Manolo Blahnik: Verhaal, Schoenen & Anna Wintour

Hoe zou de modewereld eruit zien zonder hem? Manolo Blahnik: een man die zijn passie voor schoenen ontdekte door een interessant en bijzonder verhaal. Hij heeft al veel doelen bereikt in zijn leven als ontwerper. Veel jonge ontwerpers dromen hier zeker van. Ontdek hier waar zijn schoenen het al hebben gemaakt en aan wie hij zelfs een schoenmodel heeft opgedragen.

Manolo Blahnik: één man & één merk

Manolo Blahnik: De naam is bekend onder de sterren en sterretjes van vandaag. Hij heeft al vele beroemdheden met zijn schoenen getooid. Maar hoe kwam hij eigenlijk op het idee om schoenen te ontwerpen?

Het Manolo Blahnik Verhaal

Geboren in 1942: Manuel Blahnik Rodriguez’s thuis is de Canarische Eilanden, waar het zelfs in de winter aangenaam vertoeven is. Om precies te zijn, hij is opgegroeid op La Palma. Hij heeft Tsjechische en Spaanse wortels. In die tijd hadden zijn ouders een bananenplantage op het eiland. Blahnik groeide op met zijn jongere zus. De twee werden zelfs thuis geschoold. Maar zijn ouders hadden oorspronkelijk andere plannen voor de toekomst van hun zoon. Ze hadden hem later graag als diplomaat gezien. Het idee was toen dit: Blahnik zou rechten en politiek moeten studeren. En hij zou het in Genève doen, ver weg van huis. Dat leek hem niet zo leuk, dus ruilde hij zijn onderdanen voor twee anderen.

In het midden van de jaren zestig verhuisde Blahnik naar een wereldstad: het mooie Parijs was nu zijn nieuwe thuis. Daar studeerde hij aan de kunstacademie. Zijn wens was om toneel te leren ontwerpen. La Palma, Genève en Parijs: Manolo Blahnik heeft al over de hele wereld gereisd, of liever gezegd verhuisd. Maar de volgende stap was al om de hoek: naar Londen. Waarom is hij niet in Parijs gebleven? Het is tenslotte een grote stad waar mode ook belangrijk is. In Londen moest hij zijn Engelse taalvaardigheid verbeteren.

Manolo Blahnik & the Lizards

Misschien vragen sommigen van jullie zich af wat Manolo Blahnik gemeen heeft met hagedissen. Heeft Manolo Blahnik hagedissen als huisdier thuis? Er bestaat al een documentaire over de ontwerper genaamd “Manolo: De jongen die schoenen voor hagedissen maakte”. De titel zegt het al. Manolo Blahnik begon met het maken van schoentjes voor hagedissen. Terwijl andere kinderen op die leeftijd misschien een tekening maakten of buiten in de tuin fietsten, ontwierp hij al op jonge leeftijd praktisch schoenen. Als dat geen interessante start is in de wereld van schoenen.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Zijn doorbraak tot ontwerper

Paloma Picasso, een vriendin van Manolo Blahnik, introduceerde hem bij Diana Vreeland. Ze was de hoofdredactrice van Vogue in Amerika. Blahnik liet haar zijn tekeningen zien. Vreeland’s advies was dat Blahnik schoenen moest ontwerpen. En zoals je je kunt voorstellen, is dat precies wat Manolo Blahnik deed. Eerst begon hij schoenen voor mannen te ontwerpen. Hij ontwierp voor Zapata, een boetiek in Parijs, en voor Ossie Clark.

Interview met Manolo Blahnik

Hier zie je nog een video met Manolo Blahnik.

De eerste winkel voor zijn schoencreaties

In de jaren 70 besloot Blahnik om Zapata te kopen. Zijn zus, Evangelina, runde het met hem. Hij creëerde ook een collectie voor het Bloomingdales label in de USA. En poef: Blahniks eerste boetiek in New York opende nog eind jaren 70.

Manolo Blahnik: Samenwerking en verdere successen

Blahnik heeft al met andere bekende ontwerpers samengewerkt. Onder andere Oscar de la Renta, Clavin Klein, Elio Fiorucci en John Galliano.

Het lijdt geen twijfel dat Manolo Blahnik succes heeft met zijn schoenenlabel. Hij heeft tenslotte een eredoctoraat gekregen van het Royal College of Arts in Londen. Ook indrukwekkend: Blahnik was de eerste man die de cover van de Britse Vogue sierde. Blahnik werd ook onderscheiden met de “Balenciaga Mode Prijs”. En dat is nog niet alles, de lijst van zijn successen is lang. Tot op de dag van vandaag ontwerpt hij zijn eigen schoenen.

Blahnik x films

Manolo Blahnik’s schoenen hebben een lange weg afgelegd. Je kunt ze zelfs bewonderen in sommige films of zelfs series. Eén ervan: “Sex and the City”. Ja, Carrie Bradshaw, gespeeld door Sarah Jessica Parker, draagt Manolo Blahnik schoenen. Misschien kennen sommigen van jullie het stuk waarin John James Preston, gespeeld door Chris Noth, Carrie een blauwe schoen aantrekt in de kleedkamer. Maar “Sex and the City” is niet de enige film/serie waarin Blahnik’s schoenen te zien zijn. In “Twilight” droeg Bella Swan ook Manolo Blahniks op de bruiloft van haar favoriete vampier Edward.

Alle beroemdheden hebben al in zijn schoencreaties rondgelopen. Prinses Diana, Rihanna en zelfs Kate Moss hebben in zijn schoenen gelopen.

Manolo Blahnik & Anna Wintour

Anna Wintour is blijkbaar een goede vaste klant van Manolo Blahnik. Ze wordt constant in zijn schoenen gezien. En als je deze schoenen zo vaak draagt, waarom koop je dan niet je eigen model? Want dat is precies wat er beschikbaar is. Manolo Blahnik maakte een paar speciaal voor de hoofdredactrice van Vogue in Amerika. Het werd gemaakt in 1994 en heet “AW” – Wintour’s initialen.

Volg Blahnik’s creaties

Wie geïnteresseerd is in de schoenen van de ontwerper, kan zijn label ook volgen op Instagram. Daar kunt u zien: Schoenen, schoenen en nog eens schoenen in alle kleuren, vormen en variaties.