 aan gewerkt en zijn er erg trots op dat we onze Mercedes L206D, die nu 48 jaar oud is, een nieuw leven hebben gegeven.

Motivatie voor de eerste soloreis

Toen ik afgelopen voorjaar besloot om naar Portugal te reizen, kwam de mogelijkheid om met ons busje te reizen goed van pas en het was absoluut de beste beslissing. Wat motiveerde me om alleen te reizen? Op dat moment zat ik op een technische hogeschool voor informatieontwerp, werkte ik bij een social media-agentschap en woonde ik met mijn vriend in Graz.

Op dat moment overtuigde ik mezelf ervan dat alles perfect was, maar ik miste mijn tussenjaar, dat ik had gepland voor 2020 na mijn A-niveau. Ik kon me niet meer concentreren op mijn studie, ik had het gevoel dat de tijd begon te dringen en ik was helemaal niet blij met mijn situatie. Mijn vriend vond op hetzelfde moment zijn droombaan, dus het was duidelijk dat het óf ik alleen óf niets was. Ik koos voor het eerste.

FIV: Waarom heb je voor Portugal gekozen? Ben je er eerder geweest of was er iets in het bijzonder dat je inspireerde over het land?

Julia: Ik wilde al heel lang naar Portugal en toen mijn zus en huidige zakenpartner me in februari 2022 uitnodigden voor een korte trip naar Lagos, was ik verkocht. Ik besloot toen ik daar nog was, met uitzicht op de zee en de zonsondergang, dat ik terug zou komen. Die belofte loste ik in met mijn 6 maanden durende reis door Europa in juli.

Bovendien ontmoette ik op de terugvlucht een meisje uit Porto, Portugal, met wie ik de hele vlucht heb gepraat. Deze ontmoeting sterkte me nogmaals in mijn beslissing. In juli bezocht ik haar twee weken in Porto met onze “Bubi”. Het was een magische, onverwachte ontmoeting in het vliegtuig die mijn leven en de reis zeker heeft opgefleurd en veranderd.

Reisplanning: voorbereidingen en belangrijke tips

FIV: Welke voorbereidingen treft u voor uw soloreizen?

Julia: Er zijn zoveel dingen, maar als ik eerlijk ben, heb ik niet veel tijd besteed aan mijn voorbereiding. Mijn tips zouden zijn om alle persoonlijke documenten te kopiëren en indien mogelijk alleen kopieën mee te nemen, behalve je paspoort natuurlijk. Het is ook heel belangrijk om een volmacht voor alle zaken thuis te laten. Want niemand weet wat er in de tussentijd kan gebeuren en het is beter om voorbereid te zijn op het ergste scenario.

Zelf heb ik een cursus zelfverdediging gevolgd, mijn vriend stond erop en ik ben er erg dankbaar voor. Gelukkig heb ik het nooit hoeven gebruiken, maar het heeft me wel geholpen om veel van mijn angsten te overwinnen.

Airtag gebruiken & belangrijke herinneringen vastleggen

Iets wat ik iedereen kan aanraden is om een airtag of andere tracking apps te gebruiken. Ik voelde me veel veiliger in de wetenschap dat iemand van thuis op elk moment mijn locatie kon zien. Je moet ook nadenken over hoe je je reis wilt vastleggen.

Ik ben meer een visueel type en besloot een polaroidcamera te kopen en een boekje waarin ik elke dag of in ieder geval op leuke plekken een polaroidfoto plakte. Het was absoluut een van de beste beslissingen, want deze foto’s brengen automatisch al mijn herinneringen naar boven.

Kamperen: de beste plaatsen vinden

FIV: Was je bij het plannen van je reis meer gefocust op specifieke plaatsen of liet je je leiden door je nieuwsgierigheid? Waren er specifieke factoren waarmee je rekening hield bij het kiezen van je verblijfplaats?

Julia: Mijn reisplanning bestond uit weten waar ik de volgende dag zou zijn. Thuis was ik iemand die altijd alles van tevoren moest weten en alles probeerde te plannen voor de komende week. Maar toen ik in de bus stapte, wist ik alleen dat ik naar Porto wilde, misschien een tussenstop in Barcelona wilde maken en dat was het.

Ongeveer twintig minuten nadat ik was vertrokken, pakte ik mijn papieren kaart van Europa uit en zocht ik op welke kant ik op moest.

Het is een heerlijk gevoel om zo vrij te zijn en je eigen beslissingen te kunnen nemen.

Ik vond het belangrijk om zo vaak mogelijk langs de zee te reizen, en dat deed ik dan ook.

De beste app voor staanplaatsen

Ik vond mijn overnachtingsplaatsen altijd via een app genaamd Park4night en zorgde ervoor dat de beoordelingen erg goed waren (3-5 sterren) en de commentaren meestal positief. Ik deelde veel plaatsen op mijn Instagram-account. Dus als iemand een reis plant, is hij of zij welkom om de “Park4night” hoogtepunten te bekijken en de plaatsen op te slaan.

Ik deed mijn onderzoek altijd tussen 15-30 minuten de avond ervoor of soms heel spontaan. Desondanks vond ik altijd leuke en veilige plekken. Een tip: vermijd campings en ga liever naar kampeerplaatsen, die zijn veel goedkoper en hebben eigenlijk bijna dezelfde faciliteiten, perfect voor op reis.

Helemaal alleen? Reizen zonder vrienden en familie!

FIV: Wat waren je grootste uitdagingen om alleen te reizen en hoe was het om al je vrienden achter te laten?

Julia: Mijn grootste uitdagingen waren zeker het lange tijd niet persoonlijk zien van mijn vriend en het delen van mijn ervaringen met hem. Afscheid nemen van mijn vrienden en familie was zeker een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan.

Dat gevoel nadat ik in de auto stapte en wegreed naar het onbekende, ook al wilde ik me omdraaien en iedereen weer omhelzen, was hartverscheurend. Omdat ik gewoon niet wist of ik ze ooit weer zou zien, want er is altijd een risico, en ik ben heel blij dat ik dat heb genomen.

Ik had een paar kleine ongelukjes met ons busje, maar ik heb zeker veel geleerd. Ik heb echt geluk gehad dat ik geen grote uitdagingen heb gehad, want er waren overal behulpzame mensen die me steunden.

Mijn grootste strijd in het busje was zeker het vinden van campinggas. Een tip hierbij is om een tweede of derde gasfles mee te nemen, zelfs in Europa, omdat het in sommige landen verboden is om lege flessen te vullen. Helaas zijn er geen echte alternatieven voor kleine campers; de alternatieven die er zijn, zijn erg duur en moeilijk te vinden.

Zelfbepaald zonder eenzaamheid

FIV: Heb je je ooit eenzaam gevoeld en zo ja, hoe ben je daarmee omgegaan? Heb je tips voor onze lezers tegen eenzaamheid op soloreizen?

Julia: Er waren zeker momenten van eenzaamheid, maar meer tegen het einde. Ik was verrassend zelden alleen en als ik alleen was, keek ik uit naar lezen en wandelen langs het strand met muziek in mijn oren. Juist in zulke situaties ontmoette ik weer gelijkgestemden.

Ik sprak ook vaak met mijn familie of vrienden aan de telefoon, gewoon bellen hielp al veel. Ook mijn doel om naar een bepaalde plek te gaan leidde me helemaal af van het gevoel van eenzaamheid. Ik was er alleen maar op gefocust om er te komen.

Ik kwam in een echte flow, ik zal dat gevoel nooit vergeten – gewoon zo vrij, zelfbepaald en vol echte momenten.

Vrienden maken: samen “solo” reizen

FIV: Heb je andere mensen leren kennen tijdens je reizen? Zou je ook zeggen dat je vrienden hebt gemaakt?

Julia: Ik heb niet echt een methode, maar ik heb wel een paar keer mensen aangesproken. Zoals in Cádiz bijvoorbeeld, toen ik gewoon zin had om met twee meisjes op een bankje in het park te praten nadat ik had gezien dat ze ook Duits spraken. Dit gesprek van twee minuten veranderde vervolgens in vier dagen samen reizen naar Tarifa. Het waren zulke mooie dagen dat we zelfs met z’n drieën in een bus sliepen, hoewel we elkaar de dag ervoor nog niet eens kenden.

Een andere tip is om te gaan wandelen op overnachtingscampings en als je vriendelijke kampeerders ziet, complimenteer ze dan met hun busje en begin een gesprek. Ik heb een keer een andere reiziger leren kennen door de motor “te” lang aan te laten staan, omdat de motor soms wat moet afkoelen. De kampeerder voor me werd hier niet vrolijk van.

Dit grappige eerste contact leidde tot een vierdaagse reis samen, een wandeling op de Apenberg in Gibraltar om 4 uur ‘s ochtends, wat ik in mijn eentje zeker niet gedaan zou hebben. Dat is zo bijzonder aan reizen, zulke spontane ontmoetingen.

Meer zelfvertrouwen & mooie momenten

FIV: Wat zijn volgens jou de duidelijke voordelen van alleen reizen en waarom zou iedereen dat misschien moeten doen?

Julia: Ik heb nieuwe vaardigheden ontwikkeld, vooral in situaties waarin mijn vriend anders zou hebben gereageerd, bijvoorbeeld.

Het heeft me veel zelfverzekerder gemaakt en bepaalde ervaringen hebben me veel sterker gemaakt.

Een bijzonder ding is dat ik me realiseerde dat er zoveel mensen op deze wereld zijn die vergelijkbare doelen of behoeften hebben om te reizen en dat ik hierin niet alleen sta. Het was zo geweldig om mensen te ontmoeten voor wie ik gewoon mezelf kon zijn. Deze ervaringen zijn gewoon goud waard. Bovendien leefde ik tijdens het reizen in het hier en nu, wat helaas een zeldzaamheid is in het dagelijks leven thuis.

“Mijn kijk op de wereld is ook veranderd”.

FIV: Hoe denk je dat deze tijd je kijk op je leven en de wereld heeft veranderd?

Julia: Ik denk dat het me spontaner en avontuurlijker heeft gemaakt. Ik heb in deze periode mijn eigen onafhankelijke leven kunnen opbouwen. Ik zit niet meer vast in het hamsterwiel, maar bepaal nu elke dag zelf wanneer en hoe ik me inzet om de wereld een beetje duurzamer te maken. Ik ben ervan overtuigd dat er zoveel mensen zijn met vergelijkbare verlangens en doelen, en dat zijn precies de mensen die je in deze tijd leert kennen.

Mijn kijk op de wereld is ook veranderd. Ik realiseerde me dat er zoveel geweldige en behulpzame mensen op deze wereld zijn, omdat complete vreemden me tijdens de reis een paar keer uit de problemen hebben geholpen. Ik realiseerde me dat als je open bent naar andere mensen, je dezelfde openheid terugkrijgt.

Ik heb voor mezelf besloten dat ik niet zal wachten op iemand of iets om mijn dromen waar te maken. Alleen al het feit dat ik nu word geïnterviewd door een Duits tijdschrift zou nog geen 10 maanden geleden ondenkbaar zijn geweest.

Julia’s hoogtepunten: Door Portugal & Spanje

FIV: Wat waren volgens jou de twee mooiste plekken op je reis? Is er een bepaald moment dat je voor altijd bij zal blijven?

Julia: Deze vraag is heel moeilijk te beantwoorden, want er zijn duizenden momenten waarover ik je zou kunnen vertellen.

Het moment waarop ik na slechts 3 weken de grens van Spanje naar Portugal passeerde. Dat ik het gehaald had, dat moment was gewoon onbeschrijflijk. Ik parkeerde het busje net na de grens en ging terug naar het bord met “Portugal” en was gewoon overweldigd door het feit dat ik het “alleen” had gehaald, ondanks alle tegenstrijdigheden.

Mijn reis was nog maar net begonnen, maar het was zeker een geweldig moment dat ik niet snel zal vergeten. Het was ook het moment waarop ik terugkwam in Lagos, waarop ik de gekke beslissing nam om deze soloreis te maken en mezelf een belofte deed.

Fietsen door Cádiz

Mijn twee favoriete plaatsen, pfoe, de beste herinneringen en plaatsen zijn meestal gekoppeld aan de geweldige mensen die ik er heb ontmoet. Lagos is gewoon prachtig, zelfs na alle plaatsen waar ik ben geweest. Cádiz, de oudste stad van Europa, sprak me ook zo aan, omdat ik het op de fiets kon bewonderen en gewoon onder de indruk was van de flair daar. Een andere plek met uitzicht op de Apenberg zal ook in mijn geheugen gegrift blijven. Ik weet niet precies hoe de plek daar heet, maar ik heb er in ieder geval het mooiste uitzicht en de mooiste zonsondergangen meegemaakt.

Tiny House: een klein eigen huis

FIV: En nu staat het volgende project alweer op de agenda? Een Tiny House – Vertel ons erover!

Julia: Mijn vriend wilde heel graag een Tiny House bouwen. Het project begon op hetzelfde moment dat ik mijn reisplannen aan het maken was. Dus besloten we dat iedereen zijn dromen moest volgen, maar elkaar moest steunen. Dus plande ik het interieurontwerp tijdens mijn reis en vloog ik spontaan naar huis om een week lang een Tiny House te bouwen.

Interieurontwerp en iets bouwen met mijn eigen handen is een grote passie van me en vergezelt me al sinds de uitbreiding van onze oldtimer camper. Sinds november zijn we nog intensiever bezig met het bouwen van ons Tiny House en onderzoeken we momenteel bedrijven voor onze volledige zelfvoorziening.

Binnenkort te zien op YouTube!

Het is een groter project dan we oorspronkelijk dachten, maar we kijken er echt naar uit om ons Tiny House af te maken. We zijn er al ingetrokken, maar er zijn nog veel kleine dingen te bouwen en te krijgen. Het is gewoon heerlijk om thuis te komen in onze eigen vier muren, of ongeveer 19 vierkante meter, waar we bijna alles zelf hebben gebouwd. Ik kijk ernaar uit om al mijn toekomstige soloreizen vanuit hier te maken en dan weer thuis te komen om samen onder de sterren te liggen. Op de achtergrond zijn we momenteel bezig met het plannen en implementeren van ons YouTube-kanaal, waarin we een reeks kamertourvideo’s over ons Tiny House plannen, die we in de zomer online hopen te kunnen zetten.

FIV: Lieve Julia, heel erg bedankt voor dit boeiende interview! We wensen je het allerbeste op je reizen!

Julia’s sociale media: Bekijk Solo Travel!

Meer inhoud van Julia is hier te vinden: