Passiefhuis: duurzaam en energiezuinig wonen? Nieuwbouw, definitie, kosten en meer

Passiefhuis – Elektriciteit en verwarmingsenergie zijn de drijvende factoren achter de uitstoot van broeikasgassen in een land. Als u dit probleem persoonlijk wilt tegengaan, is het zinvol om na te denken over duurzaam leven. Vooral degenen die een huis willen kopen of bouwen, moeten zich informeren over duurzaamheid, toekomstperspectieven en subsidieprogramma’s. Passiefhuizen maken deel uit van de huizenprojecten die het probleem op een extremere manier aanpakken en die veel succes hebben. Bent u op zoek naar een energiezuinige woonvorm? Lees dan hier verder. Ook interessant over het onderwerp energie-efficiënte huisvesting: Lage-energie huis en nul-energie huis.

Definitie van passiefhuis: Wat wordt met dit type huis bedoeld?

Duurzame huisvestingsopties zijn onderverdeeld in verschillende huisvestingsopties. Een deel daarvan zijn nul-energiewoningen, lage-energiewoningen en ook passiefhuizen. In ons tijdschrift vindt u ook uitvoerige artikelen over andere opties, maar hier zullen we het voorlopig alleen over het passiefhuis hebben.

Een huis wordt een passiefhuis genoemd zodra het minder dan 15 kWh/m² per jaar nodig heeft. Deze waarde wordt bereikt door verschillende maatregelen bij de bouw van het huis. Ramen met meervoudige beglazing en hoogwaardige isolatie verminderen het transmissie-warmteverlies en beperken zo de verwarmingskosten tot een minimum.

Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z

Structuur en kamerindeling en energieverbruik

De warmteverliezen die in een passiefhuis optreden ten gevolge van transmissie en ventilatie proberen te worden gecompenseerd door de energie die wordt gewonnen uit fotovoltaïsche systemen op het dak van het huis. In ieder geval zijn energetisch voordelige installaties te verwachten. Deze vereisen regelmatig onderhoud. Dit is een kostenfactor op lange termijn waarmee rekening moet worden gehouden bij de bouw van een passiefhuis.

Passiefhuizen kunnen ook worden onderverdeeld in verschillende subklassen. Deze klassen beschrijven de energiebehoefte waaraan de installaties van het huis moeten voldoen om van het huis een passiefhuis te maken.

  • Passiefhuis Classic: 60 kWh/qma primair energieverbruik p.a.
  • Passiefhuis Plus: 45 kWh/m² primair energieverbruik per jaar + 60 kWh/m² energieproductie
  • Passiefhuis Premium: 30 kWh/m² primair energieverbruik per jaar + 120 kWh/m² energieproductie

Voor- en nadelen van een passiefhuis: kosten, ramen en co.

Het type woning moet zo luchtdicht mogelijk zijn om ventilatiewarmteverlies te voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door open ramen te vervangen door een ventilatiesysteem. Deze verandering brengt echter ook gevaren met zich mee die op het eerste gezicht niet onmiddellijk duidelijk zijn.

Voordelen: Bijkomende kosten en efficiëntie

Een passiefhuis heeft uiterst positieve effecten op uw leven en op het milieu, vooral op lange termijn. Toch kan de beslissing voor of tegen deze huisvestingsoptie moeilijk zijn. Wij hebben enkele voordelen die het passiefhuis met zich meebrengt voor u op een rijtje gezet:

  • Duurzaamheid
  • Lagere bijkomende kosten
  • Modern
  • Toekomstgericht

Nadelen: Ventilatie en kosten

Natuurlijk kan niet alles altijd positief zijn. Vooral bij de bouw van een huis doen zich problemen voor waarmee niet altijd van tevoren rekening is gehouden. Over de nadelen die een passiefhuis in de meeste gevallen met zich meebrengt, kunt u hier lezen:

  • Risico van schimmelvorming bij beschadigde ventilatie
  • Hogere bouwkosten
  • Onderhoudsvereisten

Bron: Passiefhuis (Lukinski.de)

Voor wie zijn passiefhuizen geschikt? Families, koppels & co.

Op zich zijn passiefhuizen een optie voor iedereen die zich kan voorstellen in een duurzaam huis te wonen. Men moet echter aan bepaalde eisen voldoen, zodat het moderne huis niet overweldigt.

Zo is het bijvoorbeeld een voordeel om een zekere geneigdheid tot duurzame energie te hebben. Met andere woorden, je moet je kunnen inlezen in de eenvoudige systemen om te begrijpen hoe je ze moet bedienen.

Wij willen hier ook van de gelegenheid gebruik maken om de vrees weg te nemen van mensen die vrezen dat een fotovoltaïsch systeem voor hen te veel zou kunnen zijn. Het gebruikersaanzicht van deze systemen is zo eenvoudig mogelijk gehouden om ze voor veel mensen toegankelijk te maken.

Natuurlijk kunnen de kleine computers worden aangesloten op de smartphone en kan men een live-verslag volgen over de installatie en de elektriciteitsproductie, en ook worden gewaarschuwd voor onregelmatigheden, maar dit is geen must. Uiteindelijk kan iedereen leren hoe de installaties van een passiefhuis te gebruiken.

Duurzaam leven: Energienormen, eisen en vergelijking

Wat betreft de eisen waaraan een huis moet voldoen om een passiefhuis genoemd te worden, hebben we in het vorige hoofdstuk al concretere uitspraken gedaan. Wij willen hier de verschillende opties vergelijken om u te helpen het juiste huis te vinden.

Passiefhuis vs. lage-energiehuis

Het lage-energiewoning is het voorstadium van het passiefhuis. Dit betekent dat bijvoorbeeld een lage-energiewoning aan dezelfde structurele eisen voldoet om het transmissie-warmteverlies te beperken, maar niet in staat is het energieverbruik zelf op te wekken.

Nul-energiehuis vs. passiefhuis

Een passiefhuis is als het ware de voorloper van een nul-energiehuis. Een nul-energiewoning kan de energiebehoefte die zich in de loop van het jaar voordoet volledig dekken en behoeft dus geen extra aankopen op het gebied van energie. Het is echter van belang hier te vermelden dat deze richtwaarden allemaal in zeer ruime zin moeten worden opgevat, vooral wat de aankoop van energie betreft, omdat de zelfvoorzienende woningen er, afhankelijk van het seizoen en de ligging, niet in slagen hun zelfvoorziening te handhaven en er lage bijkomende kosten worden gemaakt.

Passiefhuis: houten huis, geprefabriceerd huis en andere bouwopties

Goed nieuws voor alle fans van ongewone huizen: De term passiefhuis is geen gebouwtype, maar een energienorm waaraan moet worden voldaan, zodat er grenzen zijn aan de planningsvrijheid, maar desondanks zijn er energie-efficiënte huizen in vele soorten en vormen.

Wat nieuwbouw betreft, is bijna geen bouwstijl onbereikbaar. Het is echter mogelijk dat bepaalde ideeën om redenen van efficiëntie niet uitvoerbaar zijn. Men moet zich bewust zijn van deze beperkingen. Daarnaast zijn er houten huizen, geprefabriceerde huizen en nog veel meer, die allemaal aan de energienorm voldoen en snel en soms goedkoop uw droomhuis op uw terrein toveren.

Bouwen of kopen: Is een passiefhuis de moeite waard?

Zoals altijd is de beslissing of het om een nieuwbouw- of een nieuwbouwhuis gaat, afhankelijk van de situatie en het aanbod. Wat wel over passiefhuizen kan worden gezegd, is dat ze zeer toekomstgericht zijn. De regelgeving voor nieuwbouw en renovatie wordt steeds strenger, en natuurlijk wil de regering de klimaatdoelstellingen halen, waartoe ook duurzame huisvestingsmogelijkheden behoren.

Daarom is het raadzaam om bij het zoeken naar een woning de woningtypes niet te veronachtzamen. Maar het is natuurlijk niet nodig om direct voor zo’n extreme variant te kiezen. Er zijn ook lagere energienormen die al een extreme vooruitgang betekenen ten opzichte van oude gebouwen en ook gerenoveerde oude gebouwen. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillende KfW-efficiëntiehuizen in aanmerking worden genomen.

Waarop moet worden gelet bij de inrichting van een passiefhuis?

Naast andere factoren kan ook de inrichting van invloed zijn op de stookkosten, omdat meubilair warmte opslaat. Een lege kamer is dus moeilijker te verwarmen dan een gemeubileerde kamer van dezelfde grootte. Bovendien kunnen installaties zoals tapijten en gordijnen helpen de temperatuur in een kamer te regelen.

Als u nog op zoek bent naar inspiratie voor uw interieurinrichting, raden wij u aan een kijkje te nemen in onze rubriek Interieur / Woninginrichting. U vindt er ideeën voor alle kamers van uw huis en we hebben zelfs de juiste meubellabels voor de kinderkamer.

Tip! U kunt uw huis op veel verschillende manieren inrichten. Hier vindt u trendy stijlen voor de inrichting van uw huis: Inrichtingsstijlen XXL