Bungalow: prefab woning of zelf geplande nieuwbouw? Bouw, koop of huur uw moderne woning

Bungalow – Bent u van plan kinderen te krijgen of wilt u eindelijk uw eerste huis met uw gezin betrekken en een huis kopen? U wilt kopen, huren of misschien zelfs zelf bouwen en alles naar uw wensen inrichten? Dan zou een bungalow perfect zijn voor u en uw gezin. Naast de speciale bouwwijze biedt een bungalow u nog vele andere voordelen, die perfect zijn voor kleine kinderen, maar ook voor senioren. Kies uw eigen ontwerp of een geprefabriceerd huis. Plan de plattegronden en bereken uw prijs. Hier vindt u alles wat u moet weten en nuttige tips over uw toekomstige bungalow. Klik hier om terug te keren naar het overzicht, van villa tot rijtjeshuis tot massief huis: woningtypes in één oogopslag.

Bungalow: wat is het eigenlijk – meer dan een vakantiehuisje?

Veel mensen kennen het woord bungalow uit de context van vakanties. Maar bungalows zijn niet alleen populaire vakantiewoningen, maar ook een mogelijke keuze voor uw eigen huis. Een bungalow is vooral één ding: praktisch – en modern. Dit type huis is vooral populair bij jonge gezinnen, omdat alle woonruimten op één verdieping zijn samengebracht en, vooral door het ontbreken van trappen, geen gevaar vormen voor kinderen of senioren. Het kiezen van het juiste huis is zeker niet gemakkelijk, want het is een belangrijke beslissing die uw hele leven kan beïnvloeden. Hier vindt u alles wat u moet weten over bungalows.

Tip! U wilt een huis kopen, bouwen of huren, maar het ontbreekt u nog aan de nodige knowhow? Kijk dan eens naar ons Real Estate Tips artikel! Hier hebben we video’s van professionals en deskundigen voor u verzameld, die praten over belastingen, financiering & Co.

Bijzondere kenmerken van een bungalow: licht, open en vriendelijk

De belangrijkste kenmerken van een bungalow zijn dat hij vrijstaand is en dat alle woonruimte zich op één verdieping bevindt. Het huis heeft meestal een omgebouwde kelder of zolder, maar deze worden gewoonlijk niet gebruikt als woonruimte, maar eerder als opslagruimte of voor verwarming. Traditioneel heeft de bungalow een plat dak. Dit is echter niet langer de norm, aangezien veel bungalows nu een andere dakvorm hebben. Andere kenmerken zijn een open leefruimte, ramen van vloer tot plafond en grote deuren. Het is de bedoeling dat vooral het woongedeelte zo open en licht mogelijk oogt.

Kamerindeling: kamers en alles op één verdieping

Aangezien de potentiële kamers in een bungalow slechts over één verdieping verdeeld zijn, zijn er niet veel mogelijkheden om ze op een speciale manier in te delen. De meeste bungalows zijn echter verdeeld in twee delen. Enerzijds het privé-gedeelte met de slaapkamers of kinderkamers en de badkamer, en anderzijds een woongedeelte, dat de woonkamer, de keuken en het gastentoilet omvat. Natuurlijk heeft u de mogelijkheid om uw bungalow te ontwerpen volgens uw wensen en eisen, maar deze indeling is het normale geval. Meestal herkent u de klassieke indeling van de kamers zodra u een bungalow binnenkomt. Aan de ene kant ziet u de open leefruimte, aan de andere kant is er meestal een gang die naar de privékamers leidt.

Voordelen & nadelen van een bungalow

Zoals bij elk type huis zijn er veel voor- en nadelen die u persoonlijk moet afwegen. Bovenal speelt de financiële kwestie een grote en beslissende rol. Voorlopig is het onbelangrijk of u zelf een huis wilt bouwen, een huis wilt kopen of misschien eerst aan huren wilt denken. Wij hebben wat onderzoek voor u gedaan en de belangrijkste plus- en minpunten op een rijtje gezet en opgeschreven. Denk erover na en beslis voor uzelf of u met de nadelen kunt leven.

Voordelen: geen vervelende traptreden en veel licht

Een van de grootste voordelen is vooral de afwezigheid van trappen en de toegankelijkheid. Voor kinderen, maar ook voor senioren, is dit niet alleen erg praktisch, maar vermindert het ook de gevaren. U hebt meestal ook zeer grote vensterpuien en vanuit elke kamer hebt u toegang tot de tuin. Uw kinderen zouden dus op elk moment een frisse neus kunnen halen, en aan sommige kamers zou een tweede terras kunnen worden toegevoegd. Dit zou ideaal zijn, vooral voor oudere kinderen. Als u besluit een huis te bouwen, kunt u ook kiezen voor een geprefabriceerd huis. Omdat u in een bungalow geen rekening hoeft te houden met dragende muren, kunt u uw individuele ruimteverdeling ontwerpen.

  • Barrièrevrij, geen treden
  • Grote raamfronten
  • Toegang tot de tuin mogelijk vanuit elke kamer
  • Individuele kamerverdeling

Nadelen: groot bezit voor veel geld

Vooral de kostenfactor van de grond is een groot nadeel. Aangezien u niet in de hoogte bouwt, maar in de breedte, bent u aangewezen op een groter stuk grond, waarbij u de tuin, de garage of de parkeerplaatsen niet mag verwaarlozen. U kunt hier in de loop van het artikel meer over te weten komen. Een ander minpunt is dat je een grotere hal nodig hebt, wat vierkante meters kost. Bovendien is er door het grote dak en de vele muren meer isolatie nodig en, vooral bij oudere bungalows, is de warmte-isolatie meestal ontoereikend. U moet er ook rekening mee houden dat de vele raamfronten de mogelijkheden voor inbrekers om binnen te komen vergroten.

  • Land zeer duur door grote oppervlakte
  • Meer vierkante meters door gang
  • Meer over isolatie
  • Oudere bungalows hebben meestal een slechtere warmte-isolatie
  • Meer ingangspunten voor inbrekers

Bron: Bungalow (Lukinski.de)

Bungalow. Wie kan hier het beste wonen?

Een bungalow is zeker niet voor iedereen weggelegd. Vooral voor alleenstaanden of alleenstaanden zou dit type huis erg groot zijn en zou je onnodig veel ruimte hebben. We presenteren nu twee groepen die volgens ons perfect in een bungalow zouden passen.

Gezinnen: paradijs voor kinderen

Vooral voor gezinnen met kinderen zou een bungalow ideaal zijn. Als ouder heb je alles in het oog en onder controle, want al het leven in huis speelt zich af op één verdieping. Door de afwezigheid van trappen zijn er ook minder frequente bronnen van gevaar voor kinderen en hoeft u niet altijd in de gaten te houden of het traphekje gesloten is. Het feit dat vanuit alle kamers toegang tot de tuin mogelijk is, kan ook heel praktisch zijn.

Senioren: praktisch en drempelvrij

Een bungalow is ook ideaal voor gepensioneerden en senioren. Naast het risico om op de trap te vallen, biedt de structuur van het huis ook bepaalde vrije ruimten. Het is ook een voordeel dat u geen zware boodschappen meer naar boven of beneden hoeft te sjouwen en u zich zou kunnen bezeren. Aangezien u meestal ook een aparte woonruimte hebt, kunt u bijvoorbeeld oude kinderkamers in het privégedeelte ombouwen. Je zou een hobbykamer of een kleine bibliotheek kunnen bouwen.

Bungalow als geprefabriceerd huis: kan dat?

U kunt ook een bungalow kopen als een geprefabriceerd huis. Er zijn aanbieders die dit type woning in hun repertoire hebben en er zijn aanbieders die uitsluitend gespecialiseerd zijn in het bouwen van gelijkvloerse woningen. Een geprefabriceerd huis biedt verschillende voordelen. Aan de ene kant geven modelwoningen u de kans uw eigen huis te zien voordat het wordt gebouwd. Aan de andere kant betekent dit niet dat u niet de mogelijkheid heeft van een individueel ontwerp. U kunt ook voltooide huizen herontwerpen volgens uw wensen en ze anders laten bouwen. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Een goede planning is het allerbelangrijkste

Het begint allemaal met de eerste ideeën en planning. Denk na over uw toekomstige huis en zoek naar geschikte inspiratie. U moet belangrijke vragen opschrijven en naar antwoorden zoeken. Hier zijn een paar voorbeelden. Hoe groot moet mijn huis zijn? Hoeveel kamers heb ik nodig en hoe zullen ze gebruikt worden? Wat voor constructie heb ik liever. Meer open of meer besloten? Zal ik de kamerindeling over 10, 20 of 30 jaar nog steeds mooi vinden? Dit zijn de basisaspecten die u voor uzelf moet verduidelijken en in gedachten moet houden.

De perfecte leverancier voor uw dromen

Zodra u al uw vragen hebt beantwoord, kunt u op zoek gaan naar een geschikte aanbieder. Niet iedereen zal uw droomhuis met uw eisen in zijn repertoire hebben en sommige dingen zullen moeten worden aangepast. Bij het type bungalowwoning zal er waarschijnlijk minder keuze zijn. Niettemin, heb je een beslissend voordeel. Uw huis heeft geen dragende muren nodig, wat betekent dat u ze kunt verplaatsen zoals u wilt en uw eigen persoonlijke kamerindeling kunt maken. Neem een kijkje bij showhuizen en laat u adviseren. Als uw wensen niet worden gedekt, zult u een andere leverancier moeten zoeken.

Perfectie tot in het kleinste detail: plattegrond & co.

Zodra u de plattegrond van uw huis hebt gepland en alles naar wens is, moet u zich bezighouden met de kleine details. Wat voor vloer wilt u, hoe moeten de wanden gestuct worden of hoe moet de badkamer eruit zien? De showhuizen van de aanbieders bieden u inspiratie, maar in de meeste gevallen zijn ze onderling verwisselbaar. Zoek uit wat u mooi vindt en plan tot in het kleinste detail volgens uw wensen.

Energieregels voor huiseigenaren, bouwers & Co.

De CO2-balans en het klimaat zijn steeds belangrijkere thema’s in de wereld van vandaag. Ieder mens is verplicht een persoonlijke bijdrage te leveren aan de bescherming van ons milieu. Er zijn ook enkele energieregels voor huizen, die in acht moeten worden genomen bij het bouwen of renoveren van een oud gebouw. Wij hebben de belangrijkste regels voor uw toekomstige bungalow op een rijtje gezet om u perfect te informeren.

Tip! Kijk eens naar ons artikel over energie-geoptimaliseerde huizen: Energiezuinig huis, nul-energiehuis, passiefhuis

Klimaatvriendelijk bouwen en renoveren

Bungalows in het bijzonder moeten bijzonder goed geïsoleerd zijn wegens hun grote oppervlakte en hun vrijstaand karakter. Om dit op een klimaatvriendelijke manier te bereiken, is er de Energiebesparingsverordening uit 2014, waarin onder meer staat dat de thermische isolatie van het gebouw 15% efficiënter moet zijn dan voorheen. Bovendien moeten nachtopslagtanks die meer dan 30 jaar oud zijn, worden vervangen door efficiëntere eenheden, omdat ze duur zijn en naast een slechte CO2-balans ook een slecht binnenklimaat creëren. De volledige berekening van de energievraag wordt opgenomen in het energiecertificaat van uw gebouw.

Perceel: selectie en kenmerken van het juiste perceel

Om het juiste stuk grond te vinden, moet u rekening houden met een aantal factoren, vooral bij een bungalow, en die mag u niet vergeten. Bij dit type gebouw mag men de lengte en breedte van het gebouw niet uit het oog verliezen. Het volgende is van toepassing: woonruimte is niet hetzelfde als de oppervlakte van het perceel. De staat van het plot en de historische achtergrond zijn ook belangrijk voor u. Wij raden u aan een deskundige te raadplegen, vooral wanneer het gaat om bodemonderzoek of verontreinigde locaties. Hoe stom zou het zijn om te beginnen bouwen en iets onverwachts te vinden? Wij hebben de belangrijkste punten hier voor u samengevat, zodat u niets vergeet.

Welke grootte perceel heb je nodig?

Als u van plan bent om een bungalow te bouwen, moet u eerst de juiste grootte van het perceel overwegen. Aangezien u bij dit type huis niet in de hoogte kunt bouwen, maar alleen in de breedte, moet uw perceel navenant groot zijn. Wat de meeste mensen echter vergeten, zijn groenstroken, bergruimten, een garage of, indien gewenst, een oprit. Deze dingen nemen de meeste ruimte in. Bij een stuk grond komt veel meer kijken dan alleen het huis, en daarom is de grondprijs voor een bungalow relatief hoog. Houd hier dus rekening mee bij het plannen en overweeg of het in een budget past.

Checklist: Waar moet je voor uitkijken?

Voordat u het stuk grond van uw keuze koopt, zijn er een paar dingen die u moet overwegen en laten controleren. Begin allereerst met het ontwikkelingsplan. Hier moet je ervoor zorgen dat de plot al ontwikkeld is. Dit houdt in of het is aangesloten op het openbare wegennet en op de nutsvoorzieningen (water, riolering, elektriciteit, gas). Indien dit niet het geval is, kunnen hoge bedragen worden toegevoegd.

Controleer vervolgens de rechten van overpad of hypotheken in het kadaster. Mag een derde uw eigendom betreden zonder uw toestemming om bij iets specifieks te komen? En hoe zit het met de hypotheek? Dit alles is vastgelegd in het kadaster en u moet het beslist controleren en er kennis van nemen.

Doe vervolgens een grondmeting, als u die nog niet hebt, en controleer hoe het er onder uw eigendom uitziet. Aangezien uw bungalow slechts één verdieping zal hebben, is een kelder erg populair. Als het grondwaterpeil onder uw eigendom echter te hoog is, kan dit uw kosten verhogen.

Verontreinigde terreinen zijn ook een belangrijke kwestie voordat u van plan bent een onroerend goed te kopen. Wie weet wat je zult aantreffen als je aan je huis begint? Er kunnen metaalresten, olie of chemicaliën onder de oppervlakte zitten. Het is het beste om met de vorige eigenaars van het land te praten of de geschiedenis van het land te achterhalen. Oude kaarten kunnen helpen. Als er tekenen van mogelijke verontreiniging zijn, raden wij u aan bodemmonsters te laten analyseren, maar dit kan duur uitvallen als u het zelf moet betalen.

  • Ontwikkelingsplan
  • Kadaster
  • Bodemonderzoek
  • Verontreinigde locaties

Je omgeving. Hoe voel je je?

Last but not least, vergeet je omgeving niet. Praat met uw potentiële buren, controleer de infrastructuur en verken uw omgeving. Waar is de dichtstbijzijnde school? Hoe ver is het naar het werk? Zijn de buren aardig en is het gebied geschikt voor uw behoeften? Dit zijn allemaal zachte locatiefactoren die u in overweging moet nemen. Vooral als u jong bent en met uw gezin iets nieuws wilt opbouwen, moet u zich prettig voelen in uw nieuwe huis.

Inrichting: Hoe moet uw bungalow er van binnen uitzien?

Zodra u uw droomhuis hebt gekozen of zodra uw bungalow klaar is, hebt u nu de mogelijkheid om het in te richten volgens uw wensen. Hier tonen wij u enkele nuttige tips en trucs om uw droomhuis te ontwerpen en u de perfecte inspiratie te geven.

Tip! U kunt alle trendy interieurstijlen ontdekken en inspiratie opdoen in onze uitgebreide gids: Interieur stijlen XXL

Gebruik je vrije ruimte: ruimte, licht en geen trappen

Vooral de leefruimte in de bungalows is meestal open en vrij ontworpen. Gebruik dit feit in je voordeel. Aangezien u veel daglicht binnenkrijgt door de grote raamfronten, kunt u uw kamer wat kleurrijker inrichten. Laat u inspireren door bijzondere meubels of schilder bijvoorbeeld een muur in een moderne, felle kleur. Er is geen limiet aan je creativiteit. Krijg interieur input van Roberto Cavalli Home of Armani Casa, bijvoorbeeld: Inrichting – Ontwerpers & Merken.