Comfortabele en modieuze nachtkleding voor een gezonde en ontspannen slaap: tips over pasvorm, stoffen & co.

Een verkwikkende slaap is goed voor onze gezondheid en helpt ons om te gaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. Er zijn veel tips voor een goede nachtrust, maar het onderwerp nachtkleding komt zelden aan bod, ook al draagt een gezellige pyjama bij tot het welzijn, wat een belangrijke factor is voor een goede slaap. Bovendien dragen we op vrije dagen ook nachtkleding om te ontbijten en tv te kijken. Daarom moeten ze comfortabel en gezellig zijn. Maar waar moet je op letten?

Goede nachtkledij en wat het verschil maakt: Ademend & Absorberend

Sommigen slapen diep en gezond als een rots, anderen worden wakker bij de geringste verstoring. Tijdens de slaap neemt ook de bloedsomloop toe, komt er een grotere hoeveelheid zweet vrij en bewegen we verrassend vaak. Dus of het nu een pyjama of een nachtjapon is, nachtkleding mag niet beperkend of oncomfortabel zijn. Potentieel schadelijke kleurstoffen worden ook meer geabsorbeerd door de verhoogde bloedstroom en het zweten.

Het is belangrijk dat uw nachthemd of pyjama ademend en absorberend is.

De slaapkledij moet dus steeds comfortabel en onschadelijk zijn vanuit gezondheidsoogpunt. Dit betekent dat ze niet te strak of zelfs beperkend mogen zijn. Bovendien moet worden gekozen voor natuurlijke of praktische synthetische materialen. Want het is belangrijk dat uw nachthemd of pyjama ademend en absorberend is. Deze eigenschappen zorgen voor een hoog niveau van comfort en dragen derhalve bij tot de zogenaamde slaaphygiëne.

Tips voor het kopen van nachtkleding: Elegant negligé & comfortabel pyjamasetje

Bij de keuze van pyjama’s en dergelijke moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Er zijn nu veel pyjama’s met verschillende pasvormen en pasvormen, en van verschillende materialen gemaakt. De keuze aan nachtkleding in termen van kleuren, motieven en speciale details is ook enorm. Een breed scala aan knusse nachtkleding is online verkrijgbaar bij Hunkemöller. U vindt er niet alleen gezellige pyjama’s voor de herfst en de winter, maar ook veel schattige modellen voor de periode vóór Kerstmis.

Overzicht van de belangrijkste criteria: Materiaal, stijl & co.

Naast verschillende lengtes en materialen voor verschillende seizoenen, vindt u hier ook een breed scala aan verschillende stijlen. Knus, comfortabel en lang voor de winter gemaakt van zacht en verwarmend badstof? Of geeft u de voorkeur aan een luchtig en verleidelijk negligé voor de zomer?

Reeds hier kunnen twee doorslaggevende criteria voor de selectie worden gevonden. De criteria in hun geheel zijn:

  • Materiaal
  • Stijl
  • Fit
  • Details

Natuurlijke materialen voor knusse nachtkleding: katoen, zijde & merinowol

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen natuurlijke vezels en kunstvezels. Natuurlijke vezels omvatten:

Katoen

Flanel, jersey, badstof – al deze stoffen hebben een gemeenschappelijke basis: katoen. Het kan grote hoeveelheden vocht opnemen, kan afhankelijk van de verwerking bij hoge temperaturen worden gereinigd en is vriendelijk voor de huid. Een mogelijk nadeel echter, vooral bij dikker textiel van dit materiaal, is dat het langer duurt om het te drogen.

Zijde

Zijde is een weldaad voor de huid, vooral in de zomer. Het is glad, licht, luchtig en voert snel vocht af. Bovendien droogt het in korte tijd en is het ook geschikt voor huidziekten zoals neurodermitis.

Merino wol

Dit natuurlijke materiaal is zeer zacht en heeft een temperatuurregulerende werking. Dit betekent dat het een verkoelend effect heeft in de zomer en een verwarmend effect in de winter. Het draagcomfort is dan ook zeer hoog.

Nachtjaponnen gemaakt van synthetische stoffen: Fleece, polyamide en polyester

Synthetische vezels hebben andere voordelen dan natuurlijke materialen. Je vindt ze meestal gemengd met katoen in je nachtkleding. De meest populaire synthetische stoffen zijn:

Fleece

Fleece of microfleece is warm, zacht en nodigt uit tot knusheid, omdat het door het ruwe oppervlak een zacht oppervlak heeft. Door zijn lage dichtheid en hoge luchtgehalte droogt het snel en is het duurzaam. Het isoleert en verwarmt, daarom is het vooral populair in de winter.

Polyamide

Dit synthetische textiel is bijzonder elastisch en is door zijn korte droogtijden geschikt voor iedereen die snel en hevig zweet. Hij is ook scheurvast, duurzaam en overtuigt door zijn grote elasticiteit – perfect om ‘s nachts in bed rond te rollen.

Polyacryl

Dit materiaal ondersteunt een gezond en aangenaam slaapklimaat en kan daardoor het comfort aanzienlijk verhogen. De wolachtige consistentie houdt u warm en voelt zacht en licht aan op de huid. Meestal vindt u polyacryl vermengd met wol of katoen in uw pyjama. Waarom? De natuurlijke vezels worden minder mat door het gebruik van polyacryl.

Polyester

Dit wordt zeer vaak gebruikt voor nachtkleding omdat polyester elastisch en ademend is. Pyjama’s en nachthemden van dit materiaal bieden dan ook een hoog slaapcomfort.

Synthetische weefsels hebben het voordeel dat ze zeer snel drogen en dus na het wassen in korte tijd weer beschikbaar zijn, maar ook het vocht afvoeren dat tijdens de nacht via de huid wordt afgegeven.

Combineer nachtjapon en bedlinnen correct

In principe kunt u alle materialen met elkaar combineren. Slechts twee punten zijn belangrijk. In de eerste plaats moeten gladde en gevoelige stoffen niet samen met ruw textiel worden gebruikt. Hierdoor kan de gladde stof te lijden krijgen en ook ruw worden.

Anderzijds is nachtkleding van satijn of zijde problematisch in combinatie met beddengoed van dezelfde materialen. Door de zeer gladde en glibberige stoffen kunnen ze letterlijk van elkaar afglijden en zo de nachtrust verstoren.

Stijl

Hier is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak en individuele voorkeuren. Slechts in de tweede plaats spelen ook het seizoen en het materiaal van het beddengoed een belangrijke rol. Mensen die snel zweten voelen zich meestal prettig in lichtere en kortere nachtkleding, zelfs in de winter. Als u daarentegen gemakkelijk bevriest en uw pyjama bijvoorbeeld niet alleen in het weekend naar bed draagt, voelt u zich misschien beter in een lange pyjama.

Fit

Nachtkleding mag de verzorging niet belemmeren en de bewegingsvrijheid niet beperken. Een losse pasvorm en elastische manchetten zijn hiervoor ideale voorwaarden. Want deze zorgen ervoor dat pyjama’s of nachtjaponnen optimaal passen en een gezonde, maar ook rustgevende slaap mogelijk maken.

Details en sluitingen

Decoratieve details, maar ook sluitingen zoals strikken, kralen, knopen en ritssluitingen, haken, gespen en plastic clips kunnen niet alleen ontsierende drukpunten creëren. Ze kunnen ook je slaap verstoren.

Zelfs bij verleidelijke nachtkleding moet er dus op worden gelet dat er geen details of harde sluitingen zijn. Zachte stoffen en patronen en verschillende materialen zijn ideaal als decoratieve elementen.

Slaaphygiëne: nachtkleding wassen en verzorgen

Het niet te verwaarlozen zweten tijdens de slaap kan ertoe leiden dat de nachtkleding ‘s morgens op zijn minst licht vochtig is, zelfs met sneldrogende materialen. Dit betekent dat het niet ideaal is om ze bijvoorbeeld onder het dekbed te leggen. Het is beter om ze op te hangen om te drogen.

Hoe vaak nachtjaponnen of pyjama’s moeten worden gewassen, hangt af van verschillende factoren.

  • Douche of bad: Als u ‘s avonds een douche neemt of een bad neemt voordat u naar bed gaat, hoeft u uw nachtkleding meestal minder vaak te wassen. Eén of twee keer per week verschonen is meestal voldoende.
  • Zweet en verzorging: Hoeveel u zweet, bepaalt hoe vaak u moet wassen. Als u veel zweet, moet u uw nachtkleding om de één tot drie dagen verschonen en schoonmaken. Smeer je dikke crème of olie voor je naar bed gaat? Ook resten van verzorgingsproducten kunnen op het textiel worden aangetroffen. Na verloop van tijd kunnen deze resten leiden tot verharding en nare geurtjes of de vezels beschadigen.
  • Wasverzachter: Hoewel wasverzachter een aangename geur heeft, kan het textiel er op den duur dof uit gaan zien. Intense aroma’s kunnen ook de slaap verstoren.

In ieder geval is het belangrijk de nachtkleding te reinigen volgens de instructies van de fabrikant om beschadiging van de materialen te voorkomen.