Deutschrap – Wanneer is de hip-hop cultuur in Duitsland ontstaan?

Rap, hip-hop, chanting, deze drie woorden staan min of meer voor dezelfde soort muziek. Hip-hop in de ware zin van het woord is echter meer een subcultuur die zijn oorsprong vond in de jaren zeventig in de Afro-Amerikaanse getto’s van New York. Vanwege deze oorsprong noemt hip-hop zichzelf straatcultuur. Maar wanneer is het in Duitsland begonnen?

Duitse Rap – Hoe het allemaal begon

Toen de hip-hop cultuur in New York begon, luisterde men in Duitsland naar ABBA, Status Quo, Smokey en Schlager. In die tijd was bijna niemand in Duitsland op de hoogte van de hiphopcultuur die vooral op straat werd beleefd, met rap, DJing, B-boying (breakdancing) en graffiti. Er is nog steeds onenigheid over het begin in Duitsland. De single “Rapper’s Deutsch”, uitgebracht in april 1980, wordt beschouwd als het eerste Duitstalige rapnummer, maar zonder echt beroemd te worden. G.L.S.-United waren de uitvoerenden, waaronder Thomas Gottschalk. Het was een parodie op het Amerikaanse rapnummer Rapper’s Delight van de Sugarhill Gang.

Nina Hagen en de Toten Hosen namen ook een single op met rap in het begin van de jaren tachtig. De eerste nationaal bekende hip-hop bands in West-Duitsland waren Rock Da Most, Advanced Chemisty, We Wear The Crown Posse, TCA the Microphone Mafia en Too Strong. Net als in West-Duitsland werden ook muzikanten in de DDR beïnvloed door de film Wild Style, waarbij de Engelstalige crew Electric Beat Crew kort voor de val van de Muur in de DDR opkwam. In het midden van de jaren tachtig nam deze eerste golf weer af. Het was waarschijnlijk de Fresh Familee die in 1989 het eerste Duitse rapnummer van de cultuur uitbracht, getiteld “Ahmet Gündüz”.

Het begin kort samengevat:

  • Beginnings in Amerika, New York
  • Hip-hop cultuur leefde eerst alleen op straat
  • Niet in overeenstemming over de echte oorsprong
  • Rap verschijnt keer op keer met verschillende performers

Nieuwe en oude school – populariteit steeg

De eerste gerenommeerde Duitse hiphopartiesten rapten aanvankelijk bijna uitsluitend in het Engels, totdat Torch van Advanced Chemistry tijdens een jam voor het eerst in het Duits freestylede en bijval kreeg van het publiek, wat waarschijnlijk te danken was aan een beter begrip. Maar het was pas in 1992 dat Advanced Chemistry “Fremd im eigenen Land” uitbracht, de eerste plaat in het Duits.

Rap veroverde steeds meer een plaats in de popcultuur en er kwamen steeds meer artiesten op. Zogenaamde fun-rap werd populair en daarmee artiesten als Die Fantastischen Vier of Fettes Brot, maar ook het Rödelheim Hartreim-project van Moses Pelham, waaraan onder meer de toen nog volslagen onbekende artiesten Sabrina Setlur en Xavier Naidoo deelnamen. Deze nieuwe vorm van rap splitste de scene in Neue Schule en Alte Schule, terwijl de Neue Schule de voorkeur gaf aan leuke teksten, zag de Alte Schule zichzelf meer als de kritische vertolkers, met teksten tegen racisme of politiegeweld zoals de Absolute Beginners met hun nummer K.E.I.N.E., dat werd beschouwd als politiekritiek.

Stijging in populariteit in een notendop:

  • Eerste Duitse rappers rappen in het Engels
  • Torch van Advanced Chemistry rapt Duitse freestyle voor de eerste keer
  • Fun rap wordt populair: Fantastischen Vier/ Fettes Brot

Integratie in de hoofdstroom

Vanaf het midden van de jaren negentig werd hiphop een integraal onderdeel van de Duitse popcultuur. Onafhankelijke hiphopcentra ontstonden in het Ruhrgebied, Düsseldorf, Keulen, Berlijn, Heidelberg, Stuttgart, München en vooral Hamburg. Massive Töne, Blumentopf en Freundeskreis vestigden zich in deze tijd.

Later kwam de zogenaamde gangsta rap op, vertegenwoordigd door artiesten als Kool Savas, Sido, Bushido of Sammy Deluxe. Intussen is hip-hop onmisbaar geworden.

Deutschrap Video’s: Beginnelingen & Interviews

Beleef Duitse rap van dichtbij! Ben je geïnteresseerd in het onderwerp? Hier vind je enkele video’s die het begin van hip-hop in Duitsland beschrijven. Naast echte documentaires vind je er interviews en inzichten in het leven van rappers en artiesten.

Het begin: hoe Hip Hop naar Duitsland kwam

Het begin van hip hop in een video. Hoe is rap eigenlijk van de Bronx in Amerika naar Europees Duitsland gekomen? Al deze vragen worden hier in deze video beantwoord.

Shadow Worlds Berlijn

Veel mensen associëren Duitse rap met een hoog misdaadcijfer, vooral in Berlijn. Ontdek in deze video waarom. Berlijn heeft twee kanten – het glamoureuze en rijke aan de ene kant, en geweld en rap aan de andere. Kijk zelf maar wat deze kant met Duitse hip-hop te maken heeft.

Duitse rap documentaire met rapper Massiv

Duitse rapper Massiv in een interview – beleef de Duitse hiphopscene met Massiv! Van de kapper tot de sportschool, hier kun je het hele dagelijkse leven van een rapper van dichtbij meemaken!