Wordt spreker: Verdien geld met kennis, checklist en tips van de expert – Interview
Spreker worden – Wat doet een spreker? Hoeveel verdient een spreker? Hoe word je een spreker, heb je een opleiding nodig? Na ons gesprek met het sprekersbureau kregen we wat feedback over het onderwerp spreker zijn en spreker worden. Daarom hadden we vandaag weer een korte ontmoeting met de eigenaar van het sprekersbureau Keynote Speaker One om te praten over de vraag die veel van onze lezers bezighoudt: Hoe word ik een spreker? Hoeveel verdient iemand als spreker? Kan iedereen een spreker worden? Wij wilden ook in het begin te weten komen hoe virtuele lezingen de wereld van het spreken veranderen – of niet? Dat zullen we nu te weten komen, in het tweede interview.
Met dank aan Keynote Speaker One: Speaker Agency (extern).
Hoeveel verdien je als spreker?
FIV: Dank u dat u weer de tijd neemt! Vandaag willen we weten welke tips u heeft voor degenen die spreker willen worden. Niet alleen als overgang naar mijn vragen over spreker worden, ik moet het u vragen! Ik ben er zeker van dat veel mensen vooral in één ding geïnteresseerd zijn: hoeveel verdien je als spreker?
Kennis die geld oplevert, brengt geld op. Dus, simpel gezegd, hoe effectiever je kennis is in het bereiken van doelen, wat niet altijd geld hoeft te zijn, het kan ook gaan om het opbouwen van netwerken, bijvoorbeeld met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, beter bekend als lobbyisten, hoe hoger de kennisoverdracht wordt berekend en in rekening gebracht. Kortom, als je meer geld kunt genereren voor de klant, kun je consultant of spreker worden.
Maar allereerst vind ik het belangrijk dat sprekers niet alleen voor het geld werken!
Prijzen voor spreken, workshop en coaching
Er zijn veel mensen die het, laten we zeggen, gemaakt hebben, voor wie geld niet meer de betekenis heeft die het heeft voor anderen die nog aan het begin staan. Zij willen hun kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generatie. Als, bijvoorbeeld, miljonairs die spreken op een kleine start-up conferentie. Voor hen gaat het niet in de eerste plaats om het geld, maar om het helpen en motiveren van andere mensen.
Om op uw vraag over de verdiensten te komen: als u als spreker zonder agentschap begint, bent u al goed af met driecijferige honoraria. In de regel is het maar een uur werk ter plaatse. Natuurlijk is er de voorbereiding, het reizen, de uiteindelijke inbreng van de deelnemers, maar als het om spreken gaat, blijft het vaak beperkt tot 60 minuten. Dat is het begin. Op evenementen met meer dan 200 deelnemers komen meestal mensen aan het woord die in de vier- of vijfcijfercategorie verdienen.
Dan zijn er hele workshops of coachingsessies, bij wijze van spreken, met gelijktijdige mentoring. Zo’n dag kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: er wordt een lezing gegeven van 30 tot 60 minuten, gevolgd door een werkeenheid van 30 tot 120 minuten. Deze verandering vindt 4 keer plaats. De voorbereidingsinspanning is hier natuurlijk veel groter. Bijgevolg is er ook hier een hogere vergoeding.
Als het gaat om prominente sprekers, maar ook om CEO’s van grote bedrijven, hebben we het meestal over bedragen van vier tot zes cijfers, voor een afspraak.
De informatie zal voorlopig genoeg voor je moeten zijn!
Onderwerpen waarmee je als spreker veel geld verdient
FIV: Op welke gebieden, of met welke inhouden en lezingen, kunt u als spreker bijzonder veel geld verdienen?
Ik zou de vraag als volgt beantwoorden: Let niet op de onderwerpen, maar op de cliënten of sectoren. Nog een goede tip voor al diegenen die spreker willen worden. Welke bedrijfstak, economie of handelssector heeft een hoge omzet en tegelijkertijd veel bedrijven, d.w.z. potentiële klanten?
Een eenvoudig, klassiek gebied dat iedereen echt kent, zijn banken en financiële instellingen. Zij beheren vermogens van vermogende personen en zijn derhalve steeds op zoek naar nieuwe input uit alle sectoren. Of het nu gaat om marketing voor bereik, verkoop voor deals of digitalisering in bedrijven, voor efficiëntere, interne werkprocessen. Dergelijke vermogende klanten zijn natuurlijk bereid meer te betalen voor goede inhoud.
Voorbeeld: training gezichtsuitdrukking voor vermogensbeheerders
FIV: Kunt u mij een voorbeeld geven van zo’n bijzonder en tegelijk winstgevend gebied?
Een praktisch voorbeeld: een van onze sprekers is bijzonder begaan met gezichtsuitdrukkingen. Dit betekent dat hij gezichten leest, of meer precies, de emotie op het gezicht van de ander. Zo kan hij zien of iemand het eens of oneens is met een mening, heel simpel gezegd. Dus als een vermogensbeheerder in een vergadering tegenover een vermogend persoon zit en verschillende beleggingsopties voorstelt, kan hij of zij aan de gezichtsuitdrukkingen zien of de klant het er waarschijnlijk mee eens of oneens is, ongeacht wat hij of zij expliciet zegt.
Misschien wijst een cliënt een bepaald type belegging af, gewoon uit principe of omdat hij of zij het gesprek is ingegaan met andere plannen. Maar u kunt aan de uitdrukking op zijn of haar gezicht zien dat er veel belangstelling voor is, dus de beleggingsadviseur moet nu niet van onderwerp veranderen, maar misschien nog iets dieper op de zaak ingaan, de voordelen nog eens noemen, enzovoort. Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar uiteindelijk genereert deze eenvoudige actie misschien een extra omzet van 10 miljoen. Dit alles door te leren van 1 dag.
Dergelijke kennis, dergelijke vaardigheden zijn goud waard als het gaat om beleggingsadvies.
Wordt spreker: Tips van de expert
FIV: Dank u voor het inzicht. Met dit voorbeeld kunt u direct zien hoe diep de onderwerpen kunnen gaan in uw toespraken of met de cliënten. Ik zou ook graag de gezichtsuitdrukkingen in een interview kunnen lezen! Waar pak ik op, waar niet, erg spannend. Dit brengt ons direct bij de vragen voor onze lezers die spreker willen worden! Hoe word je spreker en wat heb je nodig?
Checklist: Spreker worden
Hier zou ik je heel sprekend, beknopte opsommingen geven. Laat me even nadenken. In zeer, zeer korte bewoordingen, dit is wat er nodig is om een spreker te worden:
- Wie ben jij? Generalist, specialist of een bekende
- U hebt een staat van dienst nodig of specifieke vaardigheden die tot successen leiden
- Je hebt een onderwerp nodig, of beter nog een voorbereide presentatie op dia’s.
- Je hebt ervaring en reputatie nodig door projecten en klanten
- Je hebt netwerk, bereik, orders, vervolgorders en verwijzingen nodig.
Uw uiterlijk: persoonlijkheid en thema
FIV: Wat moeten lezers die spreker willen worden, weten over elk van de gebieden die u zojuist noemde?
Ok, laten we het nog eens heel, heel kort samenvatten. Je moet beslissen hoe je wilt verschijnen. Er zijn generalisten, zoals CEO’s, managers, selfmade miljonairs, die zich niet specialiseren op een bepaald gebied, maar een overzicht hebben van complexere contexten, deze begrijpen en ook kunnen uitleggen. Zij kennen de stappen, maar vaak niet het werk zelf. Simpel gezegd, iemand had het idee voor een stuk software, maar kan het niet programmeren. Programmeurs doen het werk, zij of hij zorgt voor het beheer en de ontwikkeling van het bedrijf, tussen programmering, verkoop, boekhouding, human resource management, locatiebeheer, enz. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven en de politiek. Hier is het belangrijk dat je als spreker een reputatie hebt, wat betekent dat de mensen weten waar je voor staat.
Bent u een generalist? Of bent u een specialist, d.w.z. de programmeur die ideeën weet uit te voeren en er een toepassing van weet te maken?
Dit zijn specialisten, zij houden zich bezig met een specifiek onderwerp. De programmeur kan zich bezighouden met Industrie 4.0 in digitalisering, of meer expliciet met “automatisering in productielijnen in de automobielindustrie”. Een generalist zou eerder een lezing geven over “Industrie 4.0 in de auto-industrie”.
Belangrijk voor deze twee groepen sprekers, zij hebben succesverhalen nodig! Want alleen wie succesverhalen kan voorleggen, zal door anderen als mentor worden beschouwd.
Dan zijn er bekende mensen, zij worden geboekt om hun naam, om interne en/of externe reputatie-redenen.
Vind dus eerst en vooral uw persoonlijkheid om aan de buitenwereld te presenteren en uw thema(‘s).
Ervaring en reputatie (goede reputatie voor aanbeveling)
FIV: Wat bedoelde u met ervaring en reputatie?
Ervaring bestaat uit vele componenten, waarvan de belangrijkste de staat van dienst is. Je doet je werk al 20 jaar en je bent succesvol. Of je hebt een applicatie geprogrammeerd die nog nooit heeft bestaan. U bent top in personeelsmanagement en geeft nu uw ervaring door als headhunter. Je hebt een succesvol bedrijf opgebouwd. Dit zijn allemaal succesverhalen.
Tegelijkertijd is mislukking echter ook ok, d.w.z. fouten die zijn gemaakt. De mix van succes en mislukking creëert dan het heldenverhaal. Afhankelijk van hoe emotioneel je je toespraak wilt opbouwen, is dit een zeer krachtig middel om het publiek emotioneel te maken.
Top-lezing onderwerpen als deuropeners voor sprekers
Dit brengt ons terug bij het onderwerp. Je hebt een onderwerp nodig dat je begrijpt en kunt uitleggen. Vooral als je aan het begin staat en nog geen grote naam hebt, heb je een precies onderwerp nodig waarmee je je kunt onderscheiden. In marketing wordt dit de “long tail” genoemd.
FIV: Kunt u dat wat meer uitleggen?
Daarvoor waren we bezig met Industrie 4.0, een zeer algemeen onderwerp. Een longtail zou dan het onderwerp “Industrie 4.0: Automatisering in productielijnen de auto-industrie” zijn. Het is veel gemakkelijker zich te vestigen wanneer de concurrentie klein is. Het typische principe van vraag en aanbod. Daarom moeten jongeren die spreker willen worden, zich vooral richten op nieuwe onderwerpen; hier kunnen zij vooral ouderen aanspreken en van hen hun klanten maken. Ze missen de nieuwe kennis, terwijl ze al activa hebben om je te betalen, simpel gezegd. Een win-win situatie voor beide partijen.
Nu komt de grote vraag, hoe krijg je klanten? Netwerk en bereik zijn het antwoord. Het verschilt naargelang het om kwalitatieve of kwantitatieve netwerken gaat. Als u zich bijvoorbeeld bezighoudt met de reeds genoemde “automatisering in de autoproduktie”, hebt u geen grote distributielijsten nodig, maar eerder gerichte, weinige contacten in de grote bedrijven en ondernemingen. Als u echter bijvoorbeeld het onderwerp “zelfstandig worden en geld verdienen” behandelt, moet u een groot aantal mensen (particulieren) aanspreken om er uw brood mee te kunnen verdienen.
In het algemeen zou ik zeggen, zoals altijd wanneer je ondernemer wilt worden, dat je een bepaald onderwerp nodig hebt, dat je er dan genoeg aan moet werken en dat je mensen moet vinden die je werk waarderen.
Heeft een opleiding tot spreker zin?
FIV: Is er eigenlijk een sprekersopleiding?
De meeste sprekers zijn autodidact. Ze zijn ergens goed in en kunnen het uitleggen. Ik denk niet dat een opleiding zinvol is, althans niet een die langer duurt dan een beetje coaching, van een andere gerenommeerde deskundige. Ook praktisch om te zien naar welke criteria men zelf zou zoeken als men een coach zoekt. Maar het gevaar is, dat de ene je dit vertelt, en de andere dat. Wat je dan als spreker verliest is je authentieke manier, of je nu kalm of hyper bent als entertainer. Dus ik zou zeggen dat coaching om inhoud beter te verpakken, om het over te brengen, in presentatie en structuur, zinvol is. Alles wat je persoonlijkheid verandert, moet goed doordacht zijn.
Live of virtueel: voor- en nadelen
FIV: Wat is volgens u, gezien de huidige situatie en alle digitalisering, beter als deskundige: live of virtueel? Waarom: Vooral in de tijd met Covid deden we veel dingen online die daarvoor bijna altijd offline waren. Bijvoorbeeld vergaderingen, workshops en natuurlijk bijscholing en coaching. Had je digitale lezingen?
In de afgelopen anderhalf jaar heb ik ook veel digitale lezingen gehad. Maar ik ben er geen fan van, althans niet met de huidige oplossingen en bandbreedtes!
Ik heb bijvoorbeeld net een groep van 260 mensen in drie groepen moeten splitsen, dus heb ik 2 extra sprekers moeten inhuren. Allemaal omdat het niet mogelijk is om betrouwbaar meer dan 50, 60 mensen in één stroom mee te nemen. Dit ondanks het feit dat wij voor deze datum reeds een van de grote software-oplossingen hadden gekozen.
Probleem: bandbreedte voor videogesprekken
FIV: Wat is precies het probleem?
Het grote probleem, de bandbreedte en de gedeelde verwerking van de gegevens. Ik ben de enige die een video kan streamen. Hoe meer die verbinding met video over, het is niet anders met audio, hoe slechter de verbinding wordt. Dus eigenlijk praat ik zonder ook maar één deelnemer gezien te hebben. Bij het eerste evenement dacht ik nog oké, daar kunnen we aan werken. Maar nu, een jaar later, is het niet anders. Zoals ik al zei, ik ben geen fan van digitale training als dat de voorwaarden zijn wanneer het ook live is.
In dit voorbeeld was het alsof niemand een vraag kon stellen zonder mee te doen, iedereen moet immers zijn microfoons en webcams uitschakelen. In een live situatie zou ik onmiddellijk een reactie zien, digitaal, zonder video, omwille van bandbreedte of software, ik weet het niet, mensen moeten eerst actief beslissen om contact op te nemen. Dat is een ongelooflijk grote barrière. Daarom durft bijna niemand een vraag terug te stellen. Voor de deelnemers voelt het altijd als een onderbreking, ze hebben het gevoel dat ze “storen”. Het is moeilijk om van dat gevoel af te komen.
Je ziet immers de reacties van de andere gasten niet en je weet niet hoe ze denken of voelen, hebben ze vragen of niet? Ben ik de enige die het niet begrijpt?
Communicatie en reactie van het publiek
Dus live of virtueel maakt een verschil?
Ja, live of virtueel maakt een groot verschil! Natuurlijk zijn er altijd de uitzonderingen, de zeer ijverigen, die net zo effectief digitaal kunnen leren. In de regel horen daar echter emoties bij, zoals zojuist besproken, maar ook vragen. Als spreker is het voor mij veel gemakkelijker om het aantal vragende gezichten te zien, afhankelijk van hoe specifiek het onderwerp is. Dan kan ik op hen reageren, bijvoorbeeld door een beetje verder uit te wijden.
Tegelijkertijd hebben de deelnemers de gelegenheid om onderling, d.w.z. live, te discussiëren, rustig tijdens de lezing, maar ook in de pauzes, en natuurlijk voor en na het spreken. De geest, van toneel tot publiek, is ook heel anders. En uiteindelijk gaat het niet alleen om de feitenkennis, de informatie, maar vooral om de motivatie, om meer te willen bereiken! Soms moet je eerst de wil opwekken, soms moet je je concentreren en kanaliseren.
Live lezingen hebben vele voordelen, voor de deelnemers en dus ook voor de opdrachtgever. De resultaten zijn doeltreffender.
FIV: Dank u voor de geweldige en gedetailleerde antwoorden!
Keynote Speaker One (website): Speaker Agency.
Deel 1: Sprekersbureau en trendonderwerpen
Speaker Agentur – Leren is iets dat nooit ophoudt. We beginnen bij onze ouders, op de kleuterschool, gaan naar school, doen een opleiding of een studie, volgen workshops, volgen verder onderwijs en opleidingen, leren talen, kunsten. Uit persoonlijke passie of om meer geld te verdienen. Veel bedrijven investeren iets meer en boeken echte deskundigen voor hun bedrijf en hun werknemers. Veel namen zijn alleen bekend in professionele kringen, andere zijn prominent en bij iedereen bekend. Vandaag hadden we een ontmoeting met de eigenaar van een sprekersbureau om te praten over de industrie, de processen en de sprekers. Wat zijn belangrijke onderwerpen voor bedrijven, wat zijn trend onderwerpen? Wij vroegen hem ook: Hoe wordt men eigenlijk spreker? Misschien heb je zelf waardevolle kennis die je met anderen kunt delen. Maar laten we bij het begin beginnen!