Fauteuil: hangfauteuil, relaxfauteuil of wing chair – kies uw klassieker of gebruik de blikvanger voor woonkamer & co.

Fauteuil – Dit meubelstuk klinkt op het eerste gezicht heel eenvoudig en onspectaculair, maar dat is bedrieglijk. Fauteuils kunnen in veel verschillende kleuren, vormen, maten of ontwerpen worden gekocht en kunnen bijvoorbeeld het interieur van de woonkamer verfraaien. Er zijn vele soorten waaruit u de ideale kunt kiezen voor uw woonkamer. Kies voor de klassieke wing chair of lounge chair om gezelligheid en geschiedenis in uw interieur te brengen. Of kies voor de klassieke TV-fauteuil met relaxfunctie en kom tot rust na een lange dag werken. Als u van iets ongewoons houdt, kunt u kiezen voor een hangstoel of massagestoel. Er worden u veel verschillende meubelstukken aangeboden om uw interieur aan te vullen of om als blikvanger te dienen. Bent u geïnteresseerd in meubelen en stoffering? Neem dan een kijkje in onze uitgebreide gids over inrichtingsstijlen of interieurmerken XXL!

Fauteuils: keuzes – massage fauteuil, lounge fauteuil, wing chair & Co.

Als u van plan bent een fauteuil te kopen, moet u met meer dingen rekening houden dan u in eerste instantie zou denken. Een fauteuil moet aan de ene kant functioneel zijn en er aan de andere kant goed uitzien. Het is het meubelstuk waarop u na een zware dag uitrust en misschien een boek leest bij de open haard. Daarom moet het vooral comfortabel zijn. Desondanks moet de fauteuil passen bij uw inrichting en deze optimaal aanvullen. Daarom moet je dit ook plannen en overwegen. Bepaal dus waar u de fauteuil voor wilt gebruiken, kies het juiste model en kijk waar hij kan staan.

Klassiekers: vleugelstoelen, clubfauteuils, massagestoelen & Co.

In de loop der eeuwen zijn er veel verschillende fauteuils ontworpen in de meest uiteenlopende vormen, maten en kleuren. Toch zijn er enkele modellen die zich hebben weten te vestigen en daardoor echte fauteuilklassiekers zijn geworden. Zo is er bijvoorbeeld de vleugelstoel, die oorspronkelijk helemaal geen oren had en voor Britse open haarden werd aangetroffen. De clubfauteuil werd ook in Engeland ontworpen in het begin van de jaren 1930 en was te vinden in Engelse gentlemen’s clubs. Er werden verschillende opvolgers gecreëerd, zoals de cocktailstoel. De laatste klassieker is de relax fauteuil. Dit is de meest comfortabele van de fauteuil types en is gewoonlijk uitgerust met een schommelmechanisme en een extra kruk.

Functie van uw fauteuil: om te ontspannen, als decoratie of beide?

U moet ook duidelijk maken waar u uw fauteuil voor wilt gebruiken en welk doel hij moet dienen. Wilt u bijvoorbeeld een bankhoek aanvullen of moet het eerder dienen als een decoratief item in de kleedkamer? Afhankelijk van het gebruik kunt u de juiste vorm kiezen. Als u de voorkeur geeft aan een TV-fauteuil, kan een extra krukje een voordeel zijn om uw voeten op te leggen. Een cocktailstoel, bijvoorbeeld, zou ideaal zijn als decoratiestuk.

Selectie: Waar moet uw fauteuil bij passen? Kies de ideale stoel voor uw interieur

In de meeste gevallen worden fauteuils gekocht als onderdeel van een bankstel of als aanvulling op de bestaande inrichting. Daarom moet u van tevoren bedenken hoe u wilt dat het eruit ziet en waar het bij moet passen. Wilt u het kopen om het te laten passen bij bestaande meubels in dezelfde stijl? Of durf je stijlen te mixen? Vaak is deze mix een interessante blikvanger in uw woonruimte. Zodra u deze vraag voor uzelf hebt opgehelderd, moet u met uw zoektocht beginnen. Vraag u af waar de fauteuil moet staan, hoe groot hij moet zijn en meet de ruimte van tevoren op. Zorg er ook voor dat hij een mooie rugleuning heeft als hij vrij in de kamer moet staan.

Vleugelstoel: de klassieker met veel geschiedenis

Vleugelstoelen zijn iets heel bijzonders en hebben een interessante geschiedenis achter de rug. Oorspronkelijk werd dit type fauteuil aangetroffen voor Engelse open haarden en de vorm is sindsdien enigszins geëvolueerd. De “oren” van vleugelstoelen zorgen voor rust, ontspanning en vooral een gevoel van geborgenheid. Zij moeten u beschermen tegen tochtige kamers, zodat u in uw woonkamer ontspannen voor de open haard kunt gaan zitten. Er zijn nu veel verschillende modellen van deze klassieke fauteuil. Van klassiek tot modern tot solide. Je hebt nu veel keus. Hier kunt u alles te weten komen over de geschiedenis van deze bijzondere fauteuil en welke ontwerpen er vandaag de dag verkrijgbaar zijn.

Oorsprong: bescherming tegen de kou en geborgenheid bij de haard

Zoals u reeds hebt vernomen, werd de wing chair in Engeland ontworpen om mensen bescherming te bieden tegen tocht en grote hitte van het vuur. Alleen de rijkere kringen hadden echter de financiële middelen om zo’n mooi en nuttig meubelstuk aan te schaffen, en daarom was de wing chair nog niet wereldwijd bekend. Dit veranderde toen het beroemde “Chesterfield” model rond 1770 door een Schotse architect werd ontworpen voor de gelijknamige heer. Dit model wist uniek en beroemd te worden door zijn dikke en robuuste bekleding, hoogwaardig leder en knopenstiksels.

Ontwerpen: Chesterfield, Egg Chair, Toa & Co.

Er is nu een ruime keuze aan vleugelstoelmodellen. Natuurlijk, de “Chesterfield” is en blijft de klassieker, maar tegenwoordig wordt u een ruime keuze geboden. Zo is er bijvoorbeeld de “Egg Chair”, die in 1958 werd ontworpen en nu ook als een levende klassieker wordt beschouwd. De stoel heeft de vorm van een ei en combineert moderne elementen met veel gezelligheid. Een andere variant is de “Toa” vleugelstoel. Dit model komt uit Frankrijk en lijkt op een oversized kussen. Het ziet er nieuwer en moderner uit dan de klassieke versies en is daarom zeer populair. Last but not least is er het retro model “Archi”. Het werd voor het eerst ontworpen in de jaren 1950, maar werd vernieuwd en opnieuw ontworpen in 2009. De bekleding van dit model is geïnspireerd op de auto-industrie.

Materialen: Bekleding van de oorfauteuil – leer, bont, katoen of fluweel?

De klassieke bekleding van een oorfauteuil is leer, omdat dit materiaal zeer robuust is en veel voordelen heeft. Het ongevoelige materiaal is bijzonder voordelig in het dagelijks leven. Een omgevallen glas, wijn- of koffievlekken kunnen het leder niet beschadigen. Veeg het er gewoon over en de vlek is weg. En als u toch een grote oneffenheid aantreft, is dat niet erg, maar vertelt het eerder een verhaal en geeft het uw meubel karakter. Als u geen fan bent van leer en de voorkeur geeft aan een andere stofvariant, vindt u hier ook wat u zoekt. U kunt nu kiezen uit een breed scala van stoffen bekledingen zoals fluweel of lamsvel.

Clubfauteuils: loungestoelen uit Engelse landhuizen voor in de woonkamer

Vroeger was de clubfauteuil alleen te vinden in Engelse gentlemen’s clubs. Met zijn hoogwaardig leder, hoge armleuningen en volumineuze bekleding paste hij uitstekend in het interieur en was hij perfect voor herenclubs. Gelukkig siert hij sinds het begin van de jaren dertig ook gewone huiskamers en is hij in de loop der jaren een echte klassieker geworden. De clubzetel is beroemder dan ooit. Het is geschikt voor bijna elk interieur en is veelzijdig. Dat is waarom dit model zo populair is.

Designs: Van de herenclub naar de huiskamer

In de vroegere gentleman’s clubs was de clubfauteuil een belangrijk onderdeel van het hoogwaardige meubilair. De met leer beklede en comfortabele fauteuil met de duidelijke vormen werd vooral gebruikt voor lange gesprekken bij de open haard en stond daar ook om bekend. In de loop der tijden werd het niet alleen door heren gebruikt, maar was het ook te vinden in hotellobby’s en elegante wachtkamers. Na enkele jaren werd het in heel Europa bekend en werd het meer en meer gebruikt in Frankrijk. Met de industriële productie van meubelen verloor de clubfauteuil in de loop van de jaren 1950 de charme van zijn oorspronkelijke model en ging hij steeds meer lijken op de slankere cocktailfauteuil. Intussen is de clubfauteuil echter bezig aan een comeback en is hij steeds vaker in zijn klassieke vorm te vinden.

Materiaal en bekleding van de clubzetel: Klassiek leder met veel karakter

De klassieke bekleding van een clubfauteuil is ongeverfd en onbehandeld leder van runderen of schapen. Het voordeel hiervan is dat de kleur pas wordt aangepast als de stoel klaar is en in de loop der jaren steeds meer karakter krijgt. Kleine beschadigingen zoals scheurtjes of vlekken vertellen een verhaal over het hoogwaardige leder, dat de clubfauteuil zo uniek maakt. Het is zeer duurzaam en hoeft meestal pas na enkele tientallen jaren te worden opgeknapt. De klassieke kleuren zijn cognac, donker baron of zwart. In het midden van de jaren dertig werd ook een bontmantel opgericht. Tegenwoordig vindt u echter ook clubfauteuils met stoffen bekleding. Maar leer blijft de klassieker.

Clubzetelmeubilair: elegante omgeving of mix met moderne elementen

De clubfauteuil is ideaal voor een elegante omgeving en inrichting. Edele houtsoorten en stijlvolle tafels zijn een perfecte partner voor dit type fauteuil. Het is ook raadzaam om een lichtbron naast het meubel te plaatsen, zodat u ontspannen avonden kunt doorbrengen met de juiste lectuur. De bar van het huis moet ook niet te ver weg zijn. Dit zou perfect de charme van de gentlemen’s club weergeven en ons zo herinneren aan de geschiedenis van deze klassieke fauteuil. Tegenwoordig is de clubfauteuil steeds vaker te vinden in kamers met een moderne inrichting. Het zorgt voor een aangename plaats in spannende interieurs en heeft een harmonieus effect op de stemming.

Ongebruikelijke fauteuils: massagefauteuil, hangfauteuil of futuristisch?

Naast de klassieke fauteuilmodellen die u al gezien hebt, zijn er nog vele andere types die u misschien zullen bevallen. De fauteuilindustrie wordt steeds moderner, chiquer en comfortabeler. Naast deze aspecten speelt echter ook de esthetiek een belangrijke rol. Vaak zijn fauteuils meer een decoratief stuk in de woninginrichting. Hier stellen wij drie nieuwere varianten van fauteuils voor. Misschien vindt u er wel een mooi en vindt u hem binnenkort in uw huis.

Relax fauteuil: Relax met massage functies

De Relax fauteuil is, zoals de naam al zegt, een fauteuil om te relaxen. Wanneer u ‘s avonds thuiskomt van een lange dag, is dit model ideaal om uw voeten omhoog te leggen. In veel gevallen kunt u achterover leunen in de relaxfauteuil en zo de hellingshoek van het model veranderen. U kunt nu uw voeten op de extra kruk leggen. Als u nog meer ontspanning wilt, kunt u ook investeren in een relaxfauteuil met massagefunctie. Deze hebben meestal ingebouwde massageballen op de nek, de rug en vaak ook op de kuiten, die met een afstandsbediening kunnen worden ingesteld. Dus maak het jezelf gemakkelijk en ontspan een beetje.

Hangstoel: de schommelstoel voor binnen en buiten

De hangstoel is een heel bijzonder model. Hij is gewoonlijk opgehangen aan een touw of in een frame en de zitting heeft geen contact met de grond. De zachte schommel- en wiegbewegingen maken dit model ideaal om te ontspannen en tot rust te komen. Het materiaal van de romp is in de meeste gevallen rotan, weefgetouw of een stevig kunststofnet. Daarom is de hangstoel niet alleen geschikt voor binnenshuis, maar ook voor buiten op het terras of in de tuin. Het is bestand tegen zonnestralen en regen en is gemakkelijk schoon te maken. Breng ontspannende middagen in de zon of rustige avonden lezend in uw hangstoel door.

Futuristische fauteuils: vinger-, schoen- of troonfauteuil – Gebruik de blikvanger

Naast de relaxfauteuil en de hangfauteuil zijn er nog meer ongewone en gekke fauteuils die vooral opvallen door hun vorm en design. Of het nu gaat om een vingerstoel, een schoenstoel, een troonstoel, een retro-stoel of een stoel van goud of zilver. De keuze aan futuristische meubelen is zeer groot en u kunt uw droomfauteuil kiezen. Investeer in een blikvanger in uw woonkamer en maak er iets bijzonders van. Er is keuze genoeg wat gekke ontwerpen betreft, en als een klassieke wing chair of club chair te eenvoudig voor u is, vindt u hier het perfecte meubelstuk.

Fauteuils van de luxemerken: Edra Interior, Wittmann en Rolf Benz

Bent u een liefhebber van luxemerken en hun meubelcollecties? Houdt u van de elegantie, extravagantie en uniciteit van deze merken? Dan vindt u in onze gids voor meubelen, merken en ontwerpers zeker de juiste inrichting voor uw woonruimte. Laat u inspireren door de uitzonderlijkheid en investeer in uw designmeubelen. Hier presenteren wij een paar collecties van fauteuils van de merken die ideaal zouden kunnen zijn voor uw kamer.

Edra Interieur: ongewoon design met hoge kwaliteit

Edra Interior staat voor ongewone ontwerpen die blikvangers zijn in elke ruimte. Deze opzet is ook bij de fauteuils niet gestopt. Een van de bekendste modellen van dit luxemerk is de “Ester” fauteuil. Het is gemaakt van hoogwaardig acryl en getrokken uit polycarbonaat kabels. De fauteuil is van hoge kwaliteit en belooft veel stabiliteit door de speciale techniek. Het kan worden gecombineerd met moderne of antieke meubelen.

Wittmann’s Spaanse collectie: Vuelta

De fauteuilcollectie van Wittmann is bijzonder veelzijdig en u hebt een ruime keuze. De naam van de collectie is Vuelta, wat draai of kronkel betekent en is afgeleid van het Spaans. De ontwerpen zijn meestal gemaakt van ronde vormen en doen denken aan kronkels en bochten. De klassieke fauteuil bij Wittmann is de “Aura”. Het past perfect bij het merk Wittmann en is ook zo ontworpen.

Rolf Benz: Cult fauteuil “594” – perfect minimalisme in uw woonkamer

De meubels van Rolf Benz zijn bijzonder comfortabel en hebben een buitengewoon design. Dit bedrijf richt zich op minimalisme, zodat de fauteuils ideaal kunnen worden geïntegreerd in uw kamerinrichting. De cultfauteuil is de “Rolf Benz 594”. Er worden alleen hoogwaardige materialen gebruikt, zoals stof en leder, en u hebt de keuze uit veel verschillende kleur- en patroontechnieken.

  • Rolf Benz 594 in stof: vanaf 1.738 euro
  • Rolf Benz 594 in leder: vanaf 2.200 euro