Ontwerpster Julia Starp – Over haar modestijl en duurzaamheid

FIV: Julia, je hebt je label in 2009 opgericht en bent als ontwerper thuis op de Fashion Week Berlin. Hoe ben je zo snel zo succesvol geworden?

Ik was op het juiste moment op de juiste plaats. In die tijd was duurzame mode nog nauwelijks te vinden in het luxesegment en ik had als het ware een unique selling point. Sponsors en klanten, maar bovenal mijn vrienden, geloofden in mij. Dit moedigde me aan om op de goede weg te zijn.

FIV: Hoe zou u uw modestijl en collecties omschrijven?

Mijn stijl is elegant en detail-georiënteerd. Ik hou ervan om met het silhouet te spelen en totaal nieuwe vormen te creëren. Dit resulteert in ongewone kraagconstructies, mouwvormen en functies die een kledingstuk met slechts enkele bewegingen volledig kunnen veranderen.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

FIV: U hecht veel belang aan duurzaamheid. Wat betekent dat voor uw creaties en waarom is dat bijzonder belangrijk voor u?

Volgens het motto: Doe anderen aan zoals je wilt dat ze jou aan doen. Vooral in de mode- en textielindustrie is eerlijkheid helaas vrij zeldzaam. Massaproductie en slechte arbeidsomstandigheden maken kleding goedkoop, maar de waarde ervan wordt niet meer op prijs gesteld. Ik heb kleinere productieseries, ik ken de productievestigingen en hun werknemers persoonlijk, omdat ik ook ter plaatse ben (in Hamburg, in de gehandicaptenwerkplaats Stiftung Mensch of in Polen) selecteer ik de stoffen volgens vergelijkbare criteria. De meeste daarvan zijn gecertificeerd volgens de GOTS (Global Organic Textile Standard) of BLUESIGN.

designerin-julia-starp-mode-stil-nachhaltigkeit-berlin-interview-models
Screenshot, Website Lookbook / 2016

FIV: Wat heeft je geïnspireerd om modeontwerper te worden?

Dat komt vast omdat ik in de jaren 80 ben opgegroeid. Als kind, vond ik mode griezelig. Ik naaide toen mijn eigen kostuums (die nu waarschijnlijk niet veel minder griezelig zijn). Ik dacht dat ik daar als mode-ontwerpster iets aan kon doen en dingen kon ontwerpen die ik mooier vond. Intussen vind ik de jaren 80 mode niet meer zo slecht, sommige mensen zeggen zelfs dat mijn mode in die richting gaat.

FIV: Waar haal je je ideeën en motivaties vandaan?

Ik ben een poppenontwerpster. Dat betekent dat ik een stof zoek die ik mooi vind, die over de paspop gooi en begin te draperen. Daar komen de meeste van mijn ideeën vandaan, die ik dan direct in mijn snijprogramma op de computer uitwerk. Maar ik denk ook dat veel dingen onbewust binnenstromen, wat me omringt, waar ik ben.

FIV: Wat vind je het leukst aan je werk?

Dat ik vrij ben. Ik verdeel mezelf. Ik maak niet alleen mode, ik kom in contact met veel interessante en geweldige mensen. Ik heb net een jaar gewerkt aan een verhalenboek voor het goede doel om mijn collectie een bredere betekenis te geven dan “er gewoon goed uitzien”. Het is zo divers en creatief.

Een foto die is geplaatst door Julia Starp (@juliastarp) op .

FIV: Hoe werkt een modeshow achter de schermen, vanuit het oogpunt van een ontwerper?

De 20 minuten voor de start zijn vreselijk hectisch. Is alles klaar? Is er niets vergeten? En als dat zo is, hoe kan het dan nog gered worden? Als het eindelijk begint, is alles in een staat van flux. Ik sta altijd vlak voor de catwalk ingang, werp een laatste blik op de modellen en probeer de laatste pluisjes weg te werken en de kreukels recht te trekken. Na 20 minuten is alles voorbij en vraag ik me af hoe 4 maanden werk zo snel over de catwalk hebben kunnen flitsen.

FIV: Hoe voel je je voor en na een grote show?

Het is nog steeds spannend. De eerste van de acht shows tot nu toe was zeker de meest kneuterige. Je kunt een zekere routine niet ontkennen, maar het is altijd nieuw en anders. Daarom ben ik erg geïnteresseerd in het creëren van een zekere spanning in de shows. Ik heb zelf veel modeshows gezien, en ik zie vaak de modellen met bevroren emoties “op en neer lopen”. Door middel van muziek en bepaalde choreografieën kan mode een verhaal vertellen. Na de show, als alles goed is gegaan (gelukkig altijd tot nu toe), vallen de stenen eraf en ben ik gewoon blij en gelukkig.

FIV: Heeft u “kleine helpers” op Fashion Week of andere catwalks die ervoor zorgen dat uw mode in het “beste licht” wordt gepresenteerd?

Een echte kleine helper is mijn lieve Aleksa, die mij al jaren vergezelt naar de shows en als styliste geweldige impulsen inbrengt. Evenals mijn vriendenkring, die graag een handje toesteekt als het gaat om reizen met aanhangwagens naar Berlijn. Het zou niet werken zonder hen!

FIV: Wat is voor u bijzonder belangrijk bij de keuze van een model?

Afhankelijk van de collectie en het thema, de juiste look en nog meer, een juiste tred. Het model kan nog zo mooi en sierlijk zijn, maar als ze haar voeten niet goed kan plaatsen, is dat een flagrante overtreding. Maar het is voor mij ook belangrijk dat het model zich comfortabel en zelfverzekerd voelt in de outfit. De outfit wordt gedragen door het model, maar vaak zie ik dat het model verder gedragen wordt door de outfit. Dat maakt het uiterlijk perfect.

FIV: Wat wil je overbrengen met je mode?

Individualiteit, vrouwelijkheid en exclusiviteit. Mode is tijdgeest, die zoveel dingen kan uitdrukken. Het kan uit de mode raken, het kan weer modern worden of het is tijdloos. Ik ben meer voor tijdloze mode, wat natuurlijk het beste past bij het duurzame thema.

FIV: Welke rol speelt mode in uw privé-leven?

Ik ga altijd door verschillende fases. Soms wil ik eleganter zijn en dan weer meer casual. Als ik aan nieuwe collecties werk, projecten voorbereid en alleen in mijn atelier ben, ben ik blij dat ik iets uit mijn garderobe bij elkaar kan trekken. Onderweg, op afspraken en in vergaderingen zorg ik er echter graag voor dat het er goed uitziet.

FIV: Binnenkort is het weer tijd om het nieuwe jaar te vieren. Bij voorkeur in een modieus hoogtepunt. Wat is de perfecte oudejaarsavond outfit voor jou?

Omdat ik het op een heel gewone manier vier met mijn beste vrienden, ga ik ontspannen en goed gekleed. De modehoogtepunten van mijn cocktailjurken worden dan gebruikt voor de nieuwjaarsrecepties en -bals 😉

FIV: Welke ontwerpers en labels bewondert u persoonlijk?

Ik ben altijd al een fan geweest van Issey Miyake en Yamamoto. Sculpturale mode, meestal wat minder draagbaar maar zo groots opgevat als kunst.

FIV: Wat zijn uw mode must-haves voor winter/lente 2015/2016?

Een gebreide jurk, gezellig maar chic gecombineerd met een panty en laarsjes of enkellaarsjes. Doe er een kort jack in biker-stijl bij en een gezellige sjaal.

FIV: Hoe kunnen wij ons uw nieuwe collectie voorstellen die u op de volgende Fashion Week Berlin zult presenteren?

Aangezien ik dit hele jaar bezig ben met mijn huidige sprookjesboekproject, zal ik pas weer een collectie laten zien tijdens de zomermodeweek. Ik heb al een heleboel indrukken en ideeën die door mijn hoofd spoken, die ik in januari zal consolideren. Het is echter zeker dat ik meer zal doen in de herenmode en de collectie jassen en hoodies in de casual sector zal uitbreiden.

FIV: Dank u voor het interview Julia!