Vakantie in Berlijn: Bezienswaardigheden, verblijf, eten – Een weekend in Berlijn

Vakantie Berlijn – Voor een weekend of een verlengde week in de zomer is Berlijn altijd een reis waard. Miljoenen toeristen komen elk jaar naar de stad en genieten van het feestleven, het stadscentrum, maar ook van de zeer individuele wijken en hun geheel eigen charme. Hier vindt u alles wat u moet weten voor uw volgende bezoek aan Berlijn. Bezienswaardigheden, tips voor de populairste wijken en natuurlijk het lekkerste eten! Berlijn heeft vele hoogtepunten. Als hoofdstad is zij niet alleen bekend bij internationale toeristen, maar ook bij concerten en evenementen. Er is de modeweek, maar ook wereldwijd populaire fotomotieven zoals de East Side Gallery. Hier vind je Berlijnse originelen, artiesten van over de hele wereld, acteurs en natuurlijk hipsters.

Reizen naar Berlijn: Mini tour door Berlijn

De hoofdstad van Duitsland met 3,7 miljoen inwoners is in alle opzichten een adembenemende stad. Of u nu gaat winkelen op de Kurfürstendamm, een bezoek brengt aan de Brandenburger Tor of de geschiedenis gaat bekijken in de vele musea van Berlijn. Ook de historische waarde is onovertroffen. De Holocaust Memorial herdenkt de miljoenen Joden die zijn omgekomen in de Reichskristallnacht, de concentratiekampen en de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Checkpoint Charlie, op zijn beurt, vertegenwoordigt de Koude Oorlog, het toneel van de tankconfrontatie.

De East Side Gallery vertelt zijn eigen verhalen en voortdurende bezorgdheid met zijn individuele beelden. Berlijn heeft echt alles! En wat doe je als je echt honger krijgt? Probeer een typische currywurst bij de snackbar op de hoek. Niet voor niets heeft Berlijn een record gevestigd met 70 miljoen mensen die er elk jaar een currywurst eten.

Populaire wijken

De meest populaire wijken in Berlijn zijn momenteel:

  1. Centrum Berlijn
  2. Prenzlauer Berg
  3. Kreuzberg
  4. Friedrichshain
  5. Neukölln

Berlin Mitte: Miljoenen toeristen

Als u in Berlijn aankomt, zult u zeker aangetrokken worden door Berlin Mitte. Hier bevindt zich het hoofdstation en de meeste routes vanaf de luchthavens leiden hierheen. Zoals in elke internationale metropool, is Berlin Mitte een geweldige plek om te winkelen. Van KaDeWe tot de Mall of Berlin, luxe en souvenirs zijn op elke hoek te vinden. En wat ook niet mag ontbreken: de currywurst, natuurlijk!

Ik neem u zo dadelijk mee op een kleine rondleiding door Berlin Mitte, maar eerst een korte blik op de populairste wijken buiten Mitte. Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Friedrichshain en Neukölln

Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Friedrichshain en Neukölln: Het echte leven

Als u het echte Berlijn wilt ervaren, moet u niet per se uw tijd verspillen in Berlin Mitte, maar de omliggende wijken verkennen. Prenzlauer Berg zou op uw bucketlist moeten staan, evenals de aangrenzende wijken Friedrichshain, Kreuzberg en Neukölln. Tip. Schöneberg heeft ook gezellige hoekjes waar je heerlijk kunt chillen.

Hier ziet u de S-Bahn naar de Warschauer Strasse, een van de populairste hoeken van Berlijn en de overgang van Friedrichshain naar Kreuzberg.

Weekendje weg en korte vakantie

Heel vaak gaan mensen op weekendtrip of korte vakantie wanneer zij Berlijn willen bezoeken. Maar hoe krijg je het voor elkaar om een stad van 891,8 km² in een paar dagen helemaal te bezoeken? Bovendien is de geografische ligging van de afzonderlijke bezienswaardigheden nogal onhandig. Het is dus niet echt gemakkelijk om de beste te kiezen. Berlijn is niet alleen een cultuurstad, maar heeft ook veel gedenktekens, monumenten en musea te bieden, vooral als het om geschiedenis gaat. En het voordeel van een vakantie in Duitsland is dat je meestal geen lange reis hoeft te maken.

Vooral op de eerste dag kun je je in Berlijn verloren voelen. Daarom is het eerste wat je moet doen, de omgeving verkennen.

Dag 1: Geschiedenis, architectuur en het Reichstaggebouw

Je kunt de geschiedenis letterlijk voelen op plaatsen als Checkpoint Charlie, dat destijds diende als grensovergang van West- naar Oost-Berlijn. Een grote poster met een officier in fatigues hangt naast vermomde soldaten met Amerikaanse vlaggen. In oktober 1961 stonden Amerikaanse en Sovjettanks tegenover elkaar met echte munitie. Binnen een maand werd de grensovergang het toneel van tankconfrontaties voor leden van de Amerikaanse, Britse en Franse strijdkrachten voor hun reis naar Oost-Berlijn.

Een bezoek aan het Reichstaggebouw en de Brandenburger Tor mag u niet missen. Als je geluk hebt, kom je Angela Merkel tegen, maar het is alleen al de moeite waard voor het indrukwekkende uitzicht vanuit de glazen koepel. Van daaruit heb je een wijds, prachtig uitzicht over heel Berlijn. De Brandenburger Tor springt direct in het oog vanaf de top. Met zijn imposante hoogte van 26 meter is het 200 jaar oude gebouw meer dan alleen een bezienswaardigheid. Het is het herkenningspunt van de stad en het symbool van de hereniging.

Tips voor uw eerste dag in Berlijn:

  1. Checkpoint Charlie
  2. Reichstag gebouw
  3. Brandenburger Tor

Dag 2: East Side Gallery – De muur, kunst en Instagram motief

Voor de kunstminnende toeristen is de East Side Gallery natuurlijk een aanrader. 1,3 kilometer vol kunst en geschiedenis. Na de val van de Muur hebben 118 kunstenaars uit 21 landen de East Side Gallery beschilderd. “Mijn God, help me deze dodelijke liefde te overleven” – Dimitrji Vrubel’s Broerzoen is nog steeds het beroemdste schilderij aan de muur. Het motief van Leonid Brezjnev en Erich Honecker is te vinden op vele ansichtkaarten, souvenirs en magneten. Daarom werd in 1991 besloten de muur onder monumentenzorg te plaatsen en tegenwoordig worden oude schilderingen alleen nog gerestaureerd om de geschiedenis levend te houden.

Tips voor uw tweede dag in Berlijn:

  • East Side Gallery

Checklist voor de belangrijkste plaatsen voor toeristen

Heb je meer dan een weekend om de stad te verkennen? Dan moet je zeker meer van de top bezienswaardigheden in Berlijn bekijken. Iedereen kent natuurlijk Brandenburg en Alexanderplatz, maar heeft u er ooit aan gedacht het museumeiland te bezoeken of te winkelen in de luxe boetieks op de Kurfürstendamm?

Hier vindt u meer bezienswaardigheden in Berlijn:

  1. Brandenburger Tor
  2. Checkpoint Charlie
  3. Alexanderplatz
  4. Holocaust Herdenking
  5. Televisietoren Berlijn
  6. Reichstag
  7. East Side Gallery
  8. Potsdamerplein
  9. Berlijn Kathedraal
  10. Museum Eiland
  11. Kurfürstendamm
  12. Charlottenburg Palace

Kaart: Berlijn

De Duitse hoofdstad met meer dan 3 miljoen inwoners – je kunt hier gemakkelijk verdwalen bij je eerste, tweede en zelfs derde bezoek. Om u een idee te geven van de stad, is hier een kaart van Berlijn.

Accommodatie: Hotel, vakantiewoning en camping

Geschikte accommodatie is het allerbelangrijkste. Veel toeristen weten niet goed welke accommodatie bij hen past. Berlijn als metropool heeft vele hotels, hostels en motels. Direct in het stadscentrum, dicht bij de bezienswaardigheden, winkelen op de Kurfürstendamm of dicht bij de Alexanderplatz om ‘s avonds uit te kunnen gaan. Waarom zou u voor kamperen kiezen? Het is simpel! Voor een langer verblijf met het gezin is het de moeite waard om in de buurt van de Wannsee te verblijven. Wordt het weer 30 graden in de zomer? U kunt afkoelen, naar het strand gaan en plezier maken tegelijk.

Wij hebben de voor- en nadelen van kamperen en hotels voor u op een rijtje gezet:

Luxe hotel, hotel of vakantiewoning

Ben je op zoek naar een koopje met je beste vriend? Een weekendje weg met de bus en de trein – dan zijn hotels en hostels bijzonder geschikt. Hostels zijn de perfecte accommodatie voor rugzaktoeristen, avonturiers en spontane reizigers.

Lieflijk ingerichte jeugdherbergen met een heerlijk ontbijt voor een redelijke prijs, en allemaal in het centrum van de stad. Berlijn heeft er genoeg! Natuurlijk, voor wie luxe en comfort niet wil missen, is er alles van luxehotels tot hotels met 3, 2 en 1 ster(ren).

5-sterrenhotels hebben een conciërge en een bellboy, portier of parkeerservice. Meertalige receptionisten staan de klok rond voor u klaar. En niet te vergeten: 24-uurs roomservice voor eten en drinken en een avond turndown service, waarbij de kamer weer wordt opgeruimd en klaargemaakt voor de nacht. De standaard 3-sterrenhotels voldoen niettemin aan de hogere eisen. Ze zijn uitgerust met een kapspiegel en opbergruimte voor koffers, een naaikit en schoenpoetsspullen zijn beschikbaar, wassen en strijken van de was van de gasten is mogelijk. Maar vergeet niet: Glamping combineert luxe met kamperen, dus spa’s en 5 sterren zijn er niet alleen in hotels,

Voordeel:

  • Geen stress bij het boeken van een vakantie
  • Transfer naar het hotel inbegrepen in de prijs
  • Volledig verzorgd door het personeel
  • Ideaal voor wie niet graag kookt
  • Anderen doen de schoonmaak

Nadelen:

  • Aanzienlijk hogere prijs
  • Extra bijbetalingen voor internet, parkeren, enz.
  • Vaste locatie, geen spontaniteit
  • Meestal geen wassen, koken enz. mogelijk

Kamperen bij de Wannsee

Berlijn heeft meer te bieden dan de gebruikelijke citytrip met bezienswaardigheden, hotels en de curryworstkraam naast de deur. Berlijn en omgeving hebben prachtige plekjes in de natuur, uitgestrekte meren en de perfecte camping op maat voor u. Een kampvuur met vrienden terwijl je naar de zonsondergang kijkt.

Campings mogen niet worden onderschat. Uitgerust met nieuwe sanitaire voorzieningen zijn de meeste campings bijna op hotelniveau. In de zomermaanden is de biertuin van de camping open en is er een speeltuin voor de kinderen. Bovendien ligt een bushalte op slechts 5 minuten lopen, zodat u in een rondrit de bezienswaardigheden van de stad kunt bezoeken. Als u geïnteresseerd bent in kamperen, lees dan hier meer over accessoires en kampeeraccessoires.

Voordelen:

  • Midden in de natuur
  • Goedkoper alternatief voor hotel
  • Aangenamer voor kinderen en viervoeters (niemand klaagt over het lawaai)
  • Vrijheid: niet gebonden aan plaats en tijd
  • Meer sociale interactie met andere gezinnen, kampeerders

Nadelen:

  • Toilet- en douchevoorzieningen
  • Ongedierte
  • Geen 100% ontspanning zoals in een hotel; boodschappen doen, koken, wassen onder moeilijkere omstandigheden
  • Zeer populaire campings: overbevolkt, niet rustig, vervelende buren

Plezier met je geliefden in de natuur. Kampeeraccessoires van Campwerk.

Eten in Berlijn

De meeste mensen komen zeer hongerig in Berlijn aan na een lange treinreis of een vlucht. Wat zijn de lokale specialiteiten die u zeker moet proberen en die u ook snel op het station of de luchthaven kunt oppeuzelen? Hier zijn de top 3 Berlijnse originelen.

Specialiteiten: curryworst, pannenkoeken en varkenspootjes

Currywurst, gezouten varkensknokkel met erwtenpuree, zuurkool – de Berlijnse keuken is soms moeilijk om aan te wennen, soms super populair in andere delen van Duitsland. De West-Duitsers zijn dol op hun “Berliner” of “Krapfen”, maar wie in de bakkerij een Berliner bestelt, wordt met grote verbazing of afschuw bekeken. Kannibalisme? Nee, de beroemde Berliner met jamvulling en poedersuiker wordt hier een “pannenkoek” genoemd. Als u op zoek bent naar gewone pannenkoeken, vindt u ze onder de naam “pannenkoek”. Eisbein (varkensknokkel) is een zacht gekookt varkenszwoerd dat traditioneel wordt geserveerd met erwtenpuree en zuurkool. Dit Berlijnse hoofdgerecht is vooral te vinden in restaurants in Oud-Berlijn.

Berlijn – De geboorteplaats van de Currywurst

Laten we overgaan tot het hoogtepunt van de Berlijnse keuken – de currywurst. Geen ander onderwerp stimuleert de discussie tussen West en Oost zozeer als de vraag naar de uitvinding van de currywurst. Uwe Timm’s novelle “De ontdekking van de currywurst” gaat over een fictief persoon die in 1947 op de Großneumarkt in Hamburg de eerste currywurst zou hebben geserveerd. De fictieve persoon, Lena Brücker, werd de vertegenwoordiger van de talrijke snackbarvrouwen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de naoorlogse wederopbouw.

Niettemin houden de Berlijners vol dat Herta Heuwer op 4 september 1949 in haar snackbar op de hoek van de Kant-/Kaiser-Friedrich-Straße in Berlijn-Charlottenburg gebakken gekookte worst aanbood met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, Worcestershiresaus en andere ingrediënten. Pas 10 jaar later, op 21 januari 1959, vroeg zij octrooi aan op haar speciale sausmengsel onder de naam “Chillup”. Tegenwoordig is er een gedenkplaat ter ere van Herta te vinden in de Kaiser-Friedrich-Straße in Berlijn-Charlottenburg.

  • Uwe Timm’s novelle “De ontdekking van de currywurst” – Hamburg als geboorteplaats
  • Currywurst uitgevonden door Herta Heuwer op 4 september 1949 – Berlijn als geboorteplaats

Voor wie nog niet genoeg heeft van de heerlijke currywurst, is een uitstapje naar het Currywurst Museum (adres en routebeschrijving: Schützenstraße 70, 10117 Berlijn) een goed idee! En met een currywurst en frietjes kun je ook bijna elk kind inspireren – je hoeft dus niet lang te zoeken naar iets wat ook de kleintjes lekker vinden. Ga je binnenkort op vakantie met het gezin? Lees hier alles over vakanties met kinderen.

Voedselgids! Niet te missen

Weer: Berlijn

De hoofdstad van Duitsland ligt in een gematigde overgangszone tussen maritiem en continentaal. Berlijn is een van de warmste steden van Duitsland met een gemiddelde jaartemperatuur van 13,1 graden. In de zomer is de hoogste gemiddelde temperatuur 23 graden en ook de nachten zijn aangenaam.

V&A: Berlijn

Alvorens een reis naar de gewenste vakantiebestemming te plannen, zijn er heel wat vragen die beantwoord moeten worden. “Waar ligt de stad?” of “Hoeveel wijken zijn er?” zijn belangrijke onderdelen van de planning. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Waarom is Berlijn de hoofdstad geworden?

Sinds 25 jaar is de hoofdstad van Duitsland weer Berlijn – de grootste stad van het land. Daarvoor was het een beetje ingewikkeld. .. Ook omdat Berlijn voor de deling van Duitsland lange tijd de hoofdstad was. In 1999 verhuisden het parlement en de regering van Bonn naar Berlijn.

Waarom heet het Berlijn?

De plaats in het moeras- Zoals vele typische namen uit Oost-Duitsland vindt Berlijn zijn oorsprong in de Slavische taal, meer bepaald in het Oud-Pools. Volgens deze opvatting is de naam Berlijn samengesteld uit het woord “brl” voor moeras of moeras en de voor plaatsnamen typische uitgang “in”. Berlijn is dus, naar zijn naam, de plaats in het moeras.

Hoeveel districten zijn er in Berlijn?

De huidige bestuurlijke indeling van Berlijn bestaat sinds 1 januari 2001, toen Berlijn bij een bestuurlijke hervorming werd verdeeld in twaalf districten, die de functie van bestuursdistrict hebben en het onderste deel vormen van het tweelaagse openbaar bestuur.

Waar is het gevaarlijk in Berlijn?

De politie classificeert op dit moment negen plaatsen als door misdaad geteisterd: Alexanderplatz, Leopoldplatz, Schöneberg-Nord (in het gebied van Nollendorfplatz en delen van de Regenbogenkiez), Görlitzer Park, Warschauer Brücke, Kottbusser Tor (zie hieronder), delen van de Hermannstraße, Hermannplatz en een klein gebied van de Rigaer Straße.

Hoe heette Berlijn vroeger?

Een van de twee, Cölln genaamd, werd voor het eerst genoemd in een document uit 1237; dit jaar wordt beschouwd als het oprichtingsjaar van de stad. De andere nederzetting gaf de stad op den duur zijn naam: Berlijn. Eerste gedocumenteerde vermelding: 1244.

Wanneer werd de stad Berlijn gesticht?

De stichting van de stad Berlijn- In 1237 werd Cölln gesticht aan de Spree. Zeven jaar later, op 26 januari 1244, werd Berlijn voor het eerst in een document genoemd. In 1307 werden deze twee steden verenigd; de stichtingsdatum van Berlijn wordt daarom beschouwd als 28 oktober 1237.

Wat zijn de namen van de twee rivieren in Berlijn?

Er zijn ook verschillende rivieren in Berlijn. De bekendste rivier is waarschijnlijk de Spree, die door het centrum van Berlijn stroomt. Maar velen kunnen ook de Havel met het Pfaueninsel (Pauweneiland) en de Dahme tot de Berlijnse rivieren rekenen.

Waarom is Berlijn gescheiden?

Berlijn werd voortaan verdeeld in Oost-Berlijn en West-Berlijn. Omdat veel burgers in de DDR ontevreden waren over de manier waarop de regering de zaken bestuurde, wilden zij naar West-Duitsland verhuizen. Om hen daarvan te weerhouden, besloten de politici van de DDR vanaf 1961 de Berlijnse Muur te bouwen.