Oriental Fashion Show Parijs Haute Couture 2019 Ritz Parijs – Overzicht

Op 30 juni vond in Parijs de 30e editie van de Oriental Fashion Show plaats, dit jaar gesteund door Bariza Khiari, voormalig vice-voorzitter van de Senaat en thans persoonlijk vertegenwoordiger van de President van de Republiek in het stichtingsbestuur van ALIPH (Internationale Alliantie voor de Rehabilitatie van Erfgoed in Conflictgebieden). Bariza Chiari werkt samen met Hind Joudar, stichter van de vereniging “Route de la soie et d’Al Andalus”, omdat hun projecten met elkaar verweven zijn en hetzelfde doel nastreven: het behoud van het culturele erfgoed van de mensheid en de bescherming en het behoud van het oosterse culturele erfgoed in de hele wereld. De Oriental Fashion Show Paris is een niet te missen en magisch evenement dat elk jaar getalenteerde ontwerpers uit de hele wereld samenbrengt. Twee werelden smolten samen in de prestigieuze Vendôme Lounge van het Ritz Paris hotel: Oost en West. Dit kleurrijke evenement is een echte plaats van uitwisseling en ontmoeting tussen Franse en Oosterse knowhow.

De “Dior Rouge” Slava Zaïtsev – Rusland

Vjatsjeslav Michailovitsj Zaitsev is een veelzijdige Russische modeontwerper. Voordat hij ontwerper werd, is hij kunstenaar, auteur, grafisch ontwerper en theaterkostuumontwerper. Slava Zaïtsev ontving de Staatsprijs van de Russische Federatie en richtte in 1982 haar eigen couturehuis op. Zijn universum is geïnspireerd door kunst, geschiedenis of de natuur die hem omringt. Tegenwoordig bekend als “Dior Rouge”, is hij de leider van de Russische mode geworden en neemt hij deel aan vele mode-evenementen over de hele wereld.

La Broderie Acestrale Zardozi van Constella – Kazachstan

Zadorzi by Constella is een jong merk (opgericht in 2017) dat als doel heeft een eeuwenoude borduurtechniek uit Centraal-Azië en Perzië te promoten en te moderniseren. Zo mengt het merk deze twee tijdstippen door middel van stukken die chic maar ook meer casual gedragen kunnen worden. Elk van deze stukken is handgemaakt en dus uniek. Het merk is geboren in Kazachstan en heeft al aan vele modeshows in Europa (Frankrijk, Italië), maar ook in Dubai en Moskou deelgenomen.

Fouad Guerfi – Algerije

Fouad Guerfi, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Algerije, werd al snel gepassioneerd door de wereld van de mode. Na een eerste leertijd in zijn geboortestad Batna, de erfgenaam van het ambacht, studeerde de ontwerper in Parijs aan de ESMODE-school. Uiteindelijk, in 1990, besloot hij zijn eigen modehuis te beginnen. Pas drie jaar later, tijdens zijn eerste modeshow, had hij veel succes. Dit succes zal hem naar Parijs leiden, Washington …. Vandaag de dag blijft Fouad Guerfi nieuwe projecten creëren op basis van zijn model en verrast hij ons vanuit Batna en Algiers.

Arnunaz door Nazym Karpykova – Kazachstan

Dit merk is geboren in Kazachstan, gevestigd in Almanty en nu ook buiten de landsgrenzen bekend. Het vertegenwoordigt het werk van Nazym Karpykova. Deze ontwerpster heeft een unieke stijl die elegantie en sensualiteit combineert, terwijl zij zich vernieuwt met motieven en technieken die eigen zijn aan haar geschiedenis. Nazym Karpykova wil zijn visie op de vrouw laten zien door middel van mode en zijn innovatieve creaties die verschillende materialen, kleuren en stijlen combineren. Vandaag de dag trekt het merk niet alleen verschillende ontwerpers uit de internationale scène aan, maar neemt het ook deel aan vele mode-evenementen over de hele wereld en heeft het steeds meer succes.

Yasmina – Algerije

De Algerijnse ontwerpster doet haar intrede in de modewereld bij het Franse modehuis Jacques Esterel, waar zij wordt gepromoveerd tot styliste en stermodel. Terwijl ze floreert in de wereld van de Parijse mode, helpt ze de wereld van de Algerijnse mode te verrijken. Zij is de eerste vrouw die de authentieke Algerijnse mode heeft geïnternationaliseerd. Met haar vooruitstrevende creaties, die elk jaar in Europa, de Maghreb en de rest van de wereld plaatsvinden, wil Yasmina Chellali uitdrukking geven aan de vrijheid van vrouwen van alle afkomst. Vandaag is het een onbetwiste referentie geworden in de Arabische mode.


Maleone – Azerbeidzjan

Het merk, dat een jaar geleden (januari 2018) werd gelanceerd, is het werk van twee getalenteerde jonge ontwerpers Khadija Jamal en Nuray Jamal uit Azerbeidzjan. Maleone, wat magnolia betekent in het Frans, is het imago van het merk. Deze bloem, ook bekend als de “legendarische bloem”, die vele dichters en kunstenaars heeft geïnspireerd en bezield, staat symbool voor buitengewone, vreemde en ongewone schoonheid. Dit beantwoordt aan de creativiteit van deze twee ontwerpers die in hun creaties elegantie, raffinement en de schoonheid van de natuur willen combineren.

Amina Lahbabi Trad Art Tailor – Marokko

Dit Marokkaanse familiemerk is het werk van een moeder en haar dochter. Amina Lahbabi groeide op in Fez en vervolgens in Casablanca, waar zij arts werd en moeder van 3 kinderen. Van jongs af aan, onder de invloed van haar eigen kleermakersmoeder, personaliseerde Amina Lahbabi haar outfits door er borduurwerk of kralen aan toe te voegen en ze een meer traditionele dimensie te geven. Zij maakt ook traditionele kleding voor haar familie en vrienden. Het waren haar echtgenoot en haar dochter Soukaïna Bouanani, gemeenschapsleiders, die haar ertoe hebben aangezet haar haute couture-merk van gemoderniseerde en herwerkte traditionele Marokkaanse klederdracht te creëren.

Duurzame mode Lo Neel Parijs – Frankrijk

In navolging van avonturierster Alexandra David-Néel begonnen de twee oprichters van LO NEEL, Frédérique Muller en Loane Cognard, in 2018 aan een avontuur om een eco-vriendelijk en veganistisch couturemerk te creëren dat hun waarden weerspiegelt. Dit ethische merk is geïnspireerd op Indiase knowhow en vernieuwend door het gebruik van gerecycleerde groenten en soms ongewone materialen zoals ananaskooksel, eucalyptus of bananenvezel. Dit merk gaat met zijn tijd mee en verrast ons met de snit en het materiaal van zijn stukken, gesublimeerd door kleurrijke details geïnspireerd door India.

Kengora – Frankrijk, Mongolië

Dit eigentijdse Franse merk van ethische luxe prêt-à-porter is het resultaat van een vriendschap tussen twee getalenteerde ontwerpers die elkaar tegelijk aanvullen en gelijkenissen vertonen. De twee vrouwen, afkomstig uit Marokko en Mongolië, studeerden mode in Frankrijk en ontwikkelden een liefde voor de Franse cultuur. Het merk Kengora is dus het resultaat van een grote culturele mix die tot uiting komt in de stijl en snit van de kleding. De twee vrouwen streven ernaar moderniteit en minimalisme te combineren met de technieken en fijne materialen van hun respectieve erfgoederen. Tenslotte hechten deze twee kunstenaars, die beiden zijn opgegroeid in patriarchale samenlevingen, veel belang aan de plaats van de vrouw, wier collectie uitsluitend vrouwelijk is en die tot doel heeft deze te sublimeren door middel van sterke stukken.

Hany El Behairy – Egypte

Bekend als de Egyptische mode farao, is Hany El Behairy niet meer voor te stellen. Al meer dan twintig jaar verovert hij de wereld van de internationale mode door zijn creaties van geraffineerde haute couture jurken die een oriëntaalse inspiratie behouden. Na zijn succes verschijnt hij nu aan de zijde van de beroemdste luxehuizen, zoals Valentino, Chanel en Escada. Zo is hij een icoon van de Arabische couture geworden, vergelijkbaar met Zuhair Murad of Elie Saab, die grote Egyptische persoonlijkheden kleden.