Shabby Chic: Vintage meubels gepimpt – Deco, ideeën en tips voor de romantische shabby look in uw kamer

Shabby Chic inrichting – De Shabby Chic inrichtingsstijl is perfect onvolmaakt en vertaalt zich als “shabby chic”. Shabby Chic is echter allesbehalve shabby, maar helemaal trendy. De combinatie van gebruikte en nieuwe meubelen maakt elk Shabby Chic interieur individueel en uniek. Romantische meubels en decoratieve voorwerpen, felle kleuren en foto’s laten uw huis stralen in Shabby Chic. Ontdek hier hoe u deze stijl van inrichten in uw eigen vier muren kunt implementeren en wat Shabby Chic eigenlijk is! Terug naar het overzicht hier: Inrichtingsstijlen.

Shabby Chic: Meubels, Deco en Tips – Romantiek in Huis

Shabby chic is niet veel anders dan vintage/retro of landhuisstijl. Hier ligt de nadruk op oude meubels die worden overgeschilderd of nieuwe meubels die worden bijgesneden om oud te lijken. Meubelen van echt hout die van een nieuw verflaagje kunnen worden voorzien, zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Waarom zou je eigenaardigheden toevoegen aan nieuwe meubels? Als u Shabby Chic in uw interieur wilt doorvoeren, is dat precies wat u moet doen. Want de slijtage van de meubelen, de gebruikte look dus, is precies wat Shabby Chic zijn charme geeft.

Waar komt Shabby Chic vandaan: Oorsprong van de romantische inrichtingsstijl

De Shabby Chic stijl ontstond in de jaren 1980 in Groot-Brittannië en werd gebruikt om de flair en charme van oude landgoederen te doen herleven. Het restaureren van oude meubels of het downcyclen van in goede staat verkerende meubels was een goede manier om geen dure Victoriaanse stijlmeubels te hoeven kopen.

Door de Engelse styliste Rachel Ashwell, kreeg de stijl meer aandacht. In Californië opende ze een winkel gespecialiseerd in vlooienmarkt artikelen. Terwijl ze zich bezighield met de originele rommelmarktartikelen, stichtte ze het merk Shabby Chic. Haar merk produceert zelf meubels en accessoires en streeft het ideaal na: de esthetiek van een spijkerbroek projecteren op het meubilair.

De belangrijkste stukken in een Shabby Chic interieur volgens binnenhuisarchitecte Rachel Ashwell:

  • Kroonluchter: het ziet er romantisch en glamoureus uit op hetzelfde moment
  • Pastelkleurige vintage bank met gezellige kussens
  • Verse snijbloemen: brengen onmiddellijk iets levends in elke kamer

Materialen en kleuren: crèmekleuren, pastelkleuren & natuurlijke materialen

Net als bij de Scandinavische of landhuisstijl ligt hier de nadruk op nude-tinten. Sterke of flitsende kleuren vinden hun weg niet in een Shabby Chic interieur. U hebt wit, beige, lichtgrijs of pasteltinten nodig om de shabbystijl in uw huis te brengen. Om uw huis een glamoureuze toets te geven, combineert u de zachte kleuren met decoraties in zilveren tinten, met kristallen of lovertjes.

Natuurlijke materialen zijn bijzonder belangrijk voor Shabby Chic. U kunt bijvoorbeeld oude meubels van echt hout schuren en ze een nieuwe kleur geven. Naast vintage meubels kunnen ook nieuwe houten meubels de used look krijgen. Naast houten meubelen zijn ook materialen zoals leder of linnen, die al tekenen van slijtage vertonen, populair. Om de traditie van Shabby Chic in stand te houden, wordt veel waarde gehecht aan materialen die met vakmanschap zijn vervaardigd. Hier gaat het om materialen zoals kant, haakwerk, breiwerk enz.

Uitvoering: Shabby chic meubilair – erfstukken, rommelmarkten, upcycling & co.

Als je het over Shabby Chic hebt, heb je het over aandacht voor detail. In elke hoek vind je schattige, handgemaakte stukken die samen Shabby Chic vormen. Er gaat veel werk zitten in een Shabby Chic interieur, omdat mensen die hun huis in deze stijl willen inrichten meestal veel waarde hechten aan DIY of handgemaakte dingen.

Een typisch meubelstuk in Shabby Chic is een ladekast in landhuisstijl en gemaakt van echt hout. Deze ladekast wordt eerst grondig geschuurd en daarna gelakt in de bijpassende kleur. Hier kiest men voor wit, crèmetinten of poederachtige zachte pasteltinten. De verf hoeft ook niet perfect aangebracht te zijn, het is juist de imperfectie die de stijl maakt, want het gaat om de schoonheid van het imperfecte. Nadat de verf is opgedroogd, kunt u beslissen of u het meubel laat zoals het is, of dat u er een paar kunstmatige eigenaardigheden aan toevoegt zodat het lijkt alsof het er al tientallen jaren staat.

Behang & patronen: traditionele patronen in delicate pastel- en crèmetinten

Kan het patroon dat je gebruikt een verhaal vertellen of associeer je iets traditioneels met het patroon? Zo ja, dan heb je precies het juiste patroon voor Shabby Chic gekozen. Bij Shabby Chic is het altijd belangrijk dat iets een verhaal kan vertellen en dat het je doet denken aan de binnenhuisarchitectuur van vroeger. Schattige” en vrouwelijke motieven en patronen zijn bijzonder populair in Shabby Chic. Dus stippen, bloemetjesbehang, maar ook ruitjes en strepen passen perfect in een Shabby Chic interieur.

Niet alleen de typische behangpatronen passen bij Shabby Chic, maar ook oosterse patronen die veel traditie belichamen, zoals paisleypatronen of Perzische tapijten in vintage stijl. De controversiële oosterse patronen zorgen ervoor dat het meubilair wat losser wordt. Het enige belangrijke is dat de patronen qua kleur allemaal bij elkaar passen. Ze moeten dus allemaal in Aude of pasteltinten zijn om in het algemene concept te passen.

Een kamer inrichten: Woonkamer & slaapkamer – Shabby Chic design

Om je huis in te richten in Shabby Chic stijl, heb je een goed gevoel voor vintage en de stijl van vervlogen tijden nodig. De mengeling van oude liefdesstukken en nieuwe, romantische meubelen is bijzonder belangrijk. Het interieur moet een harmonieus samenspel tot stand brengen en mag niet onrustig overkomen, maar gezellig en romantisch. Men moet het gevoel hebben in de voetsporen te treden van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Het interieur moet doen denken aan het interieur van een dromerig landhuis, zoals u dat uit de verhalen kent.

Woonkamer: Dromerig met geborduurde kussens, sofa’s & pasteltinten

Ook hier worden de klassieke kleuren van Shabby Chic gebruikt. Een bankstel in crème of delicate pasteltinten past perfect in de inrichting van de woonkamer in Shabby Chic stijl. Bij de sofa is het echter niet zo belangrijk of er gebruikssporen zichtbaar zijn. Dat deel wordt overgenomen door andere componenten in de woonkamer. U kunt het beste kussens in pasteltinten of met prints (zie de typische patronen hierboven) op de bank leggen – zoals u op de foto kunt zien.

U kunt er ook een katoenen deken bij doen. Het samenspel van de bank met kussens in poederachtige pastelkleuren en een knus dekentje schept een romantisch en vrouwelijk beeld. Voeg hieraan een salontafel toe, die bij voorkeur een typische Shabby Chic uitstraling moet hebben. Met andere woorden, een houten of metalen tafel met gebruikssporen. Er moeten mooie decoraties op tafel staan. Bloemen met een mooie vaas in een bijpassende look, of versieringen met parels of natuurlijke materialen zijn altijd welkom. Een landhuiskast of een ladekast in de Shabby Chic look is ook onmisbaar voor een woonkamer met Shabby Chic flair.

Bijzondere accenten worden gezet met een kroonluchter, die de “chique” component in Shabby Chic belichaamt en pracht en praal in het interieur brengt. Naast een kroonluchter als blikvanger, zorgt een Perzisch tapijt of een tapijt met een bijpassend, romantisch patroon voor de juiste uitstraling.

Slaapkamer: Houten bed, met flounce beddengoed, lamp & kaarslicht

Slaap als een 19e eeuwse landgoedeigenaar. Dit is precies hoe men zich de weelderige slaapkamers uit vervlogen tijden voorstelt. Om zelf in zo’n slaapkamer te kunnen slapen, heb je niet veel handbewegingen nodig, maar alleen het juiste gevoel voor een Shabby Chic interieur.

Een houten bed dat warmte uitstraalt en, in het beste geval, ook nog leuke patronen of details heeft, is precies wat u zoekt. Je hebt 2 opties:

  • Koop een houten bed van echt hout en verf het in de gewenste kleur en knip het af tot oud (meestal de goedkopere optie).
  • Of u koopt een nieuw bed, dat er al shabby chic uitziet, maar dat wel duur kan zijn.

Naast het bed zijn vooral de accessoires belangrijk. Ook hier is een kroonluchter geschikt om de juiste sfeer te scheppen. In combinatie met kaarslicht zorgt dit voor een romantische flair in de slaapkamer. Een imposant dekbed met lieflijke details is ook belangrijk, want dat is precies wat je vroeger aantrof in de slaapkamers van welgestelde mensen. Een tapijt met vintage look is niet alleen belangrijk in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Het zorgt er niet alleen voor dat u geen koude voeten krijgt, maar brengt ook de juiste flair in de kamer. Voeg bijpassende foto’s, bloemen en kaarsen toe en je hebt de perfecte slaapkamer met een Shabby Chic uitstraling.

Eetkamer: Dineren met Shabby Chic flair met vintage tafel en stoelen

Naast de woonkamer en de slaapkamer is ook de eetkamer een belangrijke ruimte in een Shabby Chic interieur. Hier komt u samen met de hele familie en geniet u van een goed diner of doet u spelletjes. Daarom is het bijzonder belangrijk om in de eetkamer trouw te blijven aan de stijl.

De eettafel moet een klassieke Shabby Chic eettafel zijn, d.w.z. gemaakt van hout of metaal en met gebruikssporen. De poten van de eettafel mogen kronkelig zijn, want dat geeft het geheel een romantische flair. De stoelen moeten typische vintage stoelen zijn: ofwel volledig van hout, met een gevlochten zitting of een mengsel van stof en hout. Ook hier zijn gebruikssporen op het hout welkom en geven het geheel die shabby chic uitstraling.

Als u nu ook nog bijpassende bloemen in pastel- of crèmetinten op tafel zet en een paar kleine accessoires, zoals kaarsen, toevoegt, heeft u een eetkamer in de trendy Shabby Chic look.

Decoratie met romantiek: kanten kussens, kristallen, kroonluchters & Co.

Een bijpassende decoratie is bijzonder belangrijk wanneer men het over Shabby Chic heeft. Veel aandacht voor detail is hier vereist en elke decoratie geeft het Shabby Chic interieur een heel eigen speelse en romantische charme. Er wordt veel belang gehecht aan natuurlijke materialen, aangezien het interieur moet doen denken aan een landhuis uit de 19e en begin 20e eeuw. Daarom versieren ze veel met bloemen en pasteltinten of crèmekleuren. Vroeger werd alles met de hand gemaakt en daarom zijn versieringen van kant of zelf gehaakt een absolute must. Zelfgeblazen glazen bloemenvazen zijn ook een echte blikvanger in de binnenhuisinrichting.

Om het chique in shabby te verwerken, wordt veel nadruk gelegd op pracht en elegantie, naast zelfgemaakte decoratie. Dit kan worden bereikt door er kroonluchters in te hangen die bezet zijn met glas of kristallen. U kunt deze ook zelf maken in een doe-het-zelf proces. Mooi servies is ook super belangrijk als we het hebben over Shabby Chic meubilair. Het servies moet gemaakt zijn van zilver of goudkleurig, zodat het er edel en waardevol uitziet. Een sierlijke en romantische vorm is ook belangrijk.