100 jaar modetrends – hoe de mode in de loop der tijd is veranderd

100 jaar modetrends – We weten allemaal dat modetrends komen en gaan. Het ene jaar is het een rage, het volgende jaar vliegt het alweer terug in de kledingzak. Interessant is dat dit geenszins een nieuw fenomeen is, want de mode wordt al meer dan 100 jaar telkens opnieuw uitgevonden. Mode is een soort spiegel van de huidige maatschappij, aangezien het uiterlijk van vrouwen en mannen altijd is gevormd door de omstandigheden van de tijd. Als je kijkt naar het uiterlijk van de vorige eeuw, kun je je direct een beeld vormen van hoe het toen was. Wij passen ons altijd aan de laatste trends aan en proberen enerzijds individueel te zijn en onze eigen stijl te ontwikkelen, maar anderzijds willen wij ons altijd met de massa identificeren en daarom dragen wij wat op dat moment trendy is. Dit is altijd aan verandering onderhevig en wij passen ons voortdurend aan de laatste mode aan. FIV Magazine heeft op een rijtje gezet hoe de modetrends in de afgelopen 100 jaar zijn veranderd en wat er allemaal over te weten valt.

De voortdurende verandering van mode

Deze video van Glam.com vat goed samen hoe de verschillende looks de afgelopen 100 jaar zijn veranderd, van de flapperjurk uit de jaren twintig, de kleurrijke hippie-outfits uit de jaren zeventig, tot de boyfriendjeans van 2015. Mode verandert voortdurend en beïnvloedt elk aspect van het leven. Op straat, op het werk, bij het sporten of bij het uitgaan – de outfits van de mensen hebben in de loop der jaren enorme veranderingen ondergaan.

Als u een blik werpt op de arbeidswereld van vroeger, zult u in de kantoren niets dan pakken, hoeden en mooie schoenen aantreffen. Vandaag ziet het er heel anders uit. Wat begon met Casual Friday is nu door alle werkgevers op elke dag van de week ingevoerd. Zelfs in de sport heeft de mode veranderingen ondergaan. Weet je nog hoe kort de voetbalshorts waren in de jaren 80? Degenen die nog steeds vastzitten in dezelfde trend van weleer – maar wie weet voor hoe lang – zijn de snookerspelers die nog steeds in pak moeten verschijnen. Professionele pokerspelers zitten in een heel andere klasse wat mode betreft, omdat zij volledige vrijheid hebben in hun kledingkeuze. Van pakken tot cowboyhoeden tot voetbalshirts, je hebt zowat alles al gezien aan de pokertafel.

Hier kunt u al zien hoe de modetrend in de loop der jaren is gegaan in de richting van de casual, minder streng en chique, maar comfortabel en praktisch is nu het motto. Maar de mode heeft heel wat sociale veranderingen ondergaan voor ze de look kreeg die de mensen vandaag hebben. We hebben de laatste 100 jaar onder de loep genomen.

De jaren 1920 – De gouden jaren twintig

Bijna 100 jaar zijn verstreken sinds de Roaring Twenties. Ze werden niet voor niets zo genoemd, want ze werden gekenmerkt door een nieuwgevonden levensvreugde die in deze tijd echt gevierd werd. Goud en glitter, lovertjes en boa’s met veren, flapperjurken, hoofdbanden en, voor de mannen, dandy pakken, bretels en vilthoeden waren de kenmerken van de huidige mode. De tailles van de vrouwen werden verborgen onder korte, rechte flapperjurken en hun haar werd afgeknipt. De androgyne look beleefde hier zijn hoogtijdagen, per slot van rekening kregen vrouwen in deze tijd ook een geheel nieuwe positie in de maatschappij – ze rookten nu zelfs, maar alleen met sigarettenpijpjes, natuurlijk.

Jaren ’30 – Traditionele jaren ’30

De feeststemming van de jaren twintig verdween helaas even snel als zij opkwam met de economische crisis. De stijl van de vrouw veranderde in de jaren dertig van glitterende feestoutfits naar elegante damesmode. De heupen beleefden een renaissance, die nu weer tot uiting kwam in lange, strakke jurken. Zwierige jurken en blouses met grote mouwen domineerden het straatbeeld. Het stijlicoon van die tijd was ongetwijfeld Marlene Dietrich, die in deze tijd ook een lange wijde broek sociaal aanvaardbaar maakte, die later de iconische Marlene-broek werd. Hoeden ontbraken ook niet bij vrouwen noch bij mannen. De laatsten behielden grotendeels hun stijl van de jaren twintig met pakken en bretels.

1940 – Omstandigheden zijn de moeder van de uitvinding

Om voor de hand liggende redenen werd de mode in de jaren veertig radicaal veranderd. Er was geen materiaal beschikbaar voor oogverblindende en uitgebreide jurken, zodat vrouwen inventief moesten worden en meestal hun eigen kleding maakten. Nieuwe dingen werden gemaakt van oude en om materiaal te besparen, werd de kleding bijzonder nauwsluitend. Wat in die tijd vooral gezien werd waren rode lippen. Een accessoire dat bedoeld was om de sombere omgeving te trotseren.

1950 – Rockabilly leeft

De samenleving van de jaren vijftig kwam eindelijk een beetje dichter bij die van de jaren twintig. Er was reden om weer gelukkig te zijn, reden om van het leven te genieten en zich weer aan de mode te wijden. De basis voor de typische rockabilly van de jaren vijftig was al gelegd door Christian Dior aan het eind van de jaren veertig, toen hij wijd uitgesneden rokken met grote petticoats in de etalages zette, samen met strakke blouses die aanleiding gaven tot de “New Look”. Ook voor mannen stond een nieuwe stijl op de agenda. Het pak maakte plaats voor casual jeans bij de jongere generaties. Bovendien kenmerkten witte T-shirts en leren jacks het beeld van de mannen op straat – James Dean en Elvis Presley doen de groeten!

1960s – The Swinging Sixties

De jaren zestig, of Swinging Sixties, werden gekenmerkt door protestbewegingen. In plaats van te buigen voor oude normen, begonnen mensen zichzelf te informeren en op te komen voor hun eigen zaak. De nogal romantische mode van de jaren vijftig werd op ongenadige wijze overboord gegooid en in plaats daarvan gingen de mensen de straat op in A-lijn jurken en minirokjes. Jackie Kennedy was het mode-icoon bij uitstek in die tijd met haar onconventionele en nogal eenvoudige look. Voor mannen bleven jeans en leren jacks de trendoutfit bij uitstek.

1970s – Flower power van de hippies

Bijna geen modetijdperk is zo berucht als dat van de jaren zeventig, toen de hippiebeweging de samenleving veroverde. Opvallende kleuren, patronen en accessoires weerspiegelen het gevoel van vrijheid en individualisme van die tijd. Mannen en vrouwen in deze tijd persen zich in strakke topjes en strakke jeans, maar extreem baggy aan de onderkant. Het haar werd nu lang gedragen door mannen en vrouwen, de bovenlippen van de mannen werden bedekt met baarden, de kleding was zelfgemaakt en geverfd in een kleurrijke batik-look en bloemen versierden zowel het haar als de kleding.

Jaren ’80 – Het tijdperk van de modezonden

In de jaren tachtig, zou je kunnen zeggen dat het stilistisch bergafwaarts ging. Fladderige rokken en fijne gehaakte jasjes maakten plaats voor schoudervullingen, wortelbroeken, pofmouwen, permanenten en neonkleurige XL-truien met legging – combineren naar believen toegestaan. Het was de tijd waarin de meest uiteenlopende muziekstijlen werden gevierd, of het nu om rock of hip hop ging. Madonna’s liedje “Material Girl” is waarschijnlijk de soundtrack van de jaren tachtig. De economie bloeide weer, dus was het naar de warenhuizen op zoek naar de opzichtigste leggings en de blauwste oogschaduw.

https://www.youtube.com/watch?v=LHLPIpqcD3M

Jaren ’90 – Een mix van stijlen

In de jaren negentig verandert de wereld, de muur is weg, de wereld reorganiseert zich, reizen wordt gemakkelijker. Een mix van stijlen overheerst, voornamelijk gevormd door muziek en Amerikaanse invloeden. Met Kurt Cobain kan de grungestijl met gescheurde jeans en fel geverfd haar niet genegeerd worden, Britney Spears geeft een nieuwe norm voor de jonge vrouwelijke generatie met haar schooluniform look. Er was niet echt een uniforme look in de jaren negentig, mensen kleedden zich gewoon volgens hun eigen rolmodel. Maar grote truien en juwelen, juwelen, juwelen waren veel te zien – in die tijd was het motto: meer is meer!

Vandaag – Iedereen doet wat hij wil

Hoe ziet het er vandaag allemaal uit? Mensen genieten tegenwoordig van hun vrijheid, en dat geldt zowel voor het leven als voor de mode. Individualiteit is aan de orde van de dag, trends komen en gaan sneller dan je kunt kijken, er liggen mijlenver tussen de ene trendy zomerlook en de volgende, wie wil er nu dezelfde outfit dragen als vorige zomer? Daar komt nog bij dat de mannelijke en vrouwelijke mode steeds meer naar elkaar toe groeien. Skinny jeans zijn nu ook verkrijgbaar voor mannen, overhemden voor vrouwen, de androgyne look is springlevend. Het leven en de mode zijn nu snel, voortdurend in beweging. Het is dan ook geen wonder dat deze of gene modestijl uit de vorige eeuw zich graag herhaalt, retro- en vintage-looks kunnen immers nauwelijks meer trendy zijn.

De mode van mensen heeft altijd de sociale omstandigheden weerspiegeld. Afhankelijk van de stemming van het volk, werd de kledingstijl gekozen. Terwijl in de decennia tussen de gouden jaren twintig en de schrille jaren tachtig steeds een zeer duidelijke kledingstijl overheerste, is deze sinds de jaren negentig uiteengevallen, zodat er nu de meest uiteenlopende kledingstijlen zijn. Onze mode is net zo individueel als wij. Wat is uw favoriete modetijdperk?