Badkamer meubilair: Meubels, spiegels, kleuren & accessoires – van planning tot decoratieve afwerkingen

Badkamerinrichting – Bij de inrichting van de badkamer staan vooral eigenaars van kleine badkamers voor een uitdaging en moeten zij er bij de planning voor zorgen dat elke vierkante meter zinvol wordt gebruikt om voldoende opbergruimte te verkrijgen zonder te moeten afzien van decoratieve elementen en accessoires. Van het kiezen van de kleur van de muren en tegels tot het kiezen van de juiste spiegel. Om ruimte te besparen en uw kleine badkamer zo huiselijk mogelijk te maken, geven wij u de beste tips en trucs. Tip van de redactie! Interieurtrends en -stijlen in één oogopslag: Inrichtingsstijlen.

Badkamer inrichting: Planning, opties, meubels & co.

Voor veel mensen is een badkamer een toevluchtsoord waar je intieme tijd voor jezelf hebt. Of het nu gaat om een schoonheidsdag met maskers en manicure, of om een volledig ontspannen time-out in bad: de badkamer is een belangrijke plaats in elk huis en elke flat. De omstandigheden in de ruimte kunnen zeer verschillend zijn: veel ruimte of weinig, schuine plafonds of niet, ramen met daglicht of binnen. Een badkamer stelt veel verschillende eisen, maar met alle eisen kan veel worden bereikt. Ontdek hier hoe u uw badkamer kunt pimpen en inrichten volgens uw wensen.

Tip! Populaire en luxueuze interieurmerken en meubelen worden hier voorgesteld: Interieur Merken XXL!

Kleurenconcept: kleuren & tinten voor de feel-good badkamer

De badkamer gaat over rust vinden. Wat is de beste manier om daarvoor te zorgen? De juiste kleurkeuze is de eerste stap: harmonieuze kleuren zoals beige, modder of mokka creëren een ontspannen sfeer. U kunt een natuur- of zeegevoel bereiken met zachte tinten groen en blauw. Met behulp van deze kunt u dromen van uitgestrekte weiden, bossen of de eindeloze zee. Stralende gele tinten geven u het gevoel een bad in de zon te nemen.

Om een verandering in uw badkamer aan te brengen, hoeft u niet de hele badkamer te renoveren. Soms kunnen kleine accenten, zoals een enkele opnieuw geschilderde muur of kleurrijke accessoires, een nieuwe look in de badkamer creëren. U kunt geweldige resultaten bereiken met afzonderlijke elementen zoals een tapijt, deurmat, handdoeken en decoratieve elementen.

Wat moet er vermeden worden in de badkamer? Vermijd vooral het combineren van complementaire kleuren in de badkamer. Deze hebben meestal een onrustig en opdringerig effect.

Vloeren: kleurrijke tegels, mozaïeken en natuursteen

Kleuren beïnvloeden ons welzijn, onze activiteit en onze stemming. Het effect van de vloer mag niet worden onderschat. Omdat de vloer een belangrijke rol speelt in het totaalbeeld van de badkamer. Discrete tegels, een speels mozaïek of rustgevende natuursteen – u heeft de vrijheid om te kiezen uit een breed scala aan kleuren en patronen voor uw badkamervloer.

Materialen: Steen, linnen en houten meubilair

Welke materialen moeten in de badkamer worden gebruikt? Natuurlijke materialen zoals hout, steen, riet of linnen misstaan in geen enkele badkamer en verfraaien elke badkamer. In tegenstelling tot koude tegels en keramiek, brengen hout en manden leven in uw badkamer.

Eikenhouten badkamerkastjes, een houten ladder als ophangelement voor handdoeken of natuurlijke sponzen zijn misschien wel iets voor uw badkamer!

Planten: Groen & tropisch gevoel in uw badkamer

Ook kamerplanten kunnen een plaats krijgen in uw badkamer – of het nu gaat om groene, witte of kleurrijke bloemstukken – planten zorgen altijd voor een natuurlijke uitstraling en zijn een echte blikvanger. Vanwege de hoge luchtvochtigheid kunt u het beste tropische planten kiezen. Populaire planten zijn de geluksveer, orchideeën, klimop of een palmboom.

Als alternatief kunt u kunstbloemen gebruiken om uw badkamer te versieren. Hier hebt u een royaal aanbod en het belangrijkste voordeel: de bloemen blijven voor altijd bij u.

Trendy meubilair: badkuipen, armaturen in felle kleuren

Een trend die absoluut in de lift zit? Gekleurde badkuipen! U kunt de kleurrijke badmeubelen al bewonderen op beurzen en in de showrooms van verschillende interieurmerken. Kijk eens rond op internet, op beurzen en in winkels en geef een kleurrijk designstuk een thuis.

Donker badkamerkeramiek en matte armaturen in gedurfde kleuren zijn ook in opkomst!

Witte badkamermeubels zien er bijzonder elegant uit tegen beige of zwarte muren. Vooral beige en wit hebben een kalmerend en ontspannend effect, zandtinten geven de bewoner een verwarmend gevoel.

Tip! Kijk eens naar ons artikel over meubelen van Maison Valentina. Het bedrijf is vooral bekend om zijn unieke en buitengewone badkamermeubels.

Opbergruimte in de badkamer: kasten, planken & manden

Vooral in de badkamer is het belangrijk om ruimte te vinden voor de nodige gebruiksvoorwerpen voor de dagelijkse verzorging. Tandenborstel, douchegel, make-up, scheermes – al deze dingen hebben een vaste plaats in de badkamer nodig, zodat alles snel terug te vinden is in een hectische en gehaaste ochtend. Wat is de beste manier om dat te doen?

Uittrekbare kasten, die men gewoonlijk in apotheken aantreft, zijn ook ideaal voor de badkamer. U kunt zelfs bij het kleinste onderdeel zonder problemen. Vooral als u niet veel plaats hebt in de breedte, maar alleen in de diepte, is zo’n apothekerskast ideaal voor u. De basiseenheid kan ook worden geïntegreerd in smalle wanden of ruimteverdelers.

Legplanken zijn in de badkamer net zo’n populaire oplossing als kasten en nemen minder ruimte in beslag. Handdoeken kunnen boven de deur worden opgeborgen. Naast kasten is er ook de mogelijkheid om manden in de badkamer te hangen om uw badproducten in op te bergen.

Een ruimte die vaak ongebruikt blijft, is de ruimte rond het toilet. Speciale kasten maken het echter mogelijk om ook hier opbergruimte te creëren. Verdere verborgen ruimte is te vinden in de zogenaamde badkuipkleppen.

Behang: Vinyl, non-woven of glasvezel – Tips

De badkamer behangen? Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Om de badkamer te behangen kunt u het beste kiezen voor vliesbehang, vinylbehang of glasvezelbehang. Deze zijn waterbestendig en sommige zijn zelfs wasbaar.

Maar zelfs het sterkste vliesbehang is niet bestand tegen extreem veel vocht, dus behang niet direct op plaatsen met spatwater. Behang overtuigt met een voegloze look in talrijke patronen en kleuren. Aan de behangsymbolen op de behangrol kunt u zien of en hoe geschikt behang is voor de badkamer. Behang is verkrijgbaar in verschillende classificaties: waterafstotend, wasbestendig, zeer wasbestendig, schrobvast of zeer schrobvast.

Papieren behang waterafstotend maken

In principe kan echter alle behangpapier voor de badkamer worden gebruikt, zij het met bepaalde beperkingen. Als uw favoriete behang alleen verkrijgbaar is als papier- of houtspaanbehang, kunt u het waterdicht verven. Dit is mogelijk met een zogenaamde olifantenhuid, maar u krijgt daarna een vettige glans. Grote oppervlakken mogen echter niet op deze manier worden behandeld, omdat tijdens het schilderen fouten kunnen worden gemaakt en op afzonderlijke plaatsen schimmel kan ontstaan.

Bedek lelijke tegels: Hoe tegels te verbergen achter behang

Wil je je lelijke tegels bedekken met behang? Dit is zeker mogelijk, maar u moet hier met twee punten rekening houden: De voegen moeten worden opgevuld en het oppervlak van de muurkeramiek moet absorberend zijn, zodat het behangplaksel blijft kleven. Om het behang te laten hechten, moet het worden voorbehandeld met een hechtprimer. Wie echter besluit tot dit herontwerp moet het zekere voor het onzekere nemen, want deze variant kan achteraf niet ongedaan worden gemaakt.

Spiegels: hangende en staande oplossingen voor elke badkamer

Spiegels zijn een absolute must-have als het gaat om de badkamer. Vooral voor vrouwen is een spiegel in de badkamer onmisbaar. Maar wat voor spiegel wil ik en welke is het meest geschikt voor de dagelijkse ontmoeting in de badkamer?

Een spiegel in de badkamer die gewoon tegen de muur leunt, moet u dringend vermijden, want de vloer is vaak glad door de waterdamp en dat kan snel de ondergang van een spiegel zijn. De veiligste optie: een vaste wandspiegel. U moet er echter op letten dat de spiegel geen ongelakte houten lijst heeft, want die kan snel gaan rotten in de hoge luchtvochtigheid. In de volgende paragrafen zullen wij u laten zien welke verschillende soorten spiegels u in uw badkamer kunt hebben.

Ali-Bert: 2 in 1 klassiek – kleerkast en spiegel

We kennen het allemaal en een groot aantal van ons heeft het thuis staan, maar bijna niemand kent de naam van het meubelstuk. De naam Ali-Bert verwijst naar een badkamermeubel met een spiegelfront dat boven de wastafel wordt gemonteerd. Dit meubel is vooral ideaal voor kleinere badkamers, omdat de 2-in-1 oplossing veel ruimte bespaart. Tandenborstels, crème en alles wat u nodig heeft voor uw dagelijkse badkamerbehoeften kunt u hier opbergen.

Lichtspiegel: warme verlichting onderstreept schoonheid

De lichtspiegel is vooral bekend uit kleedkamers. Met het felle licht hebben veel vrouwen het gevoel dat elk probleemgebied goed wordt verlicht en benadrukt. Maar er is een andere manier! Namelijk met warme verlichting in plaats van koude, verblindende verlichting. In het warme licht van de lichtspiegel worden uw silhouet en uw gezicht verlicht, maar door het warme licht ziet het er veel zachter uit.

Kristallen spiegel: highlight met gravure – het perfecte geschenk

Wat is er zo speciaal aan een kristallen spiegel? Het kan zelfs gegraveerd worden! Misschien is zo’n spiegel met een paar leuke persoonlijke woorden wel het juiste cadeau voor je liefje of beste vriendin.

Make-upspiegel: must-have voor styling, make-up en kapper

Voor veel vrouwen is een make-upspiegel in de badkamer een absolute must! Wat is bijzonder belangrijk om te overwegen bij een make-up spiegel in de badkamer? De juiste verlichting is natuurlijk het allerbelangrijkste als het op styling aankomt. Als je je make-up aanbrengt in een donker, schemerig licht en dan naar kantoor gaat om je look bij daglicht te bekijken, kun je met een slecht humeur wakker worden. Slecht licht kan ertoe leiden dat de verkeerde kleur make-up wordt gebruikt of dat iets te veel rouge wordt aangebracht. Tip: Naast een make-upspiegel moet er ook een passpiegel in de badkamer zijn, zodat u bij het stylen en het doen van uw haar uw hele outfit kunt zien.

Decoratie & Accessoires: Planken, Manden & Boeken

Deco en accessoires in de badkamer? Niet alleen slaapkamers en woonkamers verdienen mooie accessoires! Accessoires en decoratieve stukken zien er niet alleen goed uit, maar kunnen ook kleur in uw badkamer brengen. Maar pas op: minder is meer! Hoewel badkameraccessoires sfeer scheppen, kan een kamer met te veel accessoires er al snel chaotisch en rommelig uitzien.

Met een dienblad voor in bad kunt u tijdens het baden kaarsen, boeken, uw laptop of een goed glas wijn neerzetten. Zeepdispensers, spiegels en handdoeken zijn niet alleen onmisbaar voor hun functionele doel, ze kunnen ook met kleur worden gecoördineerd om kleine spatten kleur en subtiele accenten te geven.

Een badkamerplank met praktische opberg- en decoratieruimten is bijzonder functioneel. In de kleine mandjes van het schap vindt u voldoende opbergruimte voor shampoo, douchegel en make-up.

Een echt hoogtepunt en all-round talent is de Natural Basket. De gevlochten mand is gemaakt van natuurlijke materialen en kan zowel als wasmand en als plantenbak voor kamerplanten in de badkamer worden gebruikt. Gecombineerd met handdoeken en kleine decoratieve elementen wordt de mand een echte blikvanger in de badkamer.

Boeken en tijdschriften om te lezen en door te bladeren tijdens het baden kunnen een plaatsje krijgen op de richel boven het toilet of op de plank naast de parfumflesjes.

Verlichting: LED-lampen voor een wellness-gevoel

Goede verlichting is het allerbelangrijkste in de badkamer. Vooral bij het stylen is het belangrijk om een lichte badkamer te hebben met voldoende licht. Lampen die uw kamer goed verlichten, moeten direct bij de spiegel worden geplaatst. Het is het beste verlichting te kiezen die afzonderlijk kan worden in- en uitgeschakeld.

Voor het wellness-effect moet de verlichting warm en gedempt zijn. Dit kan ook worden bereikt met in de handel verkrijgbare spaarlampen! Een warm, gelig licht creëert een ruimte waarin u zich prettig en veilig voelt.

LED lampen of RGB LED stripverlichting zijn een populaire keuze als het gaat om het verfraaien van uw badkamer. De oneindige keuze aan kleuren maakt individuele verlichtingsconcepten mogelijk: De LED’s zijn verkrijgbaar in enkele of meerkleurige uitvoering en zelfs met kleurovergangen. Perfect om een beetje kleur aan uw badkamer toe te voegen.

Als u op zoek bent naar ontspanning en kalme, harmonieuze uren in de badkamer, is een blauw licht perfect. Rood, daarentegen, creëert een actief en verkwikkend gevoel in de badkamer.

Tips voor kleine badkamers: gebruik & ontwerp

Vooral eigenaars van kleine badkamers staan altijd voor de vraag hoe ze hun badkamer het best functioneel en stijlvol kunnen inrichten. De gemiddelde grootte van een Duitse badkamer is 7,8 m², bijna 30% van alle badkamers zijn kleiner dan 6m². Niet genoeg ruimte in uw badkamer? Wat dacht u van het verplaatsen van een deel van uw badkamermeubels naar de slaapkamer of naar een aangrenzende kamer? Dit zal je meer ruimte geven in de badkamer! Voor meer tips over hoe u meer ruimte in uw badkamer kunt creëren, uw badkamer groter kunt laten lijken en binnenkort uw eigen kleine spa-paradijs in uw huis kunt hebben, kunt u ons bezoeken.

Klein en smal meubilair en beslag

Eigenaars van kleine badkamers moeten meubilair, sanitair, fittingen en armaturen kopen die passen bij de grootte van de ruimte. Wat veel mensen niet weten, is dat een groot aantal producten ook verkrijgbaar is in kleinere compacte vormen die minder ruimte innemen. Kleine wastafels zijn een goed voorbeeld: ze nemen weinig plaats in en zien er tegelijk elegant uit.

Minder tegels voor een groter gevoel van ruimte

Voelt uw badkamer benauwd aan? Dan is het tijd voor verandering! Waar kan ik het beste beginnen? De beste plaats om te beginnen is met de tegels! Als je ze spaarzaam gebruikt, geef je de kamer meer ruimtelijkheid. Vrije wandoppervlakken maken de kamer luchtiger. In kleine badkamers moet u alleen tegels leggen waar dat absoluut noodzakelijk is. Voor de zone rond het toilet, de badkuip en de lavabo moet u de tegels slechts tot halverwege leggen; voor de zone rond de douche kunt u de tegels uiteraard veel hoger leggen. Om de lichtomstandigheden te verbeteren, moet u lichte kleuren kiezen voor de overige muren en het plafond.

Nissen gebruiken – hoekdouche

Heeft u een nis in uw badkamer waar u eigenlijk niets mee kunt doen? Nissen kunnen ook perfect in de binnenhuisarchitectuur worden geïntegreerd. Een ronde muur of een scherpe hoek kan wonderwel als douche worden gebruikt. Uitgerust met kleine mozaïektegeltjes kunt u verborgen hoekjes tot leven brengen en uw badkamer een unieke charme geven.

Spiegels voor meer openheid en helderheid

Een bijzonder goed accessoire voor een kleine badkamer is een spiegel. Dit accessoire ziet er niet alleen goed uit, maar is ook een geweldige truc om een badkamer optisch te vergroten en een paar vierkante meter toe te voegen. Een spiegel maakt de kamer ook lichter en opener. Het licht wordt verdeeld in de kamer, en dit werkt het beste wanneer de verlichting rechtstreeks op de spiegel is bevestigd. Een spiegel wordt een bijzondere blikvanger wanneer hij van achteren wordt verlicht.

Werken op hoogte – handdoekladders en andere versieringen

Als je denkt dat er geen ruimte is voor decoratie in een kleine badkamer, heb je het mis! Zelfs als er minder ruimte beschikbaar is dan in een grote, ruime badkamer, kunt u met een paar kleine tips en trucs uw badkamer omtoveren tot iets heel bijzonders.

U beschikt niet over een groot aantal vierkante meters, maar wat als u in plaats van in de breedte gewoon in de hoogte werkt? Wat dacht je van een handdoek ladder? In verschillende kleuren wordt dit niet alleen een stijlvolle blikvanger, maar dient het ook als ruimtebesparend opbergvlak bij het baden en douchen.

Fancy en opulent design

Klein maar fijn! Dat zou het motto moeten zijn als het gaat om het ontwerpen van uw kleine badkamer. Wees moedig en ga voor iets ongewoons! Bijzonder edele tegels, opulente kleuren en contrasten – tover uw kleine badkamer om in een kleine tempel van luxe. Creëer blikvangers met ongewone designobjecten en u zult de kleine vierkante meters al snel vergeten!

Uw checklist voor een kleine badkamer

Om u een overzicht van alle punten te geven, hebben wij hier alle tips voor u samengevat:

  • Koop producten in compacte vormen
  • Te veel tegels geven je een benauwd gevoel
  • Gebruik nissen in de badkamer (b.v. douche)
  • Spiegels vergroten de ruimte optisch
  • Werk naar boven in plaats van naar beneden
  • Ongebruikelijk ontwerp met felle kleuren en contrasten