De kracht van YouTube – video-influencers in de lift

YouTube is een wereldwijd videoportaal van het Amerikaanse bedrijf YouTube LLC en is momenteel beschikbaar in 76 verschillende talen. YouTube, in 2005 opgericht door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim, kende een snelle groei en werd slechts één jaar na de oprichting verkocht aan Google LLC voor bijna 1,31 miljard euro. Sindsdien is het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd in de Californische stad San Bruno. YouTube LLC dankt zijn miljardenomzet grotendeels aan advertentiespots die tussen de videoclips worden ingevoegd.

Na ons grote interview met The Social Book-auteur Stephan M. Czaja wilden we vandaag nog eens naar YouTube kijken – speciaal voor je volgende scriptie in je bachelor- of masteropleiding. De oprichters, de geschiedenis, de meest succesvolle YouTube-video’s en -kanalen, alles in één oogopslag.

Youtube oprichters – Het begon allemaal met hen

Chad Hurley, Steven Chen en Jawed Karim hebben Youtube opgericht. Het begon allemaal met hen, de rest is geschiedenis.

Chad Hurley

Hurley werd geboren in Birdsboro, Pennsylvania, in 1977 en studeerde na zijn schooltijd grafische vormgeving. Daarna vond hij werk als grafisch ontwerper bij de online betalingsdienstaanbieder PayPal, waar hij de twee medeoprichters van YouTube, Steve Chen en Jawed Karim, ontmoette. Samen met Chen werd Hurley geëerd als “Persoon van het Jaar” door de International Academy of Digital Arts and Science tijdens de 11e Webby Awards in 2007. Naast hun werk voor YouTube werken Hurley en Chen sinds 2013 aan een rivaliserend project voor Vine en Instagram, een video-app genaamd Mixbit.

Steve Chen

Chen werd in 1978 geboren in Taipei, Taiwan, en emigreerde een paar jaar later met zijn familie naar Illinois, VS. Hij ontmoette Hurley en Karim via zijn werk bij het online betalingsdienstenbedrijf PayPal en bouwde samen met hen het online betalingssysteem PayPals. Sinds de oprichting van YouTube in 2005 heeft Chen zich vooral toegelegd op het succesvolle online videoportaal en werkt hij al enkele jaren parallel aan de ontwikkeling van de video-app Mixbit.

Jawed Karim

Karim, een Duits-Amerikaanse, komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd in 1979 geboren in Merseburg an der Saale. In 1992 verhuisde hij naar Minnesota, VS, waar hij computerwetenschappen studeerde en zijn studies financierde als werknemer van het bedrijf PayPal. In die periode ontwierp Karim onder meer het realtime fraudebestrijdingssysteem van PayPal, voordat hij in 2005 samen met zijn collega’s Hurley en Chen YouTube LLC oprichtte, nu een dochteronderneming van Google LLC. Terwijl YouTube nog aan het groeien was, keerde Karim het project weer de rug toe om zijn kennis te verdiepen als computerwetenschapper aan de Stanford University. In 2008 richtte hij Y Ventures op, een organisatie die financiële steun verleent aan kansarme studenten en hen helpt bij het oprichten van hun eigen startende ondernemingen.

Hoe werkt YouTube? Een paar details over de technologie

Het videoportaal YouTube biedt zijn gebruikers een immens aanbod van verschillende video’s en stelt hen in staat contact op te nemen met de videoartiesten – ook YouTubers genoemd – door middel van commentaar, hun video’s te beoordelen of hun eigen video’s te uploaden. Het algemene gebruik van YouTube is voor iedereen gratis, maar een Google-account of Google+-lidmaatschap is nu vereist om video’s te uploaden en ze te archiveren in favorietenlijsten of dergelijke, alsook om de commentaarfunctie te gebruiken.

Het online videoportaal YouTube draait onder de twee webservers Apache en Lighttpd en ondersteunt tegenwoordig videoformaten in html5. Python dient als programmeertaal, terwijl het databasebeheer via MySQL verloopt. Hoewel het niet de bedoeling was van YouTube’s oprichters Hurley, Chen en Karim, is het mogelijk om YouTube-video’s offline te archiveren. Het gebruik van de software Filsh wordt aanbevolen, maar er zijn ook andere manieren om de video’s op een harde schijf of USB-stick op te slaan.

Videopublicaties van maximaal 12 uur

Voor het publiceren van YouTube-video’s gelden bepaalde algemene voorwaarden. Hoewel veel verschillende videoformaten worden ondersteund, moet rekening worden gehouden met de aanbevolen minimumresolutie van 480×360. Hogere resoluties zijn uiteraard mogelijk en welkom, maar per video zijn slechts een maximale bestandsgrootte van 20 GB en een maximale duur van 15 minuten toegestaan. Door middel van een accountverificatie via sms kunnen videokunstenaars deze beperkingen opheffen en video’s publiceren met een bestandsvolume van maximaal 128 GB of een duur van 12 uur. Dit biedt videoproducenten de mogelijkheid hun video’s in 3D of HDR te uploaden, een resolutie van 4k2k of zelfs 8k te kiezen of de 360°-functie te gebruiken.

Een video maakt geschiedenis: “Ik in de dierentuin”

De allereerste video die naar het online videoportaal werd geüpload, was van de hand van YouTube-medeoprichter Jawed Karim zelf. Het ging online op 23 april 2005 en is getiteld “Ik in de dierentuin”.

Nieuw op YouTube: Ontwikkeling

In de loop van zijn snelle ontwikkeling heeft het online videoportaal YouTube heel wat veranderingen ondergaan. Vanaf de oprichting door Hurley, Chen en Karim in 2005 tot de overname door Google LLC een goed jaar later tot de huidige versie, heeft YouTube zich voortdurend technisch en visueel ontwikkeld, nieuwe aspecten uitgeprobeerd en zichzelf geoptimaliseerd.

YouTube Analytics – de cijfers naar succes

De betrokken gebruiker kan onder YouTube Analytics nagaan hoe succesvol een video of een YouTube-kanaal is. Deze analysedienst, vergelijkbaar met Google Analytics, berekent het gemiddelde aantal weergaven, ‘vind ik leuk’-aantallen en volgers, evenals het bouncepercentage van gebruikers en vele andere gebruiksaspecten, waardoor het een waardevol instrument is om het eigen succes te meten.

YouTube-partnerprogramma – samen groeien en geld verdienen

Sinds 2007 biedt YouTube een zogenaamd partnerprogramma aan voor videoartiesten, waarmee producenten echt geld kunnen verdienen met hun video’s. Daartoe organiseren YouTubers zich vaak in kanaaloverkoepelende samenwerkingsverbanden, ook bekend als Multi-Chanel-Network, of kortweg MCN.

YouTube TV & YouTube Films

Sinds enige tijd bestaat er een samenwerking tussen YouTube en de kanalen van enkele grote televisiezenders, die loopt onder de naam YouTube TV. Aangezien YouTube fungeert als platform voor een brede massa video’s, werd onder de naam YouTube Movies een apart gedeelte voor professionele bioscoopfilms en documentaires geïntroduceerd, dat na een test in de VS sinds 2012 ook in Duitsland beschikbaar is.

Originele kanalen – met YouTube als sponsor

In 2012 werd het online videoportaal YouTube uitgebreid met een andere functie, namelijk originele kanalen. In tegenstelling tot gewone YouTube-kanalen krijgen de eigenaars van originele kanalen financiële steun en andere ondersteuning van YouTube zelf. Het eerste originele kanaal van dit type op YouTube was “Ponk” – een kanaal uit de categorie komedie, dat eind 2014 stopte met het publiceren van zijn video’s nadat het sponsoringprogramma in de winter van 2013 was afgelopen. In totaal werden 13 originele kanalen in Duitsland tijdelijk ondersteund door YouTube.

YouTube Ruimtes – Londen naar Berlijn

Een andere innovatie zijn de YouTube Spaces – professionele studio’s voor geluids- en beeldopnamen en de modernste apparatuur in geselecteerde steden over de hele wereld. De YouTube Spaces zijn bedoeld om het online videoportaalbedrijf te ondersteunen met productiecapaciteit en geavanceerde training en zijn bedoeld voor de meest succesvolle partners uit het YouTube Partnerprogramma. In juli 2012 werd de eerste YouTube Space geopend in Londen, gevolgd door een andere studio in Los Angeles in november van hetzelfde jaar. Meteen in februari 2013 gingen de deuren van de YouTube Space Tokyo open en anderhalf jaar later was ook New York City voorzien van een YouTube Space. Ten slotte werd in april 2015 in Berlijn de eerste YouTube Space van Duitsland geopend.

Ongeëvenaard

Ondanks pogingen tot concurrentie van Clipfish, dat sinds vorig jaar actief is onder de naam Watchbox, en MyVideo, is YouTube nog steeds de onbetwiste marktleider in Duitsland en daarbuiten. In Europa is er een eigen YouTube-festival, de Videodays, waar YouTubers uit alle delen van het continent samenkomen, ideeën uitwisselen en hun sterren in levende lijve ontmoeten. In de VS daarentegen wordt jaarlijks de VidCon – ‘s werelds grootste videoconventie – gehouden, met een sterke invloed van YouTube’s videokunstenaars en -producenten.

De meest succesvolle YouTube-video’s aller tijden

Op basis van 2017 zijn er nu 73 video’s met meer dan een miljard views – een indrukwekkende 70 daarvan komen uit de muziekcategorie. Het meest bekeken is de muziekvideo “Despacito” van artiest Luis Fonsi met meer dan 5 miljard views en ook het meest geliked met meer dan 17 miljoen “likes”. “Despacito” vervangt de videoclip “See you again” van Whiz Khalifa en “Gangnam Style”, die slechts een maand lang de titel van meest aangeklikte video op YouTube in handen hadden. Het succesverhaal van muziekvideo’s op YouTube maakt dus een duidelijk statement en vervangt bijna volledig de muziektelevisie, die in de jaren negentig zo succesvol was.

Schaduwrijke kanten

Sinds YouTube beschikbaar is als bron van inkomsten voor videokunstenaars en vloggers, zijn er altijd ambitieuze mensen die hun baan te serieus nemen of niet tevreden zijn met hun omzet. Maar er zijn ook staten die YouTube voor hun eigen doeleinden gebruiken of zelfs blokkeren.

Opnamen in het YouTube-centrum

Onlangs was er een schietpartij in het officiële hoofdkwartier van YouTube in San Bruno, Californië – op 3 april van dit jaar bestormde de succesvolle influencer Nasim Najafi Aghdam, gewapend met een pistool, het hoofdkwartier van YouTube uit woede over te weinig reclame-inkomsten. Deze uitspraak kan althans worden afgeleid van haar website, waarop Aghdam zich tegenover haar 350.000 volgers sterk negatief heeft uitgelaten over de beloning van YouTube. Onderweg verwondde Aghdam ten minste drie mensen, van wie één ernstig, en uiteindelijk bezweek ze aan haar eigen schotwonden.

Zenusr

Het grote aanbod van video’s en de algemene vrijheid van meningsuiting van het platform maken het niet in alle landen van de wereld populair. Omdat YouTube nu steeds meer wordt gebruikt voor politiek discours en propaganda en voor de uitwisseling van kritische en filosofische ideeën, is het gebruik van YouTube in sommige landen tijdelijk door de overheid geblokkeerd, terwijl het in andere delen van de wereld nog steeds volledig is geblokkeerd.

Turkije

Tot nu toe is YouTube in Turkije drie keer geblokkeerd. De eerste blokkering vond plaats in 2007, en na een korte opheffing van de blokkering volgde een nieuwe censuur, die bijna tweeënhalf jaar duurde en Turkse inwoners het gebruik van het populaire videoportaal ontzegde. Onlangs, in maart 2014, werd de bevolking de toegang daartoe ontzegd.

Pakistan

Voor het eerst werd het online videoportaal in 2007 in Pakistan, net als in Turkije, geblokkeerd. Na enkele jaren gebruik te hebben mogen maken, moesten de Pakistanen het in 2010 opnieuw stellen zonder de video’s van hun favoriete YouTubers, en sinds 2012 is YouTube niet meer toegankelijk in het hele land.

Iran

In Iran werd YouTube in 2006 voor het eerst geblokkeerd. Daarna volgden kleine perioden waarin de bevolking het online videoportaal mocht gebruiken en perioden waarin YouTube aan censuur werd onderworpen. Sinds de verkiezing van het huidige staatshoofd in 2009 is de toegang tot YouTube echter permanent verboden voor Iraniërs.

Libië

Libië volgde het voorbeeld van Pakistan en Iran en besloot in 2010 om het gebruik van YouTube voor onbepaalde tijd te verbieden.

Marokko

Marokko probeerde het online videoportaal in 2008 ook te blokkeren, maar besloot de beperking tegen het eind van het jaar op te heffen.

China

In China zijn alle videoportalen op het internet volledig geblokkeerd. Sinds 2008 is YouTube volledig geblokkeerd, op enkele onderbrekingen na, omdat online videoportalen in China volgens een regeringsdecreet alleen mogen worden geëxploiteerd door bedrijven die door de staat worden gecontroleerd, om de inwoners te beschermen tegen valse berichten en ongepaste beïnvloeding.

Thailand

In Thailand waren er kortstondige sluitingen van 2006 tot 2007, maar sindsdien staan de poorten van het videoportaal weer open voor alle Thais.

Wat maakt Youtubers succesvol?

Het succesprincipe van Youtubers is eigenlijk heel eenvoudig: een gezonde dosis authenticiteit en een selectie van onderwerpen die precies is afgestemd op de gewenste doelgroep. Beide hebben het effect dat de kijkers zich aangesproken voelen en thematisch worden opgepikt. Bovendien kunnen veel mensen in de doelgroep zich identificeren met de Youtuber, deelt de Youtuber privé-informatie, en komt de Youtuber menselijker over.

De keuze van het onderwerp – welk segment past bij mij?

Zoals reeds gezegd, een belangrijke beslissing voor elke Youtuber is de keuze van onderwerpen. De meest succesvolle segmenten zijn momenteel video- en computerspelletjes en muziek, maar ook beauty- en comedy-kanalen zijn erg populair. De ideale lengte van een videobijdrage hangt rechtstreeks af van de inhoud en het genre. Zo bedraagt de gemiddelde lengte in het muziek- en amusementssegment 5 minuten, terwijl dit voor videospelletjes iets minder dan 15 minuten is.

Persoonlijkheid – het handelsmerk van een Youtuber

Persoonlijkheid is een zeer belangrijk punt, want door je charisma en je houding onderscheid je je niet alleen van de concurrentie, je kunt jezelf ook gewoon beter plaatsen. Zelfironie en een vleugje humor ronden het geheel af. Succesvolle Youtubers zijn interactief, grappig en eerlijk. Ze zijn in voor elke vorm van plezier en kunnen lachen om hun eigen zwakheden en ongelukjes – samen met hun fans. Aan het eind van een videopost staan vaak clips van een grappige scène of een verspreking om de fans duidelijk te maken dat hun Youtube-ster uiteindelijk toch ook maar een mens is, net als zij.

Communicatie & Netwerken – het geheime recept voor meer bereik

Het geheime recept voor een succesvolle YouTube-video is de kijker erbij te betrekken. Een directe begroeting meteen aan het begin – de zogenaamde “opener” – geeft de kijker meteen het gevoel welkom te zijn en gewaardeerd te worden. Directe toespraak als rode draad door de video, vragen en verzoeken om commentaar en ‘vind ik leuks’ zorgen ook voor meer activiteit bij de kijker en betrokkenheid is een van de sleutels tot YouTube-succes. Een ander niet te onderschatten aspect is netwerken. Door meerdere accounts op verschillende sociale netwerken te gebruiken – Facebook, Twitter, Instagram… – wordt een sterkere verspreiding bereikt en worden gebruikers van verschillende netwerken bereikt. Tegelijkertijd hebben gebruikers van verschillende netwerken tegelijk – tegenwoordig bijna een standaard in de sociale-mediasector – een hogere loyaliteit van abonnees, omdat de inhoud overal naar hen wordt gecommuniceerd.

Youtuber – de meest populaire beïnvloeders?

Als je je eigen influencercarrière begint, zal de vraag “Waarom YouTube?” zeker ergens in de loop van je overwegingen naar voren komen. Het antwoord is simpel: Youtubers zijn populair. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Variety zijn Youtubers zelfs populairder dan de meeste filmsterren of zangers. Hoewel bij sterren en beroemdheden meer werk en prestaties worden getoond, en daarnaast ook bepaalde basiseisen zoals talent, charisma en visuele attributen worden gesteld, staat Youtuber volgens de populariteitsbarometer helemaal bovenaan. De reden hiervoor is terug te vinden in het recept voor succes, dat hierboven reeds kort is aangestipt. Youtubers zijn benaderbaar en authentiek, ze hebben een bepaald soort communicatie en toegankelijkheid die zeer aantrekkelijk is voor hun fanbasis en die een muzikant of acteur niet in dezelfde mate geeft of wil geven. Uitzonderingen hierop zijn natuurlijk sterren die de kracht van Youtube en andere sociale medianetwerken kennen en weten hoe ze die voor zichzelf kunnen gebruiken.

Fans en gemeenschap – deel uitmaken van een geheel

Aangezien veel YouTube-beïnvloeders niet in dezelfde mate met hun werk bezig zijn als bijvoorbeeld acteurs, hebben ze gewoon meer tijd om te reageren op hun kijkers. De intense communicatie met hun fanbasis creëert een directe interactie en geeft volgers en kijkers het gevoel erbij te horen. Sommige Youtubers versterken dit gevoel nog door suggesties van gebruikers uit te voeren en zelf fanbijeenkomsten te organiseren. Een Youtube kanaal leeft van zijn fans, dus Youtube influencers die succesvol willen zijn moeten zich ook aanpassen aan de verwachtingen van hun fans.

Verbondenheid creëren – maar hoe?

In verschillende segmenten kan de interactie met fans heel verschillend zijn. In het modesegment bijvoorbeeld simuleren zogenaamde unboxings – het eerst uitpakken van pakjes of het tonen van de laatste kledingaankopen – een situatie van een gezamenlijke shopping trip, terwijl make-up tips op beautykanalen een situatie weerspiegelen die je met je beste vriendin zou kunnen beleven. Op kanalen die gespecialiseerd zijn in video- en computerspelletjes, spelen echte spelinzichten samen, en lijken tips over hardware en software op deskundige discussies tussen gelijkgestemden. Al deze situaties creëren een gevoel van verbondenheid, de Youtube ster wordt de “beste vriend”.

Youtube – baan of geldinjectie

Dat je als influencer met YouTube daadwerkelijk geld kunt verdienen, wekte een paar jaar geleden nog grote verbazing. Maar tegenwoordig wordt het fulltime gebruik van het populaire sociale medianetwerk niet alleen toegejuicht, het krijgt ook veel steun van Youtube zelf. Grote kanalen met veel bereik zijn natuurlijk bijzonder aantrekkelijk voor Youtube, en daarom is een grote bekendheid van influencers op Youtube een andere sleutel tot succes. Want een hoge mate van bekendheid zorgt voor meer abonnees, een groter aantal abonnees brengt een hoger quotum aan kliks met zich mee, en meer kliks leveren de Youtube ster niet alleen meer geld op maar ook meer succes, wat weer leidt tot meer bekendheid en meer abonnees. Een eenvoudig principe, maar daarom niet minder effectief.

Advertenties op Youtube – Verkopen van reclame

Zodra een Youtuber een bepaald niveau van populariteit heeft bereikt, zijn advertenties een interessant aspect om meer geld te verdienen. Zodra de monetarisatie van een Youtube-kanaal plaatsvindt – d.w.z. de toekenning van een monetaire waarde op basis van een ding, activiteit of gebeurtenis – kan de Youtuber netwerken met geselecteerde reclameproviders. Aangezien de reclameaanbieders natuurlijk het bereik van de Youtuber willen gebruiken om hun eigen producten aan zoveel mogelijk mensen te presenteren, is naast het bereik ook een hoge mate van gebruikersactiviteit – d.w.z. veel verkeer – van doorslaggevend belang. Als het een kanaal is met veel verkeer, kan de Youtuber reclame-inkomsten genereren via zijn kijkers.

Meer over het onderwerp:

Merkplaatsingen – gerichte reclame

Een vorm van reclame-inkomsten gericht op de doelgroep van de Youtuber is de zogenaamde brand placement. In dit geval benaderen de merken de influencers vaak omdat ze hen hebben leren kennen via hun themarelevante bijdragen op YouTube. Als de Youtuber een vergelijkbare of zelfs dezelfde doelgroep aanspreekt als het merk, is het merk bereid te betalen voor actieve en passieve plaatsingen en productpromoties. Aangepaste video’s, waarin de Youtuber zijn kijkers persoonlijk en individueel vertelt over een producttest, of storyline-integratie, waarin het product op een slimme manier wordt opgenomen in een vooraf geplande post, zijn hier de meest voorkomende keuze van promotie. Soms doet een YouTube-kanaal het zo goed dat een samenwerking met een merk in het gesprek komt. Dit is een verkooppraatje met het merk, waarin de statistieken van het kanaal over doelgroep, bereik, prestaties en beste video’s worden belicht, naast een navenant hoog aantal abonnees.

Merchandising – zelfpromotie voor de Youtuber

Ieder voor zich, zeggen ze. Het is dus niet verwonderlijk dat een succesvolle YouTube-ster met een navenant grote schare fans ook eigen merchandise heeft, want ze zijn per slot van rekening hun eigen merk. Het ontwerpen en aanbieden van aan een kanaal gekoppelde merchandise kan een uiterst positieve invloed hebben op het imago van een kanaal en leiden tot een nog groter bereik en aantal abonnees. Een enorme boost voor je eigen kanaal! Tegelijkertijd leidt merchandise ook tot verdere interactie met fans, iets waar een Youtuber nooit te weinig van kan hebben. Door de fans rechtstreeks te betrekken bij het ontwerp van de producten die in het segment passen, kan de Youtuber meteen testen welke ontwerpen het best worden ontvangen en aan welke producten de fans bereid zijn geld uit te geven. Heel praktisch: aangezien de Youtuber zijn eigen merk is, kan hij natuurlijk ook actief zijn koopwaar promoten op zijn kanaal, nieuwe productlanceringen aankondigen en in het algemeen zijn persoonlijke reclame zo interessant en veelzijdig mogelijk maken.

Rode Abonnementen – advertentievrije video’s promoten

Red Subscriptions is technisch gezien geen reclame, het is eerder de afwezigheid van reclame. Zodra een Youtuber een bepaald niveau van bereik en abonnees heeft bereikt, kan hij profiteren van Youtube’s Red Subscriptions: met de juiste vermelding kunnen kijkers een Ad-Free abonnement boeken, dat het ongestoord bekijken van een video zonder reclameonderbreking garandeert. Met een hoge kijktijd, beloont Youtube zijn influencer en betaalt maandelijks om het kanaal vermeld te houden. Een slimme influencer maakt hier natuurlijk gebruik van om zijn kanaal als advertentievrij te promoten.

Crowdfunding & Fan Funding – anderen laten betalen

Om je YouTube-carrière te starten of om bepaalde projecten te realiseren, is een crowdfundingcampagne de perfecte manier om van start te gaan. Mogelijke platforms hiervoor zijn natuurlijk de bekende Kickstarter en Patreon, maar ook IndieGoGo en Subbable zijn goede alternatieven. Hoe dan ook, de fans moeten overtuigd worden om te investeren. De doelen van de Youtuber moeten duidelijk geformuleerd en gestructureerd zijn, een overzicht in verschillende doelstappen is bijvoorbeeld zeer succesvol gebleken. De oproep om hulp via videobijdragen op Youtube is hier de doorslaggevende truc om zijn bereik optimaal te benutten en de aandacht van de kijkers op zijn projecten te vestigen.

Fan funding is een algemene manier voor fans om te investeren in hun Youtube-ster. Tegen een kleine vergoeding kan een donatiefonds voor het Youtube-kanaal worden opgezet, dat zonder direct doel werkt en rechtstreeks naar de Youtuber vloeit. De criteria hiervoor zijn een voldoende goede plaatsing op Youtube alsmede een Youtube-partnerschap en de AdSense Account Approval, d.w.z. de toestemming van Google AdSense om het eigen kanaal te koppelen aan dat van de Youtuber en daar geselecteerde reclame te plaatsen. Momenteel is fan funding alleen mogelijk voor Youtubers met een nationaliteit uit Australië, Frankrijk, Mexico, Spanje, Groot-Brittannië, de VS en Japan, maar dit zal in de komende jaren worden uitgebreid tot de rest van de wereld.

De meest succesvolle Youtubers

De numerieke waarden voor uploads (“ups”), abonnementen (“subs”) en weergaven zijn uiteraard slechts benaderende en afgeronde waarden, aangezien een YouTube-kanaal voortdurend verandert en alleen momentopnamen mogelijk zijn. Uit de verhouding van de afzonderlijke waarden blijkt echter dat kanalen met slechts enkele geüploade video’s ook succesvol kunnen zijn, en dat een hoog aantal abonnees niet altijd synoniem is met een hoog aantal weergaven.

De Top 10 Duitse Youtubers

 1. Kleuren voor Kinderen Gummibeer Gummibeer Liedje, Type: Amusement
  Oops 70, subs 254.000, views 229.000 – actief sinds 2014
 2. SladjaAllegro, Type: Muziek
  Oops 80, subs 152.000, views 216.000.000 – actief sinds 2012
 3. SurpriseJoe, Type: Amusement
  Oops 25, subs 1.453.000, views 90.185.000 – actief sinds 2015
 4. ArkivaShqip, Type: Amusement
  Ups 6,100, Subs 2,238,000, Views 3,685,425,000 – actief sinds 2009
 5. HD Corleone, Type: Amusement
  Ups 525, Subs 530.000, Views 500.000.000 – actief sinds 2010
 6. One Piece Theorist, Type: Film
  Ups 415, Subs 111.000, Bekeken 26.470.000 – actief sinds 2014
 7. MySpass, Type: Amusement
  Ups 5,300, Subs 1,412,000, Views 1,918,291,000 – actief sinds 2009
 8. Galileo, Type: Amusement
  Ups 2.580, Subs 1.807.000, Views 1.150.000.000 – actief sinds 2013
 9. ProfasiaGaming, Type: Spelletjes
  ps 970, subs 911.000, weergaven 822.445.000 – actief sinds 2010TEAM KUKU, type: muziek

Oops 40, subs 988.000, views 215.301.000 – actief sinds 2016

Op basis van de Duitse Top 10 kan worden vastgesteld dat een bonte mengeling van oude zenders en zenders van de laatste jaren populair is bij de gebruikers en dat het meest vertegenwoordigde segment “amusement” is. Een nadere beschouwing van de afzonderlijke criteria brengt een meer gediversifieerd patroon aan het licht.

De top 5 met de meeste abonnementen in Duitsland

 1. Freekickerz, type: Sport – met iets minder dan 6.468.000 abonnees
 2. Kurzgesagt – In a Nutshell, Type: Onderwijs – met ongeveer 6.311.000 abonnees
 3. BibisBeautyPalace, type: HowTo – met ongeveer 5.148.000 abonnees
  en Julien Bam (type: Entertainment) en Gronkh (type: Games) op de 4e en 5e plaats.

De Top 5 met de meeste views in Duitsland

 1. Kontor.TV, type: muziek – met iets minder dan 4.461.427.000 views
 2. ArkivaShqip, type: Amusement – met ongeveer 3.684.473.000 keer bekeken
 3. Gronkh, type: Games – met ongeveer 2.637.126.000 keer bekeken
  en PietSmiet en The Voice Kids (beide type: entertainment) op de 4e en 5e plaats.

Het wordt interessant als je kijkt naar de populairste YouTube-kanalen ter wereld, sinds wanneer ze bestaan en welke landen met name vertegenwoordigd zijn. Er is een duidelijke tendens naar video’s van Indische oorsprong, evenals naar muziek in het algemeen.

De top 10 wereldwijd

 1. T-Serie – India, Type: Muziek
  Ups 12,350, Subs 48,165,000, Views 39,256,000,000 – actief sinds 2006
 2. Planet Records Miami Cuba – Italië, Type: Muziek
  Oops 155, subs 873.000, views 774.000.000 – actief sinds 2012
 3. SET India – India, Type: Shows
  Ups 26.170, Subs 25.100.000, Views 18.891.870.000 – actief sinds 2006
 4. Zee TV – India, Type: Amusement
  Ups 74,160, Subs 14,789,000, Views 16,379,389,000 – actief sinds 2005
 5. Movieclips – Verenigde Staten, Type: Film
  Ups 30,000, Subs 12,867,000, Views 13,728,704,000 – actief sinds 2006

Rangschikking op abonnement – de top 3

 1. PewDiePie met ca. 63.268.000 subs (VS, type: komedie)
 2. T-Series met bijna 48.165.000 abonnees (India, Type: Muziek)
 3. Justin Bieber met ongeveer 39.350.000 abonnees (Canada, Type: Amusement)

Rangschikking op views – de top 3

 1. T-Series met ongeveer 39.256.000.000 views (India, Type: Muziek)
 2. WWE met iets minder dan 23.270.000.000 views (Verenigde Staten, Type: Sport)
 3. Ryan ToysReview met ca. 22.235.000.000 views (Verenigde Staten, Type: Amusement)

Als men uitgaat van de tags waarmee de kanalen op Youtube kunnen worden getagd, ontstaat het volgende beeld.

Voor het #FASHION gebied

 1. Zijn JoJo Siwa – USA, actief sinds 2015 met meer dan 6,6 miljoen abonnees
 2. Телеканал THT – Rusland, actief sinds 2007 met bijna 760 miljoen views
 3. Fashion Channel – Italië, actief sinds 2006 met een indrukwekkende 31.212 ups
  evenals Brooklyn and Bailey en dope2111 op respectievelijk de 6e en 9e plaats (beide USA), CHANEL (Frankrijk) op de 12e plaats en Jana Taffarel (Brazilië) op de 15e plaats.

Voor het #STYLE gebied

 1. Smakelijk (VS)
 2. Haschak Sisters (USA)
 3. SaraBeautyCorner – DIY, komedie, make-up, nagelkunst (Noorwegen)

Voor het #BEAUTY gebied

 1. Natalie’s Outlet (USA)
 2. SandraCiresArt (Verenigde Staten)
 3. Narin’s Beauty (Zweden)

Een snelle blik op de top influencers op Instagram – op basis van volgers – laat een duidelijke focus op het muzieksegment zien. De meest succesvolle Insta-stars zijn succesvolle muzikanten en atleten. Hier is een vergelijking van hun abonnees op Instagram en YouTube:

Top Ster Influencers – Instagram & Youtube

 1. Instagram (ID 25025320)
  Instagram: ~ 234.000.000 (Ø 32.760 per dag) | Youtube: –
 2. Selena Gomez (ID 460563723)
  Instagram: ~ 135.500.000 (Ø 36.880 per dag) | Yooutube: ~ 18,940,000 abonnees
 3. Christiano Ronaldo (ID 173560420)
  Instagram: ~ 123.330.000 (Ø 49.150 per dag) | Youtube: ~ 960,000 abonnees
 4. Ariana Grande (ID 7719696)
  Instagram: ~ 118.320.000 (Ø 9.300 per dag) | Youtube: ~ 23,945,000 abonnees
 5. Beyonce (ID 247944034)
  Instagram: ~ 113.500.000 (Ø 42.150 per dag) | Youtube: ~ 16,370,000 abonnees

voor Kim Kardashian West (ID 18428658), Taylor Swift (ID 11830955), Kylie Jenner (ID 12281817) en Therock (ID 232192182) en Justin Bieber (ID 6860189) op de 9e en 10e plaats.