Boho Chic: Richt uw flat en kamer in volgens de trend van de Hippie Boheemse Stijl

Boho Chic inrichting – U wilt uw flat, woon- of slaapkamer opnieuw inrichten en bent op zoek naar trends en nieuwe woonstijlen die u inspireren? Dan zou de Boho Chic inrichtingsstijl wel eens iets voor jou kunnen zijn! Naast zomer, zon, zee en feest, associeer je met Ibiza ook de typische Boho/Hippie stijl. Gehaakte topjes, kant, wijde luchtige jurken met bloemenprints in pastel- en crèmetinten. Je kunt de Boho-Ibiza-stijl echter niet alleen met de mode doorvoeren, maar ook in de inrichting. Boho Chic is een van de hotste interieurstijlen en is erg in de mode. Ontdek hier waaruit de Boheemse stijl bestaat en hoe je in een handomdraai Boho Chic in huis haalt met individuele meubelstukken en accessoires zoals kussens en decoraties. Ook interessant: landhuisstijl. Terug naar het overzicht hier: Inrichtingsstijlen.

 

Boho Chic: veel hout, crèmekleuren, kant & haakwerk

Boho stijl is een onvolmaakte en romantische look. Ondanks de onvolmaaktheid ziet het meubilair er coherent en natuurlijk uit en nodigt het uit om te blijven hangen. Door materialen te kiezen die aan vakmanschap doen denken, krijgt uw interieur een bijzondere charme. Hippies stonden of staan bekend om het doorbreken van normen, en dat is precies wat Boho Chic meubilair geacht wordt te belichamen.

Oorsprong van de Boho-stijl: Bohemianisme, creativiteit en het streven naar vrijheid

De naam Boho komt van het Franse bohemian en verwijst naar een randgroepering uit de 19e eeuw die streefde naar vrijheid en protesteerde tegen de normen van de maatschappij. Deze randgroep bestond uit creatieve mensen zoals dichters, schilders, schrijvers, beeldhouwers en muzikanten. Bohemen is een onconventionele levenswijze die afwijkt van het maatschappelijke ideaal en hunkert naar vrijheid.

Sinds de jaren zestig is de bohemienstijl weer opgebloeid en de mensen van deze randgroep noemen zichzelf nu hippies. Liefde, Vrede en Vrijheid staan nu op de voorgrond. Flower power raakte steeds meer in de mode en dit werd ook doorgevoerd in kleding en meubilair. Bloemmotieven en losse, losse kleding werden steeds modieuzer en het embleem van de hippiecultuur. Het was juist deze losheid en levensgeest die men in zijn inrichting wilde verwerken. In de jaren ’90 durfden mensen de hippiestijl in huis te halen. Sommige kunstenaars interpreteerden de hippiestijl van de jaren ‘6 en ’70 en zo werd de Boho Style geboren. Als je de boho stijl combineert met moderne kleuren, patronen en vormen, spreek je over de trendy boho chic, die lichtheid, gezelligheid en stijl belichaamt.

Als je graag woont in een huis dat onconventioneel, casual en anders dan andere interieurs is, dan is Boho Chic iets voor jou!

Tapijten & materialen: mix van textiel en natuurlijke materialen

Wie wil er koude voeten hebben bij het opstaan? Om dit te voorkomen, is een tapijt ideaal. U kunt het beste een Perzisch tapijt kiezen, want dat past perfect bij de boho-stijl. Een tapijt is niet alleen een blikvanger in de slaapkamer of de woonkamer, maar straalt ook warmte en gezelligheid uit. Niet alleen een tapijt in Perzische look is een chique accessoire, maar ook gevlochten tapijten met franjes. Andere materialen die Boho Chic belichamen zijn de volgende: Hout, leer, rotan, katoen en linnen. Natuurlijke materialen met lieflijke details, zoals franjes, of kant zijn welkom in een Boho Chic interieur. Het is belangrijk dat veel materialen doen denken aan handwerk en natuur, want de Boho Style komt oorspronkelijk voort uit een beweging van creatieve mensen die vrijheidslievend zijn. Zachte en huiselijke materialen zijn ook essentieel.

Wilt u weten welke vintage meubelen bijzonder goed staan in uw interieur? Bekijk ons artikel over vintage meubels!

Kleuren en patronen: felle kleuren, pasteltinten & klassieke patronen

Boho-stijl staat voor onconventioneel leven, en met die boodschap moet ook rekening worden gehouden bij de keuze van de kleuren. De mengeling van zachte crèmetinten met schrille kleuren is wat de boho-stijl bijzonder maakt. De mix van stijlen in de boho-stijl is wat het bijzonder maakt en waar je op moet letten. Hier volgen een paar tips voor het kiezen van de juiste kleuren:

  • Er moeten individuele spatten van kleur in de boho stijl zijn. Zorg er alleen voor dat het niet te bont en onrustig is.
  • Gebruik lichte kleuren, zodat de kamer vriendelijk en niet benauwend oogt.
  • Het is het beste om het bij één kleurfamilie te houden. Combineer contrasterende kleuren alleen in geïsoleerde gevallen met elkaar.
  • Kies felle kleuren als blikvangers voor uw interieur en niet als basis. Dus houd muurkleuren en grote meubelstukken eenvoudig en onopvallend.

De typische patronen in de bohemian stijl zijn opzichtige en in het oog springende patronen, maar ook patronen die geïnspireerd zijn op andere culturen. Patronen omvatten: Macramé (Arabische knooptechniek waarbij draden en koorden worden gevlochten), batik (ook trendy in de mode) en patchwork (samenspel van verschillende patronen). Heeft u deze patronen in uw inrichting verwerkt? Dan staat er niets meer in de weg van je Boho stijl interieur.

Ontwerp muren en vloer: Inrichten in Boheemse Stijl

Als je je huis in boho stijl wilt inrichten, kun je veel inspiratie opdoen op sociale media of Pinterest. Deze stijl van inrichten is populairder dan ooit tevoren. De boho-stijl is een van de populairste inrichtingsstijlen van dit decennium en dat is precies de reden waarom er op het web veel inspiratie te vinden is. Hier volgen een paar tips en inspiratiebronnen over waar je op moet letten bij het inrichten en hoe je het goed kunt doen.

Vloeren in natuurlijke stijl: houten vloer, stenen vloer of betonnen vloer

Als het op de vloer aankomt, heb je veel opties in Boho Style. Bij Boho Chic gaat het meer om de meubels en de decoratie. Een eenvoudige vloer is daarom het beste, die niet de show steelt van de decoratie. Een vloer van natuurlijk materiaal is hiervoor bijzonder geschikt. Geschikte vloeren zouden de volgende zijn:

  • Houten vloer: mat of geglazuurd, licht of donker
  • Stenen vloer (misschien een paar accenten toevoegen, bijv. tegels met een cool patroon).
  • Betonnen vloer

Muren: behang met motief, crèmekleuren, delicate pasteltinten & Co.

Net als de vloer mogen de muren niet de show stelen. Toch kun je hier een beetje brutaler zijn dan met de vloer. Net als bij de binnenhuisinrichting kunt u ook op de muren individuele blikvangers aanbrengen in de vorm van felle kleuren of patronen. U moet er echter voor zorgen dat er slechts enkele muren met felle patronen of kleuren worden gebruikt. De rest van de kamer moet in effen kleuren worden gehouden: Crèmekleuren, delicate pasteltinten, wit of warme grijstinten zijn bijzonder geschikt.

Slaapkamer: Ontspannen met Deco & Meubels

Om de boho-stijl in je slaapkamer te implementeren, heb je veel natuurlijke materialen en zacht, gezellig textiel nodig. Als u deze twee materialen met elkaar mengt, staat niets uw slaapkamer in de weg in de trendy Boho Chic woonstijl.

Kleuren in de slaapkamer: huiselijke kleuren met gedurfde accenten

Voor de slaapkamer moet je voor aardse kleuren gaan en niet voor schreeuwerige. Aardse kleuren zoals bruin, beige of olijfkleur stralen warmte en gezelligheid uit, en dat is precies wat u zoekt in een slaapkamer. Overigens is zwart ook geschikt in kleine hoeveelheden, als weerspiegeling van het moderne en strakke kleurenschema. Als u deze basistinten hebt gebruikt, kunt u dapper zijn en een paar kleuraccenten toevoegen. Metallic kleuren, rood (bordeauxrood), mosterdgeel, koningsblauw, turkoois of een warm blauw zijn hiervoor bijzonder geschikt. Je moet alleen oppassen dat je niet te veel kleuren kiest, zodat je een onrustig beeld krijgt. Bepaal dus twee of drie kleuren die u als kleuraccenten wilt gebruiken.

Natuurlijke materialen: hout, fluweel, linnen, rotan & co.

De in de slaapkamer gebruikte materialen moeten in de eerste plaats huiselijk ogende materialen zijn die veel warmte uitstralen. Hout, fluweel, linnen, rotan en leder zijn bijzonder geschikt. Als basis moet echter hout worden gekozen, omdat met name hout veel warmte uitstraalt. De overige materialen kunnen in de slaapkamer worden verwerkt met behulp van coole doe-het-zelf-ideeën of als accessoires. Kussens, gordijnen of dekens in linnen of linnen-look zijn bijzonder populair en belichamen de Boho Chic perfect.

Deco voor uw slaapkamer: linnen kussens, katoenen dekens, koperen schalen…

Over kussens gesproken, we kunnen ook meteen naar de decoratie gaan. De decoratie is super belangrijk in Boho Chic en moet daarom goed gekozen worden en discreet zijn, maar toch aanwezig in de kamer. Enerzijds zijn linnen kussens of gordijnen een uitstekende manier om textiel op de juiste manier te gebruiken en in de decoratie te integreren. Aangezien linnen niet echt een van de zachtste materialen is, moet u beslist wat knusse en warme stoffen gebruiken. Kies dus voor katoen, tapijten met franjes en knus beddengoed. Vul deze materialen nu aan met enkele accessoires, zoals koperen schalen, tafellampen met vergulde voetstukken, schilderijen met florale of oosterse motieven, eenvoudige planken, kaarsen en plafondlampen van natuurlijke materialen.

Inspiratie nodig voor het inrichten van je slaapkamer? Lees dan ons artikel met tips en trucs: Slaapkamer inrichten

Woonkamer: Sofa in warme kleuren, kussens met patronen & Co.

Wat accessoires en kleuren betreft, kunt u zich laten leiden door de kleuren en materialen in de slaapkamer. In Boho Chic, in plaats van “minder is meer”, is het meer “meer is meer”. Dus wees niet preuts met de decoratie en de keuze van de kleuren. Het enige belangrijke is dat je niet eindigt met een chaotische mix.

Kies dus ook hier warme kleuren als basis, d.w.z. beige, bruin- of crèmetinten. Gebruik dan de highlights in de decoratie. Oosterse patronen en het gebruik van hout, katoen, linnen en dergelijke maken de stijl perfect en uw woonkamer straalt in de trendy Boho Chic stijl.

Boho Chic Meubels: Een mix van Vintage & Modern Meubels

Een mix van meubels en stijlen is precies wat je zoekt in Boho Chic. Combineer nieuwe en moderne meubels met vintage meubels of coole rommelmarktvondsten. Het belangrijkste is dat er uiteindelijk toch een samenhangend beeld ontstaat. Kies delicate meubels en geen omvangrijke houten meubels die te aanwezig lijken in de kamer. Er moet harmonie zijn tussen de meubelen en dit gebeurt alleen als u de kleuren en de stijl van de meubelen op elkaar afstemt. Dus nogmaals, neem één tot drie basiskleuren als basis. Meubels met mooie en individuele kronkels, die doen denken aan de oosterse stijl, zijn ook zeer welkom.

Tip? Bent u geïnteresseerd in meubelen, binnenhuisarchitectuur en actuele trends? Bekijk dan onze gids met meer dan 30 luxemerken voor meubelen en stoffering, waarin u tips en inspiratie vindt over merken als Fendi Casa, Boca do Lobo of Gucci Décor: gids voor meubelmerken.