Modeontwerper Dimitrios Panagiotopoulos van DIMITRI

DIMITRI – het label waarachter modeontwerper Dimitrios Panagiotopoulos schuilgaat. Geboren in half Griekenland en half Italië, herkende Dimitrios zijn passie voor mode al als kind. Na het behalen van zijn masterdiploma in modeontwerp werkte Dimitrios voor verschillende gerenommeerde ontwerpers en richtte hij uiteindelijk zijn eigen label op. Zijn mode staat voor precisie, kwaliteit en persoonlijkheid. In het interview vertelt de sympathieke creatieveling meer over zijn show tijdens de laatste Fashion Week Berlin, zijn favoriete mode en zijn plannen voor de toekomst.

Dimitri op Fashion Week Berlijn

FIV: Dimitrios, je hebt ons versteld doen staan met je show op de laatste Fashion Week in Berlijn! Wat was voor jou bijzonder belangrijk in de show?

Het was voor mij belangrijk om draagbare mode te tonen, een jonger publiek of jongere klanten aan te moedigen en de zomercollectie af te ronden met een strandkledingcollectie.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

FIV: Hoe ziet uw huidige collectie eruit? Wat is de visie erachter?

De DIMITRI lente/zomer 2016 collectie is kleurrijk en ongewoon rockend – vooral als het gaat om de silhouetten van rokken, jurken en broeken. Plooien, franjes en handgemaakte stoffen van hoge kwaliteit uit India en Marokko geven de zomerstijlen een nonchalant sexappeal – de pasvormen uit de jaren 70 stralen festivalgevoel uit. Materialen als leer, zijde en borduurwerk zorgen voor extra spannende texturen. Accessoires zoals tassen, riemen en juwelen worden met veel aandacht voor detail gemaakt, zetten accenten en maken de individuele looks compleet.

De capsulecollectie badmode “Oriental Beach Dreams” DIMITRI X UHLALÁ betovert met vernieuwende snits, oriëntaalse en Indiase invloeden en felle kleuren. Prints geïnspireerd op Marokkaanse tegels en speelse details zoals muntjes en franjes laten dromen van 1001 nachten op het strand uitkomen.

FIV: Is de modeweek in Berlijn volgens u een goed platform voor jonge ontwerpers? Waarom?

Ik denk dat de Berlin Fashion Week niet alleen een goed platform is voor jonge ontwerpers, maar ook voor reeds gevestigde labels. Ik ben Italiaans, dus iedereen vraagt zich af waarom ik show op de Fashion Week in Berlijn. De beslissing om mijn collecties daar te presenteren is heel eenvoudig: helaas bestaat een dergelijke mogelijkheid niet in Milaan en om een show in deze omgeving op te voeren zou een zeer grote investering daar betekenen. Maar dat is nog steeds mijn doel! Ik zou willen dat etiketten, al dan niet uit Duitsland, dezelfde voordelen hebben: Sommige grote modebladen maken een duidelijk verschil in hun berichtgeving. Men moet Duitse en buitenlandse labels gelijk behandelen en ook rekening houden met de continuïteit van de deelname aan de modeweek, in tijden waarin steeds shows worden afgelast.

Credit: DIMITRI – Dimitrios Panagiotopoulos

Dimitri over stijl en mode must-haves

FIV: Wat is voor jou de absolute mode must-have?

Voor een vrouw, zeker de sexy kleine zwarte jurk, hoge hakken en designer handtas – voor mij, de perfecte mode-essentials.

FIV: Hoe zou u uw modestijl omschrijven?

Mijn persoonlijke stijl is meer casual: jeans, Chelsea boots en een T-shirt. Ik wil kunnen bewegen als ik werk, dus het moet ongecompliceerd zijn. Als ik uitgenodigd word, draag ik ook graag designpakken, liefst slim-fit.

FIV: Hoe bent u persoonlijk in de modewereld terechtgekomen? Heb je een klassieke opleiding gedaan?

Ik ben al met mode bezig sinds ik een kind was. Mijn moeder is een zeer modieuze vrouw en mijn Italiaanse achtergrond brengt dat automatisch met zich mee. Schilderen, handwerken en borduren waren favoriete bezigheden als kind. Toen ik 14 was, was ik gefascineerd door de topmodellen van die tijd, vooral Linda Evangelista en Naomi Campbell. Ondanks verschillende stages op andere gebieden, heeft de fascinatie voor mode mij nooit losgelaten totdat ik besloot te gaan studeren aan de Esmod modevakschool. Ik ben daar afgestudeerd en heb meteen daarna een Master in Fashion Design in Milaan gedaan. Dit werd gevolgd door 2-3 jaar werkervaring bij verschillende internationale labels zoals Jil Sander, Vivienne Westwood en Hugo Boss, totdat ik mijn eigen label DIMITRI begon.

Credit: Dimitrios Panagiotopoulos door Andreas Panzenberger

Hij houdt van minimalistisch thuis.

FIV: Wat vind je zo leuk aan je werk als ontwerper?

Eigenlijk alles wat bij het ontwerper zijn komt kijken: creatief werk, reizen, stoffen, materialen, beurzen, nieuwe mensen ontmoeten en, eerlijk gezegd, de erkenning die dat met zich meebrengt.

FIV: Wat is tot nu toe uw beste ervaring geweest op het werk?

Er zijn er zoveel dat ik me nauwelijks op één kan vastpinnen. Voordat ik mijn eigen zaak begon, had ik de kans om voor Vivienne Westwood te werken. Daarna mijn eerste presentatie voor een groot publiek tijdens de Fashion Week in Berlijn.

FIV: Als hippe ontwerper ben je vaak onderweg. Je moet van tijd tot tijd verlangen naar je huis en je eigen bed. Hoe ziet een “perfect huis” er voor jou uit?

Het is moeilijk te zeggen. Ik voel me thuis in mijn flat, die heel clean en minimalistisch is: de kleuren grijs, taupe, beige en zwart overheersen, en veel dingen zijn door mij persoonlijk ontworpen. Dat is eigenlijk vreemd, want mijn modecollecties zijn altijd heel kleurrijk en speels. Maar thuis heb ik het liever clean, alle voorwerpen of decoratieve elementen hebben hun vaste plaats.

Credit: Dimitrios Panagiotopoulos/ Andreas Panzenberger

Dimitrios’ grote liefde: Milaan!

FIV: Wat is DE Europese mode-metropool voor jou? Waarom?

Zeker Milaan! Het is Italië’s nummer 1 modehoofdstad. Ik ben daar erg patriottisch over, helaas, ook al zie ik Parijs ook als een belangrijke mode-metropool.

FIV: Wat inspireert u persoonlijk?

Ik word altijd geïnspireerd door oosterse landen zoals Marokko, Oman, India en delen van Afrika. De verschillende culturen, hun kleding, juwelen en de verscheidenheid aan kleuren.

FIV: In de modewereld van vandaag is de concurrentie vrij groot en neemt ze voortdurend toe, hoe gaan de ontwerpers daarmee om? Ontstaan er ook vriendschappen of is de concurrentie erg sterk?

Omdat ik uit Italië kom en alleen tijdens de Fashion Week in Berlijn ben, heb ik niet veel tijd om vrienden te maken met andere creatieve mensen in de mode-industrie. Ik werk veel in Italië en concentreer me daar op mijn collecties. Maar ik kan me goed voorstellen dat er concurrentie is tussen sommige ontwerpers.

FIV: Welke sterrenstijl vind jij persoonlijk geweldig en waarom?

Ik bewonder Olivia Palermo om haar elegante stijl, terwijl Kate Moss een icoon van rock chic is.

FIV: Hoe ziet uw professionele toekomst eruit? Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

Op dit moment zitten we al midden in de voorbereidingen voor de volgende collectie, namelijk Fall Winter 2016. Mijn doel op lange termijn zou zijn om een vaste waarde te worden op de Milan Fashion Week en om het DIMITRI label internationaal te vestigen.

FIV: Beste Dimitrios, hartelijk dank voor het interview!

Meer informatie over ontwerper Dimitri:

www.bydimitri.com

Credit: DIMITRI – Dimitrios Panagiotopoulos