Modestijlen voor elke smaak – deze looks zijn nog steeds in de mode

De modewereld is zo divers dat zelfs dandy’s en fashionista’s niet altijd weten wat ze moeten dragen. Mensen met weinig kennis van mode vinden het des te moeilijker om een look te kiezen. Gelukkig zijn er modestijlen die gemakkelijk te realiseren en tijdloos zijn. Laten we er hier een paar bekijken.

Boheemse stijl

Bohemian stijl draait om comfort. Dus alles waarin je je prettig voelt is toegestaan. Voor velen is de stijl veel meer dan alleen mode. Het symboliseert vrijheid, vreugde en vrede. Dit maakt het in zekere zin tot een levensstijl die sterk geïnspireerd is door non-conformisme. De bohemian stijl of boho stijl is terug te vinden in veel subculturen zoals hippies, kunstenaars en eco-activisten. Er worden voornamelijk natuurlijke materialen gedragen, zoals katoen, linnen en zijde. Accessoires zoals haarbanden, rieten tassen en strohoeden zijn ook een belangrijk onderdeel van de bohemian stijl. Omdat vrijheid nauw verbonden is met natuurlijkheid, is make-up niet essentieel voor de bohostijl. Wat betreft kapsels zijn er geen richtlijnen voor vrouwen of mannen. Het haar mag wild en warrig zijn.

Capsule Garderobe

Minimalistische stijlen zijn al tientallen jaren ingeburgerd in de modewereld. De capsule garderobe is echter nog vrij jong en is pas de laatste jaren populair geworden. Als het om stijl gaat, moet alles in je garderobe veelzijdig zijn, zodat je zoveel mogelijk combinaties kunt maken. Het hoeven niet eens heel veel kleren te zijn. Het is veel belangrijker dat ze goed bij elkaar passen. Daarom horen ongebruikelijke snitten of felle kleuren niet thuis in een capsule garderobe. In plaats daarvan worden neutrale kleuren en eenvoudige ontwerpen gebruikt. Als je van extravaganter houdt en je individualiteit wilt benadrukken, moet je een andere stijl kiezen. Als functionaliteit daarentegen centraal staat, is een capsule garderobe de beste keuze.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Frans chic

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze modestijl uit Frankrijk. Weinig looks in de vrouwenwereld hebben de afgelopen jaren zoveel aandacht getrokken als French chic, omdat het elegantie, natuurlijkheid en vrouwelijkheid belichaamt. De eenvoudige verfijning benadrukt de schoonheid van een vrouw op een subtiele manier. Dit onderscheidt het van stijlen die de nadruk leggen op opvallende en extravagante elementen. Naast de typische Franse kleuren blauw, rood en wit wordt ook zwart vaak gedragen. Rode nagellak is een goede manier om de eenvoudige look wat meer pit te geven, maar al met al moet de make-up zo natuurlijk mogelijk zijn.

Straatstijl

In veel wereldsteden zoals Londen, New York en Parijs wordt streetstyle gedragen. Eigenlijk is het niets meer dan de stijl van de grote steden. Outfits in street style bevatten veel extravagante kledingstukken zoals opvallende accessoires, geperforeerde jeans en oversized jassen. Het gaat vooral om nonchalance, maar in tegenstelling tot de bohemienstijl ligt de nadruk minder op natuurlijkheid en meer op stedelijke coolheid. De stijl is bedoeld om de dynamiek, energie en veelzijdigheid van het stadsleven uit te drukken. Er is geen tekort aan mogelijke combinaties. Zolang de individualiteit niet verloren gaat, kan bijna alles worden geïntegreerd.

Vintage

Vintage is niet alleen een modestijl, maar inspireert ook meubels, kunst, sieraden en vele andere gebieden. Net als bij de Renaissance gaat het om een terugkeer naar het verleden. Vintage mode wordt gekenmerkt door een tijdloze charme. Hoe deze charme precies uitpakt, hangt af van de ontwerpkenmerken, het decennium van herkomst en de staat van het kledingstuk. Vintage is weliswaar een gedurfde modestijl, want dragers kiezen voor stukken die vaak sterk afwijken van de mainstream. In ruil daarvoor hebben ze een stijl die individualiteit en originaliteit benadrukt. Overigens komen bepaalde kledingstukken uit het verleden vroeg of laat weer in de mode. Een goed voorbeeld hiervan is de wijduitlopende broek, die als uitgestorven werd beschouwd en plotseling een revival beleefde.

Preppy

Preppy is een modestijl die zijn wortels heeft in het Amerikaanse schoolsysteem. Het is ontstaan op de elite-universiteiten Harvard, Princeton en Yale. De modestijl wordt geassocieerd met onderwijs, prestige en traditie. Oorspronkelijk werd de look alleen gedragen door studenten, maar sindsdien is hij breder geaccepteerd. Alleen in de lagere sociale klassen wordt het nauwelijks herkend. De klassieke kledingstukken van deze modestijl zijn blazers, chino’s, minirokjes, poloshirts en wollen jassen. Er zijn ook chique accessoires zoals leren riemen en zijden dassen.

Rockabilly

Rockabilly is een combinatie van de woorden “rock” en “hillbilly”. De modestijl combineert country met rock of landelijk met rebelse elementen. Vroeger werd het beschouwd als schandalig, maar nu wordt het gezien als een tijdloze klassieker. Rockabilly heeft een nauwe band met vintage, omdat het veel ontwerpen en invloeden uit de jaren 1950 overneemt. De karakteristieke kenmerken van rockabilly verschillen sterk tussen vrouwen en mannen. Vrouwen dragen meestal kokerrokken, blouses en jurken met stippenpatronen. Voor mannen is de vetkuif het belangrijkste element, maar ook jeans en leren jacks zijn een must. Rockabilly is een opvallende en nostalgische look voor iedereen die weinig op heeft met een capsule wardrobe, French chic of andere moderne stijlen.

Romantische stijl

Bijna geen enkele andere modestijl is zo vrouwelijk, speels en dromerig. Deze look wordt voornamelijk gedragen door vrouwen, omdat het vrouwelijkheid belichaamt. Dit wordt ook weerspiegeld in de kleding – jeans, T-shirts en dergelijke horen niet thuis in de romantische stijl. In plaats daarvan worden jurken, rokken of topjes met bloemmotieven gedragen. Qua accessoires zijn armbanden, kettingen en oorbellen in goud of zilver erg gewild. De romantische stijl is vooral geschikt voor de lente, maar kan ook een charmante keuze zijn in de winter. Make-up hoort bij de modestijl zolang het niet te opvallend is. Nude of roze kleuren zijn het beste.

Duurzame stijl

De impact van klimaatverandering heeft het belang van duurzame mode sterk doen toenemen. Het beste bewijs hiervan is de duurzame stijl, die steeds vaker wordt gedragen, vooral in geïndustrialiseerde landen. In tegenstelling tot andere stijlen zijn er geen duidelijke richtlijnen voor het uiterlijk. Veel belangrijker is de focus op duurzaamheid. Bij een duurzame stijl leggen dragers de nadruk op eerlijke arbeidsomstandigheden, duurzame materialen en milieuvriendelijke productiemethoden. Dit betekent dat veel conventionele merken geen optie zijn. Voor veel dragers is duurzame stijl veel meer dan alleen een look. Ze dragen het om hun houding ten opzichte van klimaat- en milieubescherming te laten zien. De stijl is de eerste keuze onder eco-activisten.

Een overzicht van stijlen

Hier volgt een korte opsomming van alle stijlen:

Mode Beschrijving van de
Boheemse stijl Legt de nadruk op comfort en natuurlijkheid, gebruikt natuurlijke materialen en accessoires zoals haarbanden en strohoeden. Make-up is optioneel, geen specificaties voor kapsels.
Capsule Garderobe Minimalistische stijl waarin veelzijdige kledingstukken worden gecombineerd in de garderobe, neutrale tinten en eenvoudige ontwerpen zijn belangrijk. Functionaliteit staat centraal.
Frans chic Elegante en natuurlijke stijl uit Frankrijk, benadrukt schoonheid op een subtiele manier, gebruikt typisch Franse kleuren en discrete make-up.
Straatstijl Casual urban style, met extravagante kledingstukken en accessoires, drukt de dynamiek en veelzijdigheid van het stadsleven uit.
Vintage Tijdloze modestijl, met de nadruk op individualiteit en originaliteit, geïnspireerd op voorbije decennia en afwijkend van de mainstream.
Preppy Het wordt geassocieerd met opleiding, prestige en traditie en omvat klassieke kledingstukken zoals blazers, chino’s en poloshirts.
Rockabilly Combinatie van country en rock, geïnspireerd op de jaren 1950, opvallend en nostalgisch, karakteristieke kenmerken voor dames en heren.
Romantische stijl Vrouwelijk, speels en dromerig, met jurken, rokken en bloemmotieven, gouden of zilveren accessoires die passen bij de vrouwelijkheid.
Duurzame stijl Duurzame focus, nadruk op eerlijke arbeidsomstandigheden, duurzame materialen en milieuvriendelijke productie, toont houding ten opzichte van klimaat- en milieubescherming.