Solide huis: materialen, kosten, duur & voordelen van het bouwen van uw droomhuis
Massief huis – U wilt eindelijk geld investeren in uw eerste huis en een huis kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Massief of geprefabriceerd huis, twee-onder-een-kap of een rijtjeshuis? Talrijke factoren zoals kosten, duur van de bouw of materialen spelen hierbij een rol en bepalen de voor- en nadelen van een woningtype. Wij informeren u over alles wat er te weten valt over een solide huis, zodat u de juiste keuze maakt voor uw eerste huis! Kenmerken, constructiemethoden en voor- en nadelen van een massief huis worden hier uitgelegd. We zullen het bijvoorbeeld hebben over levensduur en kosten. Ontdek alles wat je moet weten over een solide huis!
Wat is een solide huis? Kenmerken, duurzaamheid en constructie
Een massief huis is de bouwwijze van een huis waarbij een huis volgens het plan van een architect wordt gebouwd met gebruikmaking van massieve bouwmaterialen. Hier wordt elk huis uniek door de individuele wensen van de betreffende bouwer.
Het tegenovergestelde van een massief huis is een geprefabriceerd huis: In een geprefabriceerd huis wordt het huis gebouwd volgens het modulaire principe en bestaat het uit een houten constructie. Het huis wordt steen voor steen gebouwd. De bouwmaterialen worden geleverd op de bouwplaats, waar ze door gespecialiseerde bedrijven worden geassembleerd tot een afgewerkt huis. De voor de muren en vloeren gebruikte bouwmaterialen zijn cellenbeton, kalkzandsteen of geitenstenen. De trap- en dakconstructie daarentegen is meestal van hout.
Een huis van dit ontwerp heeft een gemiddelde levensduur van 100-120 jaar en wordt beschouwd als de oudste van de twee bouwvarianten. Wat de prijs betreft, bedraagt de gemiddelde prijs voor een vierkante meter van een nieuw gebouw 1.300 euro. voor de zuivere bouwkosten zonder de grond. Er is hier geen limiet voor de bovengrens van de prijs.
Tip! Wilt u meer weten over de risico’s en factoren die een rol spelen bij het bouwen van een huis? Kijk dan eens naar ons artikel over het bouwen van een woning! Hier vindt u video’s van experts die u tips en trucs geven en informatie over belangrijke onderwerpen zoals financiering, eigen vermogen & Co.
Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z
Kamerindeling: ruimte, ruimte & onbegrensde mogelijkheden
Aangezien u uw massief huis individueel kunt plannen, is de kamerindeling van uw huis volledig aan u. Of u nu een inloopkast wilt, een muziekkamer, een open keuken of een huis met een sauna – er zijn geen grenzen aan uw wensen.
Voor- en nadelen: Levensduur, individualiteit, kosten en Co.
Ook vandaag nog kiest het merendeel van de bouwers in Duitsland voor een onder architectuur gebouwde woning in solide constructie. In de volgende twee alinea’s zult u zien welke voor- en nadelen dit met zich meebrengt.
Voordelen: hoge duurzaamheid, individualiteit & eigen inbreng
Als u besluit een massief huis te bouwen, heeft dit verschillende voordelen ten opzichte van een geprefabriceerd huis.
Het grootste voordeel en de reden waarom de meeste bouwers voor een massief huis kiezen, is de grote mate van individualiteit die u wordt geboden. De grootte, de plattegrond, de materialen, de vorm en de inrichting van het huis kunnen naar believen worden gekozen.
De massieve bouwmethode beïnvloedt het binnenklimaat en de lucht- en vochtcirculatie in de ruimte door het materiaal (beton of steen). Verdere voordelen van het bouwmateriaal zijn een hoge geluids- en brandwerendheid.
Tot 100 à 120 jaar leven – dat is wat een solide huis u belooft. Gemiddeld kunnen er drie generaties in dit huis wonen. In tegenstelling tot een geprefabriceerd huis is het ook beter bestand tegen milieu-invloeden, zoals overstromingen of zware regenval.
Stevigheid loont niet alleen in termen van een lange levensduur, maar ook in termen van een eventuele latere verkoop: zelfs na enkele jaren of decennia kan met een massief huis een hogere prijs worden bereikt dan met een geprefabriceerd huis.
Een manier om kosten te besparen op een solide huis is om veel van het werk aan het huis zelf te doen. Vakmanschap kan dus de kosten van de ambachtslieden en ook de kosten van de bouwfinanciering drukken. Tot op zekere hoogte kan uw eigen werk ook als eigen vermogen worden opgevoerd.
- Hoge mate van individualiteit (omvang, plattegrond, materiaal, uitrusting)
- Beter binnenklimaat & lucht- en vochtcirculatie
- Hoge brand- en geluidsbescherming
- Hoge duurzaamheid
- Beschermd tegen milieu-invloeden (overstromingen, zware regenval)
- Hogere doorverkoopwaarde
- Eigen bijdrage
Bron: Massivhaus (Lukinski.de)
Nadelen: lange bouwtijd, vertragingen en hoge kosten
Ondanks alle voordelen heeft een solide huis ook negatieve aspecten. De financiering moet vóór de bouw worden verduidelijkt. Zo nodig kan bij kredietinstellingen een beroep worden gedaan op een eventueel subsidieprogramma. Aangezien de financiering van het nieuwe gebouw en de huur van de vorige woning parallel worden beheerd, zou dit een goede financiële oplossing kunnen zijn. Lange perioden van slecht weer kunnen vertragingen in de bouw veroorzaken. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat de wachttijd voor de woning langer wordt, maar het wordt ook een extra kostenfactor. In dit geval kan er over een lange periode sprake zijn van verbintenisrente.
Veel bouwers schrikken terug voor de bouw van een solide huis vanwege de lange bouwtijd die nodig is om het te voltooien. Deze bouwtijd wordt vaak verlengd door de lange droogtijden van de bouwelementen, waardoor de opleveringsdatum nog verder wordt uitgesteld. Sommige bouwfasen kunnen alleen afhankelijk van het weer worden voltooid, zoals werkzaamheden aan het dakgebinte van het huis.
Er zijn verschillende ambachtslieden nodig om een stevig huis te bouwen: Metselaars, dakwerkers, schilders en tegelzetters zijn nog maar het begin. Het coördineren van deze verschillende ambachtslieden kan uiterst moeilijk zijn. Bouwfouten en nalevingsproblemen kunnen zich gemakkelijk voordoen.
- Hoge investering
- Lange bouwtijd
- Vertraging van de bouw
- Weersafhankelijkheid
- Langere droogtijden
- Veel verschillende ambachten
Voor wie is een massief huis geschikt? Families, creatieve mensen & Co.
Voor wie is het solide huis geschikt? Dit solide huis is geschikt voor grote gezinnen, individualisten en mensen die hun huis willen gebruiken als investering in de toekomst. Wij laten u hier zien welke doelgroepen baat hebben bij welke aspecten van het solide huis.
Grote gezinnen: huis voor meerdere generaties
Een groot gezin zal een droomhuis vinden in een solide huis. Aangezien het huis een lange levensduur heeft, kan dit huis ook prachtig worden nagelaten aan toekomstige generaties.
Individualisten en creatieve mensen: huis naar uw wensen & behoeften
Is een solide huis de juiste keuze voor u? U bent de juiste kandidaat voor een solide huis als de persoon voor u een belangrijke rol speelt bij de bouw van uw huis. In plaats van een standaardhuis kan een huis worden gecreëerd volgens uw persoonlijke wensen en behoeften.
Bouwers die een eigendom als investering willen gebruiken
Aangezien een massief huis in een aanzienlijk duurder prijssegment ligt dan een geprefabriceerd huis, is een massief huis meer iets voor mensen met een hoog inkomen. Een solide huis is ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een investering en het huis later als investering willen gebruiken.
Het bouwen van het solide huis: wat, wanneer en hoe
Het bouwen van een solide huis kan op drie verschillende manieren: Via een ontwikkelaar, een hoofdaannemer of zelfstandig.
Het voordeel van bouwen via een projectontwikkelaar is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de coördinatie van de bouwwerkzaamheden, aangezien dit volledig door het bedrijf wordt gedaan. Na de voltooiing van de bouw, wordt het huis overgedragen aan u klaar om in te trekken.
Wanneer wordt gebouwd met een hoofdaannemer, wordt de coördinatie van de bouwplaats overgenomen door het bedrijf. De grond is echter meestal niet bij de dienst inbegrepen. Net als bij het bouwen met een projectontwikkelaar, heeft u ook een contactpersoon. Uw contactpersoon coördineert uw planning en zorgt ervoor dat de bouwwerkzaamheden correct worden uitgevoerd. Op die manier legt u de verantwoordelijkheid voor de bouw van het huis in handen van een derde.
De laatste optie is om de bouw in eigen handen te nemen en zelf de bouwwerkzaamheden en diverse benodigde vaklieden te coördineren. Vooral onervaren bouwers moeten weten dat zij hier voor een grote uitdaging staan, want het bouwen van een degelijk huis kan uiterst ingewikkeld en stressvol zijn. Daarom wordt zelfstandige woningbouw alleen aangeraden indien men reeds ervaring in de bouw heeft. Anders kunnen verkeerde beslissingen leiden tot een enorm verlies van geld.
- Projectontwikkelaar: Coördinatie wordt volledig overgenomen door het bedrijf, overdracht wanneer het huis klaar is om in te trekken, specifieke contactpersoon.
- Algemene aannemer: coördinatie van de bouwplaats, grond niet inbegrepen, specifieke contactpersoon
- Zelfstandig bouwen: volledige coördinatie op eigen verantwoordelijkheid, stress, ervaring vereist
Duur van de bouw van een massief huis: van de kelder tot het dak
Het bouwen van een solide huis kost tijd; wachttijden voor uitdrogen en doordrogen vertragen de tijd tot de volgende stap wordt genomen. Een andere bepalende factor is het weer. Gewoonlijk wordt de belangrijkste bouwfase naar de zomer verschoven, zodat het grootste deel van de bouw kan plaatsvinden bij warm weer en bij voorkeur zonder veel regen. De eerste stap in de bouw van een solide huis is het storten van de vloerplaat en de bouw van de kelder. De tweede stap is het bouwen van de muren en de tussenplafonds. Het dak en de binneninrichting zijn de laatste stap.
Juiste keuze van materialen: Beton, baksteen, kalkzandsteen
Bij een huis dat steen op steen is gebouwd, moet je kiezen tussen verschillende materialen. Baksteen wordt beschouwd als het klassieke bouwmateriaal en de oudste bouwsteen ter wereld. Het voordeel van dit bouwmateriaal is de goede warmte- en geluidsisolatie en de korte droogtijd. Een geringe vatbaarheid voor schimmel en een goede brandbescherming zijn andere positieve aspecten van de baksteen. Het is echter belangrijk op te merken dat bepaalde soorten baksteen niet geschikt zijn voor dragende muren.
Cellenbeton is overtuigend door zijn lichte gewicht met een hoog isolerend effect. Het biedt echter geen hoge mate van geluidsisolatie. Bovendien nemen de bakstenen gemakkelijk vocht op en vereisen zij een goede bescherming tegen milieu-invloeden.
Je bent goed beschermd tegen lawaai met zware kalkzandstenen. Bovendien is er de hoge druksterkte en de ongevoeligheid voor de effecten van het weer. Negatieve aspecten zijn de slechte warmte-isolatie en de tijdrovende verwerking.
Lichtgewicht blokken zijn een materiaalcombinatie die de voordelen van verschillende materialen combineert. Dit materiaal is gemaakt van cement met toegevoegd puimsteen of geëxpandeerd beton. Robuust en goede warmte- en geluidsisolatie – dat zijn de voordelen van lichtgewicht blokken. Het gebrek aan vorstbestendigheid vereist echter een aanvullende bescherming tegen de weersomstandigheden.
- Baksteen: goede warmte- en geluidsisolatie, weinig vatbaar voor schimmel, goede brandbeveiliging, niet geschikt voor dragende muren
- Cellenbeton: licht van gewicht, hoog isolerend effect, hoge geluidsisolatie, vereist bescherming tegen milieu-invloeden
- Kalkzandsteen: hoge druksterkte, ongevoelig voor weersinvloeden, slechte thermische isolatie, kostbare verwerking
- Lichtgewicht baksteen: robuust, goede warmte- en geluidsisolatie, mist vorstbestendigheid
Mengsel van geprefabriceerd huis en massief huis: Het geprefabriceerde massieve huis
Een alternatief voor het massieve huis is het geprefabriceerde massieve huis. Het geprefabriceerde massieve huis is een tussenvorm tussen het geprefabriceerde huis en het massieve huis. Een geprefabriceerd huis met een houten constructie kan uit een catalogus worden gekozen. Het huis wordt dan gebouwd door een bouwer met gebruikmaking van degelijke materialen. De kosten en de bouwtijd zijn echter gebaseerd op het massieve huis en niet op het geprefabriceerde huis.
Individuele inrichting naar uw smaak
Zo individueel als u uw huis van buiten kunt inrichten, kunt u ook het interieur aan uw individuele smaak aanpassen. Verschillende interieurstijlen wachten erop om ontdekt te worden en uw huis met leven te vullen. In onze Interior Brand Guide vindt u tal van luxemerken en hun homeware-collecties, zoals Dior Maison, Fendi of Armani Casa.
Ook spannend: onze artikelen over het thema kamerinrichting, en onze uitgebreide gids met de meest trendy interieurstijlen: Inrichtingsstijlen XXL.