Banksy: het icoon niet erkend op de Biënnale van Venetië

Voor alle street art fans is Banksy een van de grote iconen. Een paar dagen geleden was een van de grote kunstfestivals, de Biënnale van Venetië. Stel je voor dat Banksy daar was en niemand zag het! Banksy is de beroemdste straatkunstenaar ter wereld, niet alleen dat hij met spectaculaire acties de aandacht op zich vestigt, maar vooral de kleine kunstwerken in de grote steden van deze wereld, van New York tot Londen en Parijs, onderscheiden de kunstenaar. Nu heeft Banksy zich aan de Biënnale van Venetië gewaagd met zijn eigen stand.

Venetië in olie – Banksy kunst in de straten van Venetië

Zoals Banksy nu op zijn officiële en Instagram-account heeft laten weten, was hij te gast op de Biënnale van Venetië. Maar niet met een officiële uitnodiging, want die heeft hij nooit gekregen. Hoewel hij een van de meest succesvolle artiesten ter wereld is. De uitzonderlijke Britse kunstenaar zette zijn stand op in het midden van het San Marcoplein in Venetië. En op het einde, herkende niemand hem!

Zijn laatste grote actie was in het voorjaar, in een van de grootste veilinghuizen ter wereld. Misschien herinnert u zich ook zijn laatste grote kunstactie, in een van de meest gerenommeerde veilinghuizen ter wereld werd een van zijn werken geveild, voor een ongelofelijke 1,2 miljoen dollar. Onmiddellijk na afloop van de veiling werd een verborgen mechanisme geactiveerd dat het kunstwerk onmiddellijk versnipperde.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Banksy schokte de hele kunstwereld met dit. Niet alleen dat de vraag was, is het kunstwerk nu vernietigd? Is het nog iets waard of is het nu nog waardevoller? Wederom heeft Banksy de kunstwereld volledig voor de gek gehouden. 1, 2 miljoen, versnipperd binnen 2, 3 seconden.

Nu vestigde Banksy de aandacht op zich met een nieuwe actie, Venice in Oil. Dit stond op een klein bordje naast zijn stand in Venetië, Italië. Aan zijn stand hing hij ook verschillende foto’s in een collage, samen vormen ze een groot cruiseschip in Venetië. Zijn kritiek was dat Venetië erg bedreigd wordt door de vele toeristische cruiseschepen.

Hoewel Banksy openlijk op straat zit en zelfs wordt aangesproken door de politie, die hem vraagt de tribune te ontruimen, herkent niemand hem. Zoals je in de video op zijn officiële Instagram-account kunt zien, zijn er zelfs bezoekers op de stand. Volgens sommigen is het zelfs de mooiste stand op de Biënnale. Uiteindelijk moest hij zijn spullen pakken zonder dat ook maar één persoon hem herkende. Wat een gemiste kans?

https://www.instagram.com/p/BxzKb6TgXGU

Wie is Banksy?

Banksy is een pseudoniem. De Britse straatartiest is vooral bekend om zijn stencils, destijds in Londen en Bristol. Hij houdt zijn ware identiteit en burgernaam goed bewaakt geheim. Door zijn internationale activiteiten is hij in de loop der jaren echter zeer bekend geworden. Hij is waarschijnlijk geboren rond 1974, en nadat zijn werk met stencils steeds bekender werd, ging hij uiteindelijk naar musea. Niet alleen in Groot-Brittannië, de hele wereld reist rond zijn kunst.

Een van mijn favoriete Banksy-projecten van de laatste tijd was dit project, gebaseerd op een van mijn absolute idolen, Jean Michelle Basquiat. Zijn typische symbool, de kroon, is hier opgenomen. Jean-Michel Basquiat was een leerling van een van de beroemdste kunstenaars van de moderne tijd, Andy Warhol. Helaas stierf hij erg vroeg, in zijn vroege twintiger jaren. Toch liet hij veel kunstwerken na en inspireerde hij vele opkomende kunstenaars. Niet alleen opkomende artiesten, maar ook nu nog absolute iconen als Banksy.

https://www.instagram.com/p/BZJELJiAmb5

Meisje met ballon

Een van Banksy’s meest bekende motieven wereldwijd is het meisje met een ballon.

Banksy houdt zich ook bezig met actuele onderwerpen, bijvoorbeeld het Britse vertrek uit de EU.

https://www.instagram.com/p/BVKLbgpjljJ

Natuurlijk zijn duizenden andere kunstenaars over de hele wereld geïnspireerd door zijn kunst. Niet alleen wereldwijd, maar natuurlijk ook in zijn thuisland Groot-Brittannië:

https://www.instagram.com/p/Bj47OxbBUNj

Banksy doet veel maatschappijkritische projecten, maar natuurlijk ook gewoon kleine, mooie tekeningen die je wegvoeren uit het dagelijkse leven, bijvoorbeeld hier midden in Parijs.

https://www.instagram.com/p/BkfvMgjBDR0

Hier is een van de werken van de straat die hem zo bekend maken voor straatkunst.

https://www.instagram.com/p/e7ojjeK-2j

https://www.instagram.com/p/fu5ObkK-xN

https://www.instagram.com/p/BprkQBplwQ4