Top video’s van Chanel – modeshow hoogtepunten en backstage beelden

Chanel’s runway hoogtepunten – Knappe mannequins en weelderige jurken. De modeshows van Chanel laten niets te wensen over. Welke supermodellen lopen voor het mode-imperium op de landingsbanen van deze wereld. Hoe het er in het atelier van de modegigant aan toe gaat bij de voorbereiding van elke collectie en hoe creatief het luxemerk bibliotheken en treinstations voor zichzelf omtovert, zie je hier.

Chanel – Tijdloos elegante mode in de naam van vrouwelijke emancipatie

De huidige modegigant werd in 1913 opgericht door Gabrielle ‘Coco’ Chanel. Op 30-jarige leeftijd opende de Franse vrouw van arme komaf haar eerste Chanel boetiek in Deauville, Frankrijk. Haar losse jurken en nogal comfortabele snitten werden aanvankelijk eerder afgewezen dan toegejuicht. Haar eenvoudige maar elegante ontwerpen waren atypisch voor de mode van 1910. De beroemde ‘Little Black Dress’ hielp het stijlicoon later aan internationaal succes. Sinds zijn doorbraak wordt het merk ook geroemd om zijn gewatteerde lederen handtassen met doorstiksels en metalen schakelkettingen. Het parfum Chanel No. 5 is ook een van de absolute must-haves van elke Chanel fan.

Maanachtige en gedurfde mode voor de winter

Ondanks weer en wind, hebben de winter outfits altijd leren laarzen met hoge hakken. Uitgebreide kapsels zijn ook niet nodig in de winter. In tegenstelling tot de kapsels in de zomer wordt het haar hier slechts in een eenvoudige vlecht vastgebonden of eenvoudig naar achteren opengekamd.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Elegante jurken en klassieke accessoires

Voor Virginie Viard is de spiegeltrap het uitgangspunt van elke collectie. In de afgelopen 30 jaar, zo legt het huis van Chanel uit, is het altijd Virginie Viard geweest die nauw heeft samengewerkt met de Métiers d’Art Ateliers, door er onderzoek naar te doen en mee te experimenteren. Zij opent haar eerste Métiers d’Art-collectie als opvolgster van Karl Lagerfeld met zwarte mantels van zacht kasjmier bouclé, versierd met chiffonlinten geborduurd met goudkleurige kralen en pailletten.

Herfstcollectie met koele tinten en nonchalante snits

In de stijl van de film “The Does” uit 1968 van de Franse regisseur Claude Chabrol, liepen de vrouwelijke modellen samen over de catwalk en babbelden ze als vertrouwelingen bij de eerste oogopslag. De modellen droegen stijlvolle zwarte leren laarzen met een retro-look en een klokvormige brandewijnkraag in het midden van de kuit, die het leitmotiv van de collectie werd.

Spannende en innovatieve outfits in een rustige omgeving

Voor haar haute couture debuut koos Virginie Viard het decor van een bibliotheek. Deze werd geïnspireerd door de bibliotheek in Gabrielle Chanels dagflat aan de Rue Cambon (de legendarische ontwerpster sliep in het Ritz ernaast) met zijn chique boekbanden in pracht en kastanjekleuren, en door Galignani, de legendarische boekhandel aan de Rue de Rivoli die bibliofiel Karl Lagerfeld tot zijn belangrijkste klanten mocht rekenen.

Emotionele show ter nagedachtenis van Karl Lagerfeld

In een sombere maar serene show waarin luchtigheid en inhoud, schouderophalende elegantie en ongebreidelde vreugde samenkwamen, werd het afscheid omlijst door het wonderbaarlijke talent van Karl Lagerfeld zoals hij het zich had voorgesteld. Hij nam ons mee naar een plek hoog in de bergen op een prachtige dag. Het was een besneeuwd toevluchtsoord – een stukje Chanel-hemel, van een afstand gezien, dat nauwelijks te verdragen was.

Delicate jurken en stijlvolle kapsels voor de zomer

Eén ding is bijzonder opvallend aan de zomercollecties. De collecties voor de warmere seizoenen bevatten meestal jurken in plaats van broeken of rokken. Zoals hierboven is beschreven, is het haar van de modellen in de zomer vaak meer gedrapeerd, gegeleerd of opgespoten.

Unieke prêt-à-porter op de daken van Parijs

Op het dak bij Chanel een stoet langbenige meisjes op platte hakken, in tweed speelpakjes, kleine zijden broeken, jurkjes van Garçonne en klokkende rokjes. Waar Lagerfeld misschien grappige accessoires met woordspelingen aantrok, was het Viard’s instinct om zich uit te kleden en de essentie van silhouet en tweed chanel texturen in een relateerbare context te benadrukken – tenslotte, wie zou zijn humor durven imiteren?

Haute Couture collectie van tegenstellingen: Moreel en sensueel tegelijk

Virginie Viard’s haute couture presentatie Chanel zag ons in de romantisch overwoekerde tuin van een klooster wonderbaarlijk gelegen in de koude onmetelijkheid van Parijs’ Grand Palais. In fantasievolle hervertellingen van haar autobiografie noemde Chanel de strenge en meedogenloze nonnen van het klooster “tantes”. Niettemin leerden deze maîtresses de jonge Chanel naaien, wat haar de middelen gaf om later een leven als onafhankelijke vrouw op te bouwen.

Exclusieve modeshow met adembenemend decor

De collectie werd beneden gepresenteerd in de grote, hoge ruimte van het Grand Palais. Hoewel er hier treinrails waren, was er geen trein, want wie kon de stomende treinen van John Galliano’s sensationele haute couture show voor Christian Dior in de herfst van 1998 overschaduwen. Viard veranderde de grote ruimte van het Grand Palais in een treinperron, het publiek zit verwachtingsvol op ouderwetse banken, en de bestaande Art Nouveau-architectuur van het gebouw roept met succes een treinstation van rond de eeuwwisseling op voor reuzen.

Chanel’s eerste zwempak debuteert in koninklijke tuin

Buiten het Grand Palais in het ijskoude Parijs sneeuwde het misschien, maar binnen nam Karl Lagerfeld ons mee naar een zonovergoten Italiaanse villa waar terracotta oleander-urnen een uitnodigend zwembad flankeerden en cipressen en palmbomen de zandpaden, stenen balustrades en een wenteltrap beschaduwden.

 

The ‘Making of’ Chanels – Van de studio naar de catwalk

Chanel in het bijzonder staat bekend om het meenemen van kijkers achter de schermen op YouTube. Of het nu gaat om de voorbereidingen voor de Fashion Week, de drukte achter de schermen kort voor de show begint of het maken van de nieuwste collecties. Er zijn ook imagofilms gemaakt door Karl Lagerfeld of films die het verhaal vertellen van Coco of Chanel. Met uitgebreide en emotionele stilistische middelen worden korte video’s van blockbusterkwaliteit gemaakt.

Creatief ontwerpproces met fijn vakmanschap

De herfst-wintercollectie 2019/20 van Virginie Viard toont de steeds vernieuwde creativiteit en unieke savoir-faire van de haute couture ateliers en métiers d’art van Chanel. Zie hoe het Huis van Chanel en haar naaisters en naaisters de handgemaakte kledingstukken maken.

Hectiek in de laatste minuten voor de show

Van backstage tot de show, een kijkje in de prêt-à-porter looks en accessoires voor lente en zomer 2020.