Interview met Carolin Stündemann voor Viva con Agua: Water is leven
Viva con Agua – De vereniging Viva con Agua de Sankt Pauli e.V. promoot schoon drinkwater en basissanering met duizenden geregistreerde supporters op het online platform POOL (georganiseerd als zogenaamde crews in vele steden) met een focus op het Zuiden. Viva con Agua de Sankt Pauli e.V. is een in 2006 opgerichte vereniging zonder winstoogmerk die zich ten doel stelt alle mensen toegang tot schoon drinkwater te verschaffen volgens het motto “Water voor allen, allen voor water”.
Volgens het motto “Water voor allen, allen voor water”.
In dit interview spraken we met de directeur van Viva con Agua Carolin Stündemann. We spoelden de tijd terug en vroegen hoe het idee achter Viva con Agua tot stand kwam. Spoiler: Voetbal speelt hier een belangrijke rol. Carolin geeft ons ook een beetje inzicht in de verschillende projecten en de successen die ze al hebben gevierd. Misschien heeft u al gehoord van Wereldwaterdag. Het vindt één keer per jaar plaats en we vroegen hoe belangrijk deze dag is. We spraken ook over de huidige Corona pandemie en het effect daarvan op Viva con Aguas projecten. Soms zijn er zowel positieve als negatieve effecten. In dit interview lees je hoe ook jij de hulporganisatie kunt steunen, naast het doen van donaties, en nog veel meer!
De rol van de wijk St. Pauli in Hamburg
FIV: Hallo lieve Carolin, wat fijn dat het interview vandaag gelukt is! Laten we meteen beginnen. We willen de klok terugdraaien naar het begin van Viva con Agua. Hoe is het idee van Viva con Agua ontstaan?
Germany - Spain - USA
Carolin: Viva con Agua is opgericht in en door de wijk St. Pauli in Hamburg. Benjamin Adrion, destijds profvoetballer bij FC St. Pauli, had na een trainingskamp in Cuba de behoefte om zich met iets anders dan voetbal bezig te houden. Het idee ontstond om de creatieve en sociale omgeving van de voetbalclub en de buurt te gebruiken om sociale projecten te ondersteunen. Met het eerste project – verbetering van de watervoorziening voor kleuterscholen in Cuba – werd een ongelooflijke dynamiek gecreëerd. Een jaar later werd uiteindelijk de vzw Viva con Agua de St. Pauli e.V. opgericht met de visie “Water voor allen – allen voor water”.

Photo: Florian Quandt
Helpen zonder geld te doneren? Ja, dat is mogelijk!
FIV: Voor onze lezers die Viva con Agua nog niet kennen, hoe kunnen mensen jullie steunen die niet de mogelijkheid hebben om te doneren?
Carolin: U kunt Viva con Agua op vele manieren steunen. Het belangrijkste is het grote publiek bewust te maken van en aandacht te vragen voor de belangrijke kwestie van het drinkwater. Want als we water leren waarderen als een levengevende bron, beginnen we ook dit goed te beschermen. Velen beginnen ook een inzamelingsactie met vrienden en bekenden om donaties te verzamelen voor Viva con Agua. Ze roepen mensen bijvoorbeeld op om een donatie te doen voor drinkwater in plaats van verjaardagscadeaus.
Of ze doen vrijwilligerswerk in een van de vele stadsploegen. Zo staan ze bij concerten en festivals met grote statiegeldbakken en vlaggen om statiegeldbekers in te zamelen die aan Viva con Agua worden gedoneerd. U kunt ons werk ook steunen door ons mineraalwater in de supermarkt te kopen – het sociale alternatief als u iets anders wilt dan kraanwater.

Photo: Viva con Agua
Schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne
FIV: Wat is uw persoonlijke project van het hart?
Carolin: Elk project dat bijdraagt aan ons doel om mensen toegang te geven tot schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne is een project van het hart. Ik zou ze geen prioriteit geven.
Naast Nepal & India, focus op het Zuiden van de wereld
FIV: Jullie steunen de meeste projecten op het Afrikaanse continent. Heeft u andere projecten gepland op andere continenten?
Carolin: Wij richten ons op het Zuiden, met name op het Afrikaanse continent. Want in Oost- en Zuidelijk Afrika kan veel bereikt worden om mensen toegang te geven tot schoon drinkwater. We zijn hier ook bijzonder goed in netwerken, bijvoorbeeld met andere organisaties. Maar we steunen ook projecten in Nepal en India. In India beginnen we momenteel met de implementatie van onze universele taalaanpak voor gedragsveranderingen. Wij gebruiken de universele talen van sport, muziek en kunst om een vreugdevollere benadering van kwesties als hygiëne en sanitaire voorzieningen mogelijk te maken.

Photo: Bastian Wülfing
Leefsituatie van 3,7 miljoen mensen verbeterd
FIV: Wat is tot nu toe uw grootste persoonlijke succes geweest met uw projecten?
Carolin: Tot nu toe hebben we met onze projecten ongeveer 3,7 miljoen mensen bereikt en hun leefsituatie duurzaam verbeterd. Dat maakt Viva con Agua en mij ongelooflijk trots.
Wereldwaterdag: Herdenken van “Water is leven”
FIV: Eens per jaar is er Wereldwaterdag. Hoe helpt deze dag? Verandert het iets?
Carolin: Voor Viva con Agua is Wereldwaterdag de belangrijkste van het jaar. Omdat water in de media in Duitsland steeds vaker in een negatieve context wordt gezien: Van overstromingen tot “Hebben we geen water meer?”. Wereldwaterdag biedt de gelegenheid om het perspectief te veranderen en mensen eraan te herinneren dat “water leven is”.
Het doel bereiken: Infrastructuur in het Zuiden
FIV: Uw doel is om schoon water voor iedereen toegankelijk te maken. Wat moet er allemaal gebeuren om dit doel te bereiken?
Carolin: Het gaat hier vooral om infrastructuur in het Zuiden. Want om een langdurige en duurzame watervoorziening te garanderen, moet de verantwoordelijkheid voor onderhoud en reparaties in lokale handen zijn. En natuurlijk moet het onderwerp water ook buiten Wereldwaterdag meer publieke aandacht krijgen, zodat het bewustzijn kan worden vergroot. Omdat water een wereldwijde kwestie is – watercycli gaan ons allemaal aan!

Photo: Nico Malkov
Schoon drinkwater toegankelijk voor iedereen tegen 2030?
FIV: In welk jaar verwacht je je doel te bereiken?
Carolin: In 2015 heeft de VN de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) aangenomen. De VN heeft zich onder meer ten doel gesteld om tegen 2030 alle mensen wereldwijd toegang te geven tot schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne. We zien vandaag dat dit ambitieus is, want de klimaatverandering stelt dit doel ook voor uitdagingen. Ik blijf echter optimistisch en zal met Viva con Agua blijven samenwerken om deze SDG te bereiken!
Sterke nadruk op hygiëne als gevolg van pandemie
De pandemie heeft veel chaos veroorzaakt. Hoe heeft de pandemie uw projecten beïnvloed?
Carolin: Onze waterprojecten zijn altijd holistisch, dat wil zeggen dat ze ook hygiëne- en sanitaire maatregelen omvatten. Dit wordt kortweg WASH genoemd. Een positief effect was zeker dat de coronapandemie vooral de hygiëne sterk onder de aandacht bracht. Het nieuwe of herontdekte bewustzijn van hygiënische procedures hier in Duitsland heeft veel mensen opnieuw laten zien hoe belangrijk hygiëne is, ook met het oog op ziektepreventie. Aangezien veel van onze concentratielanden, zoals Oeganda of Zuid-Afrika, gedeeltelijk in een lange lockdown zaten, maakte dit ons werk ter plaatse natuurlijk moeilijker en vertraagde het.
*Donatiecampagnes kunnen veilig en gemakkelijk online worden aangemaakt:
FIV: Hartelijk dank voor uw tijd! Wij wensen u het allerbeste voor de toekomst!

Photo: Andrin Fretz

Photo: Kevin McElvaney

Photo: Stefan Groenveld

Photo: Lea May
Meer over Viva con Agua
Vond je het interview met Carolin Stündemann over Viva con Agua leuk en wil je meer weten over de hulporganisatie? Dan kun je in dit artikel meer informatie vinden over de achtergrond!
Wat is Viva con Agua? – Water is een mensenrecht!
Een internationaal netwerk van mensen en bedrijven en een vereniging zonder winstoogmerk met als doel water toegankelijk te maken voor iedereen. Het doel is schoon drinkwater en sanitaire basisvoorzieningen te verschaffen, met de nadruk op het Zuiden. Duizenden mensen steunen de organisatie al en helpen actief mee onder het motto: “Water voor iedereen, iedereen voor water”! Alle informatie over de hulporganisatie vindt u hier!

Photo: Tabea Przybilla