Blogger Irina Engelke over mode, reizen en haar interessante bijbaan!

Irina Engelke uit München werkt niet alleen met succes als mode-, beauty- en lifestyleblogger, maar zet zich ook in om schoolkinderen voor te lichten over de risico’s, gevaren en mogelijkheden die het internet met zich meebrengt. Wij spraken met haar over haar parttime baan bij de Hanns Seidel Stichting, haar privé-leven en natuurlijk haar grote passie – mode.

Thuis kan Irina zich ontspannen

Irina, zeg me dat je een heel drukke vrouw bent. Je runt de mode- en reisblog “Fashionambit”, je bent docent voor de Hanns Seidel Stichting en je werkt ook als social media consultant. Maar wat voor vrouw zit er echt achter al deze activiteiten? Wat voor persoon bent u privé en hoe zouden uw vrienden u omschrijven?

Irina: Ik hou van mijn job. De mogelijkheid om veelzijdig te zijn en in verschillende rollen te kunnen glijden is geweldig. In mijn privé-leven ben ik echter een rustig, evenwichtig persoon. Vanwege mijn werk, moet ik erg communicatief zijn. Thuis met mijn gezin, geniet ik van de stilte. Mijn vrienden zouden me omschrijven als humoristisch, behulpzaam en nuchter. Ik ben tussendoor graag alleen om mijn batterijen op te laden.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

FIV: Ondanks je zeer hoge bereik op Instagram (288k abonnees) zullen niet al mijn lezers je kennen, dus stel jezelf even voor, wie ben je en waar bestaat je content op Instagram en je blog uit?

Irina: Ik zou graag: Mijn naam is Irina Engelke en ik ben een fulltime blogger/influencer. Mijn belangrijkste platforms zijn mijn blog www.fashionambit.com en mijn Instagram account @fashionambit. Ik presenteer graag mijn dagelijkse outfits uit de nieuwste collecties van verschillende merken van H&M tot Diesel aan mijn volgers ter inspiratie en geef styling tips. Naast mode zijn er ook beauty- en lifestyle-onderwerpen over de laatste nieuwigheden van het seizoen. Verder neem ik mijn volgers via Instagram mee op mijn reizen en shoots, zoals de laatste trip naar Lanzarote voor een C&A shoot waar we samen met andere bloggers op de foto gingen met exotische vogels.

FIV: Luxe, mode en reizen zijn zeer belangrijke onderdelen van uw leven die u graag met mensen deelt. Als je voor de rest van je leven een van deze dingen moest kiezen, wat zou het dan zijn?

Hmm, dat is een lastige vraag. Ik hou van reizen en nieuwe culturen ontdekken. Ik hou nog meer van de modewereld. Ik denk dat als ik een van deze dingen zou moeten kiezen, ik zeker mode zou kiezen. Maar godzijdank hoef ik dat niet en kan ik volop van het leven genieten.

“Liefde maakt ons echt gelukkig”

FIV: De meeste jonge meisjes dromen van je job als blogger, de luxe en de publiciteit. Natuurlijk hou je van je werk, maar wat maakt je echt gelukkig?

Irina: Wat voor mij belangrijk is, is de mogelijkheid om mijn mogelijkheden te benutten, om verschillende activiteiten uit te proberen en om over mijn grenzen heen te groeien. Naast persoonlijke ontwikkeling betekent geluk voor mij ook een sterke familieband. Op dit moment ben ik vrijgezel en mijn familie is erg belangrijk voor me. Natuurlijk droom ik ervan om ooit zelf een gezin te stichten. Liefde maakt ons echt gelukkig.

FIV: Zowel op je blog als op je Instagram-account post je regelmatig nieuwe outfitideeën, die dienen als inspiratie en om na te stylen. Het is niet makkelijk om elke dag een compleet nieuwe outfit te creëren, waar haal je de inspiratie voor je looks vandaan?

Irina: Om up to date te blijven, laat ik me dagelijks inspireren door outfits op relevante social media kanalen. Elk seizoen kijk ik naar de modeshows van Milaan, New York, Parijs en Londen. Modetijdschriften zijn voor mij ook een bron van inspiratie. Een andere gewoonte, bijna een verslaving, is het doorbladeren van de “New In”-categorie van verschillende online winkels. Op die manier weet ik precies wat er op dit moment in is.

“Zelfs een basic T-shirt en een eenvoudige jeans kunnen de complete look anders maken met ongewone schoenen en tassen”.

FIV: Je moet steeds de laatste trends volgen en toch hebben al je outfits een persoonlijke “touch”. Wat mag er volgens jou niet ontbreken in de garderobe van een vrouw?

Irina: Het is belangrijk om je eigen touch te ontwikkelen. Zelfs als je verschillende stijlen uitprobeert. Maar wat een outfit altijd mooier maakt zijn extravagante schoenen en accessoires. Zelfs een basic T-shirt en een eenvoudige jeans kunnen een complete look anders maken met ongewone schoenen en tassen.

Carrie Bradshaw of Irina Engelke?

FIV: Als blogger heb je ook te maken met styling voor verschillende seizoenen. Welk seizoen vind je het leukst om te stylen? Het is nu al winter. Hoe denk je dat de perfecte winterlook eruit ziet?

Irina: Eigenlijk is de winter mijn favoriete seizoen om te stylen. Omdat het ons de kans geeft om verschillende kleuren en materialen in laagjes te combineren. Ik hou vooral van de combinatie van gebreide stoffen, suède en glad leer. Ik combineer elegante jurken met casual vesten en oversized bikerjacks of jassen van imitatiebont. Zo creëer ik een stijlbreuk á la Carrie Bradshaw.

“Naast huidverzorgingsproducten, hecht ik waarde aan innerlijke schoonheid”.

FIV: Onder de categorie “Schoonheid” vindt u ook enkele vermeldingen op uw blog. Heb je nog insider tips voor mijn lezers tegen een droge huid in de winter? Wat zijn jouw top 5 beauty essentials waar je de winter nooit zonder zou overleven?

Irina: Mijn persoonlijke beauty essentials voor de winter zijn handcrème, lippenstift en een goede vochtinbrengende crème – en deze beauty items gebruik ik de hele winter door. Mijn tip: Als het op huidverzorging aankomt, zou iedereen voor zichzelf een routine moeten ontwikkelen om de huid en het haar van buitenaf en van binnenuit te beschermen en te versterken. Naast huidverzorgingsproducten, hecht ik veel belang aan innerlijke schoonheid. Voor een heldere huid, eet ik elke morgen havermout. Vier tabletten biergist per dag garanderen gezond haar en stabiele vingernagels.

FIV: In uw beroep hebt u te maken met veel mensen uit de modesector. Tussen al deze mensen zie je vaak outfit combinaties die je helemaal niet leuk vindt. Leg eens uit welke stukken/ kleuren je nooit met elkaar moet combineren en wat voor jou de grootste modezonde van 2017 is?

Irina: Een interessante vraag: ik ben een tolerant mens en accepteer mijn medemensen zoals ze zijn. Voor mezelf zijn er bijna geen no-go’s dan de gebruikelijke, zoals als je decolleté laat zien, je mag geen minirok aan, enz. Naar mijn mening is het al genoeg als de ‘klassieke’ stylingregels worden gevolgd. Ik ben een vriend van “flitsende vogels” en ik vind het leuk om me te onderscheiden van de massa. Iedereen moet zichzelf regelmatig opnieuw uitvinden om zijn eigen stijl te creëren en zich te onderscheiden van de massa.

Werk als docent bij de Hanns-Seidel Stichting

FIV: Zoals gezegd, werkt u niet alleen als modeblogger, maar ook als docent voor de Hanns Seidel Stichting. Hoe lang bent u precies betrokken bij de stichting en wat houdt uw werk daar in?

Irina: Ik ben al bijna een jaar bij dit project betrokken. Mijn taak in de workshop is leerlingen tussen 11 en 14 jaar voor te lichten over sociale-mediaplatforms, met name Instagram en Snapchat. Concreet betekent dit dat wij hen wijzen op de risico’s van de platforms en hen bewust maken van de manier waarop zij hun privacy kunnen beschermen. Verder leren we de leerlingen hoe ze met pesten om moeten gaan. Natuurlijk geef ik ook lezingen over de mogelijkheden vanuit een professioneel oogpunt: hoe gebruik je de kanalen om geld te verdienen. Of het nu vanuit het perspectief van een bedrijfsconsultant is of als zelfstandige influencer.

FIV: Op dit gebied werkt u met kinderen en jongeren. Welk advies zou je hen geven voor een “carrièrestart” op Instagram of hun eigen blog?

Irina: In mijn workshops leg ik de studenten uit hoe ze deze kanalen idealiter moeten gebruiken en hoe ze geld kunnen verdienen. Het is belangrijk dat de jonge studenten begrijpen dat er bepaalde basiskennis nodig is om de economische processen te begrijpen. Om hen in staat te stellen daadwerkelijk geld te verdienen met de rekening, is de juiste opleiding noodzakelijk. Opleiding, stages of een degelijke graad, bv. in bedrijfskunde, zijn zeker nuttig.

Bovendien is de beeldkwaliteit van groot belang op Instagram, aangezien het vooral een visueel platform is.

FIV: Als blogger en influencer op Instagram sta je erg in de publieke belangstelling en word je zeker vaak uitgenodigd voor speciale evenementen en plan je voortdurend nieuwe reizen. Heb je iets speciaals op stapel staan in de nabije toekomst?

Irina: Ik ben onlangs naar Lanzarote geweest met het merk C&A. Het was een van de spannendste en mooiste fotoshoots van dit jaar. We hebben oudejaarsavond en vakantie-outfits geschoten met drie andere bloggers. De prachtigste locaties voor de producties werden gekozen. Van prachtige vulkaanlandschappen aan de oceaan tot schone en minimalistische hotelsferen en poseren met valken en papegaaien. Het hele team en ook wij bloggers waren verrukt over het adembenemende landschap en de uiteindelijke motieven.

In december plan ik kleinere uitstapjes naar Berlijn, Londen en binnen Duitsland. Ik kijk ernaar uit om mijn volgers mee te nemen op mijn reizen via Instagram stories. Blijf op de hoogte en volg me!