Kelderflat: definitie, ervaringen, tips en voor- & nadelen
Ben je op zoek naar de juiste flat? Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie over penthouses, oma flats, flats & Co.
Zoals u reeds heeft ondervonden, bevinden souterrainwoningen zich in kelders. Dat betekent dat je onder de grond leeft. Dit hoeft echter niet te betekenen dat uw leefruimte somber of oncomfortabel is. Het is mogelijk een bestaande kelder om te bouwen tot een flat, maar tegenwoordig worden souterrainflats bij de bouw van een huis ontworpen als echte flats en worden zij dus ook volgens de eisen ontworpen. Normaal gesproken heeft u een aparte trap die naar uw flat leidt. In de meeste gevallen is ook een klein terras of een kleine groene zone inbegrepen. Er zijn dus ook voordelen, zelfs als de plafonds in uw flat wat lager zijn of er minder daglicht is. Je kunt dat allemaal goedmaken met de juiste decoratie. Maar daarover later meer.
Een kelderflat bouwen: Kan elke kelder een flat worden?
Vaak wordt de kelder van het huis omgebouwd tot een appartement voor persoonlijk gebruik. Als de dochter bijvoorbeeld wat meer privacy wil, wordt de kelder verbouwd en creëert de aparte trap een tweede ingang. Als dat je plan is, dan staat niets je in de weg. Het is echter een ander verhaal als u van plan bent uw kelder te verhuren. Dan heeft u een bouwvergunning nodig. Zoek dus eerst uit wat de regels zijn in uw federale staat. Er is altijd een minimum plafondhoogte vereist. Dit is 2,30m – 2,50m, afhankelijk van de federale staat. Bovendien moet basisuitrusting, zoals een radiator, beschikbaar zijn. U dient zich echter ook op de hoogte te stellen van de precieze regelgeving.
Bron: Kelderflat (Lukinski.de)
Voordelen & nadelen van een souterrainflat
Om er zeker van te zijn dat een souterrainflat geschikt is voor u, of als u nog in het proces van overdracht zit, moet u zeker de voor- en nadelen van dit type appartement bekijken. Zoals bij elk appartement zijn er plussen en minnen, en u moet voor uzelf uitmaken of u met de kleine gebreken kunt leven. En wie weet? Misschien leer je hier een paar voordelen kennen die je nog niet kende?
Voordelen: lage prijzen, goede ligging en korte afstanden
Dus laten we beginnen met de voordelen. Allereerst is het binnenklimaat een groot pluspunt. Vooral in de zomer blijft uw kelder aangenaam koel en komt er maar een beetje warmte binnen. Bijgevolg is het ook warmer in de winter, omdat de warme lucht niet snel uit uw flat kan ontsnappen. Bovendien hoeft u niet veel trappen te lopen en zijn de afstanden kort. In tegenstelling tot de andere huurders, heb je maar een kleine trap, wat erg handig is, vooral als je boodschappentassen draagt. Het is ook niet ongebruikelijk dat je een eigen terras of groene ruimte hebt, aangezien je geen balkon hebt. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, is het grootste pluspunt natuurlijk de prijs. Veel souterrainflats zijn zeer betaalbaar, vooral voor een locatie in het stadscentrum.
- Goed binnenklimaat
- Korte afstanden en weinig trappen
- Eigen terras, groenvoorziening
- Lagere prijzen ondanks stadscentrum
Nadelen: weinig daglicht en lage muren
U moet ook de nadelen overwegen om te beslissen of deze flat bij u past. Het grootste punt zou waarschijnlijk het gebrek aan daglicht zijn, aangezien de ramen meestal niet al te groot zijn. Bovendien zijn de muren meestal lager dan in andere flats en de trap om bij de ingang te komen betekent dat de kelderflat niet drempelvrij is. De verwarmingskosten kunnen ook hoger zijn, omdat er geen huurders boven of onder zitten. Tegelijkertijd is het soms zo dat de verwarmingsbuizen naast uw flat lopen en dit in evenwicht zou zijn. U moet er ook rekening mee houden dat de ingang meestal direct aan de straat ligt en dat de kans op inbraak groter is.
- Minder daglicht
- Ondermuren
- Niet drempelvrij
- Mogelijk hogere verwarmingskosten
Kelderflat: Voor wie is deze woonvorm geschikt?
Een kelderflat is vooral één ding: anders dan wat je gewend bent. Je wordt gedwongen offers te brengen en sommige tekortkomingen te accepteren. Daarom is dit type flat niet voor iedereen geschikt. We hebben er over nagedacht en overwogen welke mensen in een kelderflat zouden passen.
Studenten: lage huur en nabijheid van de universiteit
Studenten zijn waarschijnlijk het eerste aanspreekpunt als het gaat om het vinden van potentiële huurders voor een souterrainflat. Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder de locatie. De accommodatie ligt meestal midden in het stadscentrum en dicht bij de universiteiten. Bovendien is de lage prijs een groot voordeel, vooral voor studenten. De centrale ligging en de lage huur zijn waarschijnlijk de grootste pluspunten. Daarom nemen sommige studenten de kleine nadelen op de koop toe. Bovendien kunt u huurvermindering krijgen als een deel van uw flat slechts een plafondhoogte van 1m-2m heeft. Met de overeenkomstige vierkante meters hoeft u slechts de helft van de prijs per vierkante meter te betalen.
Singles: Het eerste eigen huis?
Een kelderflat zou ook geschikt zijn voor alleenstaanden of alleenstaanden. Enerzijds zou men kunnen overwegen dit in te bouwen in het ouderlijk huis om zo de eerste stap naar onafhankelijkheid te zetten. Maar ook midden in het centrum, de locatie zou een groot pluspunt zijn. Je bent goed verbonden en hebt meestal een korte weg naar je werk. Bovendien beschikt u in sommige gevallen over uw eigen groene ruimte en kunt u die inrichten volgens uw persoonlijke wensen. Veel mensen gebruiken een kelderflat ook als een soort tijdelijke woning, bijvoorbeeld om geld te besparen.
Wat u moet overwegen alvorens een kelderflat te kopen/huren
Of je nu wilt kopen of huren. Zoals bij elk onroerend goed, moet u uw onderzoek doen en nadenken over wat u moet overwegen. Vooral bij niet-klassieke flats moet u rekening houden met enkele belangrijke zaken waar u misschien niet eens aan denkt. Daarom hebben wij de belangrijkste punten hier samengevat, zodat uw aankoop of bezichtiging niet mis kan gaan.
Als u daadwerkelijk overweegt een flat te kopen, zijn er een paar factoren die u in overweging moet nemen. In ons uitgebreide artikel over het kopen van een appartement vindt u de voor- en nadelen van het kopen van een appartement, alsmede informatie over het proces en de kosten.
Licht, klimaat, verzekering: deze aspecten zijn belangrijk
Deze tip klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar is erg belangrijk als u een souterrainflat wilt bezichtigen. U moet ervoor zorgen dat uw bezichtigingsafspraak in de namiddag plaatsvindt (12:00-16:00), omdat dit het tijdstip is waarop het meeste licht in de flat komt en u kunt zien hoeveel daglicht u maximaal zou krijgen. Op basis hiervan kunt u beslissen of u meer lampen moet installeren of afwegen of het licht voldoende is voor u persoonlijk.
Vervolgens moet u letten op het klimaat in de kamer en mogelijke geuren wanneer u binnenkomt. Ruikt het vochtig, muf of zelfs muf? Dat zou geen goed teken zijn, want het wijst op schimmel! Kijk naar de muren en vensterbanken en zoek naar vlekken of verkleuringen. Als u watervlekken ziet, kunnen leidingen lekken of kunnen de muren slecht geïsoleerd zijn. U moet dit alles laten controleren en repareren voordat u uw huur- of koopcontract ondertekent. Schimmel kan overigens worden voorkomen door de flat ‘s morgens en ‘s avonds goed te luchten.
Informeer ook van tevoren of de flat een waterkeringssysteem heeft en of uw verzekering overstromings- of stormschade vergoedt. Zware regenval of storm kunnen kelders doen onderlopen, wat in dit geval uw flat zou zijn. Controleer dus alles van tevoren, zodat u in het ergste geval aan de veilige kant staat.
Let ook op de oriëntatie van de ramen. Vaak kijken ze uit op de straat en moet je een scherm plaatsen, wat kostbaar daglicht wegneemt. Als uw ramen echter uitkijken op de tuin en een groene omgeving, zal uw kamer er helderder en uitnodigender uitzien. Geen ongenode gasten zouden in uw flat kunnen kijken en u zou een aangenaam uitzicht hebben.
Checklist om te kopen/huren
- Middag bezichtiging afspraak
- Let op het binnenklimaat: Geurtjes? Natte muren?
- Bescherming van het achterwater? Dekt uw verzekering stormschade?
- Waar kijken de ramen naar uit?
Hoe kan ik mijn kelderwoning inrichten?
Met de juiste decoratie kunt u van de kleinste en meest onopvallende kamers iets heel bijzonders maken. Dit geldt ook voor een kelderflat, die op het eerste gezicht een beetje donker en somber kan lijken. Wij laten u hier zien welke tips en trucs u kunt gebruiken om uw perfecte leefruimte te creëren. Kijk ook eens naar onze uitgebreide inrichtingsgids met tips over het inrichten van de woonkamer, slaapkamer en meer: Kamers inrichten.
Haal het beste uit uw huis met de juiste decoratie
Gebruik zoveel mogelijk daglicht en verspil niets. Plaats geen meubels voor de meestal kleine ramen en dek ze niet af, tenzij u genoodzaakt bent een lichtscherm te gebruiken. Installeer slimme lampen, de beste zijn lichtlenzen die aan het plafond of de muren worden bevestigd. U kunt ook spiegels gebruiken die het daglicht weerkaatsen.
Het is het beste om ook de kleur van de muur licht te houden. De raamkozijnen moeten wit zijn, zodat het directe licht helderder wordt weerkaatst. De andere muurkleuren kunt u in witte of beige tinten schilderen. Ze geven uw flat een lichte en vriendelijke uitstraling en zorgen voor een aangename sfeer.
Gebruik bij het kiezen van meubels niet te veel verschillende stukken. Het is het beste als het smal en hoog is zodat het perfect in de kamer past. Zorg er ook voor dat u uw gestoffeerde meubelen in een uniforme kleur kiest en niet te veel versiert. Een paar planten staan altijd goed in kleine kamers en hebben een levendig effect. Gebruik echter niet te veel decoratieve voorwerpen en concentreer u op de open ruimte.
Tip! Hier vindt u een overzicht van de meest trendy inrichtingsstijlen zoals boho chic, minimalisme of landhuisstijl: XXL inrichtingsstijlen.