Tiny House: Wees minimaal mobiel tegen een lage prijs & bouw het zelf

Tiny Houses – Verre van luxe, meer en meer mensen zijn geïnteresseerd in het bezitten van een klein huis op vier wielen. Aanvankelijk een curieus idee uit de VS, maar nu ontstaan er hele kleine dorpen in Duitsland. Zelfgebouwd, kant-en-klaar gekocht of luxueus, Tiny Houses zijn er in alle soorten en maten, elk huis is individueel en meer dan alleen een plek om te slapen. Het is een levensstijl die ermee gepaard gaat en een ontsnapping aan de normen van de huidige maatschappij. Een dergelijke beslissing vergt moed, nauwkeurigheid en voorlopig een beetje spaargeld, totdat de inspanning volledig de moeite waard is en de besparingen de investering terugbetalen. FIV neemt u mee op een kleine reis en laat u kennismaken met enkele gezinnen, alleenstaanden en koppels die deze stap hebben durven zetten!

Tiny House – Uitvinding in de VS & Beweging in Duitsland

Wat is een Tiny House precies en waarom besluiten mensen in zo’n kleine ruimte te gaan wonen? Zoals verwacht, komt de trend van Tiny Houses uit de VS. De VS staat echter niet alleen bekend om zijn waanzinnige uitvindingen, maar ook om geweldige steden als Miami. Hun oorsprong gaat terug tot 100 jaar geleden, toen uitvinders besloten om huishoudelijk comfort om te zetten in mobiliteit. De zogenaamde “motorhomes” deden denken aan volledig uitgeruste miniatuurversies van huizen met wielen en het voorste deel van de auto.

Minihuisbeweging in Duitsland

In Duitsland en vele andere delen van Europa staat het idee nog in de kinderschoenen. Het is nogal ongewoon om zoiets hier met eigen ogen te zien. Geïnspireerd door de boeken van Sarah Susanka ontstond reeds aan het eind van de jaren 70 een ongelooflijke hype. De trend kwam uit de VS. Het voldeed aan de grote behoefte van veel mensen om zich te bevrijden van overbodige luxe en om op minimalistische wijze binnen hun eigen vier muren te leven zonder grote kosten of schulden.

Er zijn drie soorten kleine huisjes:

 • Mini Huis
 • Kleine huis op wielen
 • Modulhouse

Ze zijn allemaal maximaal 100 vierkante meter groot en beperken zich tot het hoogstnoodzakelijke. Een dergelijke omvang kan praktisch zijn, maar kan ook nadelen hebben. Hier vindt u de belangrijkste voor- en nadelen voor het kopen of afbouwen van een Tiny House:

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Voordelen Tiny House

De voordelen van Tiny Houses zijn legio. Enerzijds heb je lage bouwkosten, je hebt immers veel minder materiaal en ruimte om te ploegen. Uw onderhoudskosten zijn ook veel lager, omdat u minder hoeft te verwarmen en minder elektriciteit nodig hebt voor verlichting.

 • Lage bouwkosten
 • Lage onderhoudskosten
 • Kleine huisjes zijn goed voor het milieu
 • Minder tijd kwijt aan schoonmaken, opruimen en onderhoud
 • Mobiliteit en flexibiliteit
 • Mogelijkheid om snel woonruimte toe te voegen
 • Minimalisme trend

Nadelen Tiny House

Zelfs de mooiste ideeën hebben hun eigenaardigheden en nadelen. Vooral in de natuur moet je er rekening mee houden dat het snel koud kan worden en dat het comfort kleiner en krapper is als het dan gaat om gezinsplanning of gasten.

 • Tiny Houses zijn niet geschikt voor gezinnen
 • Geweldige planning
 • Uitgebreide goedkeuringsprocedure & verzekering
 • Minder wooncomfort
 • Geen ruimte voor gasten
 • Winterkou
 • Beperkingen op de inboedel

Jonge vrouw bouwt Tiny House voor 5.000 euro

Elisabeth (35) had genoeg van haar oude leven in het noorden van Engeland, was ontevreden over haar baan en wilde eenvoudiger en duurzamer leven. In Andalusië vervulde zij haar kinderdroom en bouwde haar eigen kleine houten huis. Door veel YouTube-video’s te bekijken, besefte ze hoe gemakkelijk het is om met genoeg zelfvertrouwen en de juiste verbeelding zoiets groots te creëren. En ze deed het goedkoop, met gedeeltelijk gerecycled meubilair en huishoudelijke apparaten van vlooienmarkten.

Zin in een doe-het-zelf project? Ontdek hier meer over de kosten en voordelen van een bestelwagenconversie.

Haar weg was niet helemaal zonder klachten, ze maakte ook veel fouten, maar ze had niets te verliezen. Het eindresultaat is zeker iets om te zien. Na een jaar van 4 dagen voltijds werken in het begin en de rest van de tijd in de afwerking, ziet haar Tiny House on Wheels er zo uit:

Consumenten dropouts: Met kinderen in het mini-huis

Herschrijven – Vooral jonge gezinnen dromen van een leven zonder een professioneel hamsterwiel en dure huur. Zij willen flexibel blijven, bezuinigen en tijd voor elkaar hebben. Alina en Flo hebben hun droom verwezenlijkt en wonen met hun twee dochters in een yurt. Katharina en Kolja stappen ook uit, uit de consumptie. Samen met hun dochter Klara nemen ze hun intrek in een zelfgebouwd mobiel mini-huis.

Hoewel niet alles even kleurrijk begon en er veel verbazing was van familie en kennissen, besloten de echtparen er toch mee door te gaan. Terwijl Kolja en Katharina 26.000 euro investeerden in hun Mini House on Wheels, kozen Alina en Flo voor de goedkopere optie op de biologische boerderij in de yurt.

Voor beiden was het echter duidelijk dat al hun spaargeld zou verdwijnen en hun leven 180 graden zou veranderen. De gezinnen proberen rond te komen van slechts 650-700 euro per maand en werken slechts het absolute minimum in minibaantjes (ondanks het feit dat ze hun studies hebben voltooid) om meer tijd met het gezin te hebben en minder uitputtingsverschijnselen in het dagelijkse leven.

Eerste tiny house dorp in Duitsland

Steffi en Philipp leven hun droom op 25 m². Beiden stichtten het eerste Tiny House dorp van Duitsland in Mehlmeisel. Na de middelbare school begonnen ze beiden te reizen, Phillip eerst door Australië, daarna met z’n tweeën door de VS en Canada. Op hun reizen ontdekten ze hun eerste Tiny Houses. Steffi was eerst zeer sceptisch, maar toen zij ze eenmaal van binnen had gezien, werd zij vrienden met het idee. Anders dan in de VS is het vinden van een stuk grond in Duitsland zeer problematisch. Toen ze allebei hun perfecte huis kochten, was er nog genoeg ruimte voor meer bewoners. Zo is het idee ontstaan voor Duitslands eerste Tiny House dorp!