Eerste hond. Ervaring: Zindelijk, onaangelijnd lopen, commando’s leren.
Het eerste jaar met mijn kleine dwerg keeshond, haar naam is Peppa. Ik heb je in detail over de eerste dagen verteld in het artikel Mijn eerste hond. Moeilijk te geloven, maar waar, Pomeranians blijven net zo lief als ze waren als puppy. U wilt zich voorbereiden op de eerste maanden met uw hond? Leer dan hier wat te doen na de eerste paar weken! Mijn ervaringen en tips over wandelen, zindelijk maken, etenstijden, weinig blaffen, loslopen, commando’s geven – deel 2 van de gids voor kleine Pomeranians.
1 jaar met Peppa (Pomeranian): Mijn ervaringen
Laten we beginnen met de basis:
- Je went aan elkaar, je went aan elkaar – wordt een team.
- Blijf altijd geduldig en kalm – honden worden net als hun baasjes, wees een rolmodel
Allereerst is uw hond aanhankelijk als kleine pup en zelfs later. Mijn dwergpuppy kijkt me bijna elke minuut vragend aan, wat zijn we aan het doen? Maar het wordt een beetje minder.
U en uw hond zijn samen altijd zelfverzekerder!
In het begin liep ze zo vaak tegen mijn benen op, soms schopte ik haar zelfs per ongeluk een beetje, dat is heel “normaal” in het begin. Je moet eerst aan elkaar wennen! Het belangrijkste is:
Wees altijd geduldig met uw hond!
Het is vooral belangrijk regelmatig uit te gaan, zodat uw hond zindelijk wordt, hem regelmatig te voeren en altijd vers water in de bak en onderweg te hebben (langer dan 1 uur).
In dit artikel leest u wat u na de eerste paar weken kunt verwachten!
Laten we simpel beginnen, met het belangrijkste, 2x per dag voeden.
Tip! Deel 1: De eerste weken met een Dwergkeeshond
Van kleine puppy tot volgroeide dwerg Spitz. In deel 1 nam ik jullie al mee in de (voor mij) nieuwe wereld van de honden. Deel 1 ging over de eerste dagen en weken, de basisuitrusting voor puppies en nog veel meer. Lees hier alles over onze eerste weken samen:
Zo klein en schattig, “Peppa” was als een puppy. – Vroeger.
Zo klein en schattig, dat is ze nog steeds. – Na.
Zo snel groeit een Pomeriaan op, of liever gezegd wordt volgroeid.
Hondenvoer: lekker, gezond en… hoe vaak?
Het grote, of liever kleine, voordeel van de Dwergspitz is dat je relatief weinig voedsel nodig hebt! Ik heb altijd een beetje droogvoer, natvoer en natuurlijk een paar snacks. Als je het klassieke Caesar blikje kent, zal het ongeveer drie dagen meegaan, met een beetje extra droogvoer.
Mijn hondje krijgt twee keer per dag te eten, in het begin gaf ik haar drie keer per dag te eten, dat was te veel!
Zodat ze ‘s avonds niet veel doet (onderwerp: zindelijk maken) geef ik haar 1) ‘s morgens te eten en 2) ‘s middags/’s middags.
Op de! Dit hier nog meer over het onderwerp
- Droog- en natvoer
- 1) ‘s morgens en 2) ‘s middags/’s middags
- Weinig snacks (indien, 90% te kauwen)
- Belangrijk: Zorg altijd voor water
Tip! Koop snacks om te kauwen
Honden houden van kauwen, het is leuk voor ze en tegelijkertijd een afleiding. Daarom koop ik graag kauwstaafjes of snacks die haar een beetje bezig houden.
- Snacks om te kauwen
- Werkgelegenheid en plezier
Hoeveel weegt een volwassen dwerg keeshond?
Afhankelijk van het feit of uw Pomeriaan raszuiver is of niet, zal het gewicht verschillen. Mijn kleintje is een rasechte en weegt maar 2,2 kilo als hij volgroeid is. Dus ze is eigenlijk meer bont dan hond!
- Ca. 2,2 kilogram
- Volbloed
Droogvoer, water, de basis.
Altijd goed: iets om op te kauwen!
Dit brengt ons ook direct bij een belangrijke vraag voor nieuwe hondeneigenaren:
Reizen met de hond: met de trein en het vliegtuig
En als je op reis bent? Mag uw hond met u mee en zo ja, met wie?
Kan ik een Dwerg Pomeranian meenemen in het vliegtuig?
Ja en nee, soms kan je heel kleine honden meenemen in vliegtuigen. Maar u moet van tevoren nagaan of de luchtvaartmaatschappij dit toestaat of niet. Sommige luchtvaartmaatschappijen laten bijvoorbeeld alleen hulphonden (bv. blindengeleidehonden) toe.
Voorbeelden voor luchtvaartmaatschappijen:
- Ryanair – geen honden toegestaan (alleen gezelschapshonden)
- Euro Wings – Honden toegestaan
Kan ik een Dwergpomeranian meenemen op de ICE / trein?
Ja, honden mogen mee in treinen, maar ook in langeafstandstreinen (ICE). Theoretisch betekent het dat je een hondenbox nodig hebt. Maar tot nu toe heeft niemand mij gevraagd. Hoewel ik wel een doos heb gekocht. De pullover op de stoel of op de grond is echter vaak het gemakkelijkste alternatief.
De hond is zo klein dat tot nu toe echt geen escort iets heeft gezegd.
- Ja, honden zijn toegestaan in de trein
Niet Peppa, maar wel schattig! Met hond op het strand:
Zindelijk: Hoe lang duurt het?
Je moet veel geduld hebben voordat een hond echt zindelijk is. Ongeveer 6, 7 tot 9 maanden tot hij of zij echt begrijpt dat je het niet in de flat doet. Vooral niet op het tapijt! Als er veel vuil op uw tapijt komt, moet u het laten reinigen. Omdat het stinkt! Tips voor dit in een moment.
#reallife
Daarom is het zo belangrijk om niet zomaar honden te kopen of weg te geven. Je moet er echt over nadenken, ze hebben veel tijd, liefde en aandacht nodig. U kunt hier meer te weten komen over wat dat betekent Hond als huisdier: Vereisten.
Regelmatig naar buiten gaan: het aanleren van “buiten doen
Vaak heeft uw hond vooral na de maaltijd behoefte aan eten. Daarom is het belangrijk om ‘s middags/’s middags te voeden. Dan ‘s avonds slechts een minimale hoeveelheid (bijv. 1 tussendoortje). Zo hoeft uw hond ‘s nachts niet naar het toilet en heeft u minder vuil in de flat.
Mijn tips:
- Looptijd: 6 tot 9 maanden
- Belangrijk: Ga 3 keer per dag uit, regelmatig
- Tijden: Ochtend, middag/middag en nacht
Puppy Pads: Tip voor uw huis en tapijten
Tips voor flats! Puppy Pads kopen Zogezegd, platte luiers voor op de vloer. Zoals papier, ongeveer 50 bij 50 cm, je legt het gewoon op de grond. Het papier is absorberend.
- Luier voor de vloer
- Ongeveer 50 x 50 cm
- Absorberend
Hoeveel kost tapijt reinigen?
Mijn hele flat heeft vloerbedekking – onhandig! De eerste maanden hebben dan ook hun stempel gedrukt op de vloer. Misschien zit jij wel in dezelfde situatie! Dus hier zijn mijn tips om u te helpen een goede tapijtreiniger te vinden. Want, een beetje zoals bij slotenmakers, hoeveel kost een goede, gerenommeerde tapijtreiniging en hoe vind je een goed bedrijf?
Ten eerste: Vermijd klikken op de eerste plaatsen in de zoekresultaten. Op de eerste plaatsen zult u 99% advertenties vinden. Deze resultaten zijn minimaal gemarkeerd met “ad”. Omdat, iemand moet betalen voor deze advertenties, jij!
Vraag minstens vier vergelijkende offertes, zodat u de beste prijs kunt krijgen. Natuurlijk is de prijs niet alles, kwaliteit is ook belangrijk, het is tenslotte uw eigen huis. Kijk daarvoor op Google reviews. Vergelijk het aantal reviews en de gemiddelde waardering.
Als u in een grote stad woont, vraag het dan niet alleen aan de paar winkels in het stadscentrum, maar vraag het ook in de buitenwijken of een stukje daarbuiten. Hier zijn de huren goedkoper, de lonen lager, dus de kosten voor u zijn wat lager.
Hier is een samenvatting van alle besparingstips:
- Klik niet op Google-advertenties (eerste resultaten)
- Prijsvergelijking: Vraag ten minste 4 vergelijkende offertes aan.
- Ervaringen: Vergelijk Google reviews (aantal en gemiddelde)
- Bedrijven in de voorsteden, kleinere steden
- Spreek van tevoren een vaste prijs af
Gaan wandelen: Hoe vaak moet je uit?
Laten we overgaan tot wandelen en (belangrijk voor mij) onaangelijnd wandelen.
Hoe ver kan een kleine pygmee rennen?
In feite kun je met een Dwergkeeshond niet lang en langdurig joggen. Meestal is 2 of 3 km genoeg, en dan is je hondje behoorlijk moe! Zelf ren ik meestal maar een eindje in de buurt, misschien 400, 500 meter naar het volgende café en terug.
De gemakkelijkste manier om te zeggen dat uw hond uitgeput is, is dat hij echt niet meer wil rennen en op de grond gaat liggen. Mijn ervaring is dat je je hond niet stiekem achter je aan moet laten lopen, draag hem desnoods een paar meter naar huis of geef hem voldoende tijd om bij te komen, misschien met een snack en wat water.
Belangrijk: Trek niet aan uw hondje alleen omdat hij of zij dat niet wil. Als ze energie hebben, lopen ze helemaal alleen.
Om het nog eens samen te vatten, lopen:
- Ik ren een gemiddelde van 400, 500 meter
- 2-3 km afstand is genoeg
- Als uw hond consequent gaat liggen, draag hem of haar dan naar de
Zo vaak over het hoofd gezien: Kleine honden
Hier is een kleine tip als je je eerste hond hebt! Vooral in de eerste weken en maanden kan het gebeuren dat uw hond tegen uw voeten loopt, dat u per ongeluk op uw hond stapt, natuurlijk maar een klein beetje, bv. bij het opstaan uit een stoel terwijl u niet oplet.
Maak je geen zorgen, je wordt voorzichtiger en gevoeliger.
Op een gegeven moment kijk je automatisch naar de vloer voordat je opstaat van je stoel. Een klein voorbeeld! Het is hetzelfde met je hond, jullie beiden leren elkaar steeds beter kennen. Beetje bij beetje merk je dat je steeds verder kunt lopen en dat je hond je steeds beter volgt.
Een echt probleem, vooral in de grote stad! Bijvoorbeeld, ik heb altijd een cappuccino bij me, mobiele telefoon in de hand…. In de eerste weken word je soms een beetje geïrriteerd, dat is heel normaal! Plotseling springt uw hond op straat, wordt een blaadje achterna gejaagd (cappuccino gemorst), of zelfs de jacht, op de volgende duif.
Maar na 4 of 5 maanden, weet je al automatisch waar je hond op reageert. Na 9 of uiterlijk 10 maanden zijn jullie echt goed op elkaar ingespeeld!
Wandelen zonder een leiband: Hoe leer je?
Onaangelijnd wandelen is zo’n probleem, vooral in de grote stad! Als u uw Dwergkees onaangelijnd wilt uitlaten, besef dan dat ook al is uw hond superschattig, het is en blijft een hond! U kunt hem en haar dus vertrouwen met een beetje training en oefening.
Hoe leert mijn hond onaangelijnd te lopen?
We begonnen onze training in het park, hier hebben we veel ruimte, groene weide en als het nodig is kan ik achter ze aan rennen!
Leren lopen zonder leiband: Hoe het werkt
Zorg er gewoon altijd voor dat u uw hond in het oog houdt en leer hem of haar naar u toe te komen wanneer u met hem of haar omgaat. Bijvoorbeeld, een fluitje of een specifiek commando, ik zeg altijd “Peppa (haar naam), kom”.
Zorg er ook altijd voor dat jij de alpha-hond bent:
Uw hond volgt u, niet u de hond – blijf consequent
Soms moet je gewoon 20 of 30 meter vooruit lopen, je hond zal je dan bijna automatisch volgen. Zo niet, geef dan onmiddellijk het “commando” en zorg ervoor dat “er iets gebeurt”. Of uw hond komt of u gaat, neem haar met u mee (aan een halsband, riem of door haar mee te praten). Het belangrijkste is dat je hond volgt.
Hoe vaker hij of zij dit doet, hoe groter het leersucces en het automatisme.
Herhaling en aandacht voor succes bij het leren
Lopen zonder leiband is net als wij: als we gitaar leren spelen, een nieuwe taal of een nieuwe sport. Hoe meer training we doen, hoe vaardiger we worden! Dus als u regelmatig onaangelijnd gaat lopen, zelfs voor een paar stukjes, zal uw hond eraan wennen. Dienovereenkomstig zal uw teamwork steeds harmonieuzer worden.
Misschien als tip, ik werk nooit met traktaties. Honden zijn roedeldieren en daarom moet je een sterk en goed “rolmodel” zijn. Dan werkt alles, zelfs zonder traktaties.
Maar traktaties kunnen helpen bij de training, bv. voor zit, neer en zo verder. Ik zal u zo laten zien hoe uw hond commando’s als “apporteren” en “zoeken” snel kan leren, zelfs zonder een enkele traktatie.
Dit is de snelste manier om uw hond te leren onaangelijnd te lopen:
- Zoek een open plek, het liefst in een park of zo (weinig gevaren).
- Loop langzaam voorop en kijk vooral in de richting van het doel.
- Consequent vooruitgaan
- Blijf alert als de hond roept op 2, 3 meter afstand
- Verenig de gesprekken: Ik fluit (zachtjes) en geef het commando “Peppa kom”.
Speelgoed: Wat heeft een Dwergspitz nodig?
Net als met snacks, hou ik het ook zo met speelgoed, minder is meer! In feite heeft mijn hond maar 2 of 3 speeltjes (van de 6) waar ze graag mee speelt. Mijn tip is om direct naar de dierenwinkel te gaan en te kijken waar je hond op reageert. Op die manier kunt u een goed stuk speelgoed vinden waar uw miniatuurhond plezier aan zal beleven.
Het is veel belangrijker dat u tijd met uw hond doorbrengt! Ga naar het platteland, naar de weide, indien mogelijk naar het park en het bos. Dat is waar uw hond het meest van geniet!
- Maximaal 5 speelgoed
- Liever: tijd doorbrengen met de hond, naar het platteland gaan
Spelen met bladeren, met stokken, met andere honden, allemaal beter dan weer een “stuk plastic” in de flat.
Leer commando’s: Apporteren, Brengen, Zoeken, Zit!
Een goed begin zijn altijd simpele dingen. PS: “Zoeken” is super praktisch, het bespaart je ook tijd!
Een van de eerste commando’s die Peppa leerde was “apporteren” en “brengen”.
“Leren “halen” en “brengen
1 commando zou genoeg zijn, ik roep ze gewoon altijd allebei op. Typisch voorbeeld: stokjes halen. Maar het werkt ook heel goed in de stadsflat. Werk gewoon met het favoriete speeltje. Communicatie is de alfa en omega. Denk altijd simpel en met genoeg herhaling. Als u uw hond deze commando’s wilt leren.
Leren “apporteren” en “brengen”, checklist in 5 stappen:
-
- Neem een speeltje dat uw hond kent (kent) en leuk vindt
- Gooi het speelgoed gewoon weg, bijvoorbeeld in de flat, 4, 5 meter in de gang.
- Zeg “haal” of “breng” met verschillende herhalingen.
- Kijk tegelijkertijd naar het speelgoed
…
- Na 5-10 seconden ren je naar het speelgoed
Herhaal dit een paar keer. Uw hond zal uiteindelijk begrijpen wat hij moet doen.
Dus als je deze oefening een paar keer herhaalt, zal een hond uiteindelijk rennen om zijn speeltje te pakken en het naar je terug te brengen. Na afloop, als beloning, klap je in je handen (bijvoorbeeld) en prijs je je hond bij naam.
“Leren zoeken”
Het is hetzelfde met “Such”, het werkte voor mij meteen na de derde keer. Haar favoriete speeltje is een bot. Daarom zei ik gewoon “Zoek het bot”, “Zoek het bot”!
Tip! “Zoeken” is mega praktisch + bespaart u ook tijd
Superhandig want nu kan ik ook gewoon zeggen “zoek het bot” als ik niet weet waar het is, dan brengt ze me erheen!
Leren “zoeken”, checklist in 4 stappen:
-
- Neem een speeltje dat uw hond kent (kent) en leuk vindt
- Zeg tegen uw hond: “Zoek het bot” (of wat hij, zij weet)
- Herhaal het commando verschillende keren
…
- Weer na 5-10 seconden, ren je weg en ga je naar het speelgoed
Het werkte voor mij de derde keer! Ik dacht zelfs dat ze naar het eten ging omdat ze de keuken in rende, maar het bot lag op de tafel! Dat is waarom het super praktisch is.
Dit wordt, zoals altijd, gevolgd door een mooi gebaar, bijvoorbeeld door simpelweg in uw handen te klappen en uw hond te prijzen. Zoals bijna altijd, werk ik zonder snacks.
Veel beter dan veel eten, alleen voor het al-natuurlijke speelinstinct!
“Leren” “Plaats
Maar er was een kleine, lieve omkoping in de vorm van een traktatie bij het leren van “Plaats”. Zoals altijd is het belangrijk om rustig voor uw hond te gaan staan of te knielen en het commando verschillende keren te herhalen. U kunt uw hond ook zachtjes helpen door een beetje op zijn achterwerk te duwen, zodat hij begrijpt wat u wilt dat hij doet. Door het tussendoortje leert hij of zij heel snel dat deze actie de moeite waard is.
Leer “Plaats” (met traktatie), checklist in 3 stappen:
- Maak snack klaar, neem in de hand
- Meerdere keren plaats zeggen (herhaling is altijd belangrijk)
- Help een beetje de eerste keer, duw de billen naar beneden.
- Blijf consequent, alleen als je op je plaats bent, krijg je een traktatie.
Tip! Zorg er ook voor dat uw hond blijft zitten terwijl hij of zij de traktatie krijgt. Zo leert uw hond rustig te zijn en niet krampachtig heen en weer te springen zodra er eten beschikbaar is.
Hondentrimsalon: bont, bont, bont!
Voor vachtverzorging & co., heb ik een extra gids voor u, met tips van de professionals, mijn hondentrimmer. Tip! Ik heb de vacht van mijn Pomeranian nooit super kort geknipt. Het ziet er schattig uit, maar bont is er niet voor niets en we moeten het niet zien als een “kapsel”. Daarom hebben we eigenlijk alleen maar “tip-trim”. Lees hier meer:
Deel 1: De eerste weken met een Dwergkeeshond
Van kleine puppy tot volgroeide dwerg Spitz. In deel 1 nam ik jullie al mee in de (voor mij) nieuwe wereld van de honden. Deel 1 ging vooral over de eerste dagen en weken, de basisuitrusting voor puppies en nog veel meer. Lees hier alles over onze eerste weken samen: