Risico bij het kopen van onroerend goed: leegstand, huurverlies en negatief rendementseffect
Risico bij het kopen van een huis – 50 euro meer aflossing per maand en het wordt krap? Bij het kopen van een woning mag je nooit in een liquiditeitskrapte terechtkomen. We hebben de vraag “Hoeveel vastgoed kan ik me veroorloven?” al besproken in onze gids over de maximale aankoopprijs. Onze focus vandaag: leegstand. Stijgende huurinkomsten zijn geweldig voor jou als belegger, dalende huurinkomsten (bijvoorbeeld door leegstand) zijn moeilijk. Problemen met de bank. Onverwachte kosten. Typische fouten bij het kopen van een pand als kopers niet goed voorbereid zijn – een blik op het risico van leegstand en huurderving.
Verlies van huur: rendementseffect
Leegstand, huurachterstand of zelfs opnieuw verhuren en huurderselectie. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een pand koopt. Zelfs als je tijdens het aankoopproces een winstgevende woning hebt gevonden met een goed rendement, kunnen 2 of 3 maanden leegstand per jaar betekenen dat je investering plotseling onrendabel wordt. Waarom en waarom is de keuze van de locatie / het type vastgoed zo belangrijk? Je kunt hier meer te weten komen in de gids Risicovol onroerend goed kopen.
Deze gids gaat daarom over de bewustmaking van het onderwerp locatiekeuze en type woning. Als je een woning koopt, neem je in de meeste gevallen de huidige huurder over. Het is daarom belangrijk om altijd het huurdersverleden van de verkoper te controleren!
Huurderving = jij betaalt de kosten in plaats van je huurder
Laten we beginnen met het onderwerp vacatures.
Redenen voor leegstand en huurverlies
Huurders die niet willen betalen maken je investering snel onrendabel. Maar het hoeft niet altijd het ergste scenario te zijn – huurnomaden zijn zeldzaam – huurachterstand kan ook ontstaan doordat je huurder financiële problemen heeft en de huur niet meer op tijd kan betalen. Of een verandering van huurder wanneer je verhuist en je nieuwe “ideale” huurder er pas een maand of twee later intrekt.
Daarnaast zijn er structurele veranderingen, langdurige leegstand, wanneer de locatie onaantrekkelijk wordt voor huurders.
Er zijn dus veel redenen voor huurverlies:
- Huurbetaling blijft uit – huurder heeft financiële problemen
- Leegstand, bijv. voor nieuwe huurders – “gewenste” huurder komt later
- Vacatures door structurele veranderingen – over 5, 10, 15 jaar
Locatie + eigendom + huurderselectie
Naast de keuze van de locatie en het type woning, moet je als toekomstige verhuurder van een kapitaalinvestering ook huurders selecteren.
Laten we een worst-case scenario als voorbeeld nemen. Je huurder weigert de huur te betalen, ongeacht of dit om persoonlijke of financiële redenen is, en het duurt 9 maanden voordat er een ontruimingsprocedure wordt gestart. Als de huurder zelf niet voldoende solvabel is, zie jij je geld (kosten van de ontruimingsprocedure) nooit meer terug.
Centraal, denk na:
- Locatiekeuze – structurele leegstand? Minder woningen in de toekomst
- Type woning – Hoe woon je? Micro-appartement in plaats van zolderflat
- Selectie van huurders – Wie is een huurder? Kredietwaardigheid (en vertrouwen)
Hoe beter je je hierop voorbereidt als je je eerste huis koopt, hoe beter.
Vacature of niet: afbetaling lening moet worden betaald
De overgrote meerderheid van de mensen financiert hun huis. Dit betekent dat je ongeveer 15% eigen vermogen opgeeft en een bank je de rest (85%) als lening geeft. Je betaalt de lening terug. De maandelijkse aflossing en rente wordt de aflossing van de lening genoemd. Het maakt de bank niet uit of je huurder in de problemen komt. Jij moet de maandelijkse aflossing betalen.
Wat er ook gebeurt:
Alle kosten blijven doorlopen!
Leegstand: invloed op vastgoedopbrengsten
Bij het kopen van onroerend goed als kapitaalinvestering ligt de nadruk op rendement. Eenvoudig gezegd geeft het huurrendement aan hoeveel huurinkomsten je behaalt in verhouding tot de investering (aankoopprijs van het pand, bijkomende kosten, onderhoud). Het resultaat is een percentage. Hoe hoger, hoe beter.
Voorbeeld (eenvoudig):
- Investering in onroerend goed: 100.000 euro
- Huurinkomsten / jaar: 3.000 euro
- Opbrengst = 3%
3% zou relatief laag zijn, omdat je (momenteel) rekening moet houden met ongeveer 6% voor rente/aflossing en onderhoud. Dit betekent dat je woning minstens 6% moet opbrengen om de kosten te dekken.
Zodra je onder ~ 6% rendement komt, betaal je meer
Ervan uitgaande dat je extreem krap hebt gerekend bij het kopen van een woning. Zodat je net een rendement van 6% behaalt, wat het beheer / de afbetaling van de lening (rente en aflossing) dekt. Nu heb je slechts 2 maanden huurderving – de berekening klopt niet meer en het rendement daalt naar 5%. Bij 5% moet de “ontbrekende” procent uit eigen zak worden betaald.
Berekening: Rendementseffect 2 maanden verzuim
Laten we nu rekenen met de extreem strak berekende 6% rendementseigenschap. Het grote doel in al onze gidsen:
Uw huurder betaalt voor uw eigendom = goed rendement
Voorbeeld 6% rendement met volledige huurbetaling:
- Investering in onroerend goed: 100.000 euro
- Huurinkomsten / maand: 500 euro x 12
- Huurinkomsten / jaar: 6.000 euro
- Opbrengst = 6%
Voorbeeld effect huurderving (2 maanden):
- Investering in onroerend goed: 100.000 euro
- Huurinkomsten / maand: 500 euro x 10
- Huurinkomsten / jaar: 5.000 euro
- Opbrengst = 5%
Dat betekent dat je dit jaar 1.000 euro uit eigen zak moet betalen.
– 1.000 euro in plaats van “Huurder betaalt voor uw woning”.
Financiële vrijheid? Daarom is voorbereiding zo belangrijk!
Huurders moeten daarom altijd goed worden gecontroleerd. Je moet een echt grondige controle uitvoeren.
- Zelfonthulling
- Vorige verhuurders aan het woord
- Schufa informatie
- …
Huurachterstanden en reserves
Het hoeft niet altijd een volledig huurverlies te zijn. In de praktijk zijn er veel redenen, bijvoorbeeld dat je huurder een huuraanpassing na moderniseringsmaatregelen niet accepteert. Met andere woorden, je moderniseert en past de huur aan en je huurder weigert de huurverhoging te accepteren.
Ook hier zit je met het probleem dat je je investeringen hebt gedaan en plotseling weigert de huurder. Zo’n geschil kan lang duren en in het ergste geval kan het 6 tot 12 maanden duren voordat er een ontruimingsprocedure wordt gestart.
Onthoud dit zodat je zonder zorgen je eerste woning kunt kopen:
Reserves opbouwen!
Wat betekent dat?
Reserves opbouwen: zekerheid voor de eerste woning
Idealiter bescherm je jezelf financieel tegen twee mogelijkheden:
- Reserve voor onderhoud
- Reserve voor huurverliezen
- Reserveer voor alle eventualiteiten
Reserves hoef je niet op te bouwen. Ze beschermen je echter wel tegen kosten die je misschien niet spontaan kunt dekken. Want zoals je hebt geleerd, maakt het niet uit of het gaat om huurachterstand, huurderving of leegstand:
Al je kosten blijven doorlopen
Reserve voor onderhoud
Een kostenfactor die je altijd moet dragen is onderhoud. Meer of minder, natuurlijk, afhankelijk van het bouwjaar en de staat van het pand. Over het algemeen bereken je echter al 2% reserves voor onderhoud in de eerste rendementsberekening.
Onderdeel van de rendementsberekening, 2% onderhoudsreserve:
2% reserve voor onderhoud
Eigendom voor 100.000 euro (investering) = 2.000 euro reserve / jaar
Reserve voor huurverliezen
Daarnaast wordt een huurreserve van 6% aanbevolen voor mogelijke huurderving:
+ 6% reserve voor huurverliezen
Eigendom voor 100.000 euro = 6.000 euro reserve
6% zou ook overeenkomen met een rendement van 6% = 1 jaarlijkse huur.
Reserve: Extra, voor alle eventualiteiten
Vooral voor de eerste woning, zonder grote eigen activa (in de regel), moet je nadenken over een extra reserve. Waarom? Zodat je nooit zonder geld komt te zitten en een afbetaling aan de bank mist.
Ideaal voor de eerste woning, geen must, maar wel een zekerheid:
+ 10% extra reserve
Eigendom voor 100.000 euro = 10.000 euro reserve
Vervolgfinanciering: risico’s en rentewijzigingen
Leegstand heeft niet alleen een negatief effect op de opbrengst. De meeste vastgoedleningen hebben een vaste rente met een vaste looptijd. Aan het einde van de looptijd wordt opnieuw onderhandeld over de voorwaarden, de zogenaamde vervolgfinanciering.
Hier komen de 2 centrale aspecten weer om de hoek kijken:
- Locatiekeuze – structurele leegstand? Minder woningen in de toekomst
- Type woning – Hoe woon je? Micro-appartement in plaats van zolderflat
Kredietverlening: Factoren
De bank volgt ook een duidelijk pad voor vervolgfinanciering. Stel dat je de rente op je eerste woninglening 10 jaar hebt vastgezet. Na 10 jaar, met 25 normale aflossingen, is de resterende schuld ongeveer 76%. Dit moet nu worden gefinancierd.
Ga voor vervolgfinanciering terug naar je bank of een andere bank. Als je betere voorwaarden krijgt, is het de moeite waard om alternatieve offertes voor de vervolgfinanciering aan te vragen. Bank A, B, maar ook C zullen nog eens gericht naar je woning en jou kijken:
- Onroerend goed
- Kredietwaardigheid
Structurele verandering: lagere vastgoedwaardering
Factor 1: Structurele verandering – Omdat alles opnieuw wordt beoordeeld voor de vervolgfinanciering. Stel dat je vaste rente na 10 jaar afloopt en de bank zegt dat het pand nu 20% minder waard is, bijvoorbeeld omdat veel mensen de afgelopen tien jaar uit de regio zijn verhuisd, de vastgoedprijzen dalen enzovoort.
Banken willen zekerheid, als het onroerend goed dan minder waard is, heeft de bank in het ergste geval (wanbetaling op de lening, gedwongen verkoop/veiling) geld verloren. Dus stijgt de rente.
Renteverandering: Renteontwikkeling in 10, 15, 20 jaar
Factor 2: Veranderingen in rentetarieven – Rentetarieven zijn momenteel gunstiger dan ooit. Het is onmogelijk om een serieuze voorspelling te doen over wat de rentetarieven over 10, 15 of zelfs 20 jaar zullen zijn. Een terugblik laat echter zien dat de rentetarieven in dit land tot 1990 nog boven de 8% lagen, tot 2000 4-6% en momenteel slechts 1-2% voor onroerendgoedleningen. Als de rente daalt, is dat geweldig voor je vervolgfinanciering. Als de rente echter stijgt, is dat slecht, want dan betaal je meer en werkt de rendementsberekening niet meer.
Wat te doen? Tips voor een goed rendement
Ten eerste: houd je ogen open als je een huis koopt!
Koop geen problemen voor jezelf!
Koop jezelf geen problemen, leer hier bij ons stap voor stap hoe je je eerste woning kunt kopen, van de voorbereiding, tot de aankoop (het vinden van winstgevende panden), tot het koopcontract. Tegen de tijd dat je onze gids voor het kopen van je eerste huis hebt gelezen, weet je hoe belangrijk het is om winstgevende huizen te vinden tijdens het aankoopproces.
Lees hier nog een keer:
3 tips: Lage rente
Je weet nu dat het erg ongunstig is als het onroerend goed plotseling geld kost in plaats van opbrengt. Wat kun je doen? Hier zijn 3 eenvoudige tips:
Tip 1: Koop goedkoop – Het klinkt eenvoudig, maar “de winst zit in de aankoop”. Een stukje zakelijke wijsheid dat ook geldt voor het kopen van onroerend goed. Goedkoop kopen betekent dat je een pand vindt dat onder de marktwaarde wordt verkocht, of dat je als koper onder de marktwaarde koopt. We hebben hier meer over dit onderwerp: Vastgoed kopen.
Tip 2: Vaste rente – Als je je rente voor 10 jaar vastzet, moet je in 10 jaar zorgen voor vervolgfinanciering. Hoe langer de vaste rente, hoe langer je je geen zorgen hoeft te maken over rentewijzigingen. Om de huidige lage rente te behouden, kun je een langere vaste rente afspreken, bijvoorbeeld 15 of 20 jaar. In geval van twijfel, tot het einde van de lening.
Tip 3: Hogere aflossingen – Als de rente explodeert en veel rendementsberekeningen verpest, zijn hogere aflossingstermijnen een optie om de rente te verlagen. Rente wordt altijd berekend op basis van de schuld of, vanaf de eerste betaling, op basis van de resterende schuld. Hoe lager de resterende schuld, hoe lager de rente. Met de huidige lage rente is het echter de moeite waard om onroerend goed over een lange periode te financieren, omdat de inflatie ervoor zorgt dat de aflossing van je lening altijd “kleiner” wordt in termen van koopkracht.
Je kunt ook meteen in het begin beginnen met financieren met meer eigen vermogen. Dit betekent dat het leenbedrag kleiner is en de aflossing ook. Dit betekent dat de lening sneller wordt terugbetaald en dat rentewijzigingen op lange termijn geen invloed meer hebben op je financiering.
Laten we de 3 tips nog eens samenvatten:
- Aankoopprijs – Kopen tegen een gunstige prijs (onder de marktwaarde)
- Vaste rente – langere vaste rente overeenkomen (15 jaar, 20 jaar)
- Aflossingstermijn – meer aflossen of beginnen met een hoger eigen vermogen
Hier zijn 2 praktische tips om “probleemloze” woningen te vinden:
2 tips: Eigendom bekijken
Hier zijn 2 praktische tips voor het zoeken naar een huis.
Tip 1: Let op het beheerbedrijf – Doet het beheerbedrijf zijn werk goed vanuit jouw perspectief? Met andere woorden, heb je het gevoel dat het beheerbedrijf weet wat het doet?
Tip 2: Eigenaar-bewoners in de woning – Wanneer je een woning bekijkt, zorg er dan voor dat er een paar eigenaar-bewoners in de woning wonen. Je bent geneigd om ervoor te zorgen dat de woning “goed onderhouden” blijft wat betreft de staat ervan en de huurders.
Kort samengevat, let op:
- Vastgoedbeheer en vertrouwen
- Eigenaar-bewoner in het huis